Master Opublikowano 26 Września 2023 Opublikowano 26 Września 2023 (edytowane) 20 minut temu, arek810316 napisał(a): Powinienem to ogarnąć..tylko mnie zastanawia punk 13 , po zmianie jezyka wrzucic rom do telefonu ale jak ? Jak jest w trybie fastboot . Tego nie rozumiem a ten punkt to do czego? bo na pewno nie do tego co wysłałem w linku 🙃 zapodaj linka ... no właśnie - to co Kolega napisał ponizej - w fastboot komp nie będzie widział telefonu jako partycji do wyrzucenia plików ... ale może widzi jak telefon jest uruchomiony w twrp - bo wtedy fastboot nie wskakuje ... stąd w tym linku co wysłałem jest podana procedura że podłączamy fona do kompa i uruchamiamy twrp - potem czyścimy wszystko co się da - cache internal data itp. i dopiero potem wrzucamy paczkę z romem - przez kompa - czyli telefon jako partycja powinien być widoczny w kompie ... Edytowane 26 Września 2023 przez Master
FromWP Opublikowano 26 Września 2023 Opublikowano 26 Września 2023 4 minuty temu, arek810316 napisał(a): po zmianie jezyka wrzucic rom do telefonu ale jak ? Jak jest w trybie fastboot . Tego nie rozumiem Chyba jak jest w twrp po format data, nie w fastboot. W fastboot pamięci wewnętrznej nie widać.
arek810316 Opublikowano 26 Września 2023 Opublikowano 26 Września 2023 (edytowane) 7 minut temu, Master napisał(a): a ten punkt to do czego? bo na pewno nie do tego co wysłałem w linku 🙃 zapodaj linka ... no właśnie - to co Kolega napisał powyżej - w fastboot komp nie będzie widział telefonu jako partycji do wyrzucenia plików ... ale może widzi jak telefon jest uruchomiony w twrp - bo wtedy fastboot nie wskakuje ... stąd w tym linku co wysłałem jest podana procedura że podłączamy fona do kompa i uruchamiamy twrp - potem czyścimy wszystko co się da - cache internal data itp. i dopiero potem wrzucamy paczkę z romem - przez kompa - czyli telefon jako partycja powinien być widoczny w kompie ... Pierwsza strona tego tematu ,instalacja przez recovery TWRP punkt 13 Edytowane 26 Września 2023 przez arek810316
Master Opublikowano 26 Września 2023 Opublikowano 26 Września 2023 7 minut temu, arek810316 napisał(a): Pierwsza strona tego tematu ,instalacja przez recovery TWRP punkt 13 sorki ale nie widzę nigdzie tak żeby tak dużo punktów było 🙃 zapodaj linka dla niedowidzącego 🙃 ta procedura też jest opisana w tym linku co wysłałem z forum XDA developers ...
Kacper Skrzypek Opublikowano 26 Września 2023 Autor Opublikowano 26 Września 2023 (edytowane) Co masz na telefonie? Jeśli nie napis FASTBOOT, to nie jesteś w trybie Fastboot, tylko najpewniej w TWRP. Wtedy telefon powinien być wykrywany jako normalna pamięć wewnętrzna. P.S. Odbiegamy od tematu wątku. Przeniosę posty do wątku o instalacji Xiaomi.eu. Edytowane 26 Września 2023 przez Kacper Skrzypek 1
arek810316 Opublikowano 26 Września 2023 Opublikowano 26 Września 2023 7 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Co masz na telefonie? Jeśli nie napis FASTBOOT, to nie jesteś w trybie Fastboot, tylko najpewniej w TWRP. Wtedy telefon powinien być wykrywany jako normalna pamięć wewnętrzna. P.S. Odbiegamy od tematu wątku. Przeniosę posty do wątku o instalacji Xiaomi.eu. Jestem w instalacja przez recovery i stoje w punkcie 6 fastboot flash recovery . Wywala blad fastboot error cannot load TWRP_3.7_12-A13_REDWOOD_PORT_DEVILNOOB no such file or directory
Kacper Skrzypek Opublikowano 26 Września 2023 Autor Opublikowano 26 Września 2023 A plik znajduje się w tym samym katalogu co plik fastboot?
Master Opublikowano 26 Września 2023 Opublikowano 26 Września 2023 (edytowane) 24 minuty temu, arek810316 napisał(a): Jestem w instalacja przez recovery i stoje w punkcie 6 fastboot flash recovery . Wywala blad fastboot error cannot load TWRP_3.7_12-A13_REDWOOD_PORT_DEVILNOOB no such file or directory no bo nazwę pliku z obrazem zmieniany na jakąś ludzka 🙃 np. twrp.img - musisz mieć te dwa pliki w jednym katalogu - fastboot bo z niego wywolujesz komendę flash recovery no i ten plik obrazu twrp.img i wtedy komenda będzie fastboot flash recovery twrp.img a jak nie pójdzie z tą komenda flash to dajesz komendę fastboot boot twrp.img i po restarcie jak już jesteś w twrp przechodzisz do advanced i tam dajesz flash current TWRP - pisałem już o tym ... nawet screena wrzuciłem z twrp - ten flash zapisze Ci twrp już na stałe w pamięci (komendą boot to jednorazowe uruchomienie twrp - jak nie zrobisz flash current to po restarcie telefonu będzie dostępne tylko systemowe recovery - a z niego nic nie zrobisz ...) Edytowane 26 Września 2023 przez Master
Kacper Skrzypek Opublikowano 26 Września 2023 Autor Opublikowano 26 Września 2023 3 minuty temu, arek810316 napisał(a): tak... Wyślij zrzut ekranu z katalogu i wiersza poleceń. Gdyby tak było, nie byłoby tego komunikatu.
arek810316 Opublikowano 26 Września 2023 Opublikowano 26 Września 2023 Twrp to jest to dokladnie TWRP_3.7_12-A13_REDWOOD_PORT_DEVILNOOB i w tym musze cos zmienic?
Kacper Skrzypek Opublikowano 26 Września 2023 Autor Opublikowano 26 Września 2023 Najlepiej po prostu wpisz początek, tj. TWRP, i potem wciśnij Tab - uzupełni Ci nazwę do końca.
arek810316 Opublikowano 26 Września 2023 Opublikowano 26 Września 2023 2 minuty temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Wyślij zrzut ekranu z katalogu i wiersza poleceń. Gdyby tak było, nie byłoby tego komunikatu. zebym wiedzial jak sie robi w win7 zrzut
FromWP Opublikowano 26 Września 2023 Opublikowano 26 Września 2023 2 minuty temu, arek810316 napisał(a): zebym wiedzial jak sie robi w win7 zrzut Chyba we wszystkich win to się robi klawiszem printscr co powoduje zapis do schowka. Narzedzie wycinanie tez chyba w 7 juz było. Najlepiej zainstaluj po raz pierwszy rom przez fastboot. Potem s6 będziesz zmagał z twrp. 1
Master Opublikowano 26 Września 2023 Opublikowano 26 Września 2023 3 minuty temu, arek810316 napisał(a): zebym wiedzial jak sie robi w win7 zrzut a klawisz print screen Ci nie działa? otwierasz painta dajesz wklej i zapisujesz np. jako jpg i masz plik ze zrzutem ... prościej chyba się nie da 🙃 wiesz jeśli nazwa pliku bylaby prawidłowa w tej komendzie to polecenie by zaskoczyło więc tu po pierwsze primo nie masz obu plików (fastboot i obrazu twrp) w jednym katalogu ... po drugie primo pomyliłeś się przy wpisywaniu komendy ... po trzecie primo podałeś nieprawidłowa nazwę pliku obrazu twrp - innych opcji nie ma ... (zakładam że wiersz poleceń wywolujesz jako administrator) Teraz, FromWP napisał(a): Chyba we wszystkich win to się robi klawiszem printscr co powoduje zapis do schowka. Narzedzie wycinanie tez chyba w 7 juz było. Najlepiej zainstaluj po raz pierwszy rom przez fastboot. Potem s6 będziesz zmagał z twrp. no dokładnie o tym samym pisałem już wcześniej 🙃 bo twrp nie jest do niczego potrzebne przy instalacji skryptem przez fastboot ...
arek810316 Opublikowano 26 Września 2023 Opublikowano 26 Września 2023 Chyba poszlo zamiast writting recovery mam samo booting i wszystko mam na ok i telefon wyszedl z fastboot dzialac dalej?
Master Opublikowano 26 Września 2023 Opublikowano 26 Września 2023 (edytowane) 7 minut temu, arek810316 napisał(a): Chyba poszlo zamiast writting recovery mam samo booting i wszystko mam na ok i telefon wyszedl z fastboot dzialac dalej? pewnie ... komunikaty wyglądają w porządku ... uruchomił się w twrp? jak poszło przez komendę flash recovery to już nie musisz robić tego co pisałem wcześniej - czyli zapisać przez advanced / flash current - kolejny krok to wyczyszczenie wszystkich danych i potem wrzucenie paczki z romem do telefonu - upewnij się tylko że jak masz fona podłączonego do kompa to przy odpalonym twrp czy komp widzi partycje telefonu Edytowane 26 Września 2023 przez Master
arek810316 Opublikowano 26 Września 2023 Opublikowano 26 Września 2023 (edytowane) dalem fasboot reboot recovery i pisze w wierszu tak waiting for any device i co mam teraz zrobic? Edytowane 26 Września 2023 przez arek810316
Kacper Skrzypek Opublikowano 26 Września 2023 Autor Opublikowano 26 Września 2023 Jeśli zrobiłeś fastboot boot nazwa_pliku.img no to naturalne że masz taki komunikat, bo nie jesteś już w fastboocie. Inna rzecz, że nie wgrałeś tego TWRP na stałe, co wpłynie na późniejsze aktualizacje. Ale mniejsza z tym - powinieneś mieć TWRP na telefonie. Rób dalej wg instrukcji instalacji z recovery.
Master Opublikowano 26 Września 2023 Opublikowano 26 Września 2023 5 minut temu, arek810316 napisał(a): dalem fasboot reboot recovery i pisze w wierszu tak waiting for any devic tak przy okazji - jak zapiszesz twrp już na stałe to możesz do niego przejść bezpośrednio z systemu (uruchom w recovery - to wybierasz w menu aktualizacji) też działa kombinacja volume up + power jak masz wyłączony telefon ...
arek810316 Opublikowano 26 Września 2023 Opublikowano 26 Września 2023 6 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Jeśli zrobiłeś fastboot boot nazwa_pliku.img no to naturalne że masz taki komunikat, bo nie jesteś już w fastboocie. Inna rzecz, że nie wgrałeś tego TWRP na stałe, co wpłynie na późniejsze aktualizacje. Ale mniejsza z tym - powinieneś mieć TWRP na telefonie. Rób dalej wg instrukcji instalacji z recovery. w ktorym miejscu mam szukac tego TWRP i musze wejsc w jego ustawienia jezyka jak w instrukcji?
Kacper Skrzypek Opublikowano 26 Września 2023 Autor Opublikowano 26 Września 2023 Ogarnęliśmy sytuację zdalnie. TWRP, które podsyłałem w wątku dot. odblokowania bootloadera, jednak nie działa. Wgraliśmy ROM przez fastboot. Spróbowaliśmy wgrać inne TWRP, które znalazłem. Niestety również się nie uruchamia. Na tym kombinowanie z TWRP skończyliśmy, póki co kolejne aktualizacje na POCO X5 Pro trzeba instalować przez fastboota. 1
Master Opublikowano 26 Września 2023 Opublikowano 26 Września 2023 czyli w sumie wyszło tak jak tu doradzaliśmy żeby zostawić twrp w spokoju i załatwić temat przez fastboota 🙃 ale przynajmniej wiadomo że na działające twrp do tego modelu trzeba jeszcze poczekać ... fajnie że się udało ... bez twrp da się przeżyć 🙃 1
arek810316 Opublikowano 27 Września 2023 Opublikowano 27 Września 2023 Dziękuję bardzo za.pomoc Panu Kacprowi,tak właśnie, namieszał trochę ten cały TWRP ale dzięki pomocy udało się temat ogarnąć.
Master Opublikowano 27 Września 2023 Opublikowano 27 Września 2023 43 minuty temu, arek810316 napisał(a): Dziękuję bardzo za.pomoc Panu Kacprowi,tak właśnie, namieszał trochę ten cały TWRP ale dzięki pomocy udało się temat ogarnąć. na pana Kacpra zawsze można liczyć - swój chłop - twrp się nie martw - trzeba co jakiś czas sprawdzać czy pojawi się właściwa wersja - tu na pewno w pobieralni będzie - a póki co aktualizacje wrzucisz sobie dokładnie tak samo jak robiłeś instalke - tylko wybierasz inny skrypt - z update - nie tracisz przy tym żadnych danych i ustawień
arek810316 Opublikowano 27 Września 2023 Opublikowano 27 Września 2023 Można w tym odblokowanymi Romie jakoś odinstalować aplikacje systemowe typu przeglądarka,pogoda? Jak wejść w opcje programisty? Wtedy trzeba było 4 razy stuknąć ale nie pamiętam w którym miejscu dokładnie
Master Opublikowano 27 Września 2023 Opublikowano 27 Września 2023 (edytowane) 13 minut temu, arek810316 napisał(a): Można w tym odblokowanymi Romie jakoś odinstalować aplikacje systemowe typu przeglądarka,pogoda? Jak wejść w opcje programisty? Wtedy trzeba było 4 razy stuknąć ale nie pamiętam w którym miejscu dokładnie to stukasz w ustawieniach i danych systemowych (o telefonie - pierwsze od góry) gdzie masz szczegółowe dane i specyfikacja i tam jest wersja miui - i w to dajesz az pojawi się komunikat że jesteś już programista - wtedy w dodatkowych ustawieniach w menu systemowym pojawi się ta zakładka takich systemowych normalnie nie wywalisz ... nie ma opcji deinstalacji ... część niechcianych usług można usunąć tzw. debloatem - ja to u siebie już dawno zrobiłem i bardzo sobie chwalę 🙃 poszukaj tu o tym na forum bo sporo było w tym temacie ... Edytowane 27 Września 2023 przez Master
arek810316 Opublikowano 27 Września 2023 Opublikowano 27 Września 2023 A odinstalować można te aplikację czy tylko wyłączyć? Nie mogę jeszcze znaleźć ustawienia wyświetlacza to było na samym początku jak telefon konfigurowalne ,tam się ustawiało 2 wartości w % wielkość,rozdzielczość czy jakoś tak i czcionka chyba była. To się ustawiało na zasadzie dwóch takich suwaków..
Master Opublikowano 27 Września 2023 Opublikowano 27 Września 2023 2 godziny temu, arek810316 napisał(a): A odinstalować można te aplikację czy tylko wyłączyć? Nie mogę jeszcze znaleźć ustawienia wyświetlacza to było na samym początku jak telefon konfigurowalne ,tam się ustawiało 2 wartości w % wielkość,rozdzielczość czy jakoś tak i czcionka chyba była. To się ustawiało na zasadzie dwóch takich suwaków.. można wymusić zatrzymanie - to oczywiście powinno trzymać je zamknięte do czasu ponownego uruchomienia fona - proszę sobie tam po nich poklikać i jak będzie opcja deinstalacji to wywalać - ja jestem zdania że im mniej śmiecia pracuje w tle tym lepiej - stąd też polecam zapoznanie z tą procedura debloatu - ja u siebie wywaliłem tym chyba z kilkadziesiąt różnych usług / procesów i nie mam żadnych problemów z telefonem 🙃 do tego jest mniejsze zużycie zasobów obciążenie procesora i bateria lepiej trzyma ... czcionka to jest gdzieś w ustawieniach - proszę pamiętać że tam na górze jest wyszukiwarka to można sobie szybko znaleźć co i gdzie jest do przełączenia - bez szukania na ślepo po ustawieniach 🙃
arek810316 Opublikowano 27 Września 2023 Opublikowano 27 Września 2023 Czcionkę to wiem gdzie się ustawia. Było jeszcze coś na samym początku jak po wyczyszczeniu telefonu konfigurację się przeprowadzało od początku takie 2 suwaki jak pisalem..
Master Opublikowano 27 Września 2023 Opublikowano 27 Września 2023 2 godziny temu, arek810316 napisał(a): Czcionkę to wiem gdzie się ustawia. Było jeszcze coś na samym początku jak po wyczyszczeniu telefonu konfigurację się przeprowadzało od początku takie 2 suwaki jak pisalem.. może to tylko się ustawia przy pierwszej konfiguracji systemu bo procentowego skalowania to chyba nigdzie nie widziałem ... jeśli nie ma tego w czcionkach to może w jakichś ułatwieniach dostępu poszukać ... rozdzielczość to tylko w parametrach ekranu ustawiasz - też nie pamiętam żeby jeszcze coś do tego było ... ogólnie przeleć po prostu po wszystkich opcjach konfiguracyjnych i co znajdziesz ciekawego to zmieniaj 🙃 jak nie znajdziesz tego co szukasz to może trzeba zainstalować jakiegoś alternatywnego launchera ... tu nie doradze za bardzo bo nie korzystam 🙃
arek810316 Opublikowano 28 Września 2023 Opublikowano 28 Września 2023 22 godziny temu, Master napisał(a): to stukasz w ustawieniach i danych systemowych (o telefonie - pierwsze od góry) gdzie masz szczegółowe dane i specyfikacja i tam jest wersja miui - i w to dajesz az pojawi się komunikat że jesteś już programista - wtedy w dodatkowych ustawieniach w menu systemowym pojawi się ta zakładka takich systemowych normalnie nie wywalisz ... nie ma opcji deinstalacji ... część niechcianych usług można usunąć tzw. debloatem - ja to u siebie już dawno zrobiłem i bardzo sobie chwalę 🙃 poszukaj tu o tym na forum bo sporo było w tym temacie ... Możesz mi podpowiedzieć jak to odistalowales tym programem i co dokładniej?
Master Opublikowano 28 Września 2023 Opublikowano 28 Września 2023 (edytowane) 5 godzin temu, arek810316 napisał(a): Możesz mi podpowiedzieć jak to odistalowales tym programem i co dokładniej? to dużo pisania ... poczytaj najpierw o tym o co chodzi ... tu na forum też wpisz sobie to w wyszukiwarce i zobacz rozmowy w tym temacie ... ogólnie zasada jest taka że razem z systemem instaluje się sporo różnego śmiecia - w tym usługi działające w tle do których normalnie nie ma dostępu - a są one zupełnie zbędne - no i żeby to podejrzeć i usunąć jest do tego specjalna apka na pc - tam problem jest tylko taki że można też wywalić usługi istotne czy nawet krytyczne i wtedy mogą być potencjalne problemy z działaniem czy stabilnością - oczywiście dla części tych usług w tym programie są opisy do czego to jest - ale nie do wszystkich a i czasami do końca nie wiadomo o co chodzi 🙃 tu jest np dość dużo o tym ... https://www.purepc.pl/jak-usunac-aplikacje-z-telefonu-ktorych-nie-da-sie-odinstalowac zapoznaj się i przemysl temat ... tam w tej apce można wyświetlić też usługi z listy tzw reccomended - czyli takie które bezpiecznie można usuwać - na niej jest około 50 pozycji ... ja wywaliłem chyba ze 40 i około 10 zostawiłem - np usługi od Googla smsy kalkulator itp ... gdzieś mam print screena z tym co zostawiłem - to wrzucę tu jak znajdę - ale np. jeśli korzystasz z android auto - to wiadomo że usługi z tym związanej nie usuniesz ... tam zaletą jest jeszcze taka że usunięte można przywrócić w tym samym programiku (restore) mi to się przydało jak się tym bawiłem 🙃 np. brak jednej usługi Googla wywaliło mi zakładkę Discover ... zobacz np tutaj o tym pisaliśmy a w załączeniu jeszcze lista tego co u siebie zostawiłem - to tam widać że takie podstawowe rzeczy ... no cleaner to ten programik co czyści śmieciu z panelu sterowania scaner podobnie notatki kalkulator qr to skaner kodów kreskowych usługi Googla kompas MMS (to wygląda z opisu uslugi jak coś tylko do tych mmsow - ale jak to wywalisz to w ogóle usuwa z systemu ta domyślną apke z smsami - że to smsy jest w uwagach na dole) znika ta ikonka koperty po prostu 🙃 jeszcze poczytaj spokojnie co pisaliśmy w tym wątku - tam jest kupa ciekawych spostrzeżeń odnośnie tej procedury 🙃 https://miuipolska.pl/forum/topic/61101-xiaomi-mi-11-pro-ultra-miui-14-polska-xiaomieu-stabilne-14090tkacnxm-android-13/#comment-637236 zwróć tu przede wszystkim uwagę na to co pisał załogant Snara - on podsunął mi pomysł z tym debloatem ... w sumie żałuje że tego wcześniej nie zrobiłem 🙃 Edytowane 28 Września 2023 przez Master
arek810316 Opublikowano 28 Września 2023 Opublikowano 28 Września 2023 Uniwersal Android Debloater jak o pobrać?
Master Opublikowano 28 Września 2023 Opublikowano 28 Września 2023 (edytowane) 12 minut temu, arek810316 napisał(a): Uniwersal Android Debloater jak o pobrać? ja korzystałem u siebie z tej wersji https://forum.xda-developers.com/t/2022-07-03-v0-5-1-universal-android-debloater.4069209/ tam jak pisałem - nie polecam wyświetlać wszystkiego tylko wybrać sobie listę "recommended" i przejrzeć co tam jest na liście - no i czytać opisy na dole co jest do czego ... Edytowane 28 Września 2023 przez Master
Rekomendowane odpowiedzi