Jump to content

Xiaomi Mi 11 Pro / Ultra - MIUI 14 Polska / Xiaomi.eu stabilne - 14.0.9.0.TKACNXM - Android 13

Recommended Posts

Wątek poświęcony ostatniej (najświeższej) aktualizacji stabilnego MIUI Polska / Xiaomi.eu dla telefonu Mi 11 Pro/Ultra (nazwa kodowa: mars/star).

Link do pobierania ROMu:

https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv14/xiaomi.eu_multi_MI11Pro_MI11Ultra_V14.0.9.0.TKACNXM_v14-13.zip/download

Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku.

• Like 2

8 minut temu, kocur75 napisał(a):

No i jak z ta wersja jest? :)

Wysłane z mojego M2102K1AC przy użyciu Tapatalka

U mnie dużo lepiej ale nie jest idealnie. Zauważyłem też jak by mi tel krócej trzymał na baterii ale to moja subiektywna opinia.

Testuję od poniedziałku i najważniejszy problem dotyczący powiadomień został rozwiązany. Wszystko przychodzi pięknie i nie ubija powiadomień po kilku dniach. Nie robiłem restartu od dnia instalacji. :D

Dodatkowo chyba delikatnie została zwiększona czcionka powiadomień, które mają kilka "podlinii". Nie wiem, jak to nazwać. Chodzi o powiadomienie, które można wielokrotnie rozwinąć (kilka wiszących powiadomień z tej samej apki).

Żeby nie było tak kolorowo, to znikła strzałka pokazująca kierunek ułożenia telefonu względem mapy (kompas) w Google Maps - ten sam problem, co w wersjach testowych.

Z Gmailem to i na globalu Indonezja też jest problem. Po restarcie telefonu potrafią przyjść zaległe powiadomienia o wiadomościach które już i tak były przeczytane wcześniej, a podczas pracy bez restartu to może z jedno na tydzień wyskoczy.

Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka

Witam wszystkich, jestem nowym posiadaczem MI 11 Ultra zakupionym w wersji Chińskiej zaraz po zakupie wgrałem ROM jak w temacie niby wszystko jest w porządku (na razie) jednak mam dziwny problem nie wiem czy systemowy a może problem jest techniczny z moim telefonem dotyczy niskiej prędkości Internetu podczas korzystania z transmisji danych przez operatora (T-mobile) Myślałem, że może problem z samą siecią ale po przełożeniu karty do mojego drugiego telefonu OPO 9pro transfer wynosił 80mb po sieci, a na Mi11U wynosił w porywach 13mb a po za miastem nawet kilka mb.  Sam telefon wskazuje cały czas LTE lub 5G w pełnym zakresie. Ktoś się spotkał z takim problemem ?

Ja mam włączony zasięg 5G i transfer jest dużo mniejszy niż w przypadku LTE, tylko czasami jest podobnie. Wejdź w Ustawienia>Karty SIM> Twoja sieć i przestaw na LTE jeśli masz 5G. Powinno pomóc.

Z drugiej strony wersja Chińska agreguje chyba tylko 2 pasma, a Globalna 4 pasma. I tutaj tez może być przyczyna.

najlepiej jakbyś sprawdził transfer na tych dwóch telefonach w innych miejscach niż sprawdzałeś dotychczas.

U mnie w Viking nadajniki Play, transfer waha się od 30 do 160 Mb/s.Ja mam wersje Global.

7 godzin temu, jarecki83 napisał(a):

Jak na razie dużej różnicy nie widzę, mam obawy co do tych pasm w wersji Chińskiej i sieci Tmobile. Może ktoś inny z wersją Chińską mógłby się wypowiedzieć ?

mam chińczyka i jestem w T-Mobile - żadnych problemów ... choć korzystam na terenie sporego miasta ... nie wiem jak na wioskach to by wyglądało ... jeśli o chodzi o szybkość downloadu przez tmobila to jakieś 40 - w najtańszej taryfie na umowe

Edited by Master

• 2 weeks later...
W dniu 3.06.2023 o 17:51, Kacper Skrzypek napisał(a):

Problem ze strzałką w Google Maps dotyczy wszystkich modeli i na Globalu też występuje. Musimy czekać, aż Xiaomi to ogarnie.

Dokładnie. Problem dotyczy tego, że Google Maps tracą dostęp do kompasu. Spróbujesz skalibrować to ci się nie uda. Po odinstalowaniu aktualizacji Map Google po pierwszym uruchomieniu nie ma żadnego problemu ale po restarcie map (czy to wyłączeniu i włączeniu ponownym czy  po zmianie ustawień skutkujących przeładowaniem bebechów) problem pojawia się ponownie. Problem dotyczy chyba wszystkich modeli jak napisałeś i na globalu po ostatnim update też nic nie naprawili i nie naprawią. Zwalają na Google, a Google ma to w poważaniu choć pewnie coś po ich stronie bo na O+ tez problem występuje.

Edited by anemusek

11 minut temu, Master napisał(a):

u mnie to wygląda tak ...

Screenshot_2023-07-07-18-18-55-561_com.miui.securitycenter.jpg

No tutaj jest normalnie, u mnie bardziej ciągnie system niż ekran. Ciekawe co z tym można zrobić. Format robiony 3 dni temu.

55 minut temu, snara napisał(a):

No tutaj jest normalnie, u mnie bardziej ciągnie system niż ekran. Ciekawe co z tym można zrobić. Format robiony 3 dni temu.

system jak ciągnie to zerknij do aktualizacji i wejdź na temat najnowszej wersji rozwojowej ... tam u jednego załoganta chyba z połowa obciążenia jest na tym ... u Ciebie jest bez porównania lepiej ... 🙃 w zasadzie dużo więcej (o ile w ogóle) nie zrobisz ... trzeba po prostu wrzucić nowa wersję ... rozwojowa dev beta będzie jutro - a na stabilną trzeba będzie poczekać ... ogólnie sporo tematów jest ostatnio z tym związanych ... widocznie i bety i stabilne mają z tym zużyciem baterii problemy ...

ps. tu link do tego wątku

https://miuipolska.pl/forum/topic/61279-miui-v14023626dev/?do=findComment&comment=637104

Edited by Master
  • Like 1

Chyba udało sie rozwiązać problem. Pobawiłem się trochę i usunąłem Bloatware, około 34 niepotrzebnych rzeczy odinstalowanych.

W ciagu nocy spada z 100% na 95% a wczesniej z 100% na 87% - różnica ogromna!

Screenshot_2023-07-08-23-50-03-790_com.miui.securitycenter.jpg

Screenshot_2023-07-10-00-19-20-752_com.miui.securitycenter.jpg

to miałeś tam niezły śmietnik chyba u siebie 🙃 ogólnie warto też popatrzeć na ustawienia aplikacji - powywalac gdzie nie ma potrzeby autostart i ustawić te z których nie masz powiadomień na tryb oszczędzania - zawsze się przyda (czasami te z powiadomieniami też dobrze działają w trybie oszczędzania ale to już samemu trzeba potestować)

7 godzin temu, Master napisał(a):

to miałeś tam niezły śmietnik chyba u siebie 🙃 ogólnie warto też popatrzeć na ustawienia aplikacji - powywalac gdzie nie ma potrzeby autostart i ustawić te z których nie masz powiadomień na tryb oszczędzania - zawsze się przyda (czasami te z powiadomieniami też dobrze działają w trybie oszczędzania ale to już samemu trzeba potestować)

Każdy ma taki syf w tym sofcie, nie wiem czemu wpychają tyle gówna. Wrzucam screenshoty które rzeczy zostały i które usunąłem - w sumie 41 😆

received_820123895995941.webp

received_1247927765926644.webp

received_1236135870348827.webp

received_1568393937023457.webp

received_817915273322265.webp

received_1727488821029961.webp

• Like 2

10 minut temu, snara napisał(a):

Każdy ma taki syf w tym sofcie, nie wiem czemu wpychają tyle gówna. Wrzucam screenshoty które rzeczy zostały i które usunąłem - w sumie 41 😆

received_820123895995941.webp

received_1247927765926644.webp

received_1236135870348827.webp

received_1568393937023457.webp

received_817915273322265.webp

received_1727488821029961.webp

elegancko - akurat tak szukam jeszcze infa w necie a to wszystko to myślę też że może zadziałać coś tu w temacie ekipa miui polska ... tzn może da się coś wywalić z tych naszych wersji żeby poprawić żywotność baterii 🙃 daj znać jeszcze po jakimś czasie czy nic tam nie zaczęło się wysypywać ...

ps. akurat trochę w tym temacie pisałem w aktualizacja systemu - tam gdzie kiedyś linka podeslalem - znalazłem ciekawe wątki na rededicie - jakiś typ też pisał tam co można wywalić - ale on tam podał 3-4 pozycje ... a Ty wywaliłeś kilkadziesiąt 🙃

Edited by Master

Nie odpowiadam bezpośrednio za usuwanie apek, ale gdyby coś dało się usunąć bez wpływu na funkcjonalność systemu, to prawdopodobnie dawno byłoby to zrobione. Gdybyśmy usunęli to, co pokazano wyżej, to na pewno nie działałaby Chmura Xiaomi, kopie zapasowe, Tapety Blokady, Asystent MIUI, OK Google, TalkBack (pod niepełnosprawnych)... Także nie.

Godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Nie odpowiadam bezpośrednio za usuwanie apek, ale gdyby coś dało się usunąć bez wpływu na funkcjonalność systemu, to prawdopodobnie dawno byłoby to zrobione. Gdybyśmy usunęli to, co pokazano wyżej, to na pewno nie działałaby Chmura Xiaomi, kopie zapasowe, Tapety Blokady, Asystent MIUI, OK Google, TalkBack (pod niepełnosprawnych)... Także nie.

Nie no wiadomo, każdy może sobie sam usunąć. To co wymieniłeś właśnie mi jest nie potrzebne tak jak płatności zbliżeniowe, historia lokalizacji, Game Boost. Nie muszą mnie bardziej szpiegować 😃 Wole mieć baterie na dłużej. No i dużo jest usług np. tylko na rynek chinski ktore w europie i tak w ogóle nie dzialają. 

Z ciekawości teraz system wykorzystuje 6gb ramu i 6gb wolnego zostaje.

• Like 1

Z tym debloatem, to zależy czego kto nie używa, oprócz śmieci typu msa, Xiaomi pay, yellow page, partner setup, Daemon, i jeszcze parę(naście czy dziesiąt) rasowo śmieciowych są też właśnie apki których dana osoba nie używa. Ja np mam zamiennik kalkulatora, chmury Xiaomi też nie używam, więc zostały uśpione czy usunięte. Inna sprawa że zdarza się że się usunie jakiegoś niby śmiecia a potem fon nie działa prawidłowo.

O debloacie jest w necie sporo poradników, na forum też było kilka tematów np.
https://miuipolska.pl/forum/topic/56907-xiaomi-find-device-unistall-debloating-miui-12/

34 minuty temu, brawo napisał(a):

Do tego. Kalkulator? Kompas? Notes? To są zbędne aplikacje? ;)

Kalkulator i notes mi się przydaje 😃 Kompas rzeczywiście można też wywalić.

1 minutę temu, Netoper napisał(a):

Z tym debloatem, to zależy czego kto nie używa, oprócz śmieci typu msa, pay, yellow page, partner setup, Daemon, i jeszcze parę(naście czy dziesiąt) rasowo śmieciowych są też właśnie apki których dana osoba nie używa. Ja np mam zamiennik kalkulatora, chmury Xiaomi też nie używam, więc zostały uśpione czy usunięte. Inna sprawa że zdarza się że się usunie jakiegoś niby śmiecia a potem fon nie działa prawidłowo.

O debloacie jest w necie sporo poradników, na forum też było kilka tematów np.
https://miuipolska.pl/forum/topic/56907-xiaomi-find-device-unistall-debloating-miui-12/

Prawda, na szczęście można jednym kliknięciem przywrócić. Ja tak pousuwałem że wywaliłem odtwarzacz plików video i smsy 😃 ale bez problemu teraz wszystko działa a 41 śmieci poszło

stąd właśnie była prośba do pana Snary żeby dał znać jak po tych "zabiegach i amputacjach" będzie się fon zachowywał 🙃 dużo z tego co wymienił pan Kacper (o ile nie wszystko ...) tez mi jest całkowicie zbędne - a sumarycznie patrząc można ładnie poprawić statystyki baterii - poza tym zawsze te usługi można z powrotem przywrócić (restore) ... ja jeszcze poszukam jakiegoś infa w necie odnośnie tych funkcjonalności do potencjalnego wywalenia ... zakładam że wrzucenie kolejnej rozwojowej czy stabilnej przywraca to powrotem? czy się mylę? jeśli tak to takie czyszczenie na rozwojowych będzie trochę uciążliwe ... ale na stabilnych już gra warta świeczki ...

17 minut temu, Master napisał(a):

stąd właśnie była prośba do pana Snary żeby dał znać jak po tych "zabiegach i amputacjach" będzie się fon zachowywał 🙃 dużo z tego co wymienił pan Kacper (o ile nie wszystko ...) tez mi jest całkowicie zbędne - a sumarycznie patrząc można ładnie poprawić statystyki baterii - poza tym zawsze te usługi można z powrotem przywrócić (restore) ... ja jeszcze poszukam jakiegoś infa w necie odnośnie tych funkcjonalności do potencjalnego wywalenia ... zakładam że wrzucenie kolejnej rozwojowej czy stabilnej przywraca to powrotem? czy się mylę? jeśli tak to takie czyszczenie na rozwojowych będzie trochę uciążliwe ... ale na stabilnych już gra warta świeczki ...

Generalnie w poprzednich telefonach też to już robiłem nie przypominam sobie żeby z czasem coś przestało funkcjonować. Jak od razu po odinstalowaniu działa to już tak zostanie. I w poprzednich telefonach też było tak że jak instalowałem aktualizacje to nie przywracało tych odinstalowanych rzeczy, no chyba że jakieś nowe funkcje doszły to wtedy po prostu te nowe niepotrzebne rzeczy trzeba odinstalować.

Ale jak coś się zmieni to na pewno dam znać, póki co jestem mega zadowolony.

9 minut temu, snara napisał(a):

Generalnie w poprzednich telefonach też to już robiłem nie przypominam sobie żeby z czasem coś przestało funkcjonować. Jak od razu po odinstalowaniu działa to już tak zostanie. I w poprzednich telefonach też było tak że jak instalowałem aktualizacje to nie przywracało tych odinstalowanych rzeczy, no chyba że jakieś nowe funkcje doszły to wtedy po prostu te nowe niepotrzebne rzeczy trzeba odinstalować.

Ale jak coś się zmieni to na pewno dam znać, póki co jestem mega zadowolony.

elegancko - też się za to zabiorę przy okazji i w wolnej chwili - fajnie byłoby gdzieś znaleźć jakieś zestawienie co jest konkretnie od czego - z tego co patrzyłem to większość z nazwy usługi można spokojnie wywnioskować ale niektóre są mało czytelne ... a jeśli aktualizacja softu ich nie przywraca to tym lepiej - akurat piszemy tu w temacie wersji stable - a ja jeszcze do końca września będę korzystał z rozwojowych ... też dam znać co wywaliłem jak już to ogarnę na spokojnie 🙃

33 minuty temu, Master napisał(a):

elegancko - też się za to zabiorę przy okazji i w wolnej chwili - fajnie byłoby gdzieś znaleźć jakieś zestawienie co jest konkretnie od czego - z tego co patrzyłem to większość z nazwy usługi można spokojnie wywnioskować ale niektóre są mało czytelne ... a jeśli aktualizacja softu ich nie przywraca to tym lepiej - akurat piszemy tu w temacie wersji stable - a ja jeszcze do końca września będę korzystał z rozwojowych ... też dam znać co wywaliłem jak już to ogarnę na spokojnie 🙃

Program jest na tyle super że pod każdą apką jest komentarz do czego służy 👍✌️

21 minut temu, snara napisał(a):

Program jest na tyle super że pod każdą apką jest komentarz do czego służy 👍✌️

no to gitara 🙃 to już tylko do tego usiąść i podziałać ... będę miał trochu czasu to popatrzę ... zobaczymy jak to potem na statystyki baterii się przełoży ...

wywaliłem już masę rzeczy ... zostawiłem to co na liście ... reszta poszła won :)

musze tylko ogarnąć co odpowiada za ten panel od googla - jak na glownym ekranie przewijamy w prawo - bo teraz nie działa :) 

update - trzeba nie wywalać tego wyszukiwania od googla to wtedy zakładka discover działa dobrze ... drugi załącznik - jak ktoś z tego nie korzysta to będzie dobrze tak jak w pierwszym załączniku ...

miuis.jpg

miui.jpg

Edited by Master

3 godziny temu, Master napisał(a):

wywaliłem już masę rzeczy ... zostawiłem to co na liście ... reszta poszła won :)

musze tylko ogarnąć co odpowiada za ten panel od googla - jak na glownym ekranie przewijamy w prawo - bo teraz nie działa :) 

update - trzeba nie wywalać tego wyszukiwania od googla to wtedy zakładka discover działa dobrze ... drugi załącznik - jak ktoś z tego nie korzysta to będzie dobrze tak jak w pierwszym załączniku ...

miuis.jpg

miui.jpg

Ile masz wolnego RAMu?

Screenshot_2023-07-11-17-07-07-863_com.miui.home.jpg

Edited by snara

jakieś 2.5 GB ... i tak sporo więcej jak miałem poprzednio ... nie mam rozszerzenia włączonego - w giery i tak nie pocinam na telefonie ps. jak poczyszcze ram to jest 3 GB wtedy do dyspozycji ps2. przy bardziej intensywnym używaniu zostaje 1.5 GB wolnego - to więcej o jakieś 0.6 GB niż poprzednio ... bo było 0.9 max 1.0 GB wolnego ...🙃

Screenshot_2023-07-11-19-16-40-684_com.miui.home.jpg

Edited by Master

17 godzin temu, Master napisał(a):

jakieś 2.5 GB ... i tak sporo więcej jak miałem poprzednio ... nie mam rozszerzenia włączonego - w giery i tak nie pocinam na telefonie ps. jak poczyszcze ram to jest 3 GB wtedy do dyspozycji ps2. przy bardziej intensywnym używaniu zostaje 1.5 GB wolnego - to więcej o jakieś 0.6 GB niż poprzednio ... bo było 0.9 max 1.0 GB wolnego ...🙃

Screenshot_2023-07-11-19-16-40-684_com.miui.home.jpg

Myślałem że tez masz 11 Ultra. Ja mam wolnego od 4.5 do 6GB zależy czy coś otwarte czy wszystko zamkniete.

31 minut temu, snara napisał(a):

Myślałem że tez masz 11 Ultra. Ja mam wolnego od 4.5 do 6GB zależy czy coś otwarte czy wszystko zamkniete.

a w profilu podałem mi 11 :) no jakbym rozszerzył ram na tą dodatkowa część dyskowa to też miałbym podobnie ... tyle że nie chce bo po pierwsze primo ramu wolnego spokojnie mi wystarczy co jest a po drugie primo dyskowy RAM jest wolniejszy ... stąd zostawiłem jak jest - ogólnie u mnie po świeżym starcie fona lub czyszczeniu jest do dyspozycji okolo 3 GB wolnego - a jak już się pozapycha wszystko używaniem to takie minimum wolnego to od 1 GB do 1.5 GB gdzieś ... czasami koło 2 GB ... 🙃 będę fona wymieniał pod koniec roku to wezmę już pewnie 12/16 ramu ... zobaczymy co tam wyjdzie w praktyce - myślę że pod nowego andka te 12 by nie zaszkodziło ...

Edited by Master