Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czytałem, że Xiaomi zablokowało w RN4X funkcję QuickCharge i chciałem się dowiedzieć jak to jest. Jak szybko wam ładuje się telefon od 0/5 do 100%?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Trochę czasu już upłynęło od posta, ale może kogoś zainteresuje.
Pełna lista urządzeń z QC - https://www.qualcomm.com/documents/quick-charge-device-list

Wycofano wsparcie dla Redmi note 4x, ale dalej można używać na Global Dev.

Na Global-Dev wprowadzili wsparcie dla chyba wszystkich urządzeń których układy wspierają QC
Jest tylko jedno ograniczenie:

- micro USB -  QC 2.0
- USB Type-C - QC 3.0

Przetestowałem na Redmi 4x 3/32. Na Global Stable działa tylko fast charge, na DEV jest QC :)

Edytowane przez abuson
Opublikowano
11 godzin temu, abuson napisał:

Pełna lista urządzeń z QC

Niepełna :P

Redmi 3S ma micro USB i potwierdzoną empirycznie obsługę zarówno QC3.0 jak i QC2.0 ;-)

• Like 1
Opublikowano
48 minut temu, fredek napisał:

Niepełna :P

Redmi 3S ma micro USB i potwierdzoną empirycznie obsługę zarówno QC3.0 jak i QC2.0 ;-)

Na jakim romie? Ja niestety nie mam czym pomierzyć napięć podczas ładowania więc powołałem się na to co pisali na miui.com.

Opublikowano
2 godziny temu, abuson napisał:

Na jakim romie? Ja niestety nie mam czym pomierzyć napięć podczas ładowania więc powołałem się na to co pisali na miui.com.

Ja używam xiaomi.eu dev, aktualnie 7.5.26 i jest obsługa zarówno QC3.0 jaki i QC2.0 - sprawdzone zewnętrznym miernikiem.

Telefonu używam z ładowarkami QC2.0: Tronsmart TS-WC3PC i TS-UC5PC jak również nowszymi QC3.0: Aukey CC-T9 oraz Aukey PA-T13.

Opublikowano
On 30.05.2017 at 5:18 PM, fredek said:

Ja używam xiaomi.eu dev, aktualnie 7.5.26 i jest obsługa zarówno QC3.0 jaki i QC2.0 - sprawdzone zewnętrznym miernikiem.

Telefonu używam z ładowarkami QC2.0: Tronsmart TS-WC3PC i TS-UC5PC jak również nowszymi QC3.0: Aukey CC-T9 oraz Aukey PA-T13.

A możesz napisać jakie są różnice w czasach ładowania między 2.0 a 3.0?

Opublikowano

qc 3.0 jest juz prawie tak fajny jak dash charge z op 3 miale op3 i lg g5 obydwa do pelna ladowaly sie w godzinkie z hakiem aczkolwiek wole bycza baterie i brak qc xD

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
15 godzin temu, dj999 napisał:

A możesz napisać jakie są różnice w czasach ładowania między 2.0 a 3.0?

Nie zauważam żadnych odczuwalnych różnic w czasie ładowania między 2.0 a 3.0. Oba QC potrafią dostarczyć więcej mocy do ładowania telefonu niż jest on w stanie wykorzystać. Natomiast przy korzystaniu z QC 3.0 trochę telefon i bateria mniej się nagrzewa - jest to spowodowane tym, że napięcie ładowarki jest lepiej dopasowane do potrzeb przetwornicy i układu lądującego w telefonie. Przy QC 2.0 jest to na sztywno przełączenie na 9V.

Opublikowano

a jakimi ładowarkami ładujecie ten model telefonu,

* oryginalną z pudełka + przejściówka,

* oryginalną z wtyczką europejską

* zupełnie inna ładowarka innego producenta

Opublikowano
On 1.06.2017 at 4:22 PM, fredek said:

Nie zauważam żadnych odczuwalnych różnic w czasie ładowania między 2.0 a 3.0. Oba QC potrafią dostarczyć więcej mocy do ładowania telefonu niż jest on w stanie wykorzystać. Natomiast przy korzystaniu z QC 3.0 trochę telefon i bateria mniej się nagrzewa - jest to spowodowane tym, że napięcie ładowarki jest lepiej dopasowane do potrzeb przetwornicy i układu lądującego w telefonie. Przy QC 2.0 jest to na sztywno przełączenie na 9V.

Czyli podejrzewam, że nie ma szans na zejście z czasem ładowania do pełna poniżej ~3h? (tyle aktualnie ładuje się mój tel na ładowarce [email protected] i 9V@2A/[email protected])

Opublikowano

Redmi 4X nie ma QC. Zapewne trzeba by go aktywowac jakims custom kernelem itp. itd. szkoda zachodu :D W ogole z tego co wiem Xiaomi chyba w budzetowych smartfonach nie daje QC, chyba ze sie myle.

Opublikowano (edytowane)
On 2.06.2017 at 10:05 PM, Lamcza said:

a ty masz wogole aktywny quick charge jakikokwiek w tym redmi 4x?

Ciężko powiedzieć. Aktualnie mój jedyny punkt odniesienia to inna ikonka ładowania na ładowarce z QC ("rom v7.5.19 (rozwojowa)" - to chyba global, nie dev...?). Nie mam nawet porównania z ładowarką 5V@2A, bo nie miałem okazji jeszcze przetestować. Stąd moje pytanie do osoby która ma odpowiedni sprzęt (miernik + odpowiednie ładowarki).

Edytowane przez dj999
Opublikowano
35 minut temu, dj999 napisał:

Aktualnie mój jedyny punkt odniesienia to inna ikonka ładowania na ładowarce z QC ("rom v7.5.19 (rozwojowa)" - to chyba global, nie dev...?)

Jak masz ikonę QC to działa. Czas całkowitego ładowania jest tylko minimalnie krótszy przy QC. Na początku szybciej się ładuje, pod koniec nawet wolniej, czyli szybciej można podładować. Wygląda na to że z QC proces ładowania jest po prostu lepiej zoptymalizowany. Mierzyłem w Redmi 3s i Mi Mixie, było podobnie, napięcie około 6,5-7,5V, prąd max 2,2A przy ładowarce QC3.0. A rom masz na pewno dev, prawdopodobnie global.

Opublikowano

Dzięki.

Inne pytanko: czy licznikowi czasu ładowania można ufać? Mam wrażenie, że na mojej ładowarce QC, czas ładowania pokazany przez MIUI był trochę innych, niż czas rzeczywisty. Różnica rzędu 30%. Coś w stylu naładowanie 33% baterii wg miuiu zajęło 1h8min, w rzeczywiastości było to ok 1,5h.

Opublikowano
32 minuty temu, dj999 napisał:

Inne pytanko: czy licznikowi czasu ładowania można ufać?

To pokazuje bardzo orientacyjnie, chyba według chwilowego prądu i napięcia ładowania, a to się zmienia w zależności od stanu naładowania, temperatury baterii itd.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
19 minut temu, Marx napisał:

Hej, to jak to jest, czy Redmi 4x obsluguje szybkie ladowanie na ladowarce z zestawu?

Szybkie ładowanie tak (Xiaomi nazywa to fastcharge), bo ładowarka ma 2A. QC2.0, czy 3.0 nie, bo ładowarka tego nie wspiera, tylko 5V. Jak podłączysz do takiej która ma QC będzie działać QC. Szybkość ładowania od 0 do 100% niewiele się zmieni, ale od 0 do np. 30% będzie dużo szybciej.

• Like 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dnia 27.07.2017 o 08:32, Marx napisał:

Hej, to jak to jest, czy Redmi 4x obsluguje szybkie ladowanie na ladowarce z zestawu?

Szybkie ładowanie to fast charge. Na ładowarce z zestawu, tak osiągniesz to. Lecz wszystko zależy od kabla. 1700mA osiąga na oryginalnym. Kupiłem kable Orico i Aukey i sprawdziłem na oryginalnej ładowarce jak i na ładowarce Orico. Rom Global 8

2m kabel -1300mA średnio

1m kabel -1500mA średnio

30cm kabel-1700mA średnio

Podsumowując im krótszy tym lepiej. Pomiary robiłem na multimetrze. Program Ampere to tylko jakiś punkt odniesienia. Nie pokazuje tego samego co miernik USB od my friend czy tradycyjny mulitmeter. Na YT jest sporo filmików od użytkowników testujących kable USB. 

Obecnie zainstalowałem ostatni Miui Polska i pojawiło się quick charge 2.0. Jeszcze nie robiłem pomiarów czasów ładowania

Opublikowano
9 godzin temu, baconp napisał:

Obecnie zainstalowałem ostatni Miui Polska i pojawiło się quick charge 2.0. Jeszcze nie robiłem pomiarów czasów ładowania

To napisz czas ładowania jak będzie po niżej 2,30 h  to będzie dobrze 

Opublikowano
Dnia 23.09.2017 o 11:13, baconp napisał:

Kupiłem kable Orico i Aukey i sprawdziłem na oryginalnej ładowarce jak i na ładowarce Orico. Rom Global 8

2m kabel -1300mA średnio

1m kabel -1500mA średnio

30cm kabel-1700mA średnio

Polecam kable BlitzWolf.

Na kablach 1m i 1,8m wyciąga prawie 2A na oryginalnej ładowarce, czyli bardzo dobry wynik.

Dnia 23.09.2017 o 11:13, baconp napisał:

Mam ROM Global i też obsługuje QC.

Wychodzi wtedy 9V 1,5A na kablu oryginalnym, od Huaweia i na Blitzwolfach.

Różnica ładowania od 0 do 100% to chyba coś koło 15 min.

• Like 1
  • kamillm zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...