romi_1984 Posted January 26, 2017 Share Posted January 26, 2017 (edited) Kliknij > Nagranie z mojej rozmowy < Tak jest prawie co każdą rozmowę, najczęściej na początku ale w dalszej części rozmowy też potrafi fixować nie ma reguły, dyktafon działa podobnie. Robię co tygodniową aktualizację z nadzieją że będzie lepiej ale niestety nie jest. Sieć t-mobile, jedna karta sim [slot nr. 1] w teście jest fail ponieważ brak karty pamięci/sim2. Redmi 4 prime / MIUI 8.2 by xiaomi.eu 7.1.19 (rozwojowa) Android 6.0.1 MMB29M Wszystko wgrane "poradnikowo" bez problemów. Restart nie daje żadnego efektu. Edited February 25, 2018 by romi_1984 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goldenos Posted January 26, 2017 Share Posted January 26, 2017 Co prawda nie nagrywalem rozmowy, ale mam chyba to samo, często ludzie mowia, że mnie nie słychac, jakies problemy. Również czekam na jakas pomoc. U mnie mnie najnowszy global. Link to comment Share on other sites More sharing options...
duszek00 Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 Podobny temat jest tu: Podałem tam rozwiązanie, ale jednak po dłuższym czasie widzę, że to nie do końca się sprawdza. W większości rozmów wychodzących jest OK, problem jest głównie gdy odbieram telefon - jakoś dźwięku jest fatalna. Sytuacja ta ma miejsce na romach oficjalnych Global i China oraz na EU. Próbowałem także instalować CM z 4pda.ru i tam jakby wszystko działało lepiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
romi_1984 Posted January 27, 2017 Author Share Posted January 27, 2017 (edited) Dzięki za odpowiedź ale czytałem te wszystkie posty już wcześniej. Kupiłem sobie telefon za prawie 1000 zł - ok Osobiście wgrałem Polski soft - ok Zgodziłem się na to wszystko ale żebym nie mógł normalnie się z ludźmi dogadać @#^$%^~`\|Wwwrrrr. Nie chce stosować metod które nie działają w 100% Czy taka sytuacja nie jest chora? Wiem że mój przypadek nie jest odosobniony, jeśli nic się nie zmieni po 10 lutym oddam tel. do serwisu. Edited January 27, 2017 by romi_1984 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thedomel Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 @romi_1984 Nie tylko widocznie ty masz problem z mikrofonem, również słyszę jak rozmawiam przez telefon, że słychać mnie jakbym mówił z sąsiedniego pokoju albo jakbym był "pod wodą". Miejmy nadzieję że to tylko wina systemu i powstaną jakieś fix'y lub coś w następnych aktualizacjach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shaq Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 Dobry. Podłącze się pod temat, bo ten model mnie interesuje a jakość rozmów ma znaczenie. Rozumiem, że trick z "OK, Google" już próbowaliście i nie pomógł? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goldenos Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 1 godzinę temu, Shaq napisał: Dobry. Podłącze się pod temat, bo ten model mnie interesuje a jakość rozmów ma znaczenie. Rozumiem, że trick z "OK, Google" już próbowaliście i nie pomógł? Nie wiem o czym mówisz, wytłumacz jeśli możesz proszę Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 9 minut temu, Goldenos napisał: Nie wiem o czym mówisz, wytłumacz jeśli możesz proszę Po prostu trzeba wyłączyć w usługach googla rozpoznawanie "Ok Google" bo to i tak dobrze nie działa, a potrafi powodować problemy z mikrofonem. W globalu to niestety masz. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shaq Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 59 minut temu, Goldenos napisał: Nie wiem o czym mówisz, wytłumacz jeśli możesz proszę I jak, spróbowaleś? Pomogło coś? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goldenos Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 1 godzinę temu, FromWP napisał: Po prostu trzeba wyłączyć w usługach googla rozpoznawanie "Ok Google" bo to i tak dobrze nie działa, a potrafi powodować problemy z mikrofonem. W globalu to niestety masz. 49 minut temu, Shaq napisał: I jak, spróbowaleś? Pomogło coś? Chce to zrobić, ale nie wiem gdzie dokładnie wejśc żebym mógł to wyłączyć, no nie mam pojęcia... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shaq Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 2 minuty temu, Goldenos napisał: Chce to zrobić, ale nie wiem gdzie dokładnie wejśc żebym mógł to wyłączyć, no nie mam pojęcia... 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goldenos Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 Ok udało mi się to znaleźć, ale jeszcze nie przetestowałem. Jutro się odezwę czy coś pomogło czy też nie, ale i tak dzięki 13 minut temu, Shaq napisał: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thedomel Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 http://en.miui.com/thread-463916-1-1.html Ja zrobiłem to ale jutro dopiero przetestuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sargi Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Dnia 29.01.2017 o 17:15, Goldenos napisał: Ok udało mi się to znaleźć, ale jeszcze nie przetestowałem. Jutro się odezwę czy coś pomogło czy też nie, ale i tak dzięki Spróbowałem tego hmm na razie nie widzę jakiejś większej poprawy. Głos jest wyraźniejszy chyba, ale ciszej jest dalej testuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
r00baq Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Czekam na dalsze info z rozwojem sprawy bo miałem kupić ten tel ale już mnie zniecheciliscie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thedomel Posted January 31, 2017 Share Posted January 31, 2017 http://en.miui.com/thread-463916-1-1.html Jednak mogę polecić tego fixa. U mnie zadziałał 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sargi Posted January 31, 2017 Share Posted January 31, 2017 @r00baq @Goldenos Dziś troszkę po testowałem i ta zmiana w ustawieniach google zrobiła różnice. Nie miałem dziś żadnych problemów podczas rozmowy, zobaczymy jak będzie dalej. A jak u ciebie Goldenos? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
r00baq Posted February 1, 2017 Share Posted February 1, 2017 Czyli problem do rozwiązania. Dobrze ze nie wada fabryczna 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
romi_1984 Posted February 10, 2017 Author Share Posted February 10, 2017 (edited) Witam ponownie po aktualizacji xiaomi.eu 7.2.9 niestety nie ma poprawy... W ustawieniach mojego tel. Redmi 4 prime nie miałem opcji: wyszukiwanie głosowe / wykrywanie "OK, google" dopiero dzisiaj zainstalowałem aplikacje google że sklepu play znalazłem i wyłączyłem tę funkcję ale pewnie nie posiadając wcześniej tej aplikacji funkcja ta i tak nie była aktywna, w globalu apka google jest od samego początku. http://en.miui.com/thread-463916-1-1.html Fix z linku powyżej zastosowałem na początku Lutego robiąc później obszerny test: Jednocześnie nagrywałem rozmowę i na redmi 3 i na redmi 4 rozmawiałem w różnych miejscach trzymając sam aparat pionowo/poziomo do góry nogami przy prawym uchu przy lewym uchu, lewą ręką, prawą ręką... najpierw rozmawiałem przez redmi 3 a następnie redmi 4 z osobnych pokoi jak mówiłem do tego mikrofonu u góry koło diody 'IR' to kompletnie nic nie było słychać czyli wyciszenie szumów działa w 100%. Po moich testach stwierdziłem że jest tak jak książka pisze. Niestety myliłem się, telefon działał prawidłowo może przez dobę, później bylo z powrotem tak jak z linku z początku postu czyli tragedia, dzisiaj dodatkowo przeniosłem kartę SIM do slotu nr.2 Edited February 10, 2017 by romi_1984 Link to comment Share on other sites More sharing options...
r00baq Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 Długo masz ten telefon? Kupowany na aliexpress cxy gdzieś indziej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
romi_1984 Posted February 10, 2017 Author Share Posted February 10, 2017 (edited) Kupiony w Polsce w alledrogo użytkownik fostte.. prawie 4000 komentarzy żadnego negatywnego sprzedaje głównie sprzęt xiaomi, mam go bardziej w miesiącach nich dniach... Głównie wykorzystuje go do rozmów trochę "chodzę po sieci" czasem "gram w gre" + mp3 Niecałą dobę po zamienieniu karty sim na slot nr. 2 i wyłączeniu "ok google" problem powrócił Edited February 11, 2017 by romi_1984 Aktualizacja danych Link to comment Share on other sites More sharing options...
r00baq Posted February 11, 2017 Share Posted February 11, 2017 To lipa. Ja bym oddawał do sklepu albo na gwarancję albo ew.do jakiegoś serwisu Link to comment Share on other sites More sharing options...
plewy38 Posted February 15, 2017 Share Posted February 15, 2017 A ja podobnie ale trochę inaczej :/ Co okolo 5-7 połączenie bez wzgledu na to czy dzwonie czy odbieram cisza na nawiązanym połączeniu. Dziś wyjątkowo słyszałem rozmówcę on mnie nie. Musze się rozłączyć i ponownie wybranie numeru działa ok. Mam dziwne wrażenie ze sytuacja dotyczy tylko szybkiego odebrania połączenia (po 1 sygnale). Im dłużej czekam tym mniejsza jest szansa na bład. Jestem na eu 6.12.29 Miał ktoś podobnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Musiek Posted February 15, 2017 Share Posted February 15, 2017 Mam globala od goldiego i nie mam żadnych problemów z mikrofonem podczas rozmów. Co ciekawe jednak, zauważyłem, że gdy mam podłączone słuchawki, w których nie ma mikrofonu to wtedy rozmówca nie jest w stanie zrozumieć ani jednego słowa xD 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebaseba1987 Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 (edited) Męczę się z mikrofonem w tym telefonie od 2-óch miesięcy i już powoli tracę nadzieję na fix... Przyszło mi jeszcze do głowy, że może problem jest związany z operatorem z usług którego korzystamy i jego nadajnikami. Niech napiszą ci co mają problem z mic w jakiej są sieci. Ja telefon mam w Orange a mikrofon raz działa ok, raz przerywa, echo itp., żadne fixy znalezione w sieci nie rozwiązały problemu a wyglądały raczej na losowe poprawienie/pogorszenie jakości (stąd moje podejrzenia o problemy związane z zasięgiem/częstotliwościami sieci) Piszcie w jakich sieciach jesteście, może do czegoś dojdziemy.. Edited February 16, 2017 by Sebaseba1987 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thedomel Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 @Musiek Co do słuchawek również to zauważyłem ostatnio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Musiek Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 15 godzin temu, Sebaseba1987 napisał: Męczę się z mikrofonem w tym telefonie od 2-óch miesięcy i już powoli tracę nadzieję na fix... Przyszło mi jeszcze do głowy, że może problem jest związany z operatorem z usług którego korzystamy i jego nadajnikami. Niech napiszą ci co mają problem z mic w jakiej są sieci. Ja telefon mam w Orange a mikrofon raz działa ok, raz przerywa, echo itp., żadne fixy znalezione w sieci nie rozwiązały problemu a wyglądały raczej na losowe poprawienie/pogorszenie jakości (stąd moje podejrzenia o problemy związane z zasięgiem/częstotliwościami sieci) Piszcie w jakich sieciach jesteście, może do czegoś dojdziemy.. Moja sieć to PLAY, jedyne problemy występujące u mnie na globalu to te związane właśnie ze słuchawkami, reszta działa jak należy Link to comment Share on other sites More sharing options...
r00baq Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Czy po tych postach śmiało mogę obawiać się kupna redmi 4 pro? Link to comment Share on other sites More sharing options...
romi_1984 Posted February 17, 2017 Author Share Posted February 17, 2017 (edited) U mnie sieć T-Mobile, a błąd z mikrofonem w redmi 4 prime... wydaje mi się że to loteria, na dzień dzisiejszy 587 pobrań najnowszego miui a dyskuskusja na forum średnio dosłownie parę użytkowników, dzisiaj zainstalowałem najnowsze miui testuje dalej jak nie będzie poprawy serwis do skutku. Nowa aktualizacja miui 7.2.16 niestety brak poprawy Edited February 20, 2017 by romi_1984 aktualizacja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebaseba1987 Posted February 21, 2017 Share Posted February 21, 2017 Ja kupiłem 2 redmi 4 prime rodzinie od tego samego sprzedawcy na aliexpress. Jeden w t-mobile działa bez zarzutu, nawet na śmieciowym romie, drugi w Orange - zmieniane romy i wszelkie sztuczki magiczne stosowane - nic mu nie pomaga. Muszę jeszcze pozamieniać im karty sim i wtedy przetestować, ale na razie nie mam takiej możliwości.. Jak sie okaże, że hardwarowa usterka to lipa bo na ali z gwarancją chyba ciężko..Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thedomel Posted February 21, 2017 Share Posted February 21, 2017 Zauważyłem że na słuchawkach ogólnie dzwoniąc nie działa, ale w aplikacji messenger wszystko działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snajper Posted February 21, 2017 Share Posted February 21, 2017 7 godzin temu, Thedomel napisał: Zauważyłem że na słuchawkach ogólnie dzwoniąc nie działa, ale w aplikacji messenger wszystko działa. To jest błąd ogólnie na miui choć nie u wszystkich występuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thedomel Posted February 21, 2017 Share Posted February 21, 2017 No to czekamy na aktualizacje którą to naprawi ewentualnie lineage os 14 Link to comment Share on other sites More sharing options...
r00baq Posted March 30, 2017 Share Posted March 30, 2017 (edited) Cześć. Odebrałem swój redmi 4 pro. Będę miał kilka innych telefonów redmi 4 pro do porównania w weekend ale już wiem że w moim w przypadku jak mam rozmowę na głośnomówiącym to rozmówca mnie słyszy z mocnym pogłosem. Właśnie wyłączyłem ok Google, choć chciałbym go używać, ale rozmowy ważniejsze. Zobaczę czy jest poprawa. Mam tylko pytanie czy ktoś miał podobny problem.? I czy udało się rozwiązać w ogóle wam jakieś opisywane problemy z mikrofonem? Edited March 30, 2017 by r00baq Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaronied7 Posted April 1, 2017 Share Posted April 1, 2017 Cześć. Odebrałem swój redmi 4 pro. Będę miał kilka innych telefonów redmi 4 pro do porównania w weekend ale już wiem że w moim w przypadku jak mam rozmowę na głośnomówiącym to rozmówca mnie słyszy z mocnym pogłosem. Właśnie wyłączyłem ok Google, choć chciałbym go używać, ale rozmowy ważniejsze. Zobaczę czy jest poprawa. Mam tylko pytanie czy ktoś miał podobny problem.? I czy udało się rozwiązać w ogóle wam jakieś opisywane problemy z mikrofonem? Ja miałem, ale po wgraniu miui pl problem się rozwiązał.Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts