Jump to content

Xiaomi Vacuum Cleaner / MiJia / Robot Sprzątający

lisek84

Recommended Posts

6 godzin temu, kamil004 napisał:

mam pewne ale co do jakosci przejazdu, ale patrzac na m2 i czas to nawet duzo mniej baterii zuzylo.

Tapniete z SGS6 Edge+

No różnica jest spora...

Edited by Tomasz_pb

Drodzy Userzy, czy ktoś z Was ma w domu/ mieszkaniu grzejniki kanałowe i czy jeździ po nich ten robot? Zamierzam zakupić to pierwsze i zastanawiam się czy urządzenia się polubią? Czy po takiej kratce w podłodze pojedzie taki robot? Czy czujniki nie zwariują?

gorzej jak zasłonisz czujniki i wpadnie kołami do środka, to już nie wyjedzie. Daj zdjęcie grzejnika i wymiary "przerw", to zmierzy się koło i zobaczysz. Jak wyglądają tak, to moim zdaniem nie powinien wjechać... Ale pewności nie mam.

grzejniki-kanalowe.jpg

Edited by Tomasz_pb

No problem :)

Jakiś czas temu pisałem, iż mam podejrzenie, że akumulator zaczął wykazywać objawy zużycia, gdyż na codzienne sprzątanie zaczął zużywać o ok 5% więcej energii. Od przedwczoraj wszystko wróciło do normy. Zacząłem przeglądać pobieżnie historię sprzątania i okazało się, że w jednym pomieszczeniu jakoś dziwnie się wcześniej zachowywał, jeździł kilka razy w kółko itp. Od 2 dni wszystko wróciło do normy, zużycie jest takie jak przedtem, gdyż czas spadł z 50 do 45 minut, a pomieszczenie zaczął ładnie sprzątać w standardowy sposób. Nic w ustawieniu mebli/sprzętów się nie zmieniło... Ki czort? Pamiętam, że @kamil004 pisałeś o tym jak u Ciebie raz jeździ wzdłuż, a raz wszerz, ale u mnie poruszał się po tym pomieszczeniu jak by był roomba :)

Edited by Tomasz_pb

@Tomasz_pb tak dokladnie ale odkad przesunalem o max 5cm baze blizej sciany aby mial ciasniej to jezdzi zawsze tak samo tak jak tego oczekuje i wplywa na szybsze i dokladniejsze sprzatanie pokoju. dziwne ale zadzialalo :D

Tapniete z SGS6 Edge+

A mój wczoraj mnie wkurzył. Rano zarzuciłem sprzątanie. Po pół godzinie komunikat - coś się wkręciło w rolkę. Zdążył posprzątać około 70% parteru. Wróciłem do domu po pracy. Usunąłem kawałek taśmy, opróżniłem pojemnik. Włączyłem ponownie i pojechałem na zakupy. Skubany nie pojechał już w miejsca gdzie tylko musnął podłogę. Dziś dostał karę i sprzątał ponownie. Ciekawi mnie tylko fakt czy jednak zapamiętał że był już w tych pomieszczeniach czy nie? Dziś ogarnął wszystko.

Dnia 13.05.2017 o 19:07, Tomasz_pb napisał:

Mam dokładnie tak samo. Ale jak robi np. takie wygibasy, to nie ma co się dziwić...

Aaaaa czyli tak jeździ po tej nodze (mam chyba identyczne biurko) - właśnie mnie to zastanawiało jak oglądałem mapkę z pracy ;)

Dobry wieczór,

Jak Wasz robot radzi sobie z progiem (ja mam pomiędzy łazienką a przedpokojem) o wysokości 2 cm?

Płytki i drewno są jasne.

W piątek dociera do mnie mój robot i w sumie dziś sobie uświadomiłem, że może z tym być problem.

Pozdrawiam

Pe Trek

35 minut temu, morphi napisał:

Dobry wieczór,

Jak Wasz robot radzi sobie z progiem (ja mam pomiędzy łazienką a przedpokojem) o wysokości 2 cm?

Płytki i drewno są jasne.

W piątek dociera do mnie mój robot i w sumie dziś sobie uświadomiłem, że może z tym być problem.

Pozdrawiam

Pe Trek

u mnie przez podobny próg nie podjeżdża. 

Możesz jeszcze zamiast schodka zrobić mini rampę z jakieś kątówki. IMO sprawdzi się lepiej.

A mnie dziś spotkała niemiła niespodzianka. Podczas sprzątania dostałem komunikat o konieczności wyczyszczenia sensorów. Robot przerwał sprzątanie i wrócił do bazy (był w połowie mieszkania).
Oczyściłem sensory, zresetowałem ich przebieg w aplikacji i odpaliłem odkurzanie. Niestety zaczął sprzątać od początku.

Mógłby ten komunikat pojawić się po zakończonym poprzednim sprzątaniu. Jakies ostrzeżenie, że się kończył czas na ich wytarcie. A tak miałem nerwówkę, bo jak zwykle w niedoczasie, a ten mi tu jakieś fochy strzela... :)

Wysłane z 1+3t & Tapatalk PRO