Jump to content

Xiaomi Vacuum Cleaner / MiJia / Robot Sprzątający

lisek84

Recommended Posts

1 godzinę temu, bergmen napisał:

Po aktualizacji nie zaczął jeździć po ścianach, nawet po schodach nie... I dalej jest tylko odkurzaczem. 

Co wnosi twój post, za wyjątkiem zaśmiecania tematu ?

Swoją drogą to są gdzieś changelogi w jakiejś cywilizowanej formie? Ile było tych aktualizacji?

Mój odkurzacz odkurza tak samo jak na początku, z mojego punktu widzenia to one nic konkretnego nie wniosły (poza językiem).

Jeżeli chodzi o zawieszanie, to mam w sypiali szafkę, której rozstaw nóg jest o milimetry większy od średnicy robota, zawsze tam się mieścił, a kiedyś 2 razy z rzędu (dzień po dniu) się tam zablokował, po tych 2 dniach już nigdy się tam nie zakleszczył. Bez żadnego update. Ciekawostka.

Dodam też że jak chcemy zrobić spot cleaning i przeniesiemy go ręcznie od bazy nawet 1 metr, a następnie po sprzątaniu chcemy aby sam wrócił do bazy to nie jest w stanie sam zadokować... dziwne.

Potwierdzam że każde sprzątanie to nowe skanowanie,z frędzlami przy chodniku sobie nie radzi.

Ogólnie i tak polecam. 

Tylko jakie? Jedyna jaka mi przychodzi do głowy, to jak ktoś wspominał sprzątanie konkretnego pomieszczenia. Tylko jak to zrealizować w praktyce? Jak ktoś ma 1 kondygnację, to w sumie nie problem, bo może się jakoś tam lokalizować na podstawie pozycji bazy, ale gorzej jak są 2 i więcej. Skąd miałby wiedzieć gdzie jest i gdzie ma sprzątać? Chyba, ze jakieś skanowanie wstępne całego pomieszczenia. No ale to i tak musiałby mieć te mapy w pamięci. No niby jest historia... To by było rzeczywiście fajne.

Mam pomieszczenie, które chętnie bym odkurzał z automatu 2 lub nawet ze 3 razy dziennie.

no chociazby
- zarzadzanie stanem naladowania akumulatorow.
- co ile ma sie ladowac (u mnie mógłby smialo co 2dni)
- zapamietywanie mapy z doskanowywaniem w razie wu jak cos sie zmieni
- sprzatanie lokacji kilka razy, tak jak mowisz np. zaznaczajac obszary paluchem na ktorych ma sie skupic.
- zmiana rozmiaru obszarow dzielonych, chetnie bym sobie zwiekszyl u siebie
- opcja wgrania wlasnych dzwiekow po usb

to tak z grubsza na szybko. :)

Tapniete z SGS6 Edge+

Powiedzial bym LOL, czym sie rozni w tym przypadku FULL od MAX xD?

Edit: juz wiem, zniknela opcja wlaczenia max ciagu w ustawieniach. szkoda tylko ze FULL od MAX sie niczym nie rozni.

Oraz pojawila sie informacja o sensorach? co to ma byc haha

I podpisano przyciski/albo dodano opcje taka

addc40b40ed5959b45f9964419a927a3.jpg1ce886fae745895500fcb49dcec77749.jpgae67b05e7ecc32d361b3e662676733f2.jpg

Tapniete z SGS6 Edge+

Edited by kamil004
  • Like 1

sprawdze rano, ale jesli nic sie nie zmienilo poza przeniesieniem tej opcji pod guzik to raczej bedzie to samo. i bardziej tu zadziala efekt placebo i autosugestii. trzeba by sprawdzic ile pradu ciagnie na max i full ale raczej to samo :) nie mniej rano zerkne

Tapniete z SGS6 Edge+

no faktyczne jest roznica teraz. zobaczymy ile bedzie w kubelku syfu po odkurzaniu dywanu

Byc moze wczesniej nie bylo wiadomo ze jest mocniej, bo nie mozna bylo zmienic tego szybko tylko trzeba sie bylo zaglebic w opcje glebiej co skutkowalo zatrzymaniem pracy odkurzacza.

A teraz jak raz za razem da rade to widac roznice. Mnie to pasuje bo sie akusy troche bardziej rozladuja niz zwykle.

tak to wyszlo, mozna przyjac 20% bateri na 30m2

58bf4c64e1336c81ceb1a08456ddcb19.jpg

Tapniete z SGS6 Edge+

Edited by kamil004

Ja nie mam w domu dywanów, ale zauważyłem w pojemniku, że w opcji "Quiet", czy nawet "Balanced" zbiera więcej kocich kłaków, niż w "Turbo".

Czasem mam wrażenie, że to tylko opcja głośności pracy odkurzacza, a nie ssania... ;>

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

U mnie nie zmieniło się kompletnie nic, ani głośniej, ani mocniej. Bateria jest zużyta dokładnie tak samo. Jak porównuję do Twoich Kamil screenów, to widzę, że z moją baterią jest wszystko ok, a ten spadek wynikał z tego, że tak jak pisałem dostosowałem trochę dom i wjeżdża widocznie w więcej miejsc.

Screenshot_2017-05-12-09-47-04.png

Screenshot_2017-05-12-10-11-24.png

Screenshot_2017-05-12-09-50-31.png

Tomasz_pb moze mi sie uda jakos nagrac dzwiek wieczorem jaka jest roznica pomiedzy full a max, ale zdecydowanie to slychac.

W quiet nie moze wiecej siersci zbierac bo slabiej ciagnie ale jest taki paradoks ze jak lezy siersc to ja rozdmuchuje wylotem jak sie ustawi na max i potem tego nie zbiera :) z tego co w domu zauwazylem.

Tapniete z SGS6 Edge+

@kamil004

A być może nowe MAX, to stare turbo + funkcja Full speed? Tak miałem zaznaczone w starej wersji. Na liście full speed, a na panelu odkurzacza turbo.

Może trzeba go jakoś zresetować, żeby nowa funkcja zadziałała? Ale to też nie bardzo, bo sam widzisz, że zużycie akumulatora mamy niemal identyczne, a u Ciebie jak twierdzisz jest różnica. Tak jak pisałeś trzeba by było mieć dostęp do nagrania starej wersji i porównać jak jest po nowemu, bo teraz nagrasz, że jest różnica między turbo, a max, co i tak nie udowodni, że MAX, to coś więcej niż stare Turbo+full speed :)

Edit. Jest historia, sprawdź jakie było zużycie aku kilka dni temu na tym sprzątaniu, to rozwieje wszelkie wątpliwości. Ja sprawdzałem zanim napisałem posta i nie ma żadnych zmian.

Edited by Tomasz_pb

Potwierdzam, nie sadze aby to bylo cos innego.
Poprostu wykasowali opcje full speed z ustawien i przeniesli ja pod przycisk i nazwali max.
Full to dalej full tylko ze wczesniej nikt nie mogl sprawdzic roznicy ssania bo aby zadzialala opcja max z ustawien trzeba bylo wylaczyc ssanie na chwile i dzwiekowo nie bylismy w stanie stwierdzic tego delikatnego przyrostu ssania.
@Tomasz_pb sprawdze w domu jeszcze jak mu zuzycie wyjdzie na opcji full ile zje baterii albo go zaraz odpale hehe i dam znac.
w histori nie ma info o zuzyciu baterii niestety.

Tapniete z SGS6 Edge+

A, tak, przepraszam, masz rację, rozpędziłem się :) Nie ma info do zużyciu aku, po prostu mi się wydawało (o czym pisałem), że bateria mi nieco siadła i pamiętam dokładnie ile zużywa na sprzątanie, bo to monitoruję i zawsze pozostały poziom energii to 59-60%, porównałem w historii czas sprzątania - jest identyczny jak wcześniej, zużycie prądu znam na pewno (też identyko), więc stąd wiem, że nic się nie zmieniło :)

Wydaje mi sie poprostu ze ten przyrost sily ssania jest na tyle maly ze nie wplywa na baterie.

Jak moj byl nowy to o ile pamietam zdziwilem sie ze pomiedzy quiet a full praktycznie nie bylo roznicy w zuzyciu baterii.

za jakies 20min dam znac ile zuzylo na Full

No i tak to wypadło teraz na opcji full

4996591f80ac08605c0e308b8bbbbca9.jpg

mam pewne ale co do jakosci przejazdu, ale patrzac na m2 i czas to nawet duzo mniej baterii zuzylo.

Tapniete z SGS6 Edge+