Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A masz aplikacje Superuser?

Chlast z RR:-)

Oczywiście że mam zainstalowanego Superuser.

Root Chcecker wyświetla błąd " This devices does not have proper root access"

Stąd moje pytanie czy paczka jest dla ROM 5v

• Odpowiedzi 151
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
W pierwszym poście jest paczka do recovery- ROOT. Czy ona jest do tej wersji ROM MIUIPolska Stable 5.0 ? Pytam, bo zainstalowałem najpierw nowy rom a później w recovery dodałem roota. Wszystko zainstalowało się bez błędu jednak nie mam dostępu do roota. Niby wydaje się to proste, wrzucić przez recovery (i tu nie ma problemu) więc czemu nie mam roota?

U mnie to zadziałało ;/ dziwne, że u ciebie nie. A full wipe był?

-- 5 sty 2014, o 23:48 --

Witam,

Posiadam najnowszy soft 5.0. Miałem wcześniej też 4.0 i 3.0. Telefon jest super, ale występuje parę wkurzających usterek, które w moim mniemaniu są jakąś wadą softu.

- Brak możliwości kalibracji kompasu. Macham tak jak jest pokazane w appce i nie działa. Przez niewykalibrowany kompas mi Google Maps świruje jak stoję w miejscu, bo on bierze pod uwagę koordynaty, ale także wskazania kompasu.

- Dźwięk nagrywany do filmów ma jakiś beznadziejny bitrate i 8kHz częstotliwość próbkowania przez co jest strasznie kiepskiej jakości. Nie dotyczy to aplikacji Recorder. Wyłącznie Camera.

- Na sofcie 4.0 i starszych aparat czasami gdy wybierał tryb focus (tj. wtedy gdy wyskakuje ten kwadracik do wycelowywania) to jak trzymałem paluch na ekranie to w pewnym momencie mrugał i można było zobaczyć zdjęcie na ekranie (tj. obraz się zatrzymuje i przestaje się zmieniać), ale po chwili na moment zamieniał się na czarny, i zapisane zdjęcie też zostało czarne. Teraz wydaje mi się, że to nie występuje.

Czy ktoś moze potwierdzić, że ma takie same objawy, i czy jest na to jakieś lekarstwo oprócz czekania na nowy soft? Coś straciłem wiarę, bo Hongmi ma chyba kiepski support MIUI. :/

U mnie kalibracja przebiega prawidłowo, jednak co do Google Maps to założyłem wątek o problemach z kampasem w google maps i jak do tej pory dalej to nie działa. Kompas (strzałeczka) wskazuje co chce przy ruchu telefonem. Niestety nie wiem dlaczego :(

Co do drugiego pytanie to się nie wypowiem.

A trzeciego nie rozumie :) Ale u mnie jest ok :)

Opublikowano
W pierwszym poście jest paczka do recovery- ROOT. Czy ona jest do tej wersji ROM MIUIPolska Stable 5.0 ? Pytam, bo zainstalowałem najpierw nowy rom a później w recovery dodałem roota. Wszystko zainstalowało się bez błędu jednak nie mam dostępu do roota. Niby wydaje się to proste, wrzucić przez recovery (i tu nie ma problemu) więc czemu nie mam roota?

Masz Recovery CWM?

Opublikowano
- Dźwięk nagrywany do filmów ma jakiś beznadziejny bitrate i 8kHz częstotliwość próbkowania przez co jest strasznie kiepskiej jakości. Nie dotyczy to aplikacji Recorder. Wyłącznie Camera.

Kiepski dźwięk (z powodu drastycznie niskich parametrów – częstotliwość próbkowania 8 kHz i bitrate 8 kbps) jest także w nagraniach mp3 rozmów telefonicznych. Może jest sposób na ingerencję w te parametry? Bo niestety jedyny znany mi sensowny zewnętrzny program do tego, czyli CallRecorder (https://play.google.com/store/apps/deta ... rder&hl=pl) na RedRice nie chce działać :(

Znacznie lepiej jest z nagraniami z dyktafonu: 44 kHz i 64 kbps, choć i tutaj chętnie bym je podwyższył, gdyby była taka możliwość.

Opublikowano

Chyba dobrze zrozumiałeś, ale sprawdź, może masz chińskie recovery, którym mi się jakoś udało wgrać roota.

Chińskie recovery posiadami, co ciekawe w nim można zainstalować paczkę ROOT. Wszystko przebiega prawidłowo, do czasu uruchomienia telefonu. Przetestowałem różne aplikacje i w żaden sposób nie uzyskałem dostępu do roota.

Siedzę na tym od kilku godzin i z tego co widzę, trzeba zainstalować miui v3 i tam dopiero kombinować. niestety nie trafiłem na dobrze opisane linki i nie mam 100% czy to wersja do mojego RedRice. A nie chce ryzykować.

Root jest mi tylko potrzebny żeby obejść problem z płatnymi aplikacjami w miui 5.

Opublikowano

Nie, bo żeby je wgrać najpierw muszę wgrać Roota:) przynajmniej tak zrozumiałem z instrukcji zamieszczonej tutaj http://miuipolska.pl/instalacja-xiaomi-red-rice/

Być może dla tego nie możesz mieć roota, ktoś na forum miał taki przypadek.

Ktoś na forum pisał, żeby zainstalować jakąś starszą wersję np.:

3.11.29

http://91.205.75.29/?dir=miui-v5

emwu13 napisał(a):

Wgraj najlepiej jakis starszy rom (1.0-3.0).

Zrob root Frameroot'em.

Wgraj CWM przez Mobileuncle.

Wgraj nowy rom.

Wgraj root.zip przez CWM.

Tak na bank bedzie dzialac. Pamietaj o wipach przed instalacja romow (i jak chcesz to tez po).

Opublikowano
Jak nie są opisane? Poprzednie to 4.0 lub 3.0 i takie katalogi są w linku który został podany.

Tak dla pewności dopytam, MIUIPolska_HM2013023_3.11.22-4.2.zip jest dla Red Rice WCDMA ?

Opublikowano
Wystarczy przejść na naszą stronę do działu download. Nazwy kodowe są przypisane nazwom urządzeń.

Są, ale przy obu wersjach Red Rice napisane jest: Codename: hongmi. Nie zaszkodziłoby dopisać tam - odpowiednio - HM2013023 i HM2013022, choć widać to w samych linkach do ROM-ów, po najechaniu myszą.

Opublikowano

Są, ale przy obu wersjach Red Rice napisane jest: Codename: hongmi. Nie zaszkodziłoby dopisać tam - odpowiednio - HM2013023 i HM2013022, choć widać to w samych linkach do ROM-ów, po najechaniu myszą.

LOL

ale popatrz na główne nazwy:

RED RICE TD-SCDMA

RED RICE WCDMA

wiec w czym problem? Prosto i jasno napisane, co zmieni nazwa kodowa?

Nazwa kodowa hongmi bez względu czy to WCDMA czy SCDMA.

Dzieki Acidowi macie tutaj SCDMA !! tak w ogóle by tego nie było.

Opublikowano

LOL

ale popatrz na główne nazwy:

RED RICE TD-SCDMA

RED RICE WCDMA

wiec w czym problem? Prosto i jasno napisane, co zmieni nazwa kodowa?

Jasne, że tam nie jest potrzebna. Chodzi o archiwum starszych wersji, gdzie użyte są tylko nazwy kodowe i numery wersji. I tam już nie tak łatwo namierzyć konkretny telefon bez znajomości nazw kodowych, bo nazw głównych tam nie ma.

Opublikowano

ok, ten problem został już rozwiązany. Chociaż gdybym wczoraj przeczytał, że recovery CWM można wgrać tylko na starszych wersjach to zaoszczędziło by mi to sporo czasu i nerwów:)

Reszta poszła już gładko, płatne aplikacje nie znikają. Co mnie zdziwiło, to to że po wejściu do Google Play przez dłużysz czas nie mogłem pobrać płatnych aplikacji, dopiero za którymś resetem znikły ceny przy zakupionych aplikacjach i można było je pobrać bez problemów

Opublikowano
Chociaż gdybym wczoraj przeczytał, że recovery CWM można wgrać tylko na starszych wersjach to zaoszczędziło by mi to sporo czasu i nerwów:)

Nie całkiem tylko na starszych. O ile dobrze pamiętam, to u mnie to poszło tak:

- telefon prosto ze sklepu miał rom angielsko-chiński bez roota i bez recovery

- zrobiłem root-a programem VRoot - i to był jedyny raz, gdy udało się to tym programem.

- wgrałem chińskie recovery programem Mobileuncle (bo nie byłem świadomy, że udostępniono już angielskie recovery)

- z poziomu chińskiego recovery zainstalowałem (bez wipe) polską wersję MIUI Stable 4. (bez wipe dlatego, że wszystko było tam chińsku, a nie dlatego, że tak chciałem)

- oczywiście zniknął root (ale chińskie recovery pozostało)

- próbowałem zrobić root-a znów VRootem, ale nie dało się

- zrobiłem więc roota z pliku .zip poziomu chińskiego Recovery

- wtedy wgrałem programem Mobileuncle angielskie Recovery

- z poziomu angielskiego Recovery zrobiłem upragniony full wipe i spokojnie wgrałem polską wersję MIUI Stable 5

- niestety, znów zniknął root i znów - co sprawdziłem - nie dało się go zrobić Vrootem

- ale bez problemu dało się zrobić roota z poziomu angielskiego CWM, które – na szczęście – nie zniknęło podczas instalacji polskiego rom-u MIUI stable 5.

Tak więc, jak widać, da się wgrać recovery CWM przez Mobileuncle na zrootowanej wersji polskiej MIUI 4 Stable.

Nie próbowałem na wersji 5, bo nie mialem takiej potrzeby, ale skoro się dało na 4, to na nie bardzo rozumiem, czemu miałoby się nie dac na 5? Jeśli jest przyczyna, to bardzo chciałbym ją poznać i zrozumieć.

Pełniejsze zrozumienie, to jest to, czego mi w tym wszystkim brakuje. Nie zadowala mnie robienie wszystkiego "na czuja", albo metodą prób i błędów, albo nawet wg ścisłej instrukcji, jeśli nie rozumiem znaczenia każdego kroku w niej opisanego. Szkoda, że tutoriale zwykle opisują tylko co zrobić, a nie dlaczego trzeba robić tak, a nie inaczej.

Czy byłoby możliwe prosić (@ Acid, jak sądzę), ale polskie wersje były od razu zrootowane? Zaoszczędziłoby to wielu nerwów i problemów wielu osobom.

Dzięki!

Opublikowano

"Pełniejsze zrozumienie, to jest to, czego mi w tym wszystkim brakuje. Nie zadowala mnie robienie wszystkiego "na czuja", albo metodą prób i błędów, albo nawet wg ścisłej instrukcji, jeśli nie rozumiem znaczenia każdego kroku w niej opisanego. Szkoda, że tutoriale zwykle opisują tylko co zrobić, a nie dlaczego trzeba robić tak, a nie inaczej."

Dokładnie ;)

Ja po otrzymaniu RR będę miał pierwszy raz styczność z Androidem i również chciałbym poznać rozwinięcia terminów "root", "CWM" itp.

Fajnie by było właśnie zobaczyć instrukcję krok po kroku, ale co do czego służy i w jakim celu należy to wykonać.

Opublikowano
Wszystko jest opisane tu, tylko trzeba minimum zaangażowania z waszej strony.

W tym momencie potraktowałeś mnie jak idiotę. Styczność z Androidem mam ode wersji 2.1, miałem masę urządzeń od różnych producentów i takich cyrków z rootem jak w Red Rice nigdy nie miałem. Stąd moja prośba o pomoc (i dzięki Wam się udało przez to przebrnąć).

Pewnie, że google zna wszystkie odpowiedzi. Jednak ten telefon jest specyficzny, a czytając komentarze to różne osoby mają różne problemy które wynikają nie wiadomo z czego.

Chwała ludziom którzy potrafią naprowadzić na rozwiązanie problemu bez uciekania się to bezczelności

Opublikowano

Spokojnie panowie, nikt tutaj nikogo za pewne nie chce obrażać. Co do telefonu to fakt faktem, wiele rzeczy trzeba wyczytać z forum, najlepiej przewertować wszystko (nie ma tego aż tak dużo), wtedy pojawia się wiele informacji. Jednak nie ma jakiegoś ogólnego wielkiego kompendium wiedzy, ładnie poukładanego, z opisem wszystkiego. Od tego właśnie jest forum :) Swoją drogą ja jestem za tłumaczeniem wszystkiego jak by się gadało z 5 latkiem, wiem jak na początku byłem w tym wszystkim zagubiony :) i chyba dalej jestem ;) Pozdrawiam i więcej dystansu.

Opublikowano

No właśnie, ponieważ jeśli jest sobie taki temat o RR, to można by było zrobić instrukcję w stylu:

Po pierwszym uruchomieniu telefonu... itd ;)

Ja bym coś takiego na pewno zrobił, lecz w chwili obecnej jestem zielony jak żaba w stawie.

Opublikowano

To jak ktoś ma czas niech sobie założy temat o tym i go sobie prowadzi. Droga wolna. Ja mogę od czasu do czasu pomóc czy do głównej instrukcji na stronie dodać linka do forum.

Opublikowano

Ponieważ zeszliśmy trochę z tematu to czas wrócić na właściwe tory:)

Wczoraj zaobserwowałem dziwny błąd, jeżeli włączę przez przełączniki WiFI to automatycznie załącza się też komórkowa transmisja danych. U was też występuje?

Opublikowano
Wczoraj zaobserwowałem dziwny błąd, jeżeli włączę przez przełączniki WiFI to automatycznie załącza się też komórkowa transmisja danych. U was też występuje?

Nie, u mnie tak się nie dzieje (ROM MIUIPolska Stable 5.0, HongMi v. WCDMA, root).

Opublikowano
No dobra udało się działa, "WSM Manager 2.1.2.apk" plus "pro.burgerz.wsm.manager_v215_c368bd.apk". W samym WSM musimy włączyć obsługę "pro.burgerz.wsm.manager_v215_c368bd.apk".

Szkoda tylko, że to pewne zasoby zużywa, no ale dobre i to. Oby w następnej wersji problem się nie powtórzył. Mam nadzieje, że kiedyś Xioami wejdzie lepiej na europejski rynek i będzie się bardziej liczyć z resztą świata. Tym samym soft będzie bardziej europejski :)

Jak instaluje "WSM Manager 2.1.2.apk" to potem mam zainstalować "pro.burgerz.wsm.manager_v215_c368bd.apk"?

Jak tak robię to "WSM Manager 2.1.2" zostaje zastąpiony "WSM Manager 2.1.5" i nic się nie dzieje.

Więc jak włączyć obsługę "pro.burgerz.wsm.manager_v215_c368bd.apk" jeśli to jest zwykły update "WSM Manager 2.1.2" do "WSM Manager 2.1.5"?

A co z tym?:

com.modaco.xposed.phonesky.noencryption.apk.zip - download/file.php?id=54 - u mnie się nie da zainstalować tego w CWM.

Czegoś tu nie rozumiem chyba a chcę mieć widoczne płatne aplikacje po restarcie

Opublikowano
Nie próbowałem na wersji 5, bo nie mialem takiej potrzeby, ale skoro się dało na 4, to na nie bardzo rozumiem, czemu miałoby się nie dac na 5? Jeśli jest przyczyna, to bardzo chciałbym ją poznać i zrozumieć.

Chinskie soft 5.0 wgrałem root programem vroot, recovery - mobileuncle.

Żadnych problemów.

Opublikowano

Jak instaluje "WSM Manager 2.1.2.apk" to potem mam zainstalować "pro.burgerz.wsm.manager_v215_c368bd.apk"?

Jak tak robię to "WSM Manager 2.1.2" zostaje zastąpiony "WSM Manager 2.1.5" i nic się nie dzieje.

Więc jak włączyć obsługę "pro.burgerz.wsm.manager_v215_c368bd.apk" jeśli to jest zwykły update "WSM Manager 2.1.2" do "WSM Manager 2.1.5"?

A co z tym?:

com.modaco.xposed.phonesky.noencryption.apk.zip - download/file.php?id=54 - u mnie się nie da zainstalować tego w CWM.

Czegoś tu nie rozumiem chyba a chcę mieć widoczne płatne aplikacje po restarcie

Ok już wiem - nie doczytałem

Trzeba usunąć 4 znaki czyli ".zip" i zostanie com.modaco.xposed.phonesky.noencryption.apk :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ktoś orientuje się czym jest "我的快盘", które google tłumaczy jako "mój szybki dysk"?

To standardowa usługa na stock w tym wydaniu.

Dysk KuaiPan, dysk w chmurze. Cos jak dropbox

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...