Skocz do zawartości

Samoczynne restarty po aktualizacji do 6.0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

po aktualizacji do 6.0 i MIUI8 mój MI4 samoczynnie, przynajmniej raz dziennie restartuje się. Robi to zawsze w stanie spoczynku, raz zdarzyło się podczas rozmowy. Czy też tak macie? Czy jest na to jakaś rada? Najczęściej dzieje się to w nocy i rano mój telefon nie podłączony do sieci (ponieważ mam kod PIN na karcie) nie dostaje wiadomości ani telefonów.

pozdrawiam

Opublikowano

To już będzie zawszę się restartował czy przez jakiś czas?

I czy w ogóle opłaca się aktualizować do 6.0, jak są ciągle jakieś restarty.

Opublikowano
13 minut temu, wojtekmarchewka napisał:

Wydaję mi się że V7 także,ponieważ wczoraj i dziś nagle utraciłem po ok 10% baterii, wchodząc w status baterii widzę przerwę w działaniu,więc to zapewne był restart.

Wykres na Andku6.0 na miui7 był dziurawy od zawsze, nie ze względu na restarty, a po prostu, bug graficzny. Dopiero na MIUI8 to naprawili.

Opublikowano

ja zaktualizowałem do 6.0 na miui 7  ( z oficjalnej strony) ale jest to z miuipolska już i mam niestety restarty tak raz na dwa dni zawsze kiedy telefon sobie leży na biurku czy gdzieś. :/ wolałbym już 4.4.4 tam się coś takiego nie działo ale mam nadzieje, że to poprawią :<

Opublikowano

@ZduneX25, superSU sam w sobie, w obojętnie jakiej wersji może to powodować, czy jakaś konkretna aktualizacja? Bo mam w planach root(ale nic pilnego) , a skoro są przez to prawdopodobnie problemy, to mógłbym odpuścić.

Wysłane z mojego MI 4W

Opublikowano

W samych changelogach dopiero w połowie tego roku pojawił się fix na leak powodujący potencjalne restarty. Tyczy się to marshmallow, sam fakt działania supersu ingerencja w ramdisk. Zrobię test i zobaczę.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Chyba jednak obale te teorie. Nie mam supersu i od nowosci telefonu nie robilem roota. A jednak resety mam. ;) Nie czesto ale sa.

Edytowane przez mates21
Opublikowano

To jest jakaś totalna losowość... 2dni testowałem globala z SuperSU i żadnego restartu, wcześniej Xiaomi.eu z SuperSU i restarty nawet 2-3x dziennie(od aktu 6.7.14), teraz wróciłem na xiaomi.eu SuperSU nie miałem i restart, zainstalowałem sobie SuperSU i restarty są dalej, u mnie to wygląda tak, jakby winne były romy xiaomi.eu, a tak raczej nie jest bo przez praktycznie cały czerwiec i maj żadnego restartu, a też było xiaomi.eu...

Opublikowano (edytowane)

Można wziąść listę aplikacji u osób które mają restarty i sprawdzić jakie się powtarzają. Choć to może tylko czynnik dodatkowy. Ktoś chyba wspominał o restarcie na gołym MIUI. Ew to jest wina jakiejś opcji w MIUI lub samym androidzie.

Edytowane przez preston2009
Opublikowano (edytowane)

i dziś na 6.7.21 global kolejny restart. 

lista programów ale nie wiem czy ma to znaczenie, na czystym global też miałem restart parę godzin po instalacji :(

Screenshot_2016-07-25-08-35-59-367_com.android.settings.pngScreenshot_2016-07-25-08-36-23-506_com.android.settings.pngScreenshot_2016-07-25-08-38-16-451_com.android.settings.pngScreenshot_2016-07-25-08-38-43-921_com.android.settings.png

Edytowane przez matijas
Opublikowano

Zainstalowałem SuperSU v2.76, zobaczymy czy u mnie problem restartów też się pojawi.

Jako, że tych restartów nigdy nie miałem, będą one widoczne na wykresie baterii? Czy lepiej sugerować się łącznym czasem od uruchomienia (w info o baterii)?!?! .

Wysłane z mojego MI 4W

Opublikowano

Wygląda jak aktualizacja lub manualny restart. Przerwa w wykresie połączona z ubytkiem baterii. W moim przypadku około 3-5% jeśli nie było optymalizacji aplikacji bo taką miałem przy moim jedynym restarcie i dwóch manualnych na V8. Można chyba jeszcze pin włączyć. Wtedy na pewno zauważysz. Chyba że wylogowuje ciebie z sieci jak mnie.

Opublikowano
1 godzinę temu, kulig007 napisał:

Zainstalowałem SuperSU v2.76, zobaczymy czy u mnie problem restartów też się pojawi.

Jako, że tych restartów nigdy nie miałem, będą one widoczne na wykresie baterii? Czy lepiej sugerować się łącznym czasem od uruchomienia (w info o baterii)?!?! .

Wysłane z mojego MI 4W

Zazwyczaj widoczna jest lekka przerwa z niewielkim ubytkiem baterii, u mnie jest to okolica 2-3% No i jak telefon leży i się zrestartuje to się ekran podświetli, także jak masz ~48h na to, aby położyć tel obok siebie i zerkać sobie kątem oka, czy coś się dzieje to proszę bardzo :D.

Opublikowano

Nie no, aż takiego zapału nie mam, żeby obserwować telefon.

Krótszą i łatwiejszą drogą będzie jw. napisałem, przez szczegółowe informacje o baterii (tam jest liczony czas od ost. uruchomienia telefonu)

Wysłane z mojego MI 4W

Opublikowano

Ja sprawdzam po czasie od uruchomiania. Niestety całkiem bez supersu też miałem restart w momencie braku zasięgu (kiedyś miałem restarty tylko przy braku zasięgu). Więc to nie do końca wina roota, ale owszem, jeden restart zamiast 3ech to zawsze na plus. No i baterii mniej spada bez supersu.

Opublikowano
8 godzin temu, ZduneX25 napisał:

Ja sprawdzam po czasie od uruchomiania. Niestety całkiem bez supersu też miałem restart w momencie braku zasięgu (kiedyś miałem restarty tylko przy braku zasięgu). Więc to nie do końca wina roota, ale owszem, jeden restart zamiast 3ech to zawsze na plus. No i baterii mniej spada bez supersu.

Polecam L Speed instalować przy SuperSU, ładnie trzyma :P.

Opublikowano

Strasznie ciekawe zjawisko.. Pamiętam, że problem restartów zniknął u mnie pod koniec korzystania z MIUI7.. Po przejściu na MIUI8 problemy z restartami wróciły i po takim restarcie potrafi mi zniknąć nawet do 10% baterii, tak jak to kiedyś miało miejsce za czasów mojego starego telefonu Galaxy SII i CM..

Czasami odnoszę wrażenie, że to po prostu jakieś bolączki samej bazy androida. 

Opublikowano

Od kiedy jestem na urlopie (i nie mam wahań zasięgu) żadnego restartu na przestrzeni 4 dni. Jak już wyjaśniło się, że to nie supersu to założyłem, że u mnie jest to zasięg, bo zwykle w miejscach o słabym zasięgu miałem restarty.

Opublikowano

A ja wnioskuję, że jednym z czynników powodujących restart cancro, może być przez tworzenie, a później przywracanie backupów / kopii zapasowej MIUI.

Ja NIGDY nie utworzyłem i nie przywracałem żadnej kopii danych.

A mój (możliwe, że błędny wniosek) nasuwa się stąd, że mam zrootowany telefon przez superSU i od ~85 godzin nie było żadnego restartu. A problemy z zasięgiem też się u mnie zdarzają, bo na działce na wsi, jest bardzo słabo z siłą sygnału.

Ale jak już pisałem wcześniej, ja na cancro nigdy nie doświadczyłem restartów, czy to na MIUI v6/v7/v8.

Wysłane z mojego MI 4W

Opublikowano

Powoli robi się to jak wróżenie z fusów :-D

Za dużo czynników chyba może na to wpływać, żeby jednoznacznie stwierdzić, co jest powodem.

Wysłane z mojego MI 4W

Opublikowano

Miui global.dev 6.7.21 + SuperSu 2.76 przez tydzień żadnych restarów. Teraz pora na 6.7.29 i zobaczymy.

Tąpnięte z MI4

Opublikowano

7.5.1.0 Global Stable na Mi4 - dopiero od dziś i dziś miał pierwszy restart więc nie wiem jeszcze jaka będzie częstotliwość.

Ktoś już zgłosił buga na Miui.com, więc chyba problem jest powszechny.

Opublikowano

U mnie problem wydaje się rozwiązywać wyłączenie lokalizacji.
Przedtem restarty występowały nawet kilka razy dziennie, teraz, od kiedy dla oszczędzenia baterii ją wyłączam, zdarza się to bardzo rzadko (i o ile się nie mylę zawsze mam wtedy włączoną lokalizację - czyli po prostu zapominam jej wyłączyć i prawdopodobnie stąd restart).
Szkoda, że żeby to zrobić trzeba się przedzierać przez całe menu. W CM jest to fajnie rozwiązane.

Opublikowano

Niestety. Ja mam lokalizację cały czas wyłączoną i restarty są. Nie ma to znaczenia. Leży spokojnie, pełny zasięg, obudowa zimna i sru restart. Wczoraj wgrałem nowa wersje global i spokój. Zobaczymy jak długo ☺️

Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka

I właśnie kolejny restart zaliczony 😈

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...