Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim forumowiczom.

Dziś przyszedł do mnie Mi4c. Chciałbym oczywiście wgrać ROM MIUI Polska. W ogole dziwna sprawa, bo wyprodukowany 02.2016 a bootloader niezablokowany... (wchodzi bez problemu w recovery) (ktoś wie jakim cudem?). MIUI version 7.0.15.0, build LMY47V.

Teraz główne pytanie: Czy da się wgrać MIUI Polska normalnie, na domyślnym recovery, pomijając TWRP? A może da się MiFlashem? To drugie byłoby super (poprzednio miałem Samsunga i tam to była bułka z masłem - wrzucałem plik do odina a odin do mojego telefonu i gotowe :) ) Szczerze mówią chciałbym osiągnąć jak najmniejszą ingerencję w telefon oraz uprościć proces maksymalnie, dlatego też pytam czy da się powinąć TWRP (a nigdzie takiej informacji nie znalazłem).

Dodatkowo, martwi mnie jedna rzecz. Sprawdzałem oryginalność telefonu na stronie xiaomi i wyskakuje, że taki IMEI nie istnieje. Wiecie dlaczego tak się dzieje? Niepokoi mnie to, a telefon niby od zaufanego sprzedawcy.

Będę wdzięczny za pomoc, bo póki co jestem w temacie Xiaomi zielony.

Opublikowano (edytowane)

Okej, doczytałem, już wiem co i jak z instalacją.

Rozumiem, że mogę sobie po instalacji (lub kiedykolwiek później) wykonać przywrócenie do ustawień fabrycznych (w sensie wipe) bez żadnych obaw o uwalenie albo zablokowanie?

A co do tematu fabrycznie odblokowanego bootloadera (mimo produkcji 02.2016) i nieznalezienia IMEI? Ktoś wie skąd te przypadłości?

Edytowane przez 92aende
aktualizacja i uzupełnienie
Opublikowano

Mi4c ma blokady na BL dopiero od ~pół roku, jeżeli tel wyprodukowany w 2016roku to musi mieć blokadę. Brak IMEI raczej wskazuje na to, że ktoś grzebał lub telefon jest z "odzysku"...

Opublikowano

Niekoniecznie. Blokady bootloadera dotyczą modeli na 2016 rok od Redmi Note 3 wzwyż. Mi4c to starszy model sprzed drugiej połowy 2015. W tym modelu blokada jest zależna od softu a nie od daty produkcji. Jeśli jest fabrycznie Stable 7.2 lub nowsze to jest blokada. Mi4c z datą produkcji 2016.02 nie musi mieć blokady (ale może). W sensie po dacie się tego nie sprawdzi, tylko po wersji softu.

Wysłano z MiNote

Opublikowano

A co z tym IMEI? *#06# pokazuje podwójnie (jeden pod drugim, dziwne) taki sam - zgadza się to niby z tym na nalepce i na pudełku. Jednak na stronie xiaomi z weryfikacją pisze, że nie znaleziono takiego numeru.

Opublikowano
1 godzinę temu, 92aende napisał:

A co z tym IMEI? *#06# pokazuje podwójnie (jeden pod drugim, dziwne) taki sam - zgadza się to niby z tym na nalepce i na pudełku. Jednak na stronie xiaomi z weryfikacją pisze, że nie znaleziono takiego numeru.

Nic dziwnego - to dual sim tak ma być 

Opublikowano
18 godzin temu, 92aende napisał:

Dodatkowo, martwi mnie jedna rzecz. Sprawdzałem oryginalność telefonu na stronie xiaomi i wyskakuje, że taki IMEI nie istnieje. Wiecie dlaczego tak się dzieje? Niepokoi mnie to, a telefon niby od zaufanego sprzedawcy.

Mam to samo, kupowane na ibuygou

Opublikowano
10 minut temu, newelco napisał:

Tą bazą imei xiaomi to raczej się nie przejmujcie , jak już tak pilnie potrzeba sprawdzić tel to za pomocą aplikacji do weryfikacji http://en.miui.com/thread-98838-1-1.html

Użyłem Tego. Pokazało na zielono :) Ale datę zakupu pokazuje na marzec 2016. Chyba, że to oznacza datę zakupu od producenta (do sklepu)? Albo jeszcze coś innego?

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, 92aende napisał:

Użyłem Tego. Pokazało na zielono :) Ale datę zakupu pokazuje na marzec 2016. Chyba, że to oznacza datę zakupu od producenta (do sklepu)? Albo jeszcze coś innego?

tu możesz sprawdzić ten imei - https://imeidata.net

ogólne info ale jest - moje oba Mi pokazało prawidłowo po modelu i tyle

Edytowane przez newelco
Opublikowano (edytowane)

Moja słuchawka według pudełka to produkcja (jak domniemam) styczeń 2016 (jak na zdjęciu).

IMG_20160505_161623.jpg

Sprawdzałem dzisiaj na https://jd.mi.com/ za pomocą apki weryfikującej (http://en.miui.com/thread-193362-1-1.html) i wszystko na zielono.

Bez tytułu.jpg

Na weryfikacji imei xiaomi ze strony też pisze, że nie ma go w bazie. MIUI Polska zainstalowany bez problemu, nie miał zablokowanego botloadera. 

Edytowane przez Baryla
Opublikowano

Tyle razy był ten wątek poruszan u (; gdzie jest moderator,

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Mezumi ,mam prośbe usuwaj to w ujam

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...