Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam do Was pytanie, bo zastanawia mnie to trochę jak wygląda sytuacja z suwakiem w opcjach programisty "Zdjęcie blokady OEM". Czy przy odblokowaniu zdalnym przełączenie w opcję off nie zablokuje mi go znowu? Tresuje mnie ten 15 Ultra i to bardzo.   

Opublikowano
Mam do Was pytanie, bo zastanawia mnie to trochę jak wygląda sytuacja z suwakiem w opcjach programisty "Zdjęcie blokady OEM". Czy przy odblokowaniu zdalnym przełączenie w opcję off nie zablokuje mi go znowu? Tresuje mnie ten 15 Ultra i to bardzo.   
O ile pamięć mnie nie myli żeby Ci nie skłamać po odblokowaniu BL ,(ale to na stockowym romie od Xiaomi) miałem tę opcję nie aktywną "na szaro" i nic nie dało się z tym zrobić , to znaczy nie dało się przesunąć tego suwaka i pisało coś tam chyba tak : "program rozruchowy jest już odblokowany" .

Wysłane z mojego 23124RA7EO przy użyciu Tapatalka

• Thanks 1
Opublikowano

Dokładnie tak jest jak piszesz, siedziałem teraz na 14 Ultra i myślałem, że mam analogicznie w 15 Ultra, a tu zdziwienie bo opcje na szaro. Pytania nie było, dziękuję za naprowadzenie. 

• Like 1
Opublikowano
Dokładnie tak jest jak piszesz, siedziałem teraz na 14 Ultra i myślałem, że mam analogicznie w 15 Ultra, a tu zdziwienie bo opcje na szaro. Pytania nie było, dziękuję za naprowadzenie. 
O kurcze w sumie dobrze że poruszyłeś temat, bo aż z ciekawości sprawdziłem teraz tę opcję w ustawieniach programistycznych i uwaga mam ją aktywną :o można przełączyć suwak. A mam odblokowany BL. Ale mam obecnie xiaomi.eu nie stock. Na poprzedniej wersji xiaomi.eu nie było tej opcji w ogóle.Po aktualizacji do nowszej wersji (kilka dni temu aktualizowałem) się pojawiła teraz patrzę. Aż się boje przełączyć ten suwak. Teraz Ja mam pytanie, czy po przesunięciu go zablokuje mi się BL? Na stock romie ta opcja była całkowicie zablokowana, jak pisałem w poprzednim moim poście. Jest tu jakiś ekspert?

Opublikowano
Możesz przełączyć, możesz nie przełączyć, nie ma to żadnego znaczenia.
Dobra a jakbym przełączył na off czyli nie zezwalaj i ponownie uruchomił tel. to też nic się nie stanie znaczy nie zablokuje się BL? Pytam z czystej ciekawości, bo nie zamierzam się tym bawić. Po prostu jak tu już temat tej opcji został poruszony.

Opublikowano

Wiem trochę nie na temat, ale mi po odblokowaniu wreszcie marzy się Android 16 w wersji xiaomi.eu z jego nowinkami trochę o nim poczytałem, ale pewnie poczekamy. O, ze watek o odblokowaniu to opisał bodajże @Kacper Skrzypek jeżeli się nie mylę, odblokowanie fona na Mi Community jest praktycznie niemożliwe naprawdę nie ma się co czarować z niewiadomego powodu Xiaomi zmieniło politykę w tej sprawie od wprowadzenia HyperOS i to się raczej nie zmieni. Jak ktoś ma droższy telefon a che używać xiaomi.eu to są rzetelne dwie opcje. Płatne. Nie będę reklamował, można wyszukać na forum. Zapłaciłem, zrobione, działa.

Opublikowano

Mnie ciekawi moje konto z Community po 20 marca, ciekawe czy dostanę znowu zgodę czy zabawa w klikadło o 17:00. Miał już ktoś taką sytuacje, że po upływie czasu na zgodę do odblokowania, znowu próbował?

Opublikowano (edytowane)

alonsoharris  czy ty już nie odblokowałeś już swojej 15 Ultra płatnie? Chyba że masz 2 telefon ? Ja mam tam konto od  2 lat, odblokowałem 1 fona bardzo dawno, a widzisz, jakie przez pół roku miałem przeboje, i skończyło się, że zapłaciłem i tak nie żałuję, kasa przyszła, kasa poszła 🙂.

Edytowane przez kris68
Opublikowano

Tak odblokowałem bo jestem leniem i nie chciało mi się bawić w klikadło, chciałem to mieć ogarnięte przed wyjazdem. Ciekawi mnie tylko, czy dostanę znowu uprawnienia, skoro już raz dostałem.

Opublikowano
39 minut temu, alonsoharris napisał(a):

Mnie ciekawi moje konto z Community po 20 marca, ciekawe czy dostanę znowu zgodę czy zabawa w klikadło o 17:00. Miał już ktoś taką sytuacje, że po upływie czasu na zgodę do odblokowania, znowu próbował?

Miałem, próbowałem, odbijałem się od ściany o 17:00. Jak nie zapomnę, to może dzisiaj spróbuję jeszcze raz...

• Like 2
Opublikowano

spróbowałbym ale nie mam teraz żadnego zablokowanego telefonu, archiwum ściagłem jak wrócę może kupię jakiegoś POCO i się pobawię czy to zadziała. Skanowałeś to archiwum czy tam od siebie czegoś nie dodał kolega hindus? 

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, kris68 napisał(a):

Mam tylko pewne podejrzenie, że ten bypass na Androida 15 i HyperOS 2 nie zadziała.

Sugerowane do zadziałania: kupienie zapieczętowanego tel (leżak magazynowy). Nie podłączasz WiFI, SIM, zabraniasz aktulizacji, potem od razu łamiesz BL. @kris68 skanuj: https://virusscan.jotti.org/  https://www.virustotal.com/

Edytowane przez zagrobelny
Opublikowano

@Kubala94@alonsoharris suwak jest tylko potwierdzeniem że jesteś świadomy co robisz przy odblokowaniu telefonu, później nie ma już żadnej mocy, polecam się pobawić skalą długości animacji żeby skrócić czas reakcji telefonu ;)

@zagrobelny @kris68wszystkie modele które obsługują ten bypass są znane (https://github.com/MlgmXyysd/Xiaomi-HyperOS-BootLoader-Bypass/blob/master/status.md) tak czy siak trzeba go robić na nowo wyjętym z pudełka telefonie i najlepiej z miui, mało kto nie aktualizuje systemu od razu po dostaniu telefonu albo tkwi w jakiejś pośredniej wersji od dawna a automatyczna aktualizacja najczęściej wymusza już hyper 2.0 albo załataną 1 gdzie to nie zadziała

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kirtash napisał(a):

@zagrobelny @kris68wszystkie modele które obsługują ten bypass są znane (https://github.com/MlgmXyysd/Xiaomi-HyperOS-BootLoader-Bypass/blob/master/status.md) tak czy siak trzeba go robić na nowo wyjętym z pudełka telefonie i najlepiej z miui, mało kto nie aktualizuje systemu od razu po dostaniu telefonu albo tkwi w jakiejś pośredniej wersji od dawna a automatyczna aktualizacja najczęściej wymusza już hyper 2.0 albo załataną 1 gdzie to nie zadziała

Dzięki temu linkowi dowiedziałem się, że mój  RN13 Pro 5G (garnet) z MIUI 14 And.13 nie jest supportowany i nie ma co dalej próbować, bo tylko szkoda czasu.

Widzę, że masz POCO X6 5G, czyli to samo co u mnie, czy udało się odblokować BL.

Edytowane przez Janwoj
Opublikowano

@Janwoj Nie da się odblokować w tym modelu inaczej niż przez zgodę, ewentualnie można zapytać ncunlock czy oferuje odblokowanie za hajs, do czasu aż nie odkryjemy z jakiej metody korzysta. Pozostaje kupować smartfony innych marek i głosować portfelem za sprzętami z łatwym odblokowaniem...

• Like 1
Opublikowano

Dobrze, że udało mi się podmienić ROM MIUI na indonezyjski i teraz mam możliwość nagrywania rozmów i o to mi głównie chodziło.

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, kirtash napisał(a):

Pozostaje kupować smartfony innych marek i głosować portfelem za sprzętami z łatwym odblokowaniem...

... i Snapdragonem  co może otrzymać  dożywotnie wsparcie firmware developera/grupy  (ROMy AOSP)  jeśli będzie żył telefon w jego rękach. Pewne (nie flagowce) Poco, Xiaomi  inne, mają już np. 10 lat wsparcia  nadal dostają najnowsze androidy i łatki bezpieczeństwa.  Flagowce mogą zmniejszać szanse na długotrwałe wsparcie poza producentem: drogie, trudniej dostępne i mniej popularne w krajach będącymi zagłębiami developerskim (IndoChiny).

Edytowane przez zagrobelny
Opublikowano

No to poszły konie po betonie razem z $80. Wszedł ROM tajwański. Trochę z tym walczyłem, bo skrypt wyświetlił, że mam nie ten model podłączony, ale najzwyczajniej nie było fastboot.exe w %PATH% i niechlujnie po prostu go skopiowałem do katalogu ze skryptem. Jeszcze rozważałem ROM indyjski z nagrywaniem rozmów w Telefonie Google, ale wszędzie jest napisane, że jest wykastrowany z NFC. Ale się cieszę. W końcu z głowy.

U mnie azjatycki kolega zainstalował sterowniki do "Android Bootloader Interface", bo dałem mu czystego laptopa do dyspozycji, puścił fastboot devices i uruchomił ten USB Redirector. Wszystko już później robił u siebie. Telefon się uruchomił od nowa z ikonką odblokowanej kłódki.

ncunlock.jpg

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, arturcom napisał(a):

No to poszły konie po betonie razem z $80. Wszedł ROM tajwański. Trochę z tym walczyłem, bo skrypt wyświetlił, że mam nie ten model podłączony, ale najzwyczajniej nie było fastboot.exe w %PATH% i niechlujnie po prostu go skopiowałem do katalogu ze skryptem. Jeszcze rozważałem ROM indyjski z nagrywaniem rozmów w Telefonie Google, ale wszędzie jest napisane, że jest wykastrowany z NFC. Ale się cieszę. W końcu z głowy.

U mnie azjatycki kolega zainstalował sterowniki do "Android Bootloader Interface", bo dałem mu czystego laptopa do dyspozycji, puścił fastboot devices i uruchomił ten USB Redirector. Wszystko już później robił u siebie. Telefon się uruchomił od nowa z ikonką odblokowanej kłódki.

ncunlock.jpg

To tak jak u mnie też połączył się zdalnie, sterowniki już miałem to nie trzeba było instalować, też fastboot devices i program USB Redirector tyle tylko widziałem na swoim komputerze. Tak jak na screenie, który wstawiłeś. No wcześnej zainstalował u mnie jeszcze ten USB Redirector bo nie miałem. Chwila czekania i BL odblokowany, tel. uruchomił się ponownie z już "odblokowaną" ikonką BL. Ale powiem Wam, że denerwowałem się trochę przed tym całym odblokowaniem, bo zapłaciłem 40 $, co prawda taniej niż niektórzy tutaj, ale to dlatego , że nie mam flagowca taniszy tel. Obawiałem się czy to nie oszustwo, koleś zainkasuje pieniądze i kontakt się urwie albo coś. 😆

I chwilę tak było bo po przelaniu kasy, potwierdził , że otrzymał , wysłałem mu dane do zadanego połączenia i cisza kilka minut... ale to może ja trochę przesadzam z zdenerwowaniem 😂 bo musiał przecież przygotować wszystko, a może jeszcze inne zlecenie robił w między czasie. Ostatecznie odblokował i jest ok. Całość trwała może niecałe 10 minut.

Także mogę polecić ncunlock. W sumie pierwszy raz odblokowywałem BL płatnie i zdalnie. Bo wcześniej nie było takich cyrków tylko trzeba było mieć konto Xiaomi minimum 30 dni i można było odblokowywać samemu przez MiUnlock. No czasem zdarzyło się, że trzeba było poczekać 168 godzin, ale to i tak nie dramat,a nie jak teraz jakieś wnioski a i tak to nie działa i aby zgodę otrzymać na odblokowanie to cud.

Opublikowano

Co ciekawe na Xiaomi 15 wrzuciłem soft Indonezyjski i nie było tam domyślnie dialera MIUI wiec stwierdziłem że nie ma nagrywania rozmów, wrzuciłem Taiwan i tutaj jest.
Pozniej w jakims poscie widziałem że @Kacper Skrzypek pisał że w jakimś modelu dialery były oba, możliwe że słabo sprawdziłem i oprócz dialera Google był tam jeszcze MIUI.

Opublikowano
6 minut temu, jordan87 napisał(a):

Co ciekawe na Xiaomi 15 wrzuciłem soft Indonezyjski i nie było tam domyślnie dialera MIUI wiec stwierdziłem że nie ma nagrywania rozmów, wrzuciłem Taiwan i tutaj jest.
Pozniej w jakims poscie widziałem że @Kacper Skrzypek pisał że w jakimś modelu dialery były oba, możliwe że słabo sprawdziłem i oprócz dialera Google był tam jeszcze MIUI.

Na nowych modelach na indonezyjskim ROMie raczej dialera od Xiaomi nie uświadczysz. Tu typowalbym głównie Rosję i Tajwan.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze w dialerze trzeba dać *#*#726633#*#* żeby uaktywnić opcję wyboru 5G SA (Tryb samodzielny. Niby w Polsce już gdzieniegdzie dostępne) i *#*#8667#*#* do możliwości aktywacji VoNR. Wszystko pod tapnięciem w kartę SIM w Ustawieniach.

Edytowane przez arturcom
Opublikowano
2 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Na nowych modelach na indonezyjskim ROMie raczej dialera od Xiaomi nie uświadczysz. Tu typowalbym głównie Rosję i Tajwan.

Przy okazji chciałem zapytać, czy w moim RN13 Pro 5G z ROM MIUI indonzyjskim aktualizacja do OS1 lub OS2 nie pozbawi mnie możliwości nagrywania, bo później już nie będę miał odwrotu tym bardziej, że mam nieodblokowany BL.

Opublikowano

To jestem spokojny, bo próbowałem zamienić ROM indonezyjski na taiwan dla bezpieczeństwa, ale już to mi tak łatwo jak poprzednio nie wychodzi, czyli podmiana z MIUI Global na indonzyjski. W tej sytuacji nie będę się już wysilał. Gdzie można znaleźć listę apek dla konkretnego OS-a w wersji narodowej.