Skocz do zawartości
  • 0

Find my phone i blokada - troche lipa

Pytanie

Opublikowano (edytowane)

W końcu udalo mi sie to uruchomic - nie wiem czemu wczesniej nie dzialalo.

Fajnie blokuje urzeadzenie ale nie jest tak jak Acid pisal ze nie da sie wylaczyc telefon. Da sie przytrzmujac kilka sekund power. Szkoda bo tak dalo sie uruchomic alarm oraz zablokowac telefon - az chce sie go wtedy pozbyc :) Po pozniej da sie wejsc do recovery i zrobic restarcik - no moze nie da sie go uzywac normalnie bez wgrania CM bo nie dziala net ale jednak cos mozna. Po wipe jak wlaczymy net to zakladam ze bedzie kontakt z xiaomi oraz znowu blokada.

Szkoda ze ekran Lock nie jest  customizowany - teraz jest info o tym ze "Zgubiono urzadzenie i za chwile zadzwone" ... no coz zadzonie jak ktos wlozy karte, jak nie wlozy (wyjmie moja) to sobie moge dzwonic. A jakbym napisal "Fajnie ze udało Ci się znaleźć moj telefon - czeka Cie nagroda ... zadzon na numer ...."

Szkoda takze ze po wspomnianym restarcie nie da sie wlaczyc alarmu :(

No coz duzo do nadrobienia bo zbyt latwo mozna to obejsc - choc kierunek dobry

PS> Cos wnosi wiecej ekran blokady w tym temacie? Ja go nie mam bo zbyt czesto uruchamiam telefon :) i to zbyt duza upierdliwosc. A i przy pewnych scenariuszach wieksza szansa na odzyskanie telefonu - ktos laczy wifi lub transmisje i bedziemy mogli go zlokalizowac. Choc wiem dyskusyjne

Po godzinie zabawy ta funkcja stwierdzam ze w PL jest ona calkowicie nieprzydatna

Juz napisze dlaczego. Przykład:
1. Ktos odnalazl/ukradl nasz telefon
2. My go blokujemy przez i.mi.com
3. Czekamy az wlozy karte swoja
4. Czekac bedziemy i bedziemy bo telefon nie wysle SMS WCALE do serwerow Xiaomi!!!!! Dlaczego?? Bo jest bug i aby aktywowac karte przez SMS to ktos kto ukradl/odnalazl nasz telefon musialby zmianic jezyk na engielski bo inaczej nie aktywuje sie nowa karte. A jak on mialby to zrobic? Przeciez telefon jest zablokowany.

Dopóki tego ktos nie naprawi to funkcja ta moze spowodowac ze juz nigyd nie znajdziecie waszego telefonu :(

Jedyny sposob jest naklejenie naszego numeru z tylu obudowy :( A mialo byc tak pieknie.

Choc widze ze i tak ta funkcja nikt sie specjalnie nie interesuje - cos jak to z backupami... do 1 stracenia telefonu :(

Edytowane przez wyzwolenia

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

No niestety- chiński telefon z chińskiej dystrybucji. W chinach działa.

Według mnie w romach global powinni usuwać funkcje które nie działają poza chinami. Właśnie z takich powodów ludzie się irytują że coś mają a im to nie działa.

Wysłane z Xiaomi Mi4

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Cóż dobrze to opisałeś

My próbujemy jakieś protezy i nawet piszemy że coś jest super. A przy grubszych testach okazuje się to bezużyteczne

Taką funkcją może pochwalić się wyłącznie Apple....i I działa wszędzie dobrze

• 0
Opublikowano

Stary wyszukaj proszę mój pierwszy post o tej blokadzie. Jak byk napisałem że można jedynie zrobić Wipe by ominąć blokadę (tymczasowo do pierwszego połączenia z siecią) . Ponadto można wcisnąć power by wyłączyć. No cóż za odkrycie. Piszesz o tym samym co ja... Eh.

Wysłano z Mi4c

• 0
Opublikowano

Acid widziałem raczej ahy i ehy zamiast szukania problemu a tu wykazalem prawie całkowicie nieprzydatnosc i kropka.

A jeśli piszesz o tym samym to chyba nie na tym forum. Owszem cześć napisales Ale nie wszystko! Btw robisz czasem takie skróty myślowe że nie można Cię zrozumieć. Nie wspomniałam już o fochach jak coś ci nie pasuje....od razu atak

Pomyślmy czycośs z tym Można zrobić zamiast.....

Może jakiś request na eu, bo dużo osób naprawdę kojarzy to z SUPER opcja, tyle że nie wiedzą że nie działa właściwie wcale

• 0
Opublikowano

Działa. Działa. Nie wiem czemu tak drążysz. Urządzenie się blokuje przy sieci? Blokuje i tyle. 99% ludzi ma zablokowany telefon. Pkt 4 jest wydumany. Pierwsze połączenie z internetem i telefon zostanie zablokowany. Ktoś zrobi Wipe i znowu będzie blokada przy pierwszym kontakcie z siecią. Co ma sms aktywacyjny tak w ogóle? Przecież MIUI wie, że telefon należy do kogoś innego i nie pozwoli na rejestrację.

Wysłano z Mi4c

• 0
Opublikowano

Jak to co ma SMS? Naprawdę nie wiesz? Jeśli ktoś zmieni kartę, A prawie na pewno zrobi to złodziej , to skąd będziesz wiedział na jaki numer masz zadzwonić? Aktywacja karty sms-SMS jest potrzebna po to byś jego numer zobaczył w find device. aje aktywacja się nie wykona bo jest Bug w polskiej wersji, trzeba zmienić język na ANGIELSKI. A tego złodziej nawet jakby chciał nie zrobi bo jest blokada. Prosciej się nie da. Opisuje bo mało kto zastanawia się nad całym procesem. Rozumiesz Acid gdzie jest problem?  

• 0
Opublikowano

No ale tłumaczę że nawet gdyby ta rejestracja działała na polskim to i tak nic by złodziej nie zrobił nie rozumiesz? Ubzdurales sobie ze będę dzwonił na swój telefon bo tak jest napisane w tym tekście (a to tylko tekst). Tu chodzi o blokadę telefonu, brak korzystania a nie, że sobie będę mógł dzwonić.

Wiadomo, że złodziej zmieni sim... I co dalej? System nie pozwoli na aktywację nowej sim czaisz?

Wysłano z Mi4c

• 0
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czemu sądzisz że wszyscy są złodziejami. Inaczej widocznie postrzegamy świat. Zawsze mnie to dziwi, może taki kraj

ja myślę że ktoś mógłby znaleźć twój telefon I włożyć stoją kartę,a wtedy co? Przecież nie wyświetli mu się że telefon należy do osoby która ma taki telefon

Czaisz? 

Zresztą nawet sam system jest budowany tak żeby karta nowa się aktywowała. a to że system Polski źle działa lub europejski to już inna bajka. 

Ale zrozum wpierw cały proces a wtedy zrozumiesz jak to powinno działać bez durnych dywagacji 

• 0
Opublikowano

Próbowałeś? 

Załóżmy że mieszka w bloku. Załóżmy też że macie cały czas GPS włączony. Trochę założeń alei tak życzę Powodzenia jeśli będą spełnione? Chyba że myślisz że poda Ci numer domu :-/ albo będziesz czekał aż wyjdzie z bloku,a co jak zacznie jechać? 

A tak swoją drogą apeluje wyobraźcie sobie tą sytuację zamiast pisać że tu działa i jest super.

Wiem że jako szef często grup łatwiej mi jest przewidywać ale tu macie jak na tacy czemu to źle zrobili.

• 0
Opublikowano

Ale gdzie tu widzisz błąd w tym 'systemie'? Od początku nie miało wysyłać smsa z innej karty sim, założeniem było, że po zablokowaniu przez właściciela włożenie byle karty od razu blokuje telefon czy masz polski rom czy chiński to i tak nic nie wyśle, bo na start będzie zablokowany zaraz po zbootowaniu.

Nie jest to cudowne rozwiązanie oczywiście, ale oni tak chcieli i tak zrobili nie ma tu błędów działania.

• 0
Opublikowano

Po zablokowaniu od razu blokuje a nie czeka na kartę tak jak opisujesz.

Szczerze jeśli jest tak jak opisałeś to Ci co zrobili założenia są debilami. Bo to jest funkcja wymyślana na kolanie

choć nadal uważam że ona troszeczkę inaczej miała działać . Czemu? Bo choćby jeżeli włożysz kartę jakąś nową to system automatycznie i od razu zaczyna wysyłać smsa do serwerów Xiaomi. w polskiej wersji nie udaje się tego zrobić trzeba zmienić język na angielski. To też jest założenie programisty? Jaki jest tego cel? Naprawdę trzeba być totalnym idiotą by tak coś wymyślać . Ja myślę że jest porzeczkę inaczej otóż za każdym razem czy jest zablokowane czy nie system ma miał wysyłać smsa I pewnie to robi ale musi być wersji anglojęzycznej . Nie chce mi się tego sprawdzać bo szkoda mi zwyczajnie kasy na głupie SMS-y do Chin . 

Swoją drogą po cholerę idiota wymyślił wysłanie esemesów zamiast wysyłki jakimkolwiek kanałem numeru telefonu typu wisi lub transmisja danych 

• 0
Opublikowano

Tylko w momencie zablokowania telefonu w grę już nie wchodzą żadne smsy w tle do chin, to wszystko jest od razu wstrzymane (powinno być). W przypadku kiedy zmienisz kartę bez blokowania wtedy może wysyłać (po zmienie języka).

To jest tylko taka chińksa wersja Menadżera urządzeń od google: fajnie, że jest, ale i tak mało co da jak urządzenie zginie.

• 0
Opublikowano

No dobrze ale ta funkcja tak ma działać że blokuje telefon i tyle i czyni telefon bezużytecznym. Nie zmienisz też karty sim na inną.

Wysłano z Mi4c

• 0
Opublikowano

Czyli rozumiem że według ciebie to normalne że trzeba przełączyć język na angielski by aktywować kartę sim? Tak miało być? Jeśli tak nie mam pytań więcej I akceptuję robił to trudno jakiś debil . To znaczy założenia 

• 0
Opublikowano

Człowieku... słów mi brakuje. Umiesz czytać? Piszesz jedno a ja tłumaczę ci co innego. Nosz kurde. Specjalnie to robisz?

Powtórzę po raz ostatni: NIE zarejestruje się karta sim nowa. Nie ma tu znaczenia czy to się da na polskim czy angielskim. To jest bug ale nie ma związku z tym tematem.

Wysłano z Mi4c

• 0
Opublikowano

Czytasz jak chcesz i przez co chcesz. To akurat wszyscy Acid wiedzą więc to Twoja domena!

Jeśli to ma bugi to może cośs więcej Jest nie tak

Jak pisałem debil to napisał i skoro wiedziałaś że to tak jest to trzeba było od razu że chroni nas tylko w sporadycznych przypadkach.

Ale czytając twoje posty duchowe fi wniosku że obrażanie masz we krwi oraz zero talentu doi tłumaczenia

Nie musisz się zgadzać i temat skończony.

Jak pisałem idiotyzm przyświecal twórca ...tak jak napisałem 1 poscie i od kilku dniach w innych. 

Boli mnie tylko że nie można wyłączyć wysyłania tych SMS, chyba że zaliczasz jako wyłączenie Bug który każe przełączyć się na angielski....swoją drogą dobry Bug

• 0
Opublikowano

Acid i ZduneX wyłożyli Ci to na tacy, czego nie przyjmujesz do wiadomości. Przyczepiłeś się do tego aktywacyjnego smsa, który to przy zablokowanym telefonie podczas zgubienia czy kradzieży, nie ma najmniejszego znaczenia.

Wysłane z Mi4 lte

• 0
Opublikowano

No cały czas chodzi o to, że bug z aktywacją nie ma nic do rzeczy, bo po zablokowaniu aktywacja nie jest w żaden sposób możliwa i nie chodzi o to, że z powodu języka polskiego tylko z powodu zablokowania wszystkich usług telekomunikacyjnych w momencie zablokowania urządzenia.

• 0
Opublikowano (edytowane)

@nemed Chłopie no ale napisz co konkretnie. Choć wpierw przeczytaj ze zrozumieniem mój post bo chyba Ty gi wcale nie zrozumiałeś.

@ZduneX25 no ale przecież to już  wyjaśnilisy więc po co to powtarzasz. napisałem że to nawet pomocny bug, bo po cholerę mam te sms aktywacje

• 0
Opublikowano

@nemed Chłopie no ale napisz co konkretnie. Choć wpierw przeczytaj ze zrozumieniem mój post bo chyba Ty gi wcale nie zrozumiałeś.

@ZduneX25 no ale przecież to już wydaliśm wyjaśniamy i napisałem że to nawet pomocny bug, bo po cholerę mam te sms aktywacje

Twój problem zaczyna się od pkt.4 Twojego posta. Jeśli nie rozumiesz, że nie potrzebny jest żaden aktywacyjny sms po zablokowaniu telefonu, cóż, nic na to nie poradzę. W każdym razie poddaję się :-D

Wysłane z Mi4 lte

Edyta.

Jak myślisz, na jakiej zasadzie jest blokowany telefon, skoro nie będzie w nim karty sim, aktywacji itp?

• 0
Opublikowano (edytowane)

Jak pisałem przeczytaj ze zrozumieniem i wyciągnij swoje wnioski. Są totalnie błędne .

Nigdzie w ostatnich postach nie pisze o czymś takim . 

brak własnych wniosków. To czytam z twojego posta i tyle. kopiowanie innych 

kolejna sprawa cytowanie. Po co cytujesz zbędne treści? Bo inni tak robią? 

A co do blokady o która pytasz jak działa to naprawdę po takiej ilości tekstu nie rozumiesz jak można to zablokować ? Naprawdę? 

A twoje ostanie pytanie pokazuje że nie rozumiesz jak działa tą funkcja. Ona nie potrzebuje właśnie karty sim! Ona gdy nie masz karty zablokuje telefon gdy połączysz Wi-Fi. Zrozum to a najlepiej przeczytaj całość ze zrozumieniem a nie podpinasz się pod wątek nie rozumiejąc zasady działania.masakra totalna

• 0
Opublikowano

Panowie - w związku z tym że nie będę czyścił ani wgrywał miui na czysto ufam że rzeczywiście działa opcja blokowania telefonu po podłączeniu do neta. Ok - nawet nieźle to brzmi. 

Ale! Nie uważacie pomocna byłaby funkcja że gdy złodziej po kradzieży włoży inną kartę sim oznaczony telefon automatycznie wysyła sms'a? Co nam z lokalizacji gościa jeżeli to blok. A tak to mielibyśmy numer który być może jest zerejestrowany bo złodziejem był przypadkowy sebek który włożył swoją kartę? Funkcja jest z mega potencjałem ale niewykorzystanym.

A tak to trzeba się posiłkować innymi programami typu cerberus. BTW - w cerberusie jest opcja zainstalowania go poprzez app2sd na partycji systemowej dzięki czemu po przywróceniu ustawień fabrycznych cerberus będzie nadal zainstalowany. Pomijam że przy każdym nowym miui zniknie. Tylko raz udało mi się to zrobić bo zawsze wywala że za mało miejsca w pamięci systemowej (czy jakoś tak). Rzeczywiście tak jest i nie da się nic z tym zrobić? Dlaczego raz przy którymś miui miejsce było? 

• 0
Opublikowano

@squirrelkuss coz ja to probuje od wielu postow "powiedziec" ale jak mozesz przeczytac koncecja byla inna. Sam ocen kto ja pisal i szanse na zmiany. Niby proste ale raczej "nieosiagalne" w MIUI :( Najgorsze ze MIUI funkcje czesto zastpuja te z Androida = lepsze... coz czesem gorsze

• 0
Opublikowano

Dzisiaj zgubiłem telefon znalazł się ale co się okazuje lokalizacja tel w mi find my device pokazywała się zła o pare kilometrów ! teraz lezy u mnie w domu a lokalizacja dalej zła. Tak zle to działa ?

• 0
Opublikowano (edytowane)

U mnie także źle pokazuje lokalizację o jakiś 1 km

Co to ma być?

Włączyłem 2 raz lokalizację i tym razem pokazało źle o jakieś 6 km hahaha a siedze caly czas na d*pie w tym samym miejscu

PORAŻKA

Edytowane przez rradek
  • 0
Opublikowano
Dnia 4.01.2016 o 18:39, wyzwolenia napisał:

Po godzinie zabawy ta funkcja stwierdzam ze w PL jest ona calkowicie nieprzydatna

Juz napisze dlaczego. Przykład:
1. Ktos odnalazl/ukradl nasz telefon
2. My go blokujemy przez i.mi.com
3. Czekamy az wlozy karte swoja
4. Czekac bedziemy i bedziemy bo telefon nie wysle SMS WCALE do serwerow Xiaomi!!!!! Dlaczego?? Bo jest bug i aby aktywowac karte przez SMS to ktos kto ukradl/odnalazl nasz telefon musialby zmianic jezyk na engielski bo inaczej nie aktywuje sie nowa karte. A jak on mialby to zrobic? Przeciez telefon jest zablokowany.

Dopóki tego ktos nie naprawi to funkcja ta moze spowodowac ze juz nigyd nie znajdziecie waszego telefonu :(

Jedyny sposob jest naklejenie naszego numeru z tylu obudowy :( A mialo byc tak pieknie.

Choc widze ze i tak ta funkcja nikt sie specjalnie nie interesuje - cos jak to z backupami... do 1 stracenia telefonu :(

Eeeee tak przeglądałem z nudów forum i znalazłem ten wpis. Przepraszam że odgrzebuje i rozdrapuje stary temat ale..

Przyznam że pkt 4 jest dla mnie nie zrozumiały..no bo przecież przy pierwszym uruchomieniu systemu MIUI proszeni jesteśmy o zalogowanie się na konto Xiaomi. Jeżeli tego nie zrobimy, nic więcej nie zrobimy więc jaki sens ma wysyłanie sms lub nie z aktywacją karty SIM jeżeli i tak system dalej na nie puści.

@Acid @ZduneX25Jeżeli nielegalny nabywca chciałby skorzystać z mojego telefonu ze swoją kartą SIM bez robienia wipe data, to czy jeżeli pominie on logowanie na konto XIaomi które będzie miał w przypadku połączenia z siecią GSM i netem (  oczywiście w przypadku gdy nie wykona wipe i będzie tel dalej działał) będzie mógł np uruchomić google paly i inne aplikacje internetowe? Czy zanim uruchomi się google play pojawiało się będzie okno logowania do XIaomi?

Jeżeli za bardzo zakręciłem to rozpiszę tak jakbym to ja był przywłaszczywaczem cudzego telefonu.

1. Mam kradziony telefon

2. Wyrzucam jakąś kartę i wkładam swoją

3. Wchodzę do netu i tu moje pytanie, pomijam okno logowania i mogę wejść do google play albo założyć swoje konto google? ( oczyiwstym jest że nie mowa tu o koncie XIaomi bo go nie założę)  Czy okno logowania Xiaomi nie zamknie się albo nawet jeżeli zamknie to nie puści dalej bo wyłączy czy zrestatuje telefon?

Oczywiście takie użytkowanie w normalnych warunkach mija się z celem ale co jeżeli ktoś jest uparty..zawsze może później wgrać np CM i wtedy telefon przepadł.

@Acid piszesz że: System nie pozwoli na aktywację nowej sim? Czyli nawet jeżeli nie ruszę danego systemu to i tak z nową SIM nic nie zrobię.

Dla mnie to dobre rozwiązanie bo jeżeli nawet nie będę mógł odzyskać telefonu to przynajmniej ktoś nie będzie mógł z niego korzystać chyba że jako przycisk do papieru.

Dnia 5.01.2016 o 16:22, ZduneX25 napisał:

Od początku nie miało wysyłać smsa z innej karty sim, założeniem było, że po zablokowaniu przez właściciela włożenie byle karty od razu blokuje telefon czy masz polski rom czy chiński to i tak nic nie wyśle, bo na start będzie zablokowany zaraz po zbootowaniu.

Czyli system nawet bez połączenia z siecią po wykryciu innej karty SIM i tak nie pozwoli na wykonywanie połączeń. Nie ważne czy to po Wipe Data gdzie zaraz pojawi się prośba o logowanie na konto XIaomi czy bez niego?

• 0
Opublikowano
Dnia 5.01.2016 o 18:09, wyzwolenia napisał:

Czytasz jak chcesz i przez co chcesz. To akurat wszyscy Acid wiedzą więc to Twoja domena!

Jeśli to ma bugi to może cośs więcej Jest nie tak

Jak pisałem debil to napisał i skoro wiedziałaś że to tak jest to trzeba było od razu że chroni nas tylko w sporadycznych przypadkach.

Ale czytając twoje posty duchowe fi wniosku że obrażanie masz we krwi oraz zero talentu doi tłumaczenia

Nie musisz się zgadzać i temat skończony.

Jak pisałem idiotyzm przyświecal twórca ...tak jak napisałem 1 poscie i od kilku dniach w innych. 

Boli mnie tylko że nie można wyłączyć wysyłania tych SMS, chyba że zaliczasz jako wyłączenie Bug który każe przełączyć się na angielski....swoją drogą dobry Bug

Ty tak naprawdę, czy jaja sobie robisz...? Przecież teraz to sprawiasz wrażenie człowieka, który nie rozumie sam swoich wpisów...

No i do tego poprawność językowa... Dramat. Twoi nauczyciele to już są po drugim zawale. Czytać się tego nie da...

BTW, z backupu sms, rejestru połączeń i kontaktów korzystam i bardzo sobie chwalę. Testowałem masę telefonów różnych firm, i w żadnym system kopii nie działał tak, jak to ma miejsce w MIUI.

@Vergiliusz

Z tego co ja zaobserwowałem, to nawet jeśli przebrniesz konfigurator, to i tak po krótkim czasie wyskoczy okno logowania do konta Xiaomi, którego nie da się odrzucić, zrzucić na pasek, etc...

• Like 1
  • 0
Opublikowano

@mrosi To ja dopytam, czy to okno pojawia się zawsze (nawet przy pominięciu w trakcie konfiguracji nowo zakupionego telefonu) czy tylko dla tych dla których było już logowanie ;> 

• 0
Opublikowano

Jeśli nie zalogowałeś się w trakcie pierwszej konfiguracji, to pojawia się ponownie. Miałem tak na wszystkich dotychczasowych telefonach Xiaomi.

Ale masz rację, wiem do czego zmierzasz. Nie pamiętam czy to było pierwsze logowanie na telefonie, czy kolejne. ;) 

• 0
Opublikowano

Pytam bo będe robił Globala dla babci, i trochę siara gdyby po tygodniu miało wyskoczyć okienko... Jeśli ktoś coś wie, niech się wypowie :P

Ale wydaje mi się na logikę, że można żyć w telefonie zarówno bez konta Xiaomi jak i Google... Z drugiej strony, u Apple to niemożliwe....hm.. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...