czesiek Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Czy kupował ktoś ostatnio na Ali i płacił opcją przelewy24 ? Pytam, ponieważ wczoraj zapłaciłem tą metodą i ku mojemu zdziwieniu nie została doliczona prowizja, a kurs waluty był taki jak w dobrym kantorze internetowym. Na koncie mam domyślnie ustawioną walutę EUR. Zastanawiam się, czy to jakaś promocja, czy tak jest od zawsze ? Wydawało mi się, że coś tam doliczali i było to mniej opłacalne niż konto walutowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 3 minuty temu, czesiek napisał: Czy kupował ktoś ostatnio na Ali i płacił opcją przelewy24 ? Pytam, ponieważ wczoraj zapłaciłem tą metodą i ku mojemu zdziwieniu nie została doliczona prowizja, a kurs waluty był taki jak w dobrym kantorze internetowym. Na koncie mam domyślnie ustawioną walutę EUR. Zastanawiam się, czy to jakaś promocja, czy tak jest od zawsze ? Wydawało mi się, że coś tam doliczali i było to mniej opłacalne niż konto walutowe. przelewy24 nie pobiera prowizji, bo oni nie robią przewalutowania... prowizje pobiera bank z tego co wiem (tak przynajmniej jest w PKO). Link to comment Share on other sites More sharing options...
hhunter22 Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Ostatnio chciałem płacić i w EUR było 910zl a przelewy chciały prawie 990zł. Więc jednak coś doliczaja. Jak płaciłem za kamerkę night vision przelicznik też był z marżą ale już znacznie mniejszą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
czesiek Posted December 6, 2015 Author Share Posted December 6, 2015 Nie wydaje mi się, żeby prowizje pobierał bank, mi w każdym razie do tej pory nic nie łyknął. Kwota do zapłaty w euro była 133,88, a w PLN wyszło 581,24, czyli kurs 4,34. Jeżeli nic się nie zmieni to chyba zrezygnuję z konta walutowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtekmarchewka Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Przelewy24 to jest bardzo dobra metoda płatności ,ponieważ płacimy w zł ,i w razie czego także w zł dostajemy zwrot już z tego korzystałem ,do tego maja bardzo dobry przelicznik waluty,taki sam jaki mam w BZWBK w platformie E-FX Wymiana walut Link to comment Share on other sites More sharing options...
michaelwaut Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 Nie ma znaczenia jaki wybiorę bank? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 Nie powinno, to przelewy24 przewalutowują kwote platnosci na zlotowki. Z tego co widze jednak ostatnio troche większą prowizje biorą. W porownaniu do kursu nbp to ok10gr. Wczesniej bylo ok 6gr, ale na okazjonalne zakupy mysle ze nie ma tragedii. Paypal,jesli sie nie ma konta walutowego jest dwa razy drozszy Wyslane z G7 przez Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
michaelwaut Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 Kurde, bo chcę tylko sobie kupić redmi 3 na ali albo gdzieśtam, i chyba potem podziękuję. Chyba że mi się spodoba Nie mam konta walutowego, i nawet nie wiem gdzie zakładać. Niby polecają ten alior kantor, ale na raz raczej szkoda się bawić w to. A mam chyba z 5 rorów, i jak to coś od banku zależy to mógłbym coś ugrać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 Na probe spokojnie mysle ze mozna przez p24. Z reszta ja nieraz kilka paczek mieisecznie biore i jak z ali to tylko p24. Nie chce kolejnego konta zakladac, a w tych bankach w ktorych mam teraz konta walutowe są nieoplacalne Wyslane z G7 przez Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
michaelwaut Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 Właśnie. Osobiście do tmubajla się zraziłem jeszcze od czasów ery, a alior mnie też nie kręci. Te ciągłe mieszanie przy opłatach nie wróży dobrze kontom tam. Poszukam jeszcze czegoś alternatywnego, ale kombinowanie w stylu kantor internetowy + konto walutowe na jednorazowy zakup wydaje się być dziwnym pomysłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
czesiek Posted February 11, 2016 Author Share Posted February 11, 2016 Nie ma sensu zakładać konta walutowego. P24 o ile pobiera jakąś prowizję to jest znikoma. Ja mam domyślnie ustawioną walutę euro i za każdym razem przelicznik jest bardzo dobry. Osobiście mam konto walutowe, ale nigdy nie korzystałem kupując na Ali. Tylko P24. RN2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mich Posted February 26, 2016 Share Posted February 26, 2016 Korzystałem wczoraj na Ali z Przelewy24 - zakupy za 3,49$ przeliczyło na 14,13 zł - kurs jak w lepszych kantorach - oczywiście taki z tabeli, bo przy tych kwotach nie ma mowy o negocjacjach kursu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
StachuCapan Posted February 26, 2016 Share Posted February 26, 2016 Najlepszy kurs? 4,04? Wczoraj wymieniałem po 3,96, więc przy dużych kwotach spora różnica Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted February 26, 2016 Share Posted February 26, 2016 To tez sie jakos tak nie przelicza,chyba jest oprocz spreadu jakas prowizja bo przy wiekszych kwotach spread jest nizszy. Wyslane z G7 przez Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
r0bertt Posted February 26, 2016 Share Posted February 26, 2016 Przy niższych kwotach można płacić tym, ale większe to warto sobie samemu w kantorze internetowym wymienić $... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
michaelwaut Posted February 26, 2016 Share Posted February 26, 2016 Spróbuję jednak kupić na top one redmi 3 przez przelewy 24. Link to comment Share on other sites More sharing options...
r0bertt Posted February 27, 2016 Share Posted February 27, 2016 Daj znać ile Ci wyszło na PLN Link to comment Share on other sites More sharing options...
xXxMederixXx Posted February 28, 2016 Share Posted February 28, 2016 (edited) Mi za RN2 wyszlo 600zł Edited February 28, 2016 by xXxMederixXx Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted February 28, 2016 Share Posted February 28, 2016 Mi za RN2 wyszlo 600zł Bardzo wartosciowa informacja Gdybys chociaz napisał/ napisala ile oprocz tego dolarow kosztowal Wyslane z G7 przez Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
xXxMederixXx Posted February 28, 2016 Share Posted February 28, 2016 151$ Link to comment Share on other sites More sharing options...
michaelwaut Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 A z jakiego banku wpłacałeś kasę? Ma to jakieś znaczenie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
czesiek Posted March 2, 2016 Author Share Posted March 2, 2016 A z jakiego banku wpłacałeś kasę? Ma to jakieś znaczenie? Nie ma znaczenia jaki bank. P24 przelicza na złotówki, więc z banku przelewasz w PLN. Tak jak już wcześniej wspominałem kupuje przez P24 i według mnie "przelicznik" jest ok. RN2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aconcagua Posted March 23, 2016 Share Posted March 23, 2016 Ktoś tu pisał, że nie opłaca się konta walutowego. Otóż Bank SMART oferuje całkowicie bezpłatne konto walutowe razem z kartą. Nie trzeba żadnych transakcji, czy przelewów w miesiącu. Zawsze 0 zł utrzymanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fancik Posted March 23, 2016 Share Posted March 23, 2016 4 godziny temu, Aconcagua napisał: Ktoś tu pisał, że nie opłaca się konta walutowego. Otóż Bank SMART oferuje całkowicie bezpłatne konto walutowe razem z kartą. Nie trzeba żadnych transakcji, czy przelewów w miesiącu. Zawsze 0 zł utrzymanie. Już to przerabiałem ( w innym Banku)...obiecują wszystko za 0 a później i tak zmieniają jak chcą Ja korzystam z przelewy 24 i jest ok. Nie mam zamiaru kupować za tysiące więc drobna prowizja mnie nie odstrasza , ale to tylko moje zdanie............. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 Przede wszystkim, kupuje się w USD, a nie w EUR. Dlaczego? Różnica w cenie (kwotowa) pomiędzy tymi walutami nie jest wielka, ale już różnica w kursie i owszem. Bardziej opłaca się płacenie w USD. Przetestowane osobiście. BTW. Ostatnio jest promocja w Aliexpress. Przy zakupach via aplikacja mobilna, ceny są niejednokrotnie o połowę niższe w stosunku do tych, jakie widnieją w wersji przeglądarkowej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
enesas Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 @up A ilość sztuk (np takiego redmi 3) będzie nie ograniczona (oczywiście za te 129,99$)? Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aconcagua Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 14 godzin temu, fancik napisał: Już to przerabiałem ( w innym Banku)...obiecują wszystko za 0 a później i tak zmieniają jak chcą Ja korzystam z przelewy 24 i jest ok. Nie mam zamiaru kupować za tysiące więc drobna prowizja mnie nie odstrasza , ale to tylko moje zdanie............. Ja konto założyłem niedawno. Jak zaczną wprowadzać opłaty to się to po prostu usunie. Ale raczej dalej będzie za darmo bo ten bank nie ma żadnych placówek także koszty funkcjonowania niższe od reszty banków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
enesas Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 (edited) Do usunięcia. Edited March 24, 2016 by enesas Link to comment Share on other sites More sharing options...
gramacz Posted March 27, 2016 Share Posted March 27, 2016 P24 to około 7-8 groszy drożej na dolarze niż płacąc kartą w $ Czyli prowizja duża Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bohyn Posted March 28, 2016 Share Posted March 28, 2016 Dla mnie P24 to 8 groszy drozej niz kupić dolara w kantorze i 11gr taniej niż miałbym zapłacić kartą z ROR prowadzonego w PLN, czyli jestem zadowolony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gryga Posted March 29, 2016 Share Posted March 29, 2016 Witajcie, planuję kupić w dzisiejszej promocji Redmi3 za 129,99$, ktoś orientuje się jako będzie koszt prowizji przy kupnie przez przelewy24 (konto mam w getin)? Zaznaczam że to będzie mój pierwszy zakup za "grubszy hajs" na Ali i chciałbym się orientacyjnie dowiedzieć ile kasują za zakup w tym przedziale cenowym. Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
enesas Posted March 29, 2016 Share Posted March 29, 2016 A ja nwm czemu, ale nie mam opcji przelewy24 na apce mobilnej (nwm jak na kompie). Jakaś rada? Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted March 29, 2016 Share Posted March 29, 2016 P24 to około 7-8 groszy drożej na dolarze niż płacąc kartą w $ Czyli prowizja duża Nigdy nie miałem więcej niż 5gr drożej niż kurs NBP. PayPal z przewalutowaniem jest dużo mniej korzystny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bohyn Posted March 29, 2016 Share Posted March 29, 2016 1 godzinę temu, Gryga napisał: Witajcie, planuję kupić w dzisiejszej promocji Redmi3 za 129,99$, ktoś orientuje się jako będzie koszt prowizji przy kupnie przez przelewy24 (konto mam w getin)? Zaznaczam że to będzie mój pierwszy zakup za "grubszy hajs" na Ali i chciałbym się orientacyjnie dowiedzieć ile kasują za zakup w tym przedziale cenowym. Jakieś ~502zł + koszta wysyłki + możliwy Vat od naszych celników. Bez różnicy w jakim banku masz konto, bedziesz musiał zrobić przelew na Przelewy24 (w PLN) a oni zrobia do Sprzedającego (w USD). Bank Ci nie pokaze zadnej dodatkowej prowizji bo Przlewy24 zalatwiaja to w swoich strukturach, zas my otrzymujemy gotowa cene w PLN. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gryga Posted March 29, 2016 Share Posted March 29, 2016 23 minuty temu, Bohyn napisał: Jakieś ~502zł + koszta wysyłki + możliwy Vat od naszych celników. Bez różnicy w jakim banku masz konto, bedziesz musiał zrobić przelew na Przelewy24 (w PLN) a oni zrobia do Sprzedającego (w USD). Bank Ci nie pokaze zadnej dodatkowej prowizji bo Przlewy24 zalatwiaja to w swoich strukturach, zas my otrzymujemy gotowa cene w PLN. Świetnie, dzięki za odpowiedz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts