Rbsn Posted November 6, 2015 Share Posted November 6, 2015 Witam, nie wiem czy to dobry temat ale najbardziej pasował więc zakładam. Znalazłem ciekawy plik który pozwala zmodyfikować rozmiar siatki w MIUI, pod adresem http://forum.xda-developers.com/redmi-note-2/themes-apps/mod-change-home-screen-grid-size-miui-t3241906 można wszystko przeczytać. Nie jest to skomplikowana czynność więc każdy sobie poradzi 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
piterj Posted November 9, 2015 Share Posted November 9, 2015 Działa, ale... wszystkie ikony pojawiły się luzem, trzeba znowu układać wszystko od nowa. Drugi minus - pulpit wygląda na zabałaganiony, mówię tu o pięciu kolumnach ikon bo na tym mi najbardziej zależało. Trzeci minus i najważniejszy, wszystkie widgety są przygotowane na cztery kolumny, przeskalować ich nie mogłem jak to robiłem w poprzednich telefonach. Trzeba by pobawić się edycją widgetów lub pobrać inne. Ale nie ma problemu z powrotem do standardowej siatki, wystarczy plik skasować i jest gicio, stary poczciwy miui. Jednym słowem, chcę pięć kolumn muszę kupić Mi Nota Link to comment Share on other sites More sharing options...
fyme Posted November 9, 2015 Share Posted November 9, 2015 Albo zmodyfikować widgety w miui Mi tam 5 kolumn pasuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawronnek Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Dla mnie działa bardzo dobrze, raz ustawiony pulpit, po aktualizacji robi się bałagan, jednak ponowne wgranie pliku przywraca układ pulpitu, więc bez obawy robimy porządek tylko raz. Co do widgetów, faktycznie przydałoby się skalowanie, ale dla mnie to nie jest jakiś wielki problem Redmi Note 2 Prime Miui v7 5.12.3 PL Link to comment Share on other sites More sharing options...
KANAR Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Zmiana siatki dla mnie jest bez sensu, bo ikony są bardzo blisko siebie, można wg w/w poradnika przeskalować na mniejsze ikony modyfikując build.prop, ale niestety o tym nikt nie napisał zmniejsza się wszystko razem z danymi wyświetlanymi w górnej belce. Także uważajcie bo ja straciłem pół godziny i nie polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fyme Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Nie trzeba build.prop. Wystarczy zmodyfikować pliczek zanim się go wrzuci na telefon. Jeden z wpisów w nim zawartych dotyczy wielkości ikon. Wysłane z mojego Find 5 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Można wiedzieć który?! Bo chętnie bym zastosował to w Mi4. Bo sposób z wątku nie działa u mnie na tym modelu. Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
fyme Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Jasne jak tylko siądę do kompa to podeślę konkretny wpis. Wysłane z mojego Find 5 przy użyciu Tapatalka A jednak z telefonu też można Proszę bardzo : 56.0dip 56.0dip Wysokość i szerokość ikon Wysłane z mojego Find 5 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawronnek Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Nie rozumiem czemu za blisko wg mnie są idealnie Redmi Note 2 Prime Miui v7 5.12.3 PL 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fyme Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Miał być cały wpis ale forum coś obcina więc pokaże tak: Wysłane z mojego Find 5 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 Mogę zrobić edit pliku bezpośrednio z telefonu?! Po reboocie ikony będą już mniejsze, czy przed flaszowaniem ROMu musze zmieniać?! --edit-- Możliwe, że nie mogę znaleźć tego pliku w Mi4?! Nawet searching Root Explorer nie znajduje?! Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
fyme Posted December 6, 2015 Share Posted December 6, 2015 (edited) Wystarczy tylko edycja pliku z poziomu telefonu a potem restart. W każdym razie jestem prawie pewien bo nie próbowałem w ten sposób Można oczywiście edytować plik na kompie a potem podmienić na telefonie. 31 minut temu, kulig007 napisał: - Możliwe, że nie mogę znaleźć tego pliku w Mi4?! Nawet searching Root Explorer nie znajduje?! Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Domyślnie pliku tam nie ma i wtedy czytane są globalne ustawienia romu. Jak chcesz zmienić te ustawienia to dodajesz plik com.miui.home do system/media/theme/default w którym te ustawienia zmieniasz. Tu masz pliczek z modyfikacją. Kopiujesz a potem nadajesz uprawnienia -rw-r--r-- i robisz restart telefonu. Edited December 6, 2015 by fyme 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KANAR Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 14 godzin temu, fyme napisał: Wystarczy tylko edycja pliku z poziomu telefonu a potem restart. W każdym razie jestem prawie pewien bo nie próbowałem w ten sposób Można oczywiście edytować plik na kompie a potem podmienić na telefonie. Domyślnie pliku tam nie ma i wtedy czytane są globalne ustawienia romu. Jak chcesz zmienić te ustawienia to dodajesz plik com.miui.home do system/media/theme/default w którym te ustawienia zmieniasz. Tu masz pliczek z modyfikacją. Kopiujesz a potem nadajesz uprawnienia -rw-r--r-- i robisz restart telefonu. Działa ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 Mógłby ktoś zedytować ten plik(bo chwilowo nie mam dostępu do komputera), tak by układ ikon był 4x6 (szer x wys)... Bo ten z linku @fyme, jest 5x5... Na Mi4 trochę za ciasno , choć zdecydowanie lepiej niż domyślny układ. Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
fyme Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 Jasne jak wrócę z pracy Wysłane z mojego Find 5 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 (edited) Dzięki WIELKIE! --edit-- dobra, udało się zdalnie załatwić edycję pliku... Mam już układ 4x6. Jest idealnie ! Dzięki @fyme za instrukcję. Wielkie piwko dla Ciebie A wiecie jaka komenda odpowiada za to by, nazwa danej aplikacji była bliżej ikonki ? Bo przy układzie 4x6 trochę zaburzona jest proporcja. Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Edited December 7, 2015 by kulig007 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fyme Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 Chyba to: <dimen name="icon_title_padding_bottom">11.0dip</dimen> 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
delusdb Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 U mnie w MI4C jakoś nie chcę to działać Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 Może być, że na 5.x.x nie da się takich modyfikacji robić. Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
fyme Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 A uprawnienia poprawnie nadane? Link to comment Share on other sites More sharing options...
delusdb Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 Tak, uprawnienia są oki. Po restarcie usuwa się plik .XML z tego folderu Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 Jak plik xml siedzi w aplikacji MiHome.apk to jak może się kasować :P? Link to comment Share on other sites More sharing options...
redminote2 Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 (edited) Ja to wam proponuje zainstalowac normalny lancher, od dzisiaj do nie wiem kiedy jest promocja na nova launcher https://play.google.com/store/apps/details?id=com.teslacoilsw.launcher.prime&hl=pl 1.79zl, normalna cena to prawie 15zl. Launcher ma mnostwo opcji miedzy innymi wlasnie zmiane rozmiaru siatki. Ocena 4.8/5 mowi sama za siebie Edited December 7, 2015 by redminote2 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawronnek Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 Dzięki za info, przyda się jak przejdę na CM Redmi Note 2 Prime Miui v7 5.12.3 PL 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rbsn Posted December 16, 2015 Author Share Posted December 16, 2015 (edited) Witam ponownie, ostatnio wpadłem na plik który pozwala zmienić rozmiar obszaru powiadomień więcej info pod linkiem: http://en.miui.com/thread-182732-1-1.html. Mam nadzieję że niektórym się przyda Co prawda plik nie dotyczy bezpośrednio rozmiaru siatki aplikacji, jednak wydaje mi się że pasuje do tematu. Edited December 16, 2015 by Rbsn 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateusz20465 Posted December 19, 2015 Share Posted December 19, 2015 U siebie zmieniłem DPI na 400 i zmieniłem siatkę 5x6 Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka Wiecie jak zmienić by ikonka ustawień była na dole i szybkie ustawienia rozciągnięte do dołu? Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mayex Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 U siebie zmieniłem DPI na 400 i zmieniłem siatkę 5x6 Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka Wiecie jak zmienić by ikonka ustawień była na dole i szybkie ustawienia rozciągnięte do dołu? Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka Co to za ikonki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 Najładniejsze Eureka Re-mix. @mateusz20465, To zapewne przez zmianę DPI. Taka trochę konsekwencja tych modów Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
marian12323 Posted December 28, 2015 Share Posted December 28, 2015 jestem posiadaczem telefonu xiaimi redmi note 2 prime i pytanie z prośśbśą jak zapisać apki z sklepu play na karcie pamiśęci u mnie nie ma takiej możliwości jeśli jest to możliwe proszę o podpowiedż jak to zrobić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted December 28, 2015 Share Posted December 28, 2015 A po co? Note to nowy telefon i ma dużo pamięci. A poza tym nie da się. Wysłano z MI Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
zriel Posted December 28, 2015 Share Posted December 28, 2015 Witam, nabyłem sobie Redmi Note 2, z zainstalowanym najnowszym MIUI V7 od MIUI Polska, i jest parę rzeczy które mnie denerwują : - automatyczna jasność pozostawia wiele do życzenia, o ile w dzień jest ok to wieczorem zbyt przyciemnia ekran i do tego kiepsko współpracuje z innymi aplikacjami np. FbReader. - po włączeniu trybu wysokiej wydajności pojawia się denerwujące powiadomienie i nijak nie da się go pozbyć ani wyłączyć opcji powiadamiania dla tej aplikacji. - ustawiłem sobie przechodzenie na noc w tryb uśpienia, niestety po ponownym przejściu o oznaczonej godzinie w tryb standard wyłącza mi wibracje oraz uruchamia synchronizację. Po resecie - wyłączeniu i włączeniu smartfonu jest to samo(tzn. wyłączone wibracje i włączona synchronizacja). Nie rozumiem dlaczego system nie zapamiętuje moich ustawień ? - obsługa jedną ręką nie działa , raz zadziałała ale po resecie telefonu już przestała, a szkoda bo to przydatna funkcja. - czytałem że wcześniejsza wersja miała technologię Viper Audio, czy da się ją jakoś przywrócić ? Ogólnie moje poprzednie doświadczenia z MIUI to wersja V5 portowana na Xperię LWW, i ta wersja była o wiele bardziej "przyjazna" i intuicyjna, dodatkowo były wbudowane opcje do zmiany rozmiaru siatki aplikacji i obszaru powiadomień, działało także skalowanie widżetów. Moje pytania są następujące : Jak się pozbyć tych irytujących błędów ? Wcześniej, na innych smartfonach instalacja ROM-u z poziomu custom recovery wyglądała u mnie tak, że robiłem : wipe data/factory reset, format data, format system, format cache i na końcu clear battery stats. Dopiero po tym instalowałem custom ROM i wszystko działało OK. Przy Redmi Note 2 zgodnie z opisem poszedł tylko factory reset - być może to jest powodem ? Kolejne pytanie, to czy oprócz aplikacji do zmany rozmiaru siatki aplikacji i obszaru powiadomień jest możliwość włączenia skalowania widżetów ? A na koniec dwie mniejsze rzeczy : jak przywrócić Viper Audio, i skąd pobrać inne ikonki ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grothgar Posted December 28, 2015 Share Posted December 28, 2015 Witam, nabyłem sobie Redmi Note 2, z zainstalowanym najnowszym MIUI V7 od MIUI Polska, i jest parę rzeczy które mnie denerwują : - automatyczna jasność pozostawia wiele do życzenia, o ile w dzień jest ok to wieczorem zbyt przyciemnia ekran i do tego kiepsko współpracuje z innymi aplikacjami np. FbReader. - po włączeniu trybu wysokiej wydajności pojawia się denerwujące powiadomienie i nijak nie da się go pozbyć ani wyłączyć opcji powiadamiania dla tej aplikacji. - ustawiłem sobie przechodzenie na noc w tryb uśpienia, niestety po ponownym przejściu o oznaczonej godzinie w tryb standard wyłącza mi wibracje oraz uruchamia synchronizację. Po resecie - wyłączeniu i włączeniu smartfonu jest to samo(tzn. wyłączone wibracje i włączona synchronizacja). Nie rozumiem dlaczego system nie zapamiętuje moich ustawień ? - obsługa jedną ręką nie działa , raz zadziałała ale po resecie telefonu już przestała, a szkoda bo to przydatna funkcja. - czytałem że wcześniejsza wersja miała technologię Viper Audio, czy da się ją jakoś przywrócić ? Ogólnie moje poprzednie doświadczenia z MIUI to wersja V5 portowana na Xperię LWW, i ta wersja była o wiele bardziej "przyjazna" i intuicyjna, dodatkowo były wbudowane opcje do zmiany rozmiaru siatki aplikacji i obszaru powiadomień, działało także skalowanie widżetów. Moje pytania są następujące : Jak się pozbyć tych irytujących błędów ? Wcześniej, na innych smartfonach instalacja ROM-u z poziomu custom recovery wyglądała u mnie tak, że robiłem : wipe data/factory reset, format data, format system, format cache i na końcu clear battery stats. Dopiero po tym instalowałem custom ROM i wszystko działało OK. Przy Redmi Note 2 zgodnie z opisem poszedł tylko factory reset - być może to jest powodem ? Kolejne pytanie, to czy oprócz aplikacji do zmany rozmiaru siatki aplikacji i obszaru powiadomień jest możliwość włączenia skalowania widżetów ? A na koniec dwie mniejsze rzeczy : jak przywrócić Viper Audio, i skąd pobrać inne ikonki ? Viper http://miuipolska.pl/forum/index.php?/topic/8287-ViperFX-BEZ-SELINUXA,-Miui Wgraj twrp i Wgraj rom jeszcze raz poprzedzając to wipe data, cache, dalvik cache, system. Ikonki masz w apce Motywy przecież _______________________________ Wysłano z ZOO w Central Parku Link to comment Share on other sites More sharing options...
zriel Posted December 28, 2015 Share Posted December 28, 2015 (edited) 1 godzinę temu, JestemMortem napisał: Viper http://miuipolska.pl/forum/index.php?/topic/8287-ViperFX-BEZ-SELINUXA,-Miui Wgraj twrp i Wgraj rom jeszcze raz poprzedzając to wipe data, cache, dalvik cache, system. Ikonki masz w apce Motywy przecież _______________________________ Wysłano z ZOO w Central Parku Tak myśłałem żeby zrobić pełny format, dzięki wielkie Tylko ten link do ViperFX nie działa... Edit: i mod na zmianę rozmiaru siatki też nie działa... Niby więcej opcji w nowszym MIUI, ale te najważniejsze są pochowane albo usunięte(kto to widział żebi kopie sms-ów i kontaktów robić z poziomu opcji aplikacji a nie z menu dialera/messengera !). Edited December 28, 2015 by zriel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grothgar Posted December 28, 2015 Share Posted December 28, 2015 http://miuipolska.pl/forum/index.php?/topic/8287-ViperFX-BEZ-SELINUXA,-Miui _______________________________ Wysłano z ZOO w Central Parku Link to comment Share on other sites More sharing options...
zriel Posted December 28, 2015 Share Posted December 28, 2015 28 minut temu, JestemMortem napisał: http://miuipolska.pl/forum/index.php?/topic/8287-ViperFX-BEZ-SELINUXA,-Miui _______________________________ Wysłano z ZOO w Central Parku Dzięki Ale trochę mi się zejdzie - w tym twrp format data to zupełnie coś innego niż we wcześniejszych wersjach i wywaliło mi wszystko z internal storage, albo ja coś robię nie tak bo mi twrp nie widzi żadnych plików na sdcard... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts