Skocz do zawartości

zakupy Xiaomi z Chin od dystrybutora XON

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piszę ten post aby inni mogli się zastananowić czy warto kupować z Chin. Zamówiłem przez allegro od xon model redmi note 2 za 749 zł. Awizo o dotarciu przesyłki dostałem równo miesiąc po. Dodatkowo czekała mnie niespodzianka w postaci wymiany info z Urzędem celnym oraz dodatkowa opłata od nich -179zł. Postanowiłem się podzielić z innymi moimi refleksjami czy warto kupować w ten sposób. Wystawiłem neutralny komentarz by to opisać. Oczywiście zaznaczyłem, że nie jest to winą sprzedającego. W odpowiedzi dostałem negatyw, w którym koleś reprezentujący XON wyzwał mnie publicznie od kłamców. Wysłałałem skany awizo i rachunek z Urzędu celnego żądając by sprostowali pomówienie. Ponieważ olali mnie zwróciłem się do allegro o pomoc. Allegro w odpowiedzi wycofało mój komentarz a pozostawiło negatyw od XON. Wg allegro publiczne bezpodstawne pomówienia o kłamstwo jest jak najbardziej na miejscu zaś moja interwencja by zobligować XON do usunięcia tych bezpodstawnych oskarżeń była nie na miejscu i dlatego została usunięta. Czy naprawdę warto było kupować od Xon niech każdy sam sobie odpowie. Każdy sprzedawca jest miły jak wszystko jest ok. Gdy zaczynają się problemy czar pryska.Dla wątpiących mogę upublicznić skany i korespondencję.

Opublikowano

Ale... Zamówiłeś z Chin... Wiedziałeś, że możesz dostać VAT, więc za co ten neutralny komentarz? Sprzedawca przecież zrobił co do niego należało, zapakował towar, wysłał go, paczka trafiła do Ciebie, obstawiam, że cała... To, że dostałeś VAT, no trudno się mówi, ale nie jest to podstawa, aby zwalać to na sprzedawcę, on nie ma wpływu na to, czy paczka będzie w UC, czy nie.. Komentarze na Allegro dotyczą sprzedawcy oraz przebiegu transakcji, a nie "wylewania żali", że dostało się VAT od UC. 

Dla Allegro nie na miejscu było obniżanie "oceny" sprzedawcy z winy PP/UC...

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Nie bardzo rozumiem o czym piszesz. Wystawiles neutralny komentarz bo dostales do zaplacenia vat? Vat o ktorym mowa w tresci aukcji, ze moze sie trafic i ze trzeba miec na uwadze wszelkie formy "oplat celnych".

Czyli neutral poszedl za to, ze nie przeczytales/nie zrozumiales tresci aukcji?

Wedlug mnie buriza/XON to sensowny sprzedawca, z ktorym kontakt jest bezproblemowy.

W mojej bardzo niefajnej sytuacji z mi4 i poczta polska byl pomocny jak tylko mogl.

Moze dzis sie zbiore i opisze co sie stalo, niby sytuacja rozwiazana polubownie, ale jak sobie pomysle co sie stalo to mi cukier skacze i mna az trzesie.

Edytowane przez PurpleHaze
Opublikowano

Ja tez zamowilem u xona i licze sie z tym ze moge dostqc doliczenie vatu. Jest jasno napisane w regulaminie transakcji ze jest taka mozliwosc. Narazie jest dobry kontakt ze sprzedawca i na wszystkie pytania i watpliwosci odpowiada. Tak jak poprzednicy nierozumiem twoich zali.

Opublikowano

Ja bym tylko chciał zwrócić uwagę, że walenie negatywa na allegro przez XON w momencie gdy ktoś pisze prawdę w komentarzu neutralnym jest delikatnie mówiąc dziwne, żeby dosadniej tego nie nazwać.

@studio2b: tak na przyszłość to nigdy nie wystawiaj neutrali na allegro, wal od razu negatywa, dostaniesz odwetowca ale kupującemu to w niczym nie przeszkadza.

Opublikowano

Chyba mnie nie zrozumieliście. Ja nie miałem pretensji do XON że musiałem czekać 1 m-c i dopłacić do przesyłki. Chciałem jedynie podzielić się refleksjami. Wybrałem neutralny komentarz jako najwłaściwszy by zamieścić info, które komuś mogło się przydać. Uważam że XON posunął się za daleko wystawiając mi negatyw i publicznie wyzywając mnie od kłamców chociaż nikogo nie okłamałem i napisałem prawdę. A Allegro to pojechało po bandzie usuwając mój neutral a zachowując niesłuszny negatyw. Czy zastanowiliście się nad sytuacją gdy smartfon trzeba będzie wysłać do Chin by usunąć usterkę. Czy nie będzie tak że będą kazać znowu zapłacić vat lub cło za ten sam smartfon?

Opublikowano

Przecież kupując u niego na aukcji masz jasno podane, że wysyłka jest z chin, a jeżeli ktoś kupuje Xiaomi to raczej powinien także wiedzieć, że ten producent nie ma w Polsce serwisu (co też jest podane na aukcji, bodajże w "o mnie"). Nie mówię, że Xon postąpił OK waląc negatywa, wolałem nie poruszać tego tematu, bo nie znam sprawy w 100%, opieram się na tym co opisujesz. Jak pisałem nie dziwi mnie posunięcie ze strony Allegro, bo komentarz ma dotyczyć sprzedawcy, a nie przewoźnika (PP, DHL, czy czym tam sobie sprzedawca to wyśle), ja mam zasadę, aby nigdy nie walić "neutrala", bo na nie nikt nie patrzy, sprzedawcy zazwyczaj je zlewają, a kupujący stwierdzą, że "a ktoś szuka dziury w całym". Miło by było, gdybyś wstawił jakieś SS z treściami tych komentarzy, wiedzielibyśmy czy xon, miał rację, czy rację masz ty. Tak "na słowo" ciężko cokolwiek udowodnić :). Z tego co wiem, przy wysyłce telefonu na gwarancję, zaznacza się jakieś specjalne opcje i podpisuje jakieś świstki, dokumenty, bóg wie co.  IBG kiedyś pisało co robić, aby nie było VATu na paczce wysłanej na gwarancje, już nie pamiętam co tam dokładnie kazali zrobić.

Opublikowano (edytowane)

Na Allegro nie oceniasz sobie zakupów, tylko oceniasz sprzedającego. Neutral był bezpodstawny bo sprzedający zrobił wszystko tak jak potrzeba. Najwłaściwszym byłoby wystawienia komentarza pozytywnego i napisanie dodatkowo jak już musisz że dostałeś VAT. Sprzedający wywiązał się  z umowy. Komentarz pozytywny,

Edytowane przez nodi32
Opublikowano (edytowane)

@nodi32, więc idąc tym tokiem myślenia XON powinien również wystawić pozytywa, bo kupujący zapłacił za towar, czyli wywiązał się z umowy.

Kupujący wystawia zwykle komentarz pierwszy, wiadomo, żeby potwierdzić że towar dotarł i wszystko jest OK. Tymczasem mimo że wszystko było tak, jak powinno być, kupujący nie wystawia komentarza pozytywnego. Akceptuje warunki aukcji po czym stwierdza że coś jest nie tak i (w tym przypadku chyba nieświadomie) obarcza winą sprzedającego. Sprzedający wystawia komentarz negatywny ponieważ wywiązał się z umowy a kupujący go oskarżył o to że tego nie zrobił i tyle.

Edytowane przez nodi32
Opublikowano

na prośbę moderatora Nezumi dołączam korespondencję

I jeszcze jedno pytanie na koniec. Czy ktoś z kupujących w Xon dostał od nich pisemną gwarancję, jakikolwiek dokument na podstawie którego może serwisować w Xiaomi w ramach gwarancji? Czy tylko tzw. zapewnienie na "gębę" że jak coś się wydarzy to będą pomagać. Daleki jestem od szkalowania kogoś bezpodstawnie ale zachowanie XON nie wróży nic dobrego. 

post-4875-0-90851100-1444222801_thumb.pn

post-4875-0-77536300-1444222804_thumb.pn

Opublikowano

Jak na moje oko, posądzenie tutaj o kłamstwo jest jednak z lekka na "wyrost", w komentarzu nie widzę nic, co by oczerniało sprzedawcę, co prawda nie powinno się oceniać sprzedawcy na podstawie VATu od UC, a czas wysyłki mieści się w czasie 10-40dni, ja bym jednak wystawił tutaj pozytywny, z tą samą treścią, bo jednak dostałeś towar, wszystko jest zgodne z regulaminem sprzedawcy. Wydaje mi się, że Xon'a troszku poniosło z "negatywem", być może spowodowane jest to zwiększoną ilością "cwaniaczków", nie wiem, nie mi oceniać, jedyne co widzę to "zaniedbanie" i "nieporozumienie" z 1 i z 2 strony.

Opublikowano

Oczekiwanie i VAT to z góry wiadome rzeczy - nie wiem po co kupowałeś w takim razie - z Ali mogła być podobna sytuacja...

Tapnięte z Mi Note

Opublikowano

Ktoś Amerykę odkrył. Kolejny który nie czyta i ma pretensję do całego świata;D W sumie nie widać komentarza wystawionego przez Burize na screenach.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

"...16 gb ? za 928zl + miesiac czekania, gw w chinach i jeszcze sie zastanawiasz czy warto xD?? pewnie ze nie...

W momencie zakupu cena za Redmi Note 2 była na allegro sporo niższa niż na ibuygou i porównywalna z Goldway. Ceny spadły wraz z większą dostępnością modelu.

Co do autora wątku to po pierwsze i najważniejsze - wystawił nam nautralny komentarz o KŁAMLIWEJ treści na co mieliśmy niezbite dowody w postaci screenshotów, numeru trackingowego, potwierdzenia nadania przesyłki co skutkowało usunięciem kometarza przez allegro. Nie tolerujemy kłamstw dlatego wystawliśmy negatywny komentarz aby kupujący się zastanowił dwa razy zanim będzie ponownie kłamał i psuł opinię innym.

Po drugie, kupujący zaakceptował regulamin, wiedział dokładnie z jakim czasem dostawy ma się liczyć, towar doszedł na czas z nawiązką, a wystawia krzywdzący komentarz nia mający odzwierciedlenia z rzeczywistością.

Najbardziej żenujący był bełkot kupującego typu "nie musi mi Pan cytować regulaminu bo zapoznałem się z nim przed zakupem ale chyba nie myślał Pan, że mogę wystawić komentarz pozytywny"

640px-Annoyed-facepalm-picard-l.png

Nosz ku$@!

Otóż oznajmiam, że TAK! myśleliśmy, że kupujący wystawi pozytywny komentarz.

Po co w takim razie kupujący dokonywał u nas zakupu jak nieodpowiadały mu warunki?! My nikogo nie zmuszamy do zakupów u nas.

Odpowiedź nasuwa się tylko jedna - aby popsuć nam opinię / w odwecie za VAT (mimo iż kupujący się z nim liczył - tak przynajmniej się nam wydawało). Wygląda jednak na to, że kupujący już PRZED zakupem zdecydował, że wystawi neutrala sądząc po argumentach "bo tak".

#FUCKlogic

Edytowane przez Buriza
Opublikowano

Kupiłem u was telefon i żeby była jasność pretensji o VAT nie mam. Tylko czemu na paczce mam zadeklarowana wartość 17 USD i brak jakiegokolwiek rachunku? Czy jest to rzetelne podejście do transakcji? Moim zdaniem nie do końca.

Tapnięte z RN2

Opublikowano

Kupiłem u was telefon i żeby była jasność pretensji o VAT nie mam. Tylko czemu na paczce mam zadeklarowana wartość 17 USD i brak jakiegokolwiek rachunku? Czy jest to rzetelne podejście do transakcji? Moim zdaniem nie do końca.

Tapnięte z RN2

Xon technology nie jest europejską firmą. W przypadku chęci uzykania faktury nalezy wcześniej o nią poprosić! Nie jesteśmy jasnowidzami. Standardowo nie wysyłamy jej, ponieważ zgodnie z prawem chińskim nie mamy takiego obowiązku. To po pierwsze. Po drugie chińska faktura nie ma żadnej mocy prawnej w Europie i mozna się nią co najwyżej podetrzeć. Po trzecie ewentualna gwarancja odbywa się na podstawie numeru seryjnego bądź faktury wystawionej przez producenta. Każdy sprzedany przez nas produkt mamy wpisany w naszej bazie danych więc faktury to nic nie znaczący świstek dla osób prywatnych.

W przypadku deklaracji wartości należy wcześniej nam dać o tym znać. Realna wartość jest wpisywana zawsze jeśli klient chce otrzymać fakturę handlową (w 99,9% proszą o nią firmy). Skoro klient nie wyraził chęci otrzymania faktury handlowej to idziemy mu na rękę z deklaracją (chociaż dla nas lepiej byłoby gdybyśmy deklarowali realną wartość). O taką deklaracje proszą sami klienci - otrzymujemy dziennie ok 50 meili z pytaniem o ten temat. Jest to standardowa prakyka stosowana przez praktycznie wszystkich sprzedawców spoza UE, która notabene w praktyce nie przynosi pożądanego rezultatu. Ale zgodnie z doktryną - "Klient nasz Pan".

niestety albo stety macie z goldwayem konkurencje wysylajaca przez anglie wiec z zerowymi szansami na vat i to kurierem dhl wiec to nie kwestia spadkow cen  :D

bo kupilem telefon 2015-08-31  :P

Powiedz to osobom, które dokonują zakupu na raty lub nie znają angielskiego bądź nie mają kont walutowych. Po drugie UK nalezy do UE więc VAT może być nak najbardziej naliczony. Chyba, że zrzeszenie 300+ sprzedawców skrywających się pod nickiem Goldway mają swojego człowieka w UC, bądź celnicy przymykają oko na paczki dla osób prywatnych w UK i im się to opłaca.

Opublikowano

ni wazne jak wazne ze maja taniej a kombinuja pewnie jak i ty z zanizaniem wartosci :D tylko oni to maja lepiej rozpracowane jak widac   :) i nie strasz ludzi vatem  z uk   :)

co do angielskiego i rat to sie zgadzam dlatego kazdy ma swoje miejsce na rynku :D

VATem nie straszę tylko napisałem jak to najprawdopodboniej wygląda w praktyce. I sami chętnie byśmy poznali ich tajniki jak udaje im się uniknąć VAT od importu do UK bo skoro stosują tę metodę wysyłki to znaczy, że im się opłaca :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

miałem nie kontynuować wątku ale Buriza/XON jedzie po bandzie i odwraca kota ogonem  "Co do autora wątku to po pierwsze i najważniejsze - wystawił nam nautralny komentarz o KŁAMLIWEJ treści na co mieliśmy niezbite dowody w postaci screenshotów, numeru trackingowego, potwierdzenia nadania przesyłki co skutkowało usunięciem kometarza przez allegro. Nie tolerujemy kłamstw dlatego wystawliśmy negatywny komentarz aby kupujący się zastanowił dwa razy zanim będzie ponownie kłamał i psuł opinię innym" . Moje screenshoty świadczą że nie kłamałem. Po drugie neutralny komentarz, jaki napisałem, jak nazwa wskazuje jest NEUTRALNY więc nikogo nie oczerniłem a jedynie dałem pod zastanowienie czy warto kupować w Chinach. Wzamian dostałem NEGATYW co jest oceną i zostałem nazwany publicznie kłamcą. Allegro nie usunęło komentarza tylko go nie zamieściło z zupełnie formalnych powodów niepełnej rejestracji. Teraz już wiem że Burizę vel XON należy omijać szerokim łukiem.

Edytowane przez studio2b
Opublikowano

Ty się lecz... oceniasz sprzedawcę, który się wywiązał lub nie z umowy, a dodatkowe koszty lub czas transportu to już inna sprawa

Tapnięte z Mi Note

Opublikowano

Ja kupiłem u xona/burizy no i niestety coś długo wisi na statusie Zatrzymanie w cle, chyba będzie vat... Ale nie mam żalu o to bo to nie jego wina - los tak chciał, ślepy traf, a poza tym jest jasno napisane w regulaminie sprzedaży że wszelkie takie sprawy pokrywa kupujący

Opublikowano

Ja brałem dla mojej kobiety mi3, cło niestety doszło. Chyba błąd zrobiłem że zamówiłem na adres firmy... Ale nie wiem czy to może mieć znaczenie.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

czy ktoś wogóle czyta co ja piszę? W kółko ktoś sugeruje że ja mam pretensję do Burizy/XON za to że musiałem zapłacić VAT. Mam uzasadnione zarzuty że publicznie bezpodstawnie nazwał mnie kłamcą i wystawił jeszcze negatyw za to, że śmiałem postawić pytanie czy warto w Chinach kupować sprzęt. Zrobiłem to tylko by inni zastanowili się przed zakupem. Wzamian dostałem "wiadro pomyj" w postaci idiotycznych zarzutów. Nie polecam Burizy bo jest chamski w obejściu i są inne sposoby by kupić bez problemów w konkurencyjnych cenach. Nie wspomnę o gwarancji i możliwości kolejnych problemów.

Opublikowano

Idiotyczne to jest twoje pytanie :D równie dobrze możesz zapytać piekarza, czy warto chleb kupować :D A skoro jest tyle innych sposobów żeby kupić to po co kupiłeś u niego??? Teraz miej pretensje do siebie

Opublikowano

Madzia to chyba jakaś konkurencja burizy, 99% jej postów to ataki na niego właśnie.
Co do tematu: wystawił neutralny komentarz, bo zapłacił VAT i czekał miesiąc na przesyłkę - widać, że pierwszy raz robi zakupy w kraju kwitnącej gospodarki. To normalne i wie to każdy kto chociaż trochę się interesuje tematem albo czyta treść aukcji. Tak czy inaczej Allegro stanęło po stronie burizy, który nie zasłużył na neutrala, więc nie wiem w czym problem.

Opublikowano
Sprzedawca walacy negatywa po komentarzu neutralnym za dobrze on nim nie swiadczy ale czego oczekiwac po sprzedawcy  który stwierdził ze Polacy to najwięksji   cebulacy na świecie

Ten neutral był na miejscu powiadasz?

Wysłane z mojego Mi 3W

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Madzia86 napisał:

Sprzedawca walacy negatywa po komentarzu neutralnym za dobrze on nim nie swiadczy ale czego oczekiwac po sprzedawcy  który stwierdził ze Polacy to najwięksji   cebulacy na świecie

Kupujący otrzymał negatywny komentarz, ponieważ kłamał w wystawionym neutralnym komentarzu o czasie dostawy. My nie tolerujemy kłamstw. Po przesłaniu numeru trackingowego allegro przyznało nam rację.

Który to już raz robisz na nas najazd nie mając zielonego pojęcia w temacie? Kolejny cykl: nie wiem ale się wypowiem.

Edytowane przez Buriza
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...