Skocz do zawartości
  • 0

Zmiana dialera na ROM-ie Global na ten od Xiaomi - jak?

Pytanie

Opublikowano (edytowane)

jakieś rozwiązanie na chinski dialer (call recording) + działające google pay bez rootowania, odblokowania BL, magisków czy wgrywania jakiś łatek? stąd moje pytanie

Edit 20.12.2025 20:49 by Kacper Skrzypek:

Posty od niniejszego w dół do mojego (z pogrubieniem dot. wydzielenia) wydzielone z wątku dot. ROM-u Xiaomi.eu dla POCO F8 Pro:

Edytowane przez Kacper Skrzypek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Na wstępie podziękowania dla:

QbaPL - za pomoc w odblokowania BL

Kacper Skrzypek - nie zawsze jasne aczkolwiek pomocne wskazówki :)

Xiaomi 15 z EEA > odblokowany BL > wgrany Global OS2.0.227.0.WOCMIXM + blokada BL zaktualizowany do OS3.0.3.0.WOCMIXM  ma oba dialery i dwie aplikacje do SMS (Goggle i Xiaomi).

za pomocą ADB AppControl przywracamy "wykasowane" aplikacje dialera i SMS, usuwamy com.android.phone.cust.overlay.miui (tzw. restrykcje) i kontakty Google.
W aplikacjach domyślnych zmieniamy: Wybierz numer >  Telefon (Systemowa) na Kontakty i klawiatura numeryczna, a wiadomości na SMS. Wszystko zrobione na regionie Rosja potem zmieniony na Szwajcaria. 

Po tych zabiegach klasyczny dialer z możliwością nagrywania rozmów i klasyczna aplikacja SMS.

Na POCO F5 aktualizacja 2.0.211.0.VMRMIXM sama zablokowała BL :( brak dialera i SMS Xiaomi

Edytowane przez qulerek
  • 0
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, soap100 napisał(a):

ok, ale nie takie było moje pytanie

rozwiązanie jest przecież proste - kupić Chińczyka z chińsko / angielskim romem ... będziesz miał wszystko o czym marzysz ... 🙃 dialer Xiaomi z nagrywaniem zablokowany BL bran problemów z Google pay / wallet bez rotowania ... latek i magiskow ... polecam sklep trading shenzen i wysyłkę global priority ...

w systemie wrzucisz sobie pakiet more locale - gdzie ustawisz język polski i wszystkie apki ze sklepa Play będziesz mieć po naszemu ... a ustawienia systemowe po angielsku da się ogarnąć ... szczególnie jak już miałeś coś na miui/ hyper ...

Edytowane przez Master
  • Like 2
  • 0
Opublikowano

mam starego poco ale przymierzam sie do F8, moge kupic globala z FV i odliczyć albo chinczyka i miec funkcje ktore potrzebuje. Mam już pełen komplet info. Dzięki chłopaki

• 0
Opublikowano (edytowane)

No nie wiem czy masz skoro nikt ci nie napisał że na global możesz dograć nagrywanie rozmów bez odblokowania bootloadera. 

Edytowane przez Piotr W
  • 0
Opublikowano
mam starego poco ale przymierzam sie do F8, moge kupic globala z FV i odliczyć albo chinczyka i miec funkcje ktore potrzebuje. Mam już pełen komplet info. Dzięki chłopaki
No to bierz na fakturę, odblokuj BL wgraj ROM z nagrywaniem rozmów i zablokuj BL.

Wysłane z mojego 25053PC47G przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano

Jak masz telefon global to na żadnym customowym romie nie można blokować BL bo uceglisz telefon. Wgrywasz ROM global z obsługą nagrywania np tajwański czy indonezyjski i na nich blokujesz BL,
Masz wtedy natywne nagrywanie, język polski, wszystkie usługi Google, działające wszelkie certyfikaty, płatności itd.

• 0
Opublikowano

https://www.reddit.com/r/XiaomiGlobal/comments/1k7zusk/enable_xiaomi_dialer_and_call_recording_without/
Miałem kilka poco w ostatnim czasie. Chyba na każdym to działało. Byleby się stosować do opisu!

Tylko tu nie chodzi o model fona a o wersję androida/nakładki, bo np na Androidzie 15 i HoS2 mogło zadziałać a na A16 HoS3 może być problem, druga sprawa czy po aktualizacjach nie trza będzie powtarzać procedury.
Stabilniejszym/pewniejszym rozwiązaniem raczej jednak by było wgranie odpowiedniego romu, żeby uniknąć niespodzianki jakby jednak aktualizacje namieszały.

• 0
Opublikowano

To na którym swoim Poco z A16 HoS3 testowałeś zmianę dialera? F8?
W temacie nie widzę żeby ktoś pisał o szansach. Ale kojarzę że był też wrzucamy poradnik też z reddita jak zmienić dialer wraz z instrukcją jak przejść z EEA na global bo na EEA ten myk z podmianą dialera nie działa

• 0
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze przed chwilą pisałeś że to wszystko jedno na którym 😎 Działało i na f7 i teraz na f7 pro. Tak, Kacper pisał tu gdzieś  że to raczej tylko na global działa. 

Screenshot_2025-12-20-16-28-11-314_com.android.incallui.jpg

Screenshot_2025-12-20-16-28-14-847_com.android.incallui.jpg

Screenshot_2025-12-20-16-29-18-717_com.android.settings-edit.jpg

Edytowane przez Piotr W
  • 0
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Netoper napisał(a):

na EEA ten myk z podmianą dialera nie działa

Appki Google nie gryzą się z appkami od HyperOS. Wystarczy usunąć: com.android.phone.cust.overlay.miui i zmiana regionu na USA.

Edytowane przez marcin_poco
  • 0
Opublikowano
15 minut temu, marcin_poco napisał(a):

Appki Google nie gryzą się z appkami od HyperOS. Wystarczy usunąć: com.android.phone.cust.overlay.miui i zmiana regionu na USA.

Nie zrozumiałeś kolegi @Netoper. Na EEA nie ma się co gryźć, bo fizycznie w ROM-ie nie ma aplikacji dialera i kontaktów od Xiaomi.

Wydzielam posty odnoszące się tylko do zmiany dialera, bo zrobił się tu offtopic niezwiązany z ROM-em Xiaomi.eu dla POCO F8 Pro.

• 0
Opublikowano (edytowane)

a w globalach typu MI co jest? bo to ten ogólny global - choć nie wiem czy jest akurat dla tego modelu ... na EU to zawsze chyba dają te googlowe? na f8 ultra jak patrzę i siebie w sofcie to jest ta wersja MI ...

Screenshot_2025-12-20-21-38-30-177_en.hyperosdownloader-edit.jpg

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano (edytowane)

@Master

EEA i Global od kilku lat dostają googlowskie appki, w tym dialer i sms. Ogólnie cały komplet appek, standardowo, jakbyś wgrał pełną paczkę Gapps w custom romie.

• 0
Opublikowano
@Master
EEA i Global od kilku lat dostają googlowskie appki, w tym dialer i sms. Ogólnie cały komplet appek, standardowo, jakbyś wgrał pełną paczkę Gapps w custom romie.
Czy Ty masz pojęcie co wypisujesz???
To już nie pierwszy temat w którym podejmujesz dyskusję i wrzucasz jakieś brednie które nawet AI by nie wymyśliło, Nie wprowadzaj czytelnikowi w błąd,
Na obecną chwilę w EEA jest faktycznie dialer Google, natomiast w globalu choćby tajwańskim globalu od branzyliona lat jest dialer Xiaomi, w globalu indonezja są zaszyte dwa dialery i tu jest jedynie kwestia ustawienia regionu a np w globalu Mi jest tylko dialer Xiaomi.
Przed wrzuceniem jakichś informacji spróbuj zgłębić temat żeby nie robić z siebie ułomnego AI...
Każdemu potrafi się trafić fakap, ale nie raz za razem...

• 0
Opublikowano

Bazując na tym, co jest obecnie w ROM-ach np. na Xiaomi 15T Pro, mamy taką sytuację:

• Global DC (czyli Device Lock Controller, czyli coś z apkami do kontrolowania spłat od Trustonica) - oba dialery,
  • Global EEA - dialer od Google,
  • Global ID (Indonezja) - dialer od Google (kiedyś byłoby od Xiaomi, teraz już nie),
  • Global IN (Indie; na 15T Pro nie ma, sprawdzam na podstawie 15 Ultra) - dialer od Google,
  • Global JP (Japonia) - dialer od Google,
  • Global MI - oba dialery,
  • Global RU (Rosja) - dialer od Xiaomi,
  • Global TR (Turcja) - dialer od Google,
  • Global TW (Tajwan) - dialer od Xiaomi.

Jedynie, o ile kojarzę, MIX Flip i tablety miały dialer od Xiaomi chyba na każdym ROM-ie.

• 0
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Netoper napisał(a):

Czy Ty masz pojęcie co wypisujesz???

A gdzie ja wspomniałem o globalu tajwańskim??? Mówię o EEA i głównym Globalu, czyli MI, tak jak napisał @Kacper Skrzypek i trochę zluzuj, bo sam nikłą wiedze posiadasz i dopisujesz sobie słowa, których nie powiedziałem. Nikt normalny nie kupuje telefonu z wgranym globalem innych krajów niż Główny, czyli Mi. I każdy wie o co chodzi. Liczy się EEA i Global. Reszta ci niepotrzebna, bo na Ali nie kupisz nic innego.

• 0
Opublikowano

Trochę sam sobie zaprzeczasz. Najpierw piszesz:

Nikt normalny nie kupuje telefonu z wgranym globalem innych krajów niż Główny, czyli Mi.

A później:
Liczy się EEA i Global.

Czyli nienormalni kupują liczący się EEA?
Reszta ci niepotrzebna

Tutaj też się trochę mylisz, bo może ciężko kupić telefon z wgranym Tajwanem, ale wiele osób z niego korzysta choćby dlatego żeby mieć globala z dialerem Xiaomi i nagrywaniem rozmów, na którym wszystko działa, bez magisków czy innych srisków, które i tak prędzej czy później się wykrzaczą.
Teraz żeby wygrać Tajwan trzeba odblokowywać BL na EEA i MI lub bawić się w skrypty na MI żeby "wyciągnąć zaszyty" w ROMie dialer Xiaomi. Gdyby była możliwość zakupu telefonu z Tajwanem, to sam bym taki wziął od razu, żeby nie bawić się w te wszystkie rzeczy. No ale wg Twojej definicji to jestem nienormalny.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Bazując na tym, co jest obecnie w ROM-ach ... Global ID (Indonezja) - dialer od Google (kiedyś byłoby od Xiaomi, teraz już nie)

Ja siedzę jeszcze na Indonezji HoS2 A15 tutaj mam dwa dialery z tym że żeby się aktywował ten od Xiaomi musiałem zmienić region, zaskoczył na Szwajcarii.
Jeśli dobrze odbieram Twoje info to na HoS3 wycięli dialera Xiaomi i zmiana regionu nic nie da ?

• 0
Opublikowano
44 minuty temu, Netoper napisał(a):

Ja siedzę jeszcze na Indonezji HoS2 A15 tutaj mam dwa dialery z tym że żeby się aktywował ten od Xiaomi musiałem zmienić region, zaskoczył na Szwajcarii.
Jeśli dobrze odbieram Twoje info to na HoS3 wycięli dialera Xiaomi i zmiana regionu nic nie da ?

To zależy, bo na razie nie ma zbyt wielu ROM-ów ID, by sprawdzić. Jeśli są, to w telefonach, gdzie dialera już nie było na ID na OS2, typu Xiaomi 14 czy 15. Ale, o dziwo, w takim POCO F7 Pro czy F8 Pro jeszcze jest.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Jasne, no właśnie jestem w rozkroku z F7 bo czekam na ID HoS3 A16 żeby posprawdzać/potestować czym google u(nie)szczesliwiło a przede wszystkim w zabezpieczeniach i pracą aplikacji bankowych, a tu jeszcze mogą być jaja z dialerem ze strony Xiaomi.
I nie wiem czy jest sens czekać, czy już wskakiwać na XiaomiEU.

Lepiej nie myśleć co będzie jak wyjdzie A20, czy w ogóle da się telefon odpalić bez podpięcia np dowodu osobistego

• 0
Opublikowano
Na POCO F5 aktualizacja 2.0.211.0.VMRMIXM sama zablokowała BL  brak dialera i SMS Xiaomi

Po co odblokowałeś BL? Żeby wygrać globala MI? Trzeba było od razu wgrywać Tajwan i miałbyś spokój.
Tak samo będzie z X15, za każdym razem po aktualizacji będziesz kombinował na nowo z dialerem.
  • 0
Opublikowano
11 minut temu, Marrik napisał(a):

Po co odblokowałeś BL? Żeby wygrać globala MI? Trzeba było od razu wgrywać Tajwan i miałbyś spokój.
Tak samo będzie z X15, za każdym razem po aktualizacji będziesz kombinował na nowo z dialerem.

Na tą chwilę dla X15 Tajwan to OS2.0.203.0.VOCTWXM Android 15 na MI mam OS3 i Android 16 to czy trzeba będzie po aktualizacji kombinować nie wiem zobaczymy.  ADB AppContro minuta roboty i dialery są, a jak trzeba będzie to i Tajwana się posadzi.

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.12.2025 o 09:36, Marrik napisał(a):

ciężko kupić telefon z wgranym Tajwanem, ale wiele osób z niego korzysta choćby dlatego żeby mieć globala z dialerem Xiaomi i nagrywaniem rozmów

Przecież oficjalny Global Mi ma dialer. Mam w telefonie oba dialery od kiedy mam Poco. Na początku się zastanawiałem po co dwa dialery. Potem skumałem, że dla nagrywania rozmów, po odinstalowaniu: com.android.phone.cust.overlay.miui i zmianie regionu, działa nagrywanie. Tylko trzeba wybrać domyślną appkę rozmów.

• 0
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Hyper OS3 oficjalna informacja: Xiaomi planuje również zrezygnować ze standardowej aplikacji Google Phone (Google Dialer). Według ostatnich przecieków, Xiaomi przygotowuje się do wprowadzenia własnego dialera w aktualizacjach oprogramowania, charakteryzującego się odświeżonym wyglądem, płynniejszymi animacjami i ujednoliconym stylem interfejsu, zintegrowanym z usługami ekosystemu Xiaomi, takimi jak Mi Cloud i Xiaomi Contacts.

Zgodnie z trendami branżowymi, producenci tacy jak Samsung, Vivo i OnePlus zastąpili już Google Dialer własnymi rozwiązaniami, oferując funkcje niedostępne w wersji Google – takie jak automatyczne nagrywanie połączeń i elastyczne ustawienia regionalne. Wraz z zaprzestaniem przez Google obsługi wersji AOSP aplikacji „Dialer” i „Messaging”, producenci OEM są zmuszani do tworzenia własnych alternatyw, a Xiaomi najwyraźniej podąża tą drogą.

Źródło: https://miuirom.org/updates/hyperos-3  .Czyżby nagrywanie rozmów w telefonach Xiaomi w  wersji Global, Europejskiej będzie dostępne w kolejnych wydaniach Hyper OS 3.X.X bez trików?

Edytowane przez zagrobelny