Darius4 Opublikowano 14 Lipca 2025 Opublikowano 14 Lipca 2025 Dziękuję za podpowiedź z Curve, kartę i apkę mam od początki ich działalności ale nigdy nie używałem jako główne narzędzie do płatności NFC. Teraz telefon znowu spełnia wszystkie swoje zadania.
lofix Opublikowano 19 Lipca 2025 Opublikowano 19 Lipca 2025 (edytowane) Część transakcji (raczej większe sumy) wymaga podania przeze mnie PINu na terminalu (przy płatności kartą). Gdy chcę zapłacić za pomocą Curve przykładam telefon - na terminalu pojawia się komunikat abym dokończył operację w telefonie, ale w Curve nie mam żadnej możliwości potwierdzenia / akceptacji / podania PINu. Borykał się ktoś z Was z tym problemem? Edytowane 20 Lipca 2025 przez lofix
zagrobelny Opublikowano 20 Lipca 2025 Autor Opublikowano 20 Lipca 2025 (edytowane) @lofix Autoryzacja "3D secure" Twojego banku wydawcy karty? Podczas płatności przejdź do apki swojego banku do działu autoryzację/powiadomienia ? Jaka kwota? Dowolna transakcja losowo może wywołać konieczność wbicia PIN na terminalu bez względu na kwotę (wyrywkowa kontrola kart). Edytowane 20 Lipca 2025 przez zagrobelny
lofix Opublikowano 21 Lipca 2025 Opublikowano 21 Lipca 2025 (edytowane) 12 godzin temu, zagrobelny napisał(a): @lofix Autoryzacja "3D secure" Twojego banku wydawcy karty? O widzisz, nie pomyślałem że to w apce mojego banku trzeba reagować. Dzięki za trop, sprawdzę przy okazji. Edit: sprawdzałem. Terminal wyświetla monit, ale w telefonie nie wyświetla nic. Ani w apce banku, ani w Curve. Edytowane 21 Lipca 2025 przez lofix Edit
marcin_poco Opublikowano 21 Lipca 2025 Opublikowano 21 Lipca 2025 @lofix Zawsze jest weryfikacja mobilna, gdy dodajesz kartę gdziekolwiek.
lofix Opublikowano 21 Lipca 2025 Opublikowano 21 Lipca 2025 2 godziny temu, marcin_poco napisał(a): @lofix Zawsze jest weryfikacja mobilna, gdy dodajesz kartę gdziekolwiek. Cześć. Albo opisałem problem w niejasny sposób, albo źle przeczytałeś. Ja kartę mam jak najbardziej dodaną i płacę telefonem, ale w przypadku gdy terminal zarządza kodu PIN, to wyświetla komunikat żeby dokończyć operację na telefonie. A w telefonie cisza. Zarówno w Curve, jak i w aplikacji mojego banku.
wojtekluu Opublikowano 21 Lipca 2025 Opublikowano 21 Lipca 2025 (edytowane) Mam podobny problem. Początkowo myślałem że to wina braku sieci, ale mimo że naprawiłem problem z siecią to nadal w losowych momentach wyskakuje na terminalu informacja - spojrz na telefon. Mam dostęp do sieci, Curve włączone, odpalona nawet aplikacja tak że widzę jej pulpit i lipa... W zasadzie częściej nie działa jak działa. Jeszcze gdyby wyskoczyło mi cokolwiek, jakieś powiadomienie żebym wiedział o co chodzi, a tu nic... Godzinę temu, lofix napisał(a): Cześć. Albo opisałem problem w niejasny sposób, albo źle przeczytałeś. Ja kartę mam jak najbardziej dodaną i płacę telefonem, ale w przypadku gdy terminal zarządza kodu PIN, to wyświetla komunikat żeby dokończyć operację na telefonie. A w telefonie cisza. Zarówno w Curve, jak i w aplikacji mojego banku. Edit. Bez względu na kwotę. Edytowane 21 Lipca 2025 przez wojtekluu 1
marcin_poco Opublikowano 21 Lipca 2025 Opublikowano 21 Lipca 2025 @lofix 3D Secure, czasami ma opóźnienia. Jak cię poprosi o pin, to od razu uruchom appkę banku w którym masz tą kartę. Wyskoczy okienko. Po jakimś czasie używania, powinno się poprawić i automatycznie uruchomić. Ewentualnie dodaj appkę banku do autostartu. 1
lofix Opublikowano 22 Lipca 2025 Opublikowano 22 Lipca 2025 21 godzin temu, marcin_poco napisał(a): @lofix 3D Secure, czasami ma opóźnienia. Jak cię poprosi o pin, to od razu uruchom appkę banku w którym masz tą kartę. Wyskoczy okienko. Po jakimś czasie używania, powinno się poprawić i automatycznie uruchomić. Ewentualnie dodaj appkę banku do autostartu. Ostatnio na stacji paliw podchodząc do terminala już uruchomiłem aplikację banku, przyłożyłem telefon do terminala, ten poprosił o "spojrzenie na telefon" a w apce nic, zero reakcji. Raczej nie będę stał 5-10min mając kolejkę za plecami czekając czy może coś wyskoczy. W sumie ten problem dyskwalifikuje używanie Curve, bo i tak muszę mieć fizyczną kartę przy sobie żeby zapłacić w takim momencie.
marcin_poco Opublikowano 22 Lipca 2025 Opublikowano 22 Lipca 2025 @lofi Masz rację. Pewnie zależy od banku. Jak z PKO BP nie miałem problemów. 1
lofix Opublikowano 22 Lipca 2025 Opublikowano 22 Lipca 2025 W dniu 21.07.2025 o 18:01, wojtekluu napisał(a): Mam podobny problem. Początkowo myślałem że to wina braku sieci, ale mimo że naprawiłem problem z siecią to nadal w losowych momentach wyskakuje na terminalu informacja - spojrz na telefon. Mam dostęp do sieci, Curve włączone, odpalona nawet aplikacja tak że widzę jej pulpit i lipa... FYI. Chyba rozpracowałem przypadkiem ten problem. Terminal (akurat zakupy w biedronce za 40zł) zarządzał akcji na telefonie. W Curve kliknąłem moją kartę. Na ekranie pojawiła się w większym rozmiarze, odbiłem palca na biometrii i poszło. To tak mniej więcej jak zapamiętałem bo się spieszyłem. Następnym razem postaram się to sprawdzić na spokojnie.
zagrobelny Opublikowano 23 Lipca 2025 Autor Opublikowano 23 Lipca 2025 (edytowane) @lofix Terminale nie zarządzają telefonami, tel wykrywa obiekt NFC i wykonuje domyślną akcje jaka zdefiniujesz w ustawieniach. Ustaw powiadomienia i samą CurveApp jak w pierwszym wątku rozpoczynajacm niniejszy temat, masz screeny i m.in ten o którym piszesz jako rozkminę. Dodatkową autoryzację 3D secure "Wymagaj za każdym razem" można wyłączyć w banku a pozostawić dla innych czynności jak dodawanie nowych kart czy nietypowe inne płatności oraz spróbować dodać Curve do zaufanych mechanizmów płatności jeśli takie coś istnieje w banku. PKO słynie z "3D secure" domyślnie zawsze "ON". Apka bankowa dodatkowo u Ciebie nie powinna być całkowicie zabijana przez HyperOS, a uśpiona z dostępem do powiadomień - choć nie wymaga tego w ogóle ani GPay ani CurvePay. Mam ustawione że wszystkie banki system ma zamykać i ubijać doszczętnie bez PUSH i portfele elektroniczne chodziły. Edytowane 23 Lipca 2025 przez zagrobelny 1
wojtekluu Opublikowano 25 Lipca 2025 Opublikowano 25 Lipca 2025 (edytowane) Mi pomogło dodanie na nowo karty z mbanku. No ale... Dziś 2 płatności na myjni, 3cia już nie chce iść. Znowu zabiło mi płatności. Nie wiem czemu mam takie problemy, spróbuję ostatni raz ogarnąć apke. Jak się nie uda, kupuje nowy telefon z dystrybucji pl. Bo czuję się jak bez ręki. @lofix Masz na myśli, że jak klikne na kartę jak na w/w screenie to powiększa się karta i wtedy Ci poszło? Pamiętam, testowałem to - powiększało mi kartę ale płatność nie szła. Teraz jak o tym piszesz, próbuje kliknąć kartę, ale się nie powiększa. WIdzę animację że na nią klikam ale nic się nie dzieje. Tak czy owak, wcześniej próbowałem jak piszesz i nie działało. Czyżbym był tym przypadkiem co nie da się zdiagnozować? Edytowane 25 Lipca 2025 przez wojtekluu
lofix Opublikowano 26 Lipca 2025 Opublikowano 26 Lipca 2025 21 godzin temu, wojtekluu napisał(a): @lofix Masz na myśli, że jak klikne na kartę jak na w/w screenie to powiększa się karta i wtedy Ci poszło? Pamiętam, testowałem to - powiększało mi kartę ale płatność nie szła. Teraz jak o tym piszesz, próbuje kliknąć kartę, ale się nie powiększa. WIdzę animację że na nią klikam ale nic się nie dzieje. Tak czy owak, wcześniej próbowałem jak piszesz i nie działało. Czyżbym był tym przypadkiem co nie da się zdiagnozować? Wiesz co... Na razie wszystko mi działa (każda płatność). Przed przyłożeniem telefonu do terminala odpalam Curve, potwierdzam się biometrią i póki co wszystko jest ok.
zagrobelny Opublikowano 27 Lipca 2025 Autor Opublikowano 27 Lipca 2025 (edytowane) W dniu 25.07.2025 o 18:00, wojtekluu napisał(a): Nie wiem czemu mam takie problemy, spróbuję ostatni raz ogarnąć apke. Jak się nie uda, kupuje nowy telefon z dystrybucji pl. Bo czuję się jak bez ręki. Najlepiej w Twoim przypadku zablokować bootloader i wrócić do oryginału i dać sobie spokój z miuipolska i softem modyfikowanym. Na nowym tel. też niczego nie oblokowywać i nie bawić się w modyfikacje. Gwarancja działania i płacenia Google Pay zawsze 100% Edytowane 27 Lipca 2025 przez zagrobelny
Maverick1970 Opublikowano 28 Lipca 2025 Opublikowano 28 Lipca 2025 Po wprowadzeniu karty Banku Spółdzielczego apka odmówiła działania.
zagrobelny Opublikowano 29 Lipca 2025 Autor Opublikowano 29 Lipca 2025 (edytowane) @Maverick1970 Po wprowadzeniu karty Curve domyślnie przekierowuje w oknie do banku aby potwierdzić 3D secure autoryzację banku. W apce samego banku wyskakuje powiadomienie o czynności na którą musisz się zgodzić. Może nie masz apki banku zainst. w tel. Może autoryzacja wymaga zalogowania się do komputera obok na konto bankowe poprzez www. A może Curve w aktualnej wersji jest skopana. Edytowane 29 Lipca 2025 przez zagrobelny
wojtekluu Opublikowano 29 Lipca 2025 Opublikowano 29 Lipca 2025 (edytowane) @lofix tak mi śmiga, wcześniej tak niestety nie działało. Więc zobaczymy do kiedy to bedzie działać. @zagrobelny wydaje mi się że problem poznałem. W momencie kiedy nie działa mi płatność, próbouje odpalić apkę, ale zacina się na logo Curve - nie idzie dalej, po prostu stoje. Jak ubije aplikacje i odpale ponownie, puszcza mnie do zalogowania się, po zalogowaniu płatność działa. Z tym że robie jak kolega lofix, odpalam apkę, autoryzuje się biometrią i z włączonym pulpitem Curve płatność przechodzi. Byłem akurat w galerii - pierwsza płatność nie przeszła, po godzinie spróbowałem z odpaloną apką i poszło - z tym że jak wsponiałem, apka łapie zawieche, muszę ubić i odpalić ponownie. Autostart, bateria bez ograniczień itp włączone, spróbuje jeszcze założyć kłódkę na apce, może już zacznie śmigać. W tej konfiguracji, tj, odpalony Curve - poszły mi już 4 płatności od wczoraj, bez żadnych problemów i dużo szybciej niż bez włączonej apki. Potestuje chwilę i dam znać. Edytowane 29 Lipca 2025 przez wojtekluu
Maverick1970 Opublikowano 29 Lipca 2025 Opublikowano 29 Lipca 2025 (edytowane) No właśnie poszło 3d wpisłaem hasło i potwierdzenie kodu 3d i w tym momencie curve się zacięło. Mówimy o Xiaomi 13. Mi 8 oddałem synowi. Jest komunikat ID Checks Failed. Edytowane 29 Lipca 2025 przez Maverick1970
mcichy10 Opublikowano 31 Lipca 2025 Opublikowano 31 Lipca 2025 Ja się wypowiem. Chociaż ja nie używam tego w telefonie. Curve wykorzystuję jako obejście do płatności zbliżeniowych moim zegarkiem, który obsługuje płatności xiaomi pay i nie mam tam opcji podpiąć karty Visa. Od momentu instalacji do rozpoczęcia płatności nie miałem najmniejszego problemu, żadnych błędów, komunikatów etc. Przestrzegałem już zwroty za zakupy w sklepie budowlanym opłacone za pomocą Curve, wszystko bez problemu wraca na konto macierzyste. Jedyne co, to osiągnąłem limit płatności i zastanawiam się nad weryfikacją, bo jak niektórzy, mam też dodana kartę, z której wydaje wspólnie z drugą osobą, ale karta jest na tę drugą osobę.
zagrobelny Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2025 @mcichy10 Daj znać jak przejdziesz weryfikację z kartą drugiej osoby lub dotrzesz do informacji jak zachowuje się Curve w takiej sytuacji (jakieś forum info?}
Darius4 Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Opublikowano 2 Sierpnia 2025 A mnie się płatności Curve przed dwoma dniami wyłączyły. Myślałem, że to może aplikacja po aktualizacji, wgrałem 4.96, która u żony działa. Niestety to nie to. Na terminalu czasem pojawią się komunikat Sprawdź ekran telefonu ale oczywiście na telefonie nic nie ma. Ciekawe co tym razem zadziałało i dlaczego.
Marrik Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Na terminalu czasem pojawią się komunikat Sprawdź ekran telefonu ale oczywiście na telefonie nic nie ma.Mam tak czasami przy płaceniu blikiem zbliżeniowym. Info na terminalu jest a na telefonie nic. Muszę wtedy wejść w aplikację banku i wtedy pojawia się powiadomienie. Mimo, że mam wyłączone ubijanie aplikacji, pozakładane kłódki to niestety nie pomaga, aplikacja banku jest ubijana. Może i u Ciebie też aplikacja curve jest ubijana i stąd nie masz powiadomień?
zagrobelny Opublikowano 3 Sierpnia 2025 Autor Opublikowano 3 Sierpnia 2025 (edytowane) @Darius4 Limity Curve, sprawdź w tej app jeśli nie zweryfikowales jeszcze gęby. Edytowane 3 Sierpnia 2025 przez zagrobelny
IQB Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Opublikowano 4 Sierpnia 2025 (edytowane) Mnie już odmówiło posłuszeństwa. Na początku terminale odrzucano z powodu braku środków więc próbowałem pokasować karty z konta i zaktualizować apke dalej wyczyściłem wszystkie dane i dodałem kartę ponownie ale już dalej do ekranu głównego apki nie chce mnie zalogować. Ktoś ma jakieś pomysły na działający portfel? Ewentualnie czy płatność Xiaomi Pay działa to może smartwatcha sobię kupię. Edytowane 4 Sierpnia 2025 przez IQB
zagrobelny Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2025 (edytowane) @IQB To wygląda jak zbanowane Twoje konto Curve a nie koniecznie problem techniczny aplikacji. Załóż nowe jeżeli masz taką możliwość. Czy ipróbowałeś użyć dopiętych kart bankomatowych osób z innym nazwiskiem niż Twoje? Odpowiedz z banku któregos z zarejestrowanych kart mogła wywołać taki problem. Czy próbowałaś podpiąć wirtualną kartę jednorazową których nie da się podpiąć do portfeli? Xiaomi Pay nie użyjesz w PL gdyby to działało sami byśmy na tym latali bez proszenia Google. Ale znajdź zegarek lub opaskę na której są się zainstalować GooglePay lub innego pośrednika technicznego do płatności podobny do Curve na zegarki . Szukaj w działach typu np. WearOS. Pominiesz odblokowany bootloader w smartfonie. Możesz mieć telefon innej firmy i zegarek innej firmy i raczej będzie to działać. Edytowane 4 Sierpnia 2025 przez zagrobelny
Kacper Skrzypek Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Opublikowano 4 Sierpnia 2025 18 minut temu, zagrobelny napisał(a): Xiaomi Pay nie użyjesz w PL gdyby to działało sami byśmy na tym latali bez proszenia Google. Zależy na czym. Mi Band 7 NFC przecież jest.
zagrobelny Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2025 (edytowane) 19 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Zależy na czym. Mi Band 7 NFC przecież jest. Racja. Pomyliłem się myślałem o innej konfiguracj. Xiaomi Pay obsługuje tylko kilka banków w PL, lepiej mieć niezależny zegarek z Gpay który wciągnie wszystkie karty. Edytowane 4 Sierpnia 2025 przez zagrobelny
Darius4 Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Opublikowano 4 Sierpnia 2025 21 godzin temu, zagrobelny napisał(a): @Darius4 Limity Curve, sprawdź w tej app jeśli nie zweryfikowales jeszcze gęby. Nie, to jest problem limitów, mam konto, kartę fizyczną, app wiele lat. Spróbuję zmienić podpiętą kartę na inną i sprawdzę działanie, może wina karty. Dzisiaj testowałem płatności BLIK zbliżeniowa z mBank, też fajnie działa, pik i po temacie. Da się żyć, trzeba tylko pamiętać aby jakieś środki były na koncie.
Master Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Opublikowano 4 Sierpnia 2025 5 minut temu, Darius4 napisał(a): Dzisiaj testowałem płatności BLIK zbliżeniowa z mBank, też fajnie działa, pik i po temacie. Da się żyć, trzeba tylko pamiętać aby jakieś środki były na koncie. bliki śmigają elegancko ... ja od dawna to polecam bo jak to ustawiłem to przestałem w ogóle bawić się w ten portfel googla ... na długo zanim nam to wywaliło na amen 🙃 a środki zawsze mile widziane ... jak to kiedyś się mówiło - kto smaruje ten jedzie 🙃 kusi mnie żeby pobawić się tym CP ale póki nie mam problemów z apka banku i te bliki śmigają to jakoś nie mam motywacji ... na razie czekam spokojnie na nowego andka ... mam nadzieję że nie zepsuje bardziej sytuacji ... jestem ciekawy czy Xiaomi eu już się bawi romami - choćby i beta ...
zagrobelny Opublikowano 4 Sierpnia 2025 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2025 (edytowane) Płacąc BLIKami zbliżeniowymi I zwykłymi otrzymujemy karę pieniężną praktycznie od każdego banku 20-30 PLN/co miesiąc za nieużywanie wydanej karty razy ilość banków które posiadamy, uwielbiam te polskie promocje , rekomenduje polskiego BLIKa w UE. Edytowane 4 Sierpnia 2025 przez zagrobelny
Netoper Opublikowano 5 Sierpnia 2025 Opublikowano 5 Sierpnia 2025 W Santander i ING zalicza płatności blikiem do operacji które trza wykonać żeby nie płacić za posiadanie karty.Moze to kwestia rodzaju konta jakie jest założone w danym banku (?)Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Marrik Opublikowano 5 Sierpnia 2025 Opublikowano 5 Sierpnia 2025 Płacąc BLIKami zbliżeniowymi I zwykłymi otrzymujemy karę pieniężną praktycznie od każdego banku 20-30 PLN/co miesiąc za nieużywanie wydanej kartyW millenium nie nalicza żadnej kary. Karta leży nieużywana, bo płacę blikiem zbliżeniowym i jeszcze nigdy nie naliczyli mi żadnej opłaty za to.
mcichy10 Opublikowano 6 Sierpnia 2025 Opublikowano 6 Sierpnia 2025 W dniu 2.08.2025 o 03:44, zagrobelny napisał(a): @mcichy10 Daj znać jak przejdziesz weryfikację z kartą drugiej osoby lub dotrzesz do informacji jak zachowuje się Curve w takiej sytuacji (jakieś forum info?} Sam jeszcze tego nie zrobiłem i nie wiem czy zrobię, ot chociażby ze względu na tego typu wpisy:
zagrobelny Opublikowano 6 Sierpnia 2025 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2025 (edytowane) W kilku moich bankach najbardziej popularnych w PL wszędzie jest opłata karna za niepłacenie kartą. Czasami mając konto bankowe w mniejszym banku lub Premium opłacane co miesiąc lub Student/Uczeń są mniejsze restrykcje. @mcichy10 Podajesz nieaktualne dane 4 lata do tyłu i jeszcze usunięte z serwisu a może dopiero co powstał. Trudno ocenić czy Curve się s.kurwił obecnie. Tego typu serwisy rozwijają się błyskawicznie bo obsługują płatności setki tysięcy ludzi. Edytowane 6 Sierpnia 2025 przez zagrobelny
Rekomendowane odpowiedzi