zagrobelny Opublikowano 2 Lipca 2025 Opublikowano 2 Lipca 2025 (edytowane) Curve Pay możemy próbować użyć kiedy Google Pay mam nie działa (GooglePay ban - nie spełnianie wymogów bezpieczeństwa, obostrzenia - odblokowany bootloader, częściowo niewidoczny root, nie działacy Fix Play Integrity). Jest niezależnym od Google portfelem elektronicznym, pozwala płacić zbliżeniowo NFC kartami płatniczymi w sklepach jak GooglePay (nie musisz używać GPay czy BLIKa). www.curve.com PreInstalowany w smartfonach Huawei pozbawionych usług mobilnych Google (GMS). Własny cashback i szereg ciekawych funkcji (premium) szerszych niż GPay. Prosta obsługa, użycie jak GPay w sklepie, działa zawsze w tle (przy płatności nie musisz uruchamiać Curve app, wymaga odblok. tel). Możesz mieć te same karty jednocześnie w GPay i CurvePay (niezależne od siebie portfele NFC). Zainstaluj apkę CurvePay (darmowa) z Google Play Store. Jeśli masz roota, ukryj. Dodaj karty bankomatowe, lojalnościowe i oznacz docelową. W ustawieniach głównych tel. (lub CurvePay) ustaw też domyślny portfel NFC na CurvePay (system widzi 2 portfele, wybierz "Curve, nie Gpay"). Podczas dodawania karty nie przeocz! jeśli doda inny wizerunek / kolor (zmień). Brak j. PL, przejrzyj wszystkie funkcje, ograniczenia (niskie limity $) - zweryfikuj się później (to też instytucja finansowa, którą Gpay nie jest bo to pośrednik techniczny). Domyślna karta wirtualna CurveCash nieistotna. Płacąc odblokuj tel, trzymaj nieruchomo nad terminalem conajmniej 5 nawet do 10 sekund! Włącz transmisję danych. Powiadomienia po zapłaceniu (wibracja, dźwięk) wyświetlają się bez wchodzenia do apki. Wyłącz "Wstrzymuj aktywność aplikacji jak nie używasz" HyperOS może zabijać (i apkę i powiadomienia). Ustawienie "Oszczędzanie baterii (zalecane)" (mam), skrajnie nawet "Brak oszczędzania" (nie mam). Być może też "kłódka" na aplikację (nie mam) będzie potrzebna przy trybie tel. oszczędności baterii. Dodaj "Autostart w tle". Napisz komentarz po użyciu Curve. Inne info o możliwościach i funkcjach -> wpis "dedykowany link - miuipolska.pl" Edytowane 12 Lipca 2025 przez zagrobelny Podsumowanie wątku 1
marcin_poco Opublikowano 2 Lipca 2025 Opublikowano 2 Lipca 2025 Google niczego nie zepsuł. Po prostu dba o bezpieczeństwo swojego systemu. Każda appka bankowa i system płatności zrobi to samo. Bez sensu jest używanie czegokolwiek innego, jeśli sprawdzi ci system - odblokowany bootloader i roota. Xiaomi eu jest systemem nieoficjalnym, więc nigdy nie będzie działać idealnie, jeśli chodzi o zabezpieczenia. Zawsze będziesz musiał używać fixów.
zagrobelny Opublikowano 3 Lipca 2025 Autor Opublikowano 3 Lipca 2025 (edytowane) @marcin_poco Nie o to pytam w tym wątku. Google doprowadza do upadku Xiaomi.eu i innych otwartych projektów pod płaszczykiem bezpieczeństwa podczas gdy swoje urządzenia pozostawia banalne do odblokowania bootloadera obniżając tym samym poziom bezpieczeństwa. Działanie alternatyw, niezależnych audytów i open source w świecie IT podnosi poziom bezpieczeństwa a nie obniża. Jako użytkownik decydujący o kupnie swojego urządzenia chce mieć możliwość decydowania o jego bezpieczeństwie jeśli mam taką wiedzę i potrzebę oraz nie lubię być do niczego zmuszany stąd używam Xiaomi.eu i określam "zepsuli". Ale o tym w innym właściwym temacie, tutaj mowa o CurvePay Edytowane 3 Lipca 2025 przez zagrobelny 2
Acid Opublikowano 3 Lipca 2025 Opublikowano 3 Lipca 2025 3 godziny temu, zagrobelny napisał(a): Google doprowadza do upadku Xiaomi.eu i innych otwartych projektów pod płaszczykiem bezpieczeństwa podczas gdy swoje urządzenia pozostawia banalne do odblokowania bootloadera obniżając tym samym poziom bezpieczeństwa No ale to jest normalny skutek odblokowania bootloadera w Androidzie. Poziom Basic integrity powoduje niemożność używania m.in. Google Pay. To samo jest przecież w Pixelu jak go odblokujesz tak? A to, że w Xiaomi odblokowanie bootloadera jest utrudnione wynika z czegoś zupełnie innego. Xiaomi zależy na pieniądzach bardziej niż Google więc zabezpiecza swoje telefony mocniej. Oczywiście zgadzam się, że takie działanie doprowadza do "upadku" custom romów, a przynajmniej tworzy kłopot dla tych użytkowników custom romów, którzy chcą przede wszystkim płacić telefonami wygodnie. Mnie też to dotyka choć ja twardo stoje z xiaomi.eu na telefonie i przestawiłem się na mBank Blik - mniej wygodnie ale cóż... Poczytam o Curve Pay bo pierwsze widzę i może coś ciekawego z tego będzie.
zagrobelny Opublikowano 3 Lipca 2025 Autor Opublikowano 3 Lipca 2025 (edytowane) Curve Pay wydaje się sensownym zamiennikiem Google Pay przy płatnościach NFC, lecz co dalej z bankami i mObywatel na Basic Integrity? Obecnie działaja mi wszystkie bez roota za wyjątkiem Revoluta. Jeśli bankowe przestaną działać w najbliższym czasie - idę w roota bo nie muszę instalować na nowo systemu, jeśli root będzie regularnie niestabilny i wymagał dużej uwagi - planuje zamknąć bootloader na Rom Taiwan. Curve Psy mi nie wystarczy. Czy to sensowne założenie? Edytowane 3 Lipca 2025 przez zagrobelny
Kacper Skrzypek Opublikowano 3 Lipca 2025 Opublikowano 3 Lipca 2025 Cóż, to już pytanie do twórców aplikacji bankowych i mObywatela. Póki co Santander się nie czepia.
Master Opublikowano 3 Lipca 2025 Opublikowano 3 Lipca 2025 (edytowane) PKO BP i IKO tez nie ... a zalozenie jak najbardziej sensowne - albo to co pisal zalogant Zagrobelny albo zabawa z rootem magiskiem i modulami i modlic sie zeby cos zaskoczylo dzisiaj probowalem przelewa zrobic dla alledrogo przez portfel googla i tez to polozone ... czyli w zasadzie mozna to wywalic z fona (o ile w ogole sie da ... podejrzewam ze nie bardzo ... chyba ze przez debloata?) o tej apce Curve Pay gdzies cos kiedys czytalem ale przyznam ze nie korzystalem - na razie nie widze takiej potrzeby - chyba ze sie wywali bankowa - wtedy to ostatnia opcja do sprobowania ... no i tez pytanie czy w ogole to Curve Pay bedzie dzialac Edytowane 3 Lipca 2025 przez Master
marcin_poco Opublikowano 3 Lipca 2025 Opublikowano 3 Lipca 2025 (edytowane) 55 minut temu, zagrobelny napisał(a): Curve Pay wydaje się sensownym zamiennikiem Google Pay przy płatnościach NFC Tak jest dobrym zamiennikiem. Huawei bez usług Google z niego korzysta i działa idealnie. Można powiedzieć, że telefony Huaweia siedzą na custom romach. Używają nawet MicroG. Edytowane 3 Lipca 2025 przez marcin_poco
Erufen Opublikowano 4 Lipca 2025 Opublikowano 4 Lipca 2025 Co do Curve Pay - założyłem konto i dodałem kartę - ale nie mogłem zapłacić bo odrzucenie (mimo bezproblemowego dodania karty) - wróciłem na płatność Blik od Millennium. Mi mObywatel przestał działać od kiedy fix nie działa 🤬
Master Opublikowano 4 Lipca 2025 Opublikowano 4 Lipca 2025 a właśnie dzisiaj była aktualizacja apki mobywatel - specjalnie sprawdziłem czy działa ... no i działa ... logowanie biometria wszystko dostępne co tam mam dodane ...
Kacper Skrzypek Opublikowano 4 Lipca 2025 Opublikowano 4 Lipca 2025 (edytowane) 48 minut temu, Erufen napisał(a): Co do Curve Pay - założyłem konto i dodałem kartę - ale nie mogłem zapłacić bo odrzucenie (mimo bezproblemowego dodania karty) - wróciłem na płatność Blik od Millennium. A czy ustawiłeś aplikację jako domyślną do płatności wewnątrz niej? Jeśli nie, to bym spróbował. Sprawdzałem dzisiaj dwa razy, poszło bez problemu. Chodzi mi konkretnie o takie ekrany - jeśli aplikacja nie jest poprawnie skonfigurowana to na pewno wyświetli przynajmniej komunikat na ten temat: Edytowane 4 Lipca 2025 przez Kacper Skrzypek
zagrobelny Opublikowano 4 Lipca 2025 Autor Opublikowano 4 Lipca 2025 (edytowane) W ustawieniach głównych systemu opcja: domyślne płatności NFC i GooglePay ładuje się tam domyślnie jako portfel, trzeba to zmienić na CurvePay. PS. Ciekawostka: dziś po aktualizacji Google Pay z GP nie wyświetla błędu o niemożności płatności NFC pomimo nadal Basic Integrity. Sprawdzę jutro czy zapłacę zbliżeniowo. Banki działają, mObywatel także, Revolut nie. Edytowane 4 Lipca 2025 przez zagrobelny
Master Opublikowano 4 Lipca 2025 Opublikowano 4 Lipca 2025 (edytowane) faktycznie ... nie ma tego komunikatu - choć nadal w ustawieniach jest brak spełnienia wymogów ... daj znać czy pójdzie ... ja właśnie wróciłem ze sklepa i dopiero obadalem temat 🙃 update - po północy komunikat pojawił się znowu ... tak więc pewnie dalej to samo ... Edytowane 4 Lipca 2025 przez Master 1
Muzyk Opublikowano 5 Lipca 2025 Opublikowano 5 Lipca 2025 Rano płatności Gpay dalej działały W sumie nie spotkałem się w ciągu ostatniego miesiąca z odrzuceniem płatności Gpayem.
zagrobelny Opublikowano 5 Lipca 2025 Autor Opublikowano 5 Lipca 2025 (edytowane) @Muzyk Jakim cudem Ci działa Google Pay przy płatnościach zbliżeniowych NFC? Masz Xiaomi.eu i brak roota? Potwierdzam działanie portfela CurviszonPay z podpiętymi 2 polskimi kartami bankomatowymi. Dziś w sklepie zapłaciłem zbliżeniowo NFC tam gdzie GPay odmówił działania ze względu na ograniczenia. Konfiguracja CurvePay prosta, brak języka PL, podczas dodawania kart trzeba czasem powtórzyć proces - nie złapie lub doda kartę ale z innym wizerunkiem i odmiennym logo/kolorze co przeoczymy - potem w ustawieniach zmienić na wizerunek własnego banku i dołożyć jego nazwę i stuknąć jako domyślna w portfelu. Interfejs CurvePay jest brzydki. Nie mogę dodać kolejnej karty Revoluta do Curviszona bo app Revolut nie działa jako jedyna w tel, inne banki OK. Na koniec w ustawieniach głównych systemu należy zmienić domyślny portfel NFC na Curviszona w miejsce GPay lub zmienić to w opcjach głównych Curv. Obecnie zainstalowane 2 portfele jednoczenie, gdy kiedyś przestaną działać - rootuje tel, choć ten nie używany można w opcjach baterii wymusić na pernamentnie zamknięcie i nieużywanie w pamięci, Edytowane 5 Lipca 2025 przez zagrobelny
Muzyk Opublikowano 5 Lipca 2025 Opublikowano 5 Lipca 2025 Ciężko mi powiedzieć, soft .eu i poprawka z 14 czerwca, do tej pory platnosci dzialaja.
Erufen Opublikowano 5 Lipca 2025 Opublikowano 5 Lipca 2025 On 04/07/2025 at 19:54, Kacper Skrzypek said: A czy ustawiłeś aplikację jako domyślną do płatności wewnątrz niej? Jeśli nie, to bym spróbował. Sprawdzałem dzisiaj dwa razy, poszło bez problemu. Chodzi mi konkretnie o takie ekrany - jeśli aplikacja nie jest poprawnie skonfigurowana to na pewno wyświetli przynajmniej komunikat na ten temat: Tak wszystko poustawiałem ok, wszystko przebiegło dobrze - przy płatności w Biedrze odrzucenie, więc przełączyłem się na płatność BLIK.
zagrobelny Opublikowano 6 Lipca 2025 Autor Opublikowano 6 Lipca 2025 (edytowane) (usunięto) Edytowane 8 Lipca 2025 przez zagrobelny
marcin_poco Opublikowano 6 Lipca 2025 Opublikowano 6 Lipca 2025 (edytowane) @zagrobelny Mam Curve, ale jeszcze nie płaciłem. Karta dodana i jako domyślna. Czy do płatności zbliżeniowej wystarczy odblokować telefon i przyłożyć do czytnika w sklepie? Czy wymagane jest uruchomienie appki Curve? Po dokonaniu płatności, wyświetla się animacja jak w Google Pay? Edytowane 6 Lipca 2025 przez marcin_poco
Kacper Skrzypek Opublikowano 6 Lipca 2025 Opublikowano 6 Lipca 2025 34 minuty temu, marcin_poco napisał(a): Czy do płatności zbliżeniowej wystarczy odblokować telefon i przyłożyć do czytnika w sklepie? Czy wymagane jest uruchomienie appki Curve? W moim przypadku wystarczyło, tak. Nie trzeba uruchamiać aplikacji. 34 minuty temu, marcin_poco napisał(a): Po dokonaniu płatności, wyświetla się animacja jak w Google Pay? U mnie się nie pojawia. 1
wojtekluu Opublikowano 6 Lipca 2025 Opublikowano 6 Lipca 2025 (edytowane) Apka ustawiona jako domyślna, karta dodana, a płatność nie idzie..? Czy z odblokowanymi telefonem czy z odpalona apka jak na screenie. Czy muszę jeszcze ustawić coś w apce? Edit. Na pierwszej pozycji mam coś takiego w kartach. Edytowane 6 Lipca 2025 przez wojtekluu
Kacper Skrzypek Opublikowano 6 Lipca 2025 Opublikowano 6 Lipca 2025 Sprawdź jeszcze limity płatności w Launchpad > Spending Power, choć to akurat na początku nie powinno mieć wielkiego wpływu.
zagrobelny Opublikowano 6 Lipca 2025 Autor Opublikowano 6 Lipca 2025 (edytowane) @wojtekluu karta wirtualna CurveCash dodawana automatycznie i oryginalna i chyba nie da się jej skasować, nie jest potrzebna. Zmień nazwę swojej karty na właściwą nazwę banku i nadaj jej inny kolor potwierdzi jej edycję. Na pewno portfel NFC w Curve jako domyślny w ustawieniach systemu jak na screenie i w Curve app? Sprawdzałeś inny terminal - sklep? Potwierdzenie e-mail założycielskie konta Curve kliknięty? Ikona NFC załączona? Edytowane 6 Lipca 2025 przez zagrobelny
wojtekluu Opublikowano 6 Lipca 2025 Opublikowano 6 Lipca 2025 Limity standardowo do 630, poprosiłem o weryfikację, nie znam apki nie wiem na ile można ufać wysyłając dokumenty 13 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Sprawdź jeszcze limity płatności w Launchpad > Spending Power, choć to akurat na początku nie powinno mieć wielkiego wpływu. @zagrobelny Nie da się skasować, ale można wyłączyć to automatyczne używanie. Czy masz włączone czy wyłączone? Zmieniłem nazwę karty na bank, podstawowo była wystawiona nazwa wydawcy karty. Zmieniłem też kolor, ale wróciłem do poprzedniego, bo jest właściwy. Chciałem odklikac zmianę po prostu. Mail zweryfikowany, w NFC jest domyślny CP, w apce CP też kliknąłem to - zanim skonfigurowałem to poczytałem ten wątek Próbowałem na jednym terminalu, ale wcześniej GP na tym terminalu mi działało. Kiedy dołożyłem telefon do terminalu, terminal śmignął że jakieś NFC jest przyłożone, ale płatność bie mogła się zrealizować. Jak używacie płatności? Trzeba odblokować telefon? Włączyć apke przed placeniem czy nie trzeba jej włączać? Jakieś potwierdzenie płatności jest wyświetlane? Do tej pory w GP płaciłem zbliżając wybudzony telefon, następnie potwierdzałem blokadę ekranu, wyskakiwało potwierdzenie - być może muszę zmienić przyzwyczajenie z płaceniem? GP - Google Pat CP - Curve Pay
zagrobelny Opublikowano 6 Lipca 2025 Autor Opublikowano 6 Lipca 2025 (edytowane) @wojtekluu Curve nie musi być specjalnie włączany na żądanie, działa zawsze w tle, odblokować tel. trzeba przy płaceniu. Po zapłaceniu zbliżeniowo wyświetla potwierdzenie płatności (czerwone kółko środek - "Done"). Podczas płacenia trzymaj nieruchomo centralnie 5-10 sekund nad terminalem (nie ruszaj, nie obracaj tel.). CurvePay nie jest tak momentalny jak GPay. Edytowane 6 Lipca 2025 przez zagrobelny
Kacper Skrzypek Opublikowano 6 Lipca 2025 Opublikowano 6 Lipca 2025 4 minuty temu, zagrobelny napisał(a): Po zapłaceniu zbliżeniowo wyświetla potwierdzenie płatności (czerwone kółko środek - "Done"). Nie zawsze. U mnie mimo tego, że płatności przechodzą, takiej informacji nie ma (no chyba że wejdziesz w aplikację).
wojtekluu Opublikowano 6 Lipca 2025 Opublikowano 6 Lipca 2025 @zagrobelny widzisz, całkiem możliwe że za szybko odłożyłem telefon, max 2/3 sekundy tak jak to w GP robiłem. Będę testował, tak czy siak brakuje mi GP i płatności za zakupy online 😬, mam nadzieję jeszcze że GP wróci.
Doki Opublikowano 7 Lipca 2025 Opublikowano 7 Lipca 2025 Analizowaliście to pod kątem bezpieczeństwa? Wiem, że na Reddicie ludzie pisali o jakichś nieautoryzowanych transakcjach i nawet kopiowaniu danych karty po stronie serwera... Do tego brak responsywnej obsługi i powolny czas odpowiedzi - nooo, nie chciałbym tego instalować na swoim tel chyba, a już na pewno nie podpinając główną kartę ;/ Na Revoluta jest jakiś sposób (z Magiskiem)?
zagrobelny Opublikowano 7 Lipca 2025 Autor Opublikowano 7 Lipca 2025 (edytowane) @Doki Podaj źródło, nie wszczynaj paniki, podobne rzeczy słyszałem o roocie, modułach Magiska itd. Warto pamiętać o ustaleniu limitów na kartach pracować na rachunkach bankowych (subkontach które są zakupowe i do nich przypisana karta lub wirtualnych kartach jedno/ wielorazowych. Karta do głównego konta? Brzmi brzydko... Wierzę bardziej chińskim serwerom niż googlowskim USA/Europa - Google na specjalną formę życzenia udostępnia wszystkie doszczętne dane polskim służbom, formacjom i prokuraturze o wybranych użytkownikach i pracy z danymi. Chińczycy i kraje poza UE oraz nie stowarzyszone w pewnych organizacjach już nie. System płatniczy Curve operujący setkami tysięcy kart na świecie na pewno jest bardziej zabezpieczony niż sklepy internetowe do których podajesz swojej dane karty jeśli to nie Gpay. Ludzie impulsywnie podpinają swoje karty pod różne subskrypcje w usługach a potem po roku/ dwóch zapominają że opłacają niepotrzebne głupoty i lament że coś zżera. Edytowane 7 Lipca 2025 przez zagrobelny
kris68 Opublikowano 7 Lipca 2025 Opublikowano 7 Lipca 2025 A o co z tym chodzi, próbuje dodać kartę i zawsze to, internet normalnie działa ?
Kacper Skrzypek Opublikowano 7 Lipca 2025 Opublikowano 7 Lipca 2025 Też to miałem, nie pamiętam dokładnie co pomogło, ale chyba ubicie apki i ponowna próba.
Pitors Opublikowano 7 Lipca 2025 Opublikowano 7 Lipca 2025 (edytowane) Jedną kartę dodałem. Przy reszcie wywala błąd przy dodaniu. Coś nie działa. To samo co kris68. Edytowane 7 Lipca 2025 przez Pitors
Doki Opublikowano 7 Lipca 2025 Opublikowano 7 Lipca 2025 1 godzinę temu, zagrobelny napisał(a): @Doki Podaj źródło, nie wszczynaj paniki Jakiej paniki, pytam czy ktoś to analizował pod tym kątem zanim zdecydował się na instalację... Proszę źródła: 1. https://www.reddit.com/r/CurveCard/comments/1hznqu1/i_use_curve_for_everything_but_im_close_to_leaving 2. https://www.reddit.com/r/curve/comments/1dhsq0a/account_drained_suddenly 3. https://www.reddit.com/r/CurveCard/comments/1hbqpdn/another_set_of_overnight_fraudulent_transactions 4. https://www.reddit.com/r/CurveCard/comments/1ge0iej/unauthorized_transactions_on_curve_card 5. https://www.reddit.com/r/CurveCard/comments/1gy4cx7/13_fraudulent_transactions_on_my_curve_card_has 6. https://www.reddit.com/r/CurveCard/comments/1fvb320/curve_card_compromised_multiple_unrecognized 7. https://www.reddit.com/r/CurveCard/comments/1gan3l8/fraudulent_transactions 8. https://www.reddit.com/r/CurveCard/comments/1g9t3l5/fraudulent_transactions 9. https://www.reddit.com/r/CurveCard/comments/1lf8w1z/card_charged_after_transaction_failed_instore 10. https://www.reddit.com/r/CurveCard/comments/1lcxt47/fradulent_transactions_overnight 11. https://www.reddit.com/r/CurveCard/comments/1l97aky/double_charges_bank_charged_when_curve_card 12. https://www.reddit.com/r/CurveCard/comments/1k21v25/fraudulent_charges_and_zero_customer_support 13. https://www.reddit.com/r/CurveCard/comments/1j85ex0/fraudulent_transactions 14. https://www.reddit.com/r/CurveCard/comments/1geou5o/unauthorised_transactions_on_a_frozen_card 15. https://www.reddit.com/r/CurveCard/comments/1gchlup/fraudulent_transaction 16. https://www.reddit.com/r/CurveCard/comments/1g786qu/fraudulent_transactions 17. https://www.reddit.com/r/CurveCard/comments/17i919y/unrecognised_transaction
zagrobelny Opublikowano 7 Lipca 2025 Autor Opublikowano 7 Lipca 2025 (edytowane) @Doki Większość przypadków Twoich linków (czytałeś wogóle? linki dałeś z Chatgpt?) dotyczy karty wirtualnej Curve Cash, z której nie korzystamy – (używamy podpiętych kart lokalnych banków) oraz z podszywania się pod operatora Curve lub usług premium Curve (cashbacki, odroczone płatności, przelewy pomiędzy systemami) bardziej skomplikowane z których też nie korzystamy. Za nasze karty odpowiada bank, który udostępnił kartę Visa lub MasterCard – tam składamy reklamację. Oferują chargeback (obciążenie zwrotne) w razie podejrzanych transakcji. Skarżonym może być Curve, GPay, inny pośrednik, ochrona wynika z zasad Visa/MasterCard. Póki co Curviszon mnie nie zmęczył, wydaje się akceptowalny. Ogarnij się z tym AI, nadaj asystentowi AI tożsamość "Kontrolera Analityka" w długim prompcie poprzez określenie go: Rola / Zadanie / Kontent / Zasady / Przykłady / Weryfikacja - zanim go zapytasz o sedno i używaj Gemini Pro lub Perprexity. Edytowane 7 Lipca 2025 przez zagrobelny
wojtekluu Opublikowano 7 Lipca 2025 Opublikowano 7 Lipca 2025 Apka działa, ale jak dla mnie taki delay w płatności jest nieakceptowalny. Faktycznie minimum 5 sekund trzeba trzymać, brak potwierdzenia. Mogłoby chociaż zawibrowac, cokolwiek. Dopiero na terminalu zobaczyłem że platnosc przeszła. Następnie mail z potwierdzeniem. A już wyciągałem klasyczna kartę 😬 Mam nadzieję że GP wróci.
Rekomendowane odpowiedzi