Skocz do zawartości

Xiaomi 12 - HyperOS 2.0.1.0 Indonezja - dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W sobotę dostałem aktualizację do ww. softu (dokładnie to 2.0.1.0.VLCIDXM) i powiem szczerze, że nie jestem zadowolony...

Gdy przechodziłem z Miui na HyperOS to wszytko przeszło gładko, wszystko działało jak trzeba - rzekłbym że migracja była nieodczuwalna.

Sam proces migracji do OS2 przeszedł gładko i szybko. Niestety po aktualizacji czuć wyraźne zmulenie telefonu. Kliknięcie w jakiś element sprawia że trzeba ułamek sekundy poczekać aż się coś zadzieje, np chcę napisać nowy sms i czekam aż pojawi się klawiatura, albo klikam na zmianę aparatu z x1 na x2 i muszę po 2-3 klikać by zmiana zaskoczyła. W HyperOS1 takich problemów nie było, a to nie wszystko...

Wywaliło mi z portfela jedną kartę płatniczą - karta podarunkowa Pluxee - musiałem dodać na nowo. Niestety mimo poprawnego dodania, przy próbie zapłaty tą kartą dostaję komunikat żeby użyć innej karty. Wcześniej nigdy takiego problemu nie miałem a ostatni raz płaciłem nią jakoś tydzień przez migracją do OS2.

Najgorsze jest jednak tragiczne działanie z Android Auto. Łączę się bezprzewodowo z AA w Passacie B8 FL. Na HyperOS działało to genialnie. Po aktualizacji:

- przestało reagować na "zadzwoń do <ksywka>". I mimo, że mam kontakt wpisany "ksywką" to on twierdzi że nie rozumie. Natomiast jak mam kontakt wpisany "imię nazwisko" to taki kontakt znajduje i łączy.

- często nie reaguje na komendę - włączam asystentka, wydaję komendę i asystent się wyłącza

- raz po zakończonej rozmowie w ogóle przestał działać asystent, tj. wciskam mikrofon i pojawia mi się monit że komendy głosowe są niedostępne. Pomógło rozłączenie i ponowne połączenie z autem.

Zmiana która irytuje mnie wizualnie to znacznie mniejsze ikonki na pulpicie, szczególnie gdy mamy je pogrupowane. Wcześniej były większe, teraz są mikroskopijne. Zwiększyłem w ustawieniach rozmiar ikon na maksa ale zmiana jest marginalna.

To są problemy, na które natrafiłem w ciągu 2 dni używania OS2 Indonezja. Nie wiem czy na wersji EEA też one występują - możliwe że nie. Ogólnie, jak ktoś jest na HyperOS 1 Indonezja to rekomendowałbym wstrzymanie się z aktualizacją do HyperOS2.

A jakie są wasze odczucia co do tej wersji?

Opublikowano

Masz rację!! Faktycznie, zniknęła opcja nagrywania rozmów :(

Jakoś tylko sprawdziłem że nadal jest dialer Xiaomi i założyłem że nagrywanie zostało 😕 No to będzie trzeba znów odblokowywać bl i wróci do hyperOS... 

PS na Tajwanie też wywalili? 

Opublikowano

Na 3 telefonach nie mam Regionu, Indonezja czy Tajwan. Po prostu brak tej opcji.....Trik z podmianą plików (oprogramowania) A/B przy instalacji z telefonu nie działa na Hyperos 2....

Opublikowano

@milenium17 i masz xiaomi 12? Nie jakieś 12X/12T itd? Masz dokładnie tą wersję softu 2.0.1.0.VLCIDXM? To ja nie pomogę 😕 

Sprawdziłem przed sekundą na telefonie kolegi z pracy, któremu osobiście flashowałem telefon na Indonezię (też xiaomi 12) i ma opcję Regionu i zmiana na Szwajcarię pomogła.

Opublikowano

Tak mam 12. Żona Redmi 13 Note i Indonezja, dodatkowo mam 11 Lite 5G i też Indonezja albo Tajwan, nie pamiętam bo leży w szafce i na wszystkich brak Regionu.... Wszystkie na Hyperos 2. Mega dziwne.

Opublikowano

Serio dziwne, bo u mnie POCO M6, Indonezja hyperOS 2.0 i region do wyboru jest.
A próbowałeś to wyszukać na pasku wyszukiwania w ustawieniach tak jak kolega wyżej pokazał?

Opublikowano
W dniu 22.04.2025 o 20:30, Marrik napisał(a):

Serio dziwne, bo u mnie POCO M6, Indonezja hyperOS 2.0 i region do wyboru jest.
A próbowałeś to wyszukać na pasku wyszukiwania w ustawieniach tak jak kolega wyżej pokazał?

Tak, zawsze było i działało, wszystko zniknęło po 2.0

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jest jakis pewny soft z nagrywaniem rozmow?

Ojciec musi miec nagrywanie rozmow. Wiadomo zyjemy w polsce i prowadzi firme wiec bez tego ani rusz.

Nie chce mu dawac softu z xiaomi.eu bo juz teraz jest problem z platnosciami aplikacjami bankowymi itp. Jazda 70km w jedna strone zeby to ogarnac nie usmiecha mi sie.

Jak jest HyperOS gdzie moge bootloader zamknac i bedzie nagrywanie to super. Jak nie to wrzuce mu MIUI ostatnie z indonezji

Opublikowano
9 minut temu, Szczotek napisał(a):

Jest jakis pewny soft z nagrywaniem rozmow?

Ojciec musi miec nagrywanie rozmow. Wiadomo zyjemy w polsce i prowadzi firme wiec bez tego ani rusz.

Nie chce mu dawac softu z xiaomi.eu bo juz teraz jest problem z platnosciami aplikacjami bankowymi itp. Jazda 70km w jedna strone zeby to ogarnac nie usmiecha mi sie.

Jak jest HyperOS gdzie moge bootloader zamknac i bedzie nagrywanie to super. Jak nie to wrzuce mu MIUI ostatnie z indonezji

no to właśnie global na Indonezję lub Tajwan ... jeśli nagrywanie na być już systemowe ... ewentualnie jakichś apek można poszukać do tego ... ale systemowe myślę że lepsze ... szczególnie że można ustawić żeby każda rozmowa była nagrywana ...

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 10.07.2025 o 16:04, Master napisał(a):

no to właśnie global na Indonezję lub Tajwan ... jeśli nagrywanie na być już systemowe ... ewentualnie jakichś apek można poszukać do tego ... ale systemowe myślę że lepsze ... szczególnie że można ustawić żeby każda rozmowa była nagrywana ...

Dawno mnie nie bylo i przymierzam sie w końcu do zmiany softu. Pytanie jak jest z archiwizacja sms?

Czasem sie zapisywały czasem nie i nie wiem od czego to zależy

Opublikowano
2 godziny temu, Szczotek napisał(a):

Dawno mnie nie bylo i przymierzam sie w końcu do zmiany softu. Pytanie jak jest z archiwizacja sms?

a ja wiem ... ja mam synchro z chmura Xiaomi i z Google ... ostatnio Google mi ładnie wszystko wrzucilo ... Xiaomi jest rezerwowo jakby jakiś problem się pojawił 🙃 ogólnie jeśli chodzi o SMS / MMS to nie widzę żadnych problemów ...

Opublikowano
Użyj aplikacji: SMS backup restore.
Archiwizuje SMS/MMS i historię rozmów do dwóch plików, potem te pliki kopiujesz np na kompa czy pena, i po postawieniu systemu wrzucasz na fona instalujesz aplikację i robisz przywrócenie.

Wysłane z mojego 25053PC47G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

też mogę polecić to co Kolega powyżej - kiedyś awaryjnie zapisywałem sobie tym smsy kontakty i historię połączeń - wszystko w osobnych plikach - na nowym fonie instaluje się apke i tam jak pamiętam trzeba chyba ja ustawić domyślnie jako klient SMS ... potem po wczytaniu backupow oczywiście można to przełączyć na domyślny dialer / SMS ... ale przyznam że jak mam Google i chmurę Xiaomi to już przestałem z tego korzystać 🙃 bo backupy są dwa i trzeciego jakoś nie widzę powodu żeby robić ...

ps. to jest to co w załączniku ...

Screenshot_2025-11-14-19-32-16-974_com.android.vending-edit.jpg

Edytowane przez Master
Opublikowano

Wlasnie mi sie przypomnialo ze uzywalem kiedys tego programu i nawet na google drive mam backup jakis stary.

Po ostatniej aktualizacji z xiaomi.eu to sms nie przychodza, pewne osoby jak dzwonia to slysza ze polaczenia przychodzace mam zablokowane, bateria dwa razy krocej trzyma. Reklamy tez sie wyswietlaja. Ogolnie jakas porazka. Nie wspomne ile aplikacji nie dziala bo bootloader odblokowany.

Co ciekawe jak karte SIM przelozylem do innego telefonu to zalegle sms przyszly. Dziwne akcje sie dzieja po prostu