Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i stało się. Samsung blokuje bootloader Słońce zgasło 🫥 Człowiek teraz będzie patrzył na swój telefon, już nie jako narzędzie wolności, ale jako kajdany cyfrowego porządku. Custom ROM-y? Legenda z dawnych czasów jak dinozaury i Windows XP. Całe pokolenia będą teraz opowiadać dzieciom, że kiedyś można było zrootować telefon i nikt nie przysyłał pozwu

Opublikowano

Hej, odnośnie tego blokowania bootloadera bo widziałem również o tym post na xiaomi.eu . Jak to wpłynie na urządzenia, które są już odblokowane? Czy to znaczy, że nie będzie już nowych aktualizacji od xiaomi.eu?

Opublikowano
19 minut temu, FromWP napisał(a):

To że robienie romów których nie mozna zainstalować ( bo nie można odblokować bl) jest trochę bez sensu. 

To, że nie można zainstalować hybrydowych ROMów od teamu Xiaomi.eu na telefonie z zablokowanym bootloaderem to jedno, ale że nie można zmienić oficjalnego ROMu Global, np. EU na inny oficjalny ROM Global np. TW bez odblokowania bootloadera, to zupełnie inna sprawa.

Obawiam się że nie da się nawet implementować ROMu Global EU na Global EU w trybie fastboot bez odblokowania bootloadera, co jest już prawdziwym szaleństwem.

Opublikowano
3 minuty temu, Licht napisał(a):

Obawiam się że nie da się nawet implementować ROMu Global EU na Global EU w trybie fastboot bez odblokowania bootloadera

Nie można, nigdy nie było można zrobić tego w fastboot. Kiedyś można było w trybie EDL ale to też zablokowali (specjalne konto z uprawnieniami potrzebne).

Opublikowano
1 minutę temu, FromWP napisał(a):

Nie można, nigdy nie było można zrobić tego w fastboot. Kiedyś można było w trybie EDL ale to też zablokowali (specjalne konto z uprawnieniami potrzebne).

Z punktu widzenia zwykłego użytkownika telefonów tej marki, jest to działanie nieprzyjazne i utrudniające życie.

Może źle to ująłem, bo zwykły użytkownik nie ma pojęcia nawet o istnieniu tego, czy podobnych forów, gdzie mógłby zasięgnąć informacji na temat niedogodności w używaniu telefonów Xiaomi, zatem przyjmuje wszystko za dobrą monetę, a tylko bardziej wnikliwe osoby miewają dylematy i rozterki.

Opublikowano
6 minut temu, FromWP napisał(a):

W dobie walki googla z odblokowanymi bl mi to nie przeszkadza, o ile oficjalne oprogramowanie działa prawidłowo

Mnie rozpieścił team Xiaomi.eu, bo zestawiali zawsze całkiem udane kompilacje, ponieważ jednak obecnie jestem zmuszony używać ROMów Global, a rejestracja rozmów jest warunkiem sine qua non, to musiałem i tak odblokować bootloader, aby przejść na wersję Tajwan.

Dla mnie to niewielki kłopot, ale znam sporo takich osób, które by nawet słyszeć nie chciały, że można coś kombinować z firmware ich telefonów.

PS. Udzielasz się na którymś z fotograficznych forów ?

Opublikowano
2 minuty temu, Licht napisał(a):

Udzielasz się na którymś z fotograficznych forów ?

Już nie, chyba wypaliłem się zawodowo i zgłębiłem temat do końca, a zdjęcia generowane przez AI jakoś mnie nie bawią. 99% ludzi kupuje telefony po to żeby ich po prostu używać, a nie zmieniać romy. Ja uruchomiłem nagrywanie rozmów programowo na oficjalnym romie i działa to bezproblemowo. Jedynie po bt nie nagrywa drugiej strony. Tego nie da się obejść.

Opublikowano
W dobie walki googla z odblokowanymi bl mi to nie przeszkadza, o ile oficjalne oprogramowanie działa prawidłowo
Oficjalne oprogramowanie jest zawsze marne No, ale rozumiem, że ktoś może nie mieć tak wysokich wymagań
Opublikowano

@FromWP

Też już najczęściej robię "dla szuflady", ale nadal miewam twórcze momenty i ciągoty.

A jak realizuje się nagrywanie rozmów telefonicznych na ROMach Global EU i z zablokowanym bootloaderem ?

Oczywiście mowa o słyszalności obydwu stron dialogu.

Opublikowano
15 minut temu, Licht napisał(a):

@FromWP

A jak realizuje się nagrywanie rozmów telefonicznych na ROMach Global EU i z zablokowanym bootloaderem ?

Cube acr. Trzeba trochę pokombinować jednorazowo przy pierwszej konfiguracji i dodatkowo zainstalować ich apkę z poza sklepu Cube Acr helper. Przez chwilę była w sklepie, ale google wywaliło. Potem działa bezproblemowo. Przetestowane na wielu modelach Xiaomi z różnymi Androidami. Kilkoro znajomych uszczęśliwiłem i nikomu nie przestało nagrywać. 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, FromWP napisał(a):

Cube acr. ...

Qrcze, próbowałem i tej pary aplikacji, ale u mnie jakoś pójść nie chciało i słyszałem jedynie samego siebie, a jak wiadomo nie wygląda to zbyt zdrowo.

Mógłbyś coś bliżej co trzeba poustawiać, to z pewnością przydać się może szerszemu gronu.

Opublikowano
10 minut temu, Licht napisał(a):

Mógłbyś coś bliżej co trzeba poustawiać, to z pewnością przydać się może szerszemu gronu.

Kluczowa jest konfiguracja w ułatwieniach dostępu. Apce cube acr helper trzeba nadać dostęp do ułatwień, wtedy tam pojawia się dodatkowa ukryta apka cube acr app connector. Wtedy w ułatwieniach dostępu, pobranych aplikacjach trzeba włączyć cube acr app connector. Prawdopodobnie ludzie zapominają o nadaniu uprawnień do ułatwień dostępu i wtedy ten app connector nie pojawia się w ułatwieniach dostępu. Bez tego nie nagrywa drugiej strony.

Screenshot_2025-08-02-15-17-18-366_com.android.settings.thumb.jpg.3ad45c6b74db481d08715c9e7f53d6c6.jpg

Screenshot_2025-08-02-15-17-08-202_com.android.settings.thumb.jpg.77e3a00e4ccd5872a264159120e94828.jpg

Screenshot_2025-08-02-15-17-00-135_com.android.settings.thumb.jpg.1b5db454d2a45ecec0a3fe34b8182057.jpg

• Like 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć wszystkim, szykuję się za zmiany telefonu i głównym celem jest 15 Ultra mam parę szybkich pytań do Was jako użytkowników bo im więcej czytam tym mniej wiem.

Bateria - w porównaniu do konkurencji czyli VIVO x200 Ultra podobno wypada blado. Faktycznie jest słaba? Da radę zrobić na jednym ładowaniu trasę z GPS 4-5h do tego Spotify w tle rozmowy przez telefon i potem z 200 zdjęć tak żeby na jednym ładowaniu śmigał jeszcze?

Podobno po ostatnich aktualizacjach troszkę się poprawiło ale interesie mnie takie codzienne używanie.

I ostatnie czy zakup w na mi.com ma sens? 

Opublikowano
3 godziny temu, Master napisał(a):

co do baterii to możesz zerknąć np na test na GSM arena ... tam były porównania z kilkoma modelami ... 🙃 jeśli przedmówca leniwy to wrzucam linka ...

https://m.gsmarena.com/xiaomi_15_ultra-review-2802p3.php

ps. ja kupowałem na mi.com - szybko i bezproblemowo ...

Bardzo dziękuję, testów to ja się naczytałem sporo. Ale bardziej interesuje realna opinia kogoś kto używa telefonu  codzienne i ma porównanie organoleptycznie do Samsunga 25 ultra, iPhona 16 max, VIVO x200 ultra czy Oppo Find X8 Ultra czyli bezpośredniej konkurencji. Ja sam mam porównanie do VIVO i bateria w Xiaomi to było jakieś nieporozumienie (wersja Global) bo w chińskiej wersji dali nie widzieć czemu większą baterie. Teraz czytam szczególnie na zagranicznych forach (Reddit, quora, prywatne grupy na FB) że jest troszkę lepiej ale jeżeli chodzi aparat i bateria to vivo i oppo kamerą dorównują ale baterią wyprzedają Xiaomi co nie martwi bo jakoś nie chce mi się przesiadać na inną markę 🫠. Więc wolę zapytać też tu pasjonatów czy Xiaomi 15 ultra do intensywnego używania nadaje się czy bateria wytrzymuje spokojnie 24-48h czy jednak nie daje rady? I jak to wygląda na wersji Xiaomi EU vs oryginał 

Opublikowano (edytowane)

to jest związane z przepisami w Europie ... stąd te ograniczenia w pojemności ... o ile pamiętam to na coś wspólnego z prawem lotniczym i kwestiami bezpieczeństwa ... obejściem tego są baterie dwukomorowe - chodzi o pojemności jednego ogniwa - w necie znajdziesz info w tym temacie 🙃 rom Xiaomi eu jest optymalizowany lepiej niż global - to na pewno ... bo jest wstępnie poczyszczony przez ekipę Xiaomi eu - do tego ja zawsze robię jeszcze debloat i wywalam kupę rzeczy działających w tle - bo jest tu nadal spore pole do manewru - co też ma oczywiscie przełożenie na długość pracy ... przekonałem się do tego jeszcze na mi 11 ... trudno mi w praktyce porównać z innymi fonami jak korzysta się z jednego 🙃 tam akurat ten test co wysłałem jest niezły bo sporo telefonow było w porównaniu ... ogólnie bateria daje radę - ładowanie bezprzewodowe jest tak samo szybkie co przewodowe co bardzo mi pasuje - przy rozsądnym korzystaniu myślę że dwa dni są radę ... a przy intensywniejszym dzień też wytrzyma ... ja nie planuje zakupu innych telefonow bo byłaby to zdrada tego forum i naszych załogantów 🙃 stąd cieszę się z tego co mam i jak to działa bo powodów do wstydu żadnego nie ma ... powoli czekam na 16tki ... już niedługo premiera ... no i potem zostaje poczekać na premierę globali bo Chińczyków pewnie dalej nie da się odblokować 🙃

ps. co do testów to można też na jutubie coś poszukać np.

https://youtu.be/KemeU4hv98E?si=-etI6b3CRSecd4aF

Edytowane przez Master
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

uzytkuje ktos wersje 15u z chin?

jedni pisza ze odpowiednie ustawienia i powiadomienia normalnie działają, inni ze nie.

zastanawiam sie nad wersją CN ze wzgledu na baterie oraz (podobno) lepsze aparaty - chlopak ktory ma obie wersje mowi ze w wersji CN wychodzi lepsze macro, lepszy jest autofocus i ogolny feeling zdjec jest lepszy z wersji chinskiej.

nie wiem czy to kwestia sprzetu czy oprogramowania.

czy jest mozliwosc odblokowania wersji CN - jakakolwiek, moze byc płatna? 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, doktor napisał(a):

uzytkuje ktos wersje 15u z chin?

jedni pisza ze odpowiednie ustawienia i powiadomienia normalnie działają, inni ze nie.

zastanawiam sie nad wersją CN ze wzgledu na baterie oraz (podobno) lepsze aparaty - chlopak ktory ma obie wersje mowi ze w wersji CN wychodzi lepsze macro, lepszy jest autofocus i ogolny feeling zdjec jest lepszy z wersji chinskiej.

nie wiem czy to kwestia sprzetu czy oprogramowania.

czy jest mozliwosc odblokowania wersji CN - jakakolwiek, moze byc płatna? 

bateria tak - ma większą pojemność - i to duży plus - z tym co pisałeś o aparatach to lipa ... sprzęt jest ten sam - po prostu w oryginalnym chińskim systemie jest lepszy soft niż w tym co dają w telefonach globalnych ... tak więc to kwestia oprogramowania - nasze romy Xiaomi eu bazują właśnie na oryginalnym chińskim systemie - więc to też ich kolejna zaleta ... nie ma takiej możliwości - przynajmniej dla zwykłego zjadacza chleba jak my 🙃 chyba że masz znajomości w Chinach i ktoś pomoże Ci to ogarnąć ... płatnej metody nie ma w ogóle ... jest tylko dla globali - stąd wziąłem właśnie globala a nie chińczyka - zostaje tylko droga oficjalna gdzie jest masa dodatkowych warunków - dla nas realnie nie do przeskoczenia ...

ps. z powiadomieniami z tego co czytałem na forum Xiaomi eu są się ogarnąć i nie ma problemów - tu ktoś pisał zresztą o tym bo siedzi na 15 pro chińczyku - o ile pamiętam ... na forum znajdziesz - możesz na priva ewentualnie podpytać albo poczytac co tu pisaliśmy bo sam się go o to pytałem ...

update - masz to w dyskusji o wersji 15 / 15 pro - załącznik

Screenshot_2025-09-02-10-55-59-094_com.android.chrome.jpg

Edytowane przez Master
  • Like 1
Opublikowano
16 minut temu, doktor napisał(a):

@Master a orientujesz sie jaki koszt i gdzie mi odblokuja globala?

ciekawi mnie jeszcze podmiana samej baterii czy wogole mozliwe

z tymi pytaniami mozesz uderzyc do serwisu micenter - albo napisac tutaj do @Acid

Opublikowano

Jak się sprawia bateria w ultrze,bo trochę mnie to niepokoi i dlatego jak mi przywiózł ultre z Orange to nie wziąłem paczki i ta cena na ale drogo 4800 to jeszcze bym mógł przełknąć albo chińska wersja której nie odblokuje z trandig.... za 3700 z większą bateria Coś za cos

Wysłane z mojego BVL-AN16 przy użyciu Tapatalka