Kacper Skrzypek Opublikowano 17 Lutego 2025 Opublikowano 17 Lutego 2025 Wątek poświęcony najnowszej dostępnej aktualizacji HyperOS w wersji OS2.0.4.0.VNRCNXM dla telefonów Redmi Note 13 Pro 5G i POCO X6 5G (nazwa kodowa garnet). Link do pobrania ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/HyperOS-STABLE-RELEASES/HyperOS2.0/xiaomi.eu_GARNET_OS2.0.4.0.VNRCNXM_15.zip/download ROM można zainstalować zarówno przez TWRP, jak i fastboot: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/ Informacja dla osób z globalną wersją telefonu Na Androidzie 15, podobnie jak na 14, w celu działania zasięgu sieci komórkowej po wgraniu aktualizacji należy wgrać modem dostępny tutaj: https://miuipolska.pl/d/xiaomi.eu/modem/garnet_global_A15.zip. Instalację modemu trzeba powtórzyć po każdej aktualizacji ROM-u. Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku. 1 1
sunkist Opublikowano 1 Marca 2025 Opublikowano 1 Marca 2025 Cześć. Przychodzę do Was z prośbą o pomoc. Ponad rok temu kupiłem dla żony Poco x6 5G, odblokowałem bootoader zainstalowałem wersje HyperOS by Xiaomi.eu - OS1.0.1.0.UNRCNXM. Oddałem w użytkowanie myśląc że aktualizacje będą robić się same. Okazuje się że jednak nie i muszę zaktualizować do aktualnej. Ponieważ robię takie rzeczy wtedy jak potrzeba, a pamięć jest ulotna to proszę o pomoc. 1. Czy taka aktualizacja spowoduje utratę wszystkich danych ?? 2.Czy przed aktualizacją w twrp muszę zmienić je na aktualne ?? 3. Która metoda aktualizacji (twrp/fastboot) jest w tej chwili lepsza, szybsza, bezpieczniejsza, łatwiejsza ?? Pozdrawiam.
Master Opublikowano 1 Marca 2025 Opublikowano 1 Marca 2025 18 minut temu, sunkist napisał(a): Cześć. Przychodzę do Was z prośbą o pomoc. Ponad rok temu kupiłem dla żony Poco x6 5G, odblokowałem bootoader zainstalowałem wersje HyperOS by Xiaomi.eu - OS1.0.1.0.UNRCNXM. Oddałem w użytkowanie myśląc że aktualizacje będą robić się same. Okazuje się że jednak nie i muszę zaktualizować do aktualnej. Ponieważ robię takie rzeczy wtedy jak potrzeba, a pamięć jest ulotna to proszę o pomoc. 1. Czy taka aktualizacja spowoduje utratę wszystkich danych ?? 2.Czy przed aktualizacją w twrp muszę zmienić je na aktualne ?? 3. Która metoda aktualizacji (twrp/fastboot) jest w tej chwili lepsza, szybsza, bezpieczniejsza, łatwiejsza ?? Pozdrawiam. jeśli wrzucasz przez twrp wchodząc przez zakładkę install to będzie tylko update tego co jest - bez utraty danych i ustawień ... to samo będzie jeśli wrzucisz nową wersję w trybie fastboot przez kompa - wybierasz wtedy skrypt upgrade jeśli masz twrp które deszyfruje dane z pamięci (jest do niej dostęp) i to twrp jest też pod tą samą wersje andka która masz w telefonie to nie trzeba go zmieniać - jeśli wrzucisz system który będzie miał już nowsza wersję andka to wtedy musisz poszukać nowszej wersji twrp i ja wrzucić ... przy instalacji twrp możesz odznaczyć sprawdzanie sygnatur zabezpieczeń żeby nie wywaliło błędów ... poza tym w sumie chyba nie ma znaczenia co wybierzesz ... ja teraz korzystam tylko z trybu fastboot - szybko i bezproblemowo ... twrp mam ale właśnie z braku dostępu do pamięci dyskowej z niego nie korzystam ... 1
sunkist Opublikowano 1 Marca 2025 Opublikowano 1 Marca 2025 Dziękuje za pomoc, wszystko zainstalowane, największym problemem było zmuszenie nowego komputera do tego aby widział telefon, reasumując zainstalowałem przez fastboota, na tą chwilę wszystko działa, zobaczymy za jakiś czas. 1
Master Opublikowano 1 Marca 2025 Opublikowano 1 Marca 2025 (edytowane) Godzinę temu, sunkist napisał(a): Dziękuje za pomoc, wszystko zainstalowane, największym problemem było zmuszenie nowego komputera do tego aby widział telefon, reasumując zainstalowałem przez fastboota, na tą chwilę wszystko działa, zobaczymy za jakiś czas. zapomniałem o tym wspomnieć ... tryb fastboot w telefonie wymaga innego sterownika niż przy normalnym podłączeniu ... urządzenie musi być prawidłowo widoczne w menadżerze urządzeń ... jako android bootloader interface ... inaczej skrypt upgrade nie ruszy ... 🙃 Edytowane 1 Marca 2025 przez Master
sunkist Opublikowano 1 Marca 2025 Opublikowano 1 Marca 2025 @Master nie było by problemu gdybym miał stary komputer, ale że zmieniłem na nowy, a tu jeszcze nic nie robiłem z telefonami to tak się stało. Ogólnie ogarnąłem bo robiłem to już kilka razy w życiu więc coś tam pamiętałem.
Master Opublikowano 1 Marca 2025 Opublikowano 1 Marca 2025 Godzinę temu, sunkist napisał(a): @Master nie było by problemu gdybym miał stary komputer, ale że zmieniłem na nowy, a tu jeszcze nic nie robiłem z telefonami to tak się stało. Ogólnie ogarnąłem bo robiłem to już kilka razy w życiu więc coś tam pamiętałem. no ja u siebie też mam nowego kompa bo niedawno składałem ... fona podłączam do portu USB 4.0 typu C i śmiga wszystko bezproblemowo, płyta Gigabyte aorus master x870e w biosie ustawienia USB defaultowe, ogólnie dobrze zawsze przypomnieć z tymi sterownikami ... bo łatwo temat przeoczyć a potem nie wiadomo czemu są problemy 🙃
sunkist Opublikowano 3 Marca 2025 Opublikowano 3 Marca 2025 Niestety u mnie z automatu nie zadziałało ale nie podpinałem do usb c. Znalazłem błąd i to upierdliwy otóż po dotknięciu zegara na ekranie głównym celem wejścia w ustawienia budzika, a następnie przy próbie wyjścia gestem od dołu w górę, mrozi ekran i nic nie działa. Ewidentnie ten gest mrozi ustawienia, bo natychmiast po wejściu wszystko działa, tylko próba wyjścia gestem mrozi. Panowie coś poradzicie na to ??
Albin Opublikowano 6 Marca 2025 Opublikowano 6 Marca 2025 W dniu 3.03.2025 o 23:40, sunkist napisał(a): Niestety u mnie z automatu nie zadziałało ale nie podpinałem do usb c. Znalazłem błąd i to upierdliwy otóż po dotknięciu zegara na ekranie głównym celem wejścia w ustawienia budzika, a następnie przy próbie wyjścia gestem od dołu w górę, mrozi ekran i nic nie działa. Ewidentnie ten gest mrozi ustawienia, bo natychmiast po wejściu wszystko działa, tylko próba wyjścia gestem mrozi. Panowie coś poradzicie na to ?? U mnie czasem tak się dzieje ale nie zawsze. Dotknij palcem gdzieś na środku i poruszaj góra/dół żeby godziny się poruszyły jakbyś chciał przewinąć ekran w górę/dół i można normalnie wyjść.
sunkist Opublikowano 6 Marca 2025 Opublikowano 6 Marca 2025 Godzinę temu, Albin napisał(a): U mnie czasem tak się dzieje ale nie zawsze. Dotknij palcem gdzieś na środku i poruszaj góra/dół żeby godziny się poruszyły jakbyś chciał przewinąć ekran w górę/dół i można normalnie wyjść. Usunąłem ten zegar i wstawiłem na nowo, na razie działa
darek05 Opublikowano 22 Marca 2025 Opublikowano 22 Marca 2025 Cześć. Przy próbie instalacji xiaomi.eu wyskakuje mi informacja , błąd połączenia z serwerami google .
kris68 Opublikowano 22 Marca 2025 Opublikowano 22 Marca 2025 Pobierasz soft z linku zamieszczonego na forum czy przez aktualizację w telefonie ? Jak to drugie to masz wyjaśnienie.
Kacper Skrzypek Opublikowano 22 Marca 2025 Autor Opublikowano 22 Marca 2025 49 minut temu, darek05 napisał(a): Cześć. Przy próbie instalacji xiaomi.eu wyskakuje mi informacja , błąd połączenia z serwerami google . Wyślij zrzut ekranu, bo nie wiem, gdzie masz taką informację. Nie korzystamy z serwerów Google'a z tego co wiem.
Kacper Skrzypek Opublikowano 22 Marca 2025 Autor Opublikowano 22 Marca 2025 No to tutaj xiaomi.eu się nie instaluje. Jest od tego aplikacja Aktualizacje.
darek05 Opublikowano 22 Marca 2025 Opublikowano 22 Marca 2025 (edytowane) Tylko że przy próbie instalacji przez telefon zawiesił mi się i dlatego próbowałem wgrać system przez recovery Edytowane 22 Marca 2025 przez Kacper Skrzypek Netykieta!
Kacper Skrzypek Opublikowano 22 Marca 2025 Autor Opublikowano 22 Marca 2025 No ale to nie jest recovery. Recovery wywolujesz przez vol+ i power. Przestrzegamy zasad netykiety, nie piszemy wielkimi literami całości tekstu.
darek05 Opublikowano 22 Marca 2025 Opublikowano 22 Marca 2025 (edytowane) No i tak zrobiłem po tym jak zawiesił mi się telefon . zrzut ekranu pochodzi z początkowej konfiguracji . Przepraszam za duże litery z poprzedniego wpisu. Ok. Już sobie poradziłem wgrywając przez fastboot starszą wersję xiaomi eu , a potem zaktualizowałem do najnowszej . Dzięki za pomoc. Edytowane 22 Marca 2025 przez darek05 1
Rekomendowane odpowiedzi