ZduneX25 Posted August 6 Share Posted August 6 Xiaomi Router BE6500 z technologią Wi-Fi 7Czytaj dalej > Link to comment Share on other sites More sharing options...
Test Posted August 6 Share Posted August 6 (edited) Mili państwo, pisząc artykuł o nowym routerze Xiaomi, niech pozostanie on jako nowy router Xiaomi, a nie jak dowiadujemy się z tekstu jeden z pierwszych routerów na świecie obsługujących WiFi7. Przecież to wierutna bzdura, pomijając już nawet fakt, że samo Xiaomi ma w swojej ofercie kilka modeli, które są certyfikowane jako obsługujące WiFi7, to stwierdzenie, że "jest to jeden z pierwszych, które obsługują WiFi7" jest co najmniej śmieszne. Może zanim się coś takiego napisze warto byłoby najpierw zgłębić delikatnie temat routerów WiFi7, których na rynku od jakiegoś czasu mamy przecież całkiem sporo modeli oferowanych przez takie firmy jak choćby ASUS, czy TP-Link. Poza wymienionymi przez autora zaletami konstrukcji jego obudowy, koloru, czy zastosowanego procesora, czytelnik nie znajdzie w artykule odpowiedzi na chyba najbardziej nurtujące (w przypadku chińskich producentów) pytanie jakim jest wg mnie jakie i ile pasm obsługuje to urządzenie. Nie wiem czy w Chinach nastąpiła już zmiana i pasmo 6GHz zostało dopuszczone do użytku publicznego, lecz jeśli nie, to śmiem twierdzić, że nowy chiński router nie wniesie nic nowego, czego do tej pory nie miały by aktualnie oferowane przez Xiaomi poprzednie modele routerów WiFi 7, takie jak BE3600, BE5000. BE10000 czy BE6500 Pro, ba wygląda nawet na to, że opisywany model to po prostu okrojona wersja modelu BE6500 Pro, który posiada wbudowaną bramkę Bluetooth mesh i soft umożliwiający mu pełnienie funkcji centralnego huba w ekosystemie Mi Home. Za wspomnianą w artykule cenę, tego typu atrakcji raczej nie ma się co spodziewać. Reasumując - czytając artykuł w takiej formie, można by odnieść wrażenie, że Xiaomi szykuje nam następny niesamowicie zaawansowany technologicznie sprzęt, niestety ale nie... to zwyczajnie nowy budżetowy router i niech tak zostanie. Edited August 6 by Test Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Błażejewski Posted August 6 Share Posted August 6 @Test dziękuję za czujność. Artykuł poprawiony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted August 6 Share Posted August 6 ja już od jakiegoś czasu myślę nad kupnem routera wifi 7 - też myślałem nad Xiaomi - ten też wizualnie mi pasuje - tak przekładam trochę zakup w czasie bo ten co mam z kablówki - cisco z wifi 5 sprawuje mi się całkiem dobrze ... ale docelowo zamierzam podłączyć coś z nowszym standardem i większym zasięgiem - przy okazji prosiłbym o jakieś dobre wskazówki co ewentualnie wziąć 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted August 6 Share Posted August 6 Ja tydzień temu zakupiłem Asusa ax4200 i powiem Ci, że to jest pierwszy router w którym nie czuję potrzeby używać na nim OpenWrt ( a jestem wybredny/wymagający) ma na tyle rozbudowane oprogramowanie i możliwości konfiguracji, że mimo wrzucenia i przetestowania OpenWrt wróciłem do fabrycznego firmware.Na wiosnę testowałem router Xiaomi też z wyższej półki (zapomniałem modelu) i nie zachwycił, do tego sporo kombinacji żeby przejść na OpenWrt ( jako ciekawostka, żeby wejść w opcje wgrywania firmware wchodzi się hackiem, dziurą w sofcie, o której Xiaomi wie ale nie załatali, mimo że jest to dziurą krytyczna) i nawet na OpenWrt szału nie było. Co do zasięgu, on jest zależny przede wszystkim od mocy/czułości nadajnik/odbiornik a że Xiaomi ustawia moce poniżej max tego co można na danym rynku mieć więc np na Xiaomi miałem 64-65 db, na Asusie mam 60 na odbiorniku. Do tego na Xiaomi miałem problem z czujnikami temperatury Tuya Th08, trzeba było po wyłączać część opcji odpowiadających za rozszerzanie transferów więc automatem nie szło wykorzystać potencjału routera, wrzucenie OpenWrt niby rozwiązywało problem, ale i tak nie bylo to co powinno.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu TapatalkaAaa, jeszcze na Xiaomi był też.problem z Tuya czujnik wody, jego też nie chciał router z chmurą połączyć właśnie bez obcinania opcji rozszerzonego transferu, więc zamiast mieć giga transferu po wifi, max wyciskało 300mb (na fabrycznym firmware)Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu TapatalkaZ żarówkami , gniazdami, włącznikami światel nie było problemu, z klimą i lodówką też nie było , no ale właśnie z czujnikami był (na Xiaomi)Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Test Posted August 6 Share Posted August 6 (edited) Ja jako długoletni użytkownik wszelakiego rodziaju sprzętów Xiaomi, włącznie z routerami, mogę zasugerować tylko jedno - jeśli u chińczyków nic w temacie pasma 6GHz się w najbliższej przyszlości nie zmieni, a zależy Ci na WiFi 7 (pełnowartościowym z pasmem 6GHz), to trzymaj się od ich routerów z daleka albowiem natkniesz się na więcej problemów niż jakichkolwiek z tego korzyści. Byłem posiadaczem kilkunastu modeli routerów Xiaomi, włączając te najnowsze, które po uzyskaniu certyfikacji przebrandowali na obsługujące WiFi 7. Niestety z wyżej wymienionych powodów nie uświadczymy w nich pasma 6GHz i kanałów o szerokości 320MHz, więc jest to takie nazwijmy trochę kalekie WiFi 7. Oczywiście 6GHz to nie jedyna z nowości jakie oferuje WiFi 7, nie będę się tu rozpisywał na ten temat, proponuję samemu zrobić rozeznanie. Powiem tak - ogólnie dla niewymagających klientów routery Xiaomi są w porządku, aczkolwiek większość z nich to modele produkowane wyłącznie na rynek chiński. Oznacza to w tym przypadku, że nie oferują nawet (jak w przypadku telefonów) obsługi w języku angielskim, co na pewno stanowić może poważny problem. Oczywiście z pomocą przychodzi tłumacz Google, nie mniej jednak warto o tym wspomnieć. Co poza tym...bardzo biedna obsługa VPN, to znaczy niby jest, ale oferowane standarty protokołów są już mocno przestarzałe i uznane na świecie za wysoce niebezpieczne, przez co większość dostawców dawno porzuciła ich obsługę. Kolejna rzecz - jak wspomniał również kolega wyżej, potrafią sprawiać problemy z niektórymi urządzeniami i to nawet z ich własnymi, co w moim przypadku zdecydowało o zamianie na "normalny" sprzęt i mój wybór padł na TP-Link BE9300 - wg producenta w ich portfolio to router średniej klasy, jednak w porównaniu z flagowymi modelami Xiaomi takimi jak wymieniony tu wyżej czy też Xiaomi 10000, to moim zdaniem TP-Link zostawia je tak daleko w tyle pod względem oferowanych możliwości, że to tak jakby porównywać telefon Redmi z powiedzmy Galaxy S24 Ultra (nie ważne kto jaką markę preferuje). Polecam na stronie producenta zapoznanie się z demonstracyjnym emulatorem niektórych z ich najnowszych modeli routerów WiFi 7. Przy tak rozbudowanych opcjach konfiguracyjnych, myślę że nawet wgrywanie innego niż fabryczny softu mija się z celem, aczkolwiek można to zrobić. Oczywiście trzeba przyznać jedno - cena tych routerów jest zwłaszcza w porównaniu z Xiaomi sporo wyższa, lecz ich możliwości konfiguracji są tak dalece bardziej zaawansowane od Xiaomi, że warto przemyśleć taką inwestycję. Sorry za przydługi tekst, który i tak zaledwie dotyka omawianego problemu. Reasumując pytanie - jeśli router - to raczej nie Xiaomi. Nawet najprostszy z nowych routerów TP-Linka obsługujący WiFi 7, czyli np. BE230 (znany też jako BE3600) oferuje praktycznie te same bogate opcje konfiguracji co jego więksi bracia BE550 czy BE800, a kupić go można w polsce za 400zł z jakimś hakiem. On też wprawdzie nie ma pasma 6GHz, jak routery Xiaomi, ale jeśli chodzi o możliwości dostosowania konfiguracji do własnych potrzeb, to i tak wyprzedza Xiaomi o lata świetlne.... Edited August 7 by Test 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarek1212 Posted August 10 Share Posted August 10 ja mam router xiaomi ax 3600 podłączony jako most i jestem zadowolony ma dobry zasięg wifi Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted August 10 Share Posted August 10 Ale to nie Wi-fi 7, tylko 6. Też mam dwa AX3000 pracujące w mesh i działają bez zarzutu. W całym domu (piętrowy 180m2) mam przepustowość wi-fi w 5GHz minimalną 1200Mbps a max 2440Mbps. Niczego więcej nie potrzebuję. Żaden dostawca przynajmniej na razie szybszego neta nie oferuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Test Posted August 10 Share Posted August 10 Tak, dokładnie. Routery Xiaomi działają bardzo dobrze w sensie stabilności, tu nawet zaryzykuję stwierdzenie, że tą stabilnością działania przewyższają nawet Asusa czy inne dobrze znane na rynku firmy, jednak mowa tu była o możliwościach ich konfiguracji i dostosowania do własnych, czasem dość rozbudowanych potrzeb. I tutaj, jak wspomniałem wcześniej, soft TP-Linka zastosowany w najnowszych modelach z WiFi 7 powala bogactwem możliwości. Po prostu oferują wszystko, co można sobie wymarzyć w routerze, czyli takie rzeczy jak obsługa Mesh, VPN (klient oraz server) i to z obsługą najnowszego i najszybszego protokołu WireGuard, oraz wiele innych. Polecam samemu zapoznać się z ich możliwościami, na stronie udostępniają demo systemu niektórych nowych modeli, do którego można się normalnie zalogować i pobuszować po opcjach. Cóż - ja, gdy tylko zobaczyłem co oferują, od razu wiedziałem, że to jest to na co czekałem. Ale nie każdy zapewne potrzebuje te wszystkie "wodotryski" i tak jak kolega wyżej bedzie zadowolony z podstawowych funkcji, które oferuje Xiaomi, zwłaszcza że cenowo są dość bezkonkurencyjne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts