Skocz do zawartości
  • 0

Aplikacje korzystające z aparatu przez chwilę

Pytanie

Opublikowano (edytowane)

HyperOS ma fajną funkcję która pokazuje w prawym górnym rogu że jakaś aplikacja w danym momencie korzysta z aparatu. Po rozwinięciu paska mamy nazwę tej aplikacji. Tylko jedna rzecz mnie niepokoi. Od początku przesiadki z Miui na HyperOS wyświetla mi się przy zwykłym użytkowaniu że jakaś aplikacja korzysta z aparatu. To nie jest tak że ona korzysta ciągle, jest to chwilowe korzystanie i nie ma żadnej reguły czy korzystam z internetu, piszę smsa czy może gram na telefonie. Problem polega na tym że jest to tylko przez chwilę i trwa to nie więcej niż dwie sekundy. Nie zdążę rozwinąć paska powiadomień żeby zobaczyć co to za aplikacja i powiadomienie znika. Czy da się sprawdzić gdzieś w ustawieniach które aplikacje korzystały ostatnio z aparatu? Bo to które mogą korzystać to wiem że się da. Tylko że masa aplikacji wymaga dostępu do aparatu nawet głupi dyktafon. Ale któraś ewidentnie nadużywa tych uprawnień i to mnie bardzo niepokoi.

Edytowane przez przemekk912
Błędna nazwa systemu

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, grzegorz.lki napisał(a):

Ustawienia -> Ochrona prywatności -> Wyświetl wszystkie rekordy uprawnień i tam możesz wybrać sam aparat 

Screenshot_2024-05-12-07-49-23-279_com_miui.securitycenter-edit.thumb.jpg.81d1e3adc46106e655c16cc1234c5ce0.jpg

Niestety nie mam takiej opcji jak ochrona prywatności w ustawieniach, nawet po wpisaniu hasła w wyszukiwarce. Po włączeniu uprawnień programisty też taka opcja się nie pojawia. Po wpisaniu "wyświetl wszystkie rekordy uprawnień" też nic. W żadnych innych ustawieniach też tej opcji nie mogę znaleźć. Możliwe że wersje HyperOS na różnych modelach Xiaomi różnią się co nie ma większego sensu. Ale to jest Xiaomi gdzie HyperOS miał być lepszy od Miui ale jakoś nie jest.

Screenshot_2024-05-12-13-04-29-363_com.android.settings.jpg

Edytowane przez przemekk912
Błędna nazwa systemu
  • 0
Opublikowano

To trochę dziwne że nie masz tego w tym modelu, ale u Xiaomi ostatnio wszystko możliwe. Głowy nie dam, ale bardzo prawdopodobne że reset do ustawień fabrycznych mógłby przywrócić to ustawienie. Może ktoś kto ma Xiaomi 13pro mógłby sprawdzić czy ma to w ustawieniach.

• 0
Opublikowano (edytowane)

@Kacper Skrzypek Tylko on nie ma nawet zakładki Ochrona prywatności. Na dwóch różnych telefonach z globalami mam to. Jedynie może nie mieć tam informacji która aplikacja ostatnio korzystała z aparatu.

Edytowane przez FromWP
  • 0
Opublikowano

W ustawieniach nie mam takiej zakładki jak prywatność po wpisaniu w wyszukiwarkę pojawia się ale tam znowu nie mam takiego czegoś jak panel prywatności. Wrzucam screeny z menu ustawień.

Screenshot_2024-05-12-19-20-02-971_com.android.settings.jpg

Screenshot_2024-05-12-19-20-14-678_com.android.settings.jpg

IMG_20240512_192134.jpg

Te aplikacje+ wiadomości (nie zmieściło się na scenie) mają dostęp do aparatu. Czy któraś mogłaby być odpowiedzialana za takie rzeczy?

Osobiście stawiał bym na messengera, Whatsapp albo Snapchat. Ale to i tak jeżeli nie sprawdzę to się nie dowiem 

Screenshot_2024-05-12-19-28-18-859_com.google.android.permissioncontroller.jpg

• 0
Opublikowano

Wygląda na to, że co model to zupełnie inne menu. Wchodziłeś w zakładkę Bezpieczeństwo i prywatność? Masz to i może tam to gdzieś ukryli pod inną nazwą. 

• 0
Opublikowano

Tam jest to co ze screena wyżej i przejrzałem dokładniej. W sumie jest napisane która aplikacja w ciągu ostatnich 24 godzin korzystała z aparatu i wychodzi na to że "android system inteligence" korzysta z aparatu. Ale w jakim celu i po co w trakcie zwykłego użytkowania telefonu to mogę się tylko domyślać. Wszystkie pozostałe aplikacje mają włączoną możliwość używania tylko w trakcie korzystania z nich. Jest to dość dziwne. Nie chcę tworzyć teorii spiskowych ale jest to bardzo ale to bardzo dziwne.

Właśnie w tym momencie zapaliła się ikonka i system jest jako korzystający teraz. Dołączam screena.

Screenshot_2024-05-12-22-33-59-387_com.google.android.permissioncontroller.jpg

• 0
Opublikowano

Ja wywaliłem debloatem tego inteligenta, system płynniejszy się zrobił, jedyny mankament który zauważyłem to problemy z dostępem do schowka, ale wystarczyło ręcznie nadać uprawnienia aplikacją które miały z tym problem.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano

ja mam zostawionego ... choć dobry cynk żeby się tego pozbyć ... zawsze uważałem że dobry debloat nie jest zły ... choć nigdzie na listach z polecanymi usługami do wywalenia nie widziałem tego czegoś ... 🙃

• 0
Opublikowano

Dobra ja odpowiem moja wina nie zainteresował mnie ten temat na globalu mamy ochronę prywatności w panelu sterowania (security) na doleScreenshot_2024-05-13-17-57-26-638_com_miui.securitycenter-edit.thumb.jpg.045ea412bd8a49e258677b9c11be5cda.jpg, dlatego nie widać tego w ustawieniach 

Screenshot_2024-05-13-17-57-42-482_com_miui.securitycenter-edit.thumb.jpg.8b35d8949a9f0950e5d30bfa4e6c18f0.jpg

• 0
Opublikowano

A ja mam pytanie, jak wyłączyć te powiadomienia o użyciu aparatu czy mikrofonu, tak aby to się nie wyświetlało?

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, rradek napisał(a):

A ja mam pytanie, jak wyłączyć te powiadomienia o użyciu aparatu czy mikrofonu, tak aby to się nie wyświetlało?

na obecną chwilę się nie da ... to funkcjonalność systemu ... może kiedyś w jakieś wersji rozwojowej - czy te beta za jakiś czas - coś takiego będzie ... trudno powiedzieć ...