Skocz do zawartości

Redmi Note 13 Pro 5G/POCO X6 5G - HyperOS by Xiaomi.eu - OS1.0.4.0.UNRCNXM - Android 14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wątek poświęcony najnowszej dostępnej aktualizacji HyperOS w wersji OS1.0.4.0.UNRCNXM dla telefonów Redmi Note 13 Pro 5G i POCO X6 5G (nazwa kodowa garnet).

Link do pobrania ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/HyperOS-STABLE-RELEASES/HyperOS1.0/xiaomi.eu_GARNET_OS1.0.4.0.UNRCNXM_14.zip/download

Uwaga: ROM należy pobrać ręcznie. OTA nie znajdzie aktualizacji do tej wersji!

ROM można zainstalować zarówno przez TWRP, jak i fastboot: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/

Ważna informacja dla posiadaczy globalnych wersji telefonów!

Na globalnych wersjach telefonów występuje problem z działaniem sieci komórkowej (karta SIM jest wykrywana, ale nie ma zasięgu). Rozwiązaniem tego problemu jest wgranie modemu z wersji Global.

Aby to zrobić, należy ściągnąć i rozpakować plik z tego linku, uruchomić telefon w trybie Fastboot (vol- i power), a następnie uruchomić odpowiedni skrypt zgodny z wersją systemu operacyjnego naszego komputera. Telefon uruchomi się ponownie sam.

Jeśli instalacja się nie uruchamia, należy się upewnić, że posiadamy sterowniki Fastboota na naszym komputerze (FAQ > Instalacje MIUIPolska > Jak zainstalować fastboot/ADB? > instrukcja na dole).

Instalację modemu trzeba powtórzyć po każdej aktualizacji ROM-u.

Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku.

• Like 1
Opublikowano

Hej,

Mam pytanie odnośnie tego modemu z wersji Global - czy jest opcja, żeby dało się ten modem wrzucić do pamięci telefonu i instalować go przez TWRP po aktualizacji OTA? Nawet ręcznie, ale żeby nie trzeba było do kompa wpinać za każdym razem? 

Teoretycznie skopiowanie pliku modem.img z tej paczuszki i zapisanie na telefonie powinno pozwolić na późniejsze odpalenie TWRP i instalację jako plik img. Ale może jest jakiś szczegół z którego nie zdaję sobie sprawy?

Opublikowano
23 minuty temu, Karlkar napisał(a):

Hej,

Mam pytanie odnośnie tego modemu z wersji Global - czy jest opcja, żeby dało się ten modem wrzucić do pamięci telefonu i instalować go przez TWRP po aktualizacji OTA? Nawet ręcznie, ale żeby nie trzeba było do kompa wpinać za każdym razem? 

Tak, jest taka opcja. W TWRP musisz wybrać opcję instalacji obrazu, wskazać plik z modemem i wybrać odpowiednią partycję (modem).

Opublikowano (edytowane)

Jak zainstalować ten modem w TWRP? Nie mam partycji o nazwie Modem laptopa niestety mam pożyczonego.

Edytowane przez Kuchta2022
Opublikowano
W dniu 25.04.2024 o 12:03, Kacper Skrzypek napisał(a):

Tak, jest taka opcja. W TWRP musisz wybrać opcję instalacji obrazu, wskazać plik z modemem i wybrać odpowiednią partycję (modem).

W TWRP niema partycji o nazwie Modem. Masz na to jakiś pomysł? Może jest jakoś ukryta?

W dniu 26.04.2024 o 15:59, Kacper Skrzypek napisał(a):

To coś jest nie halo bo u mnie pokazuje że poprawki są z 1 marca a nie z kwietnia

Opublikowano
8 godzin temu, Kuchta2022 napisał(a):

W TWRP niema partycji o nazwie Modem. Masz na to jakiś pomysł? Może jest jakoś ukryta?

Nie, nie mam pomysłu. Jeśli nie ma jej na liście, to musisz ją wgrać z fastboota.

8 godzin temu, Kuchta2022 napisał(a):

To coś jest nie halo bo u mnie pokazuje że poprawki są z 1 marca a nie z kwietnia

Poprawione.

• Thanks 1
Opublikowano

Nie wiem czy to wina samego urządzenia czy globalny problem z HyperOS i nie wiem w sumie, w którym wątku napisać... Telefon nie wchodzi mi w tryb deep sleep przez co bateria w nowym telefonie trzyma gorzej niż w 3 letnim. Ktoś wie jak sprawdzić w czym może być problem? Kiedyś był program BBS ale niestety nie działa, tzn nie zbiera danych... Dopiero po wyłączeniu danych i wifi telefon się usypia, ale nie po to kupiłem smartfona, żeby nie używać Internetu... Chociaż też nie do końca bo po ponownej instalacji romu bez zainstalowanego modemu nie było w ogóle zasięgu, nie miał połączenia i też się nie usypiał w deep sleep. Raczej nie jest to wina żadnej aplikacji tylko samego systemu android bo to on wg statystyk baterii zużywa najwięcej. Kiedyś to było proste do zdiagnozowania a teraz nie mogę znaleźć programu, który mi wyświetli wszystkie statystyki wybudzeń. Ktoś miał ten problem i go rozwiązał?

Opublikowano

Screenshot_2024-05-09-14-46-37-856_com_miui.securitycenter.thumb.jpg.876dec4948d055524f8a8206e57c9d03.jpgScreenshot_2024-05-09-14-46-33-202_com_miui.securitycenter.thumb.jpg.407432902302bde5486dd3a89398224a.jpg

No nie mam, jakby byly wyszczególnione procesy to bym nie pytal. Tu gdzie sie usypial wylaczalem na chwile dane.

Opublikowano

Galeria, pogoda, aktualizacje i Aqua Mail powodowały nie przechodzenie w deep sleep, przynajmniej tyle wyczytałem z konsoli. Nie jest idealnie bo na wykresie nadal widać częste wybudzenia ale dosłownie na chwilę, ale może tak ma być i lepiej nie będzie :) Na 3 godziny pracy smartfona 2 to deep sleep. W każdym razie ubiłem aplikacje i momentalnie urządzenie się uśpiło tak jak powinno.

Opublikowano

Dziwna sprawa , że aż tyle apek tak drastycznie wybudza fona.
Może pociągnij rom z innego źrodła i wrzuć go na czysto.
Bo BL masz odblokowany?

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
2 godziny temu, vipvip napisał(a):

Czy ten rom można wgrać na telefon bez odblokowanego BL i roota  przez fastboot ?

bez unlocka nie ... bez roota - tak

Opublikowano (edytowane)

Dla użytkowników Redmi Note 13 Pro 5g bez odblokowanego BL i root wystarczy zmienić region na Kanada i pojawi się aktualizacja na

Xiaomi HyperOS

Edytowane przez vipvip
Opublikowano

Znowu to samo, aktualizacja do pobrania a przez OTA nie wskakuje.. Dzięki za info. Jakieś widoczne zmiany? Może w końcu poprawili aparat? 

Opublikowano

Tak w sumie to nie wiem gdzie by to bardziej pasowało, bo nie wiem czy jest to problem HyperOS w ogole, HyperOS tego, czy samego modelu telefonu.

Mam Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G wlasnie z tym HyperOSem wgranym z xiaomi.eu - i mam problem z aplikacja Revolut a dokladniej z tym ze jej nie ma w sklepie google - spotkal sie ktos z takim problemem lub ma jakis pomysl ? Nie ukrywam, ze korzystam z banku wiec cos bede musial zmienic tylko jeszcze nie wiem co :)

Opublikowano
15 minut temu, Esc napisał(a):

Tak w sumie to nie wiem gdzie by to bardziej pasowało, bo nie wiem czy jest to problem HyperOS w ogole, HyperOS tego, czy samego modelu telefonu.

Mam Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G wlasnie z tym HyperOSem wgranym z xiaomi.eu - i mam problem z aplikacja Revolut a dokladniej z tym ze jej nie ma w sklepie google - spotkal sie ktos z takim problemem lub ma jakis pomysl ? Nie ukrywam, ze korzystam z banku wiec cos bede musial zmienic tylko jeszcze nie wiem co :)

może to dlatego że sklep Play nie ma certyfikatu Play protect? u mnie ma i pokazuje normalnie tego revoluta ...

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi no to nie wiem dlaczego u mnie w sklepie był niewidoczny. Mało tego sprawdzałem wchodząc na komputerze na play.google.com i jak wyszukałem aplikacje revoluta to mi pokazywało że nie wszystkie moje urządzenia są kompatybilne z tą aplikacją i właśnie stare telefony tak a nowy redmi note 13 pro 5g - nie.  To jest póki co jedyna aplikacja z która się tak zachowała. Używam apek z rożnych innych banków i z żadną nie było problemu. Wiec nie wiem o co chodzi.

Poradziłem sobie w dość nietypowy sposób a mianowicie ze starego telefonu wyciągnąłem instalke i przegrałem na nowy. Mocno byłem zaskoczony że się udało a na dodatek jeszcze bardziej byłem zaskoczony kiedy zobaczyłem ze po chwili widzę aktualizację w sklepie play - ponieważ faktycznie na starym telefonie nie miałem najnowszej wersji. Wygląda na to, że wszystko działa - acz nadal nie wiem czym ten problem mógł być spowodowany.

Opublikowano

a sprawdź w sklepie Play czy masz certyfikat Play protect ... to wchodzisz w ustawienia i na dole w informacje - no i tam na samym dole jest o tym info ... jak będzie że nie ma to można to łatwo i szybko zrobić ... jak sam nie znajdziesz jak to daj znać i podpowiem ... to kwestia rejestracji w google id swojego fona ...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jestem nowa i zlecę to wgranie softu serwisowi micenter,   tylko mam pytania bo chciałabym aby była opcja nagrywania i teraz jakie programowanie Global czy Xiaomi.eu  ? bardzo proszę Mastera o radę :-)

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, m.zurawska napisał(a):

Jestem nowa i zlecę to wgranie softu serwisowi micenter,   tylko mam pytania bo chciałabym aby była opcja nagrywania i teraz jakie programowanie Global czy Xiaomi.eu  ? bardzo proszę Mastera o radę :-)

🙃 micenter może wrzucić dowolny rom - tak global jak i Xiaomi eu ... z tym, że ... jeśli chodzi o global to musi to być wersja na Indonezję ID lub Tajwan TW - i jak to w globalu mamy dwie zasady - raz że do jego poprawnego działania konieczna jest blokada bootloadera - ale ta blokadę można zrobić tylko jeśli telefon jest z globalnej dystrybucji ... na chińczyku to nie przejdzie - czyli to jedna opcja - telefon global - wrzucamy globalny rom z dialerem z funkcją nagrywania (ID lub TW - to już myślę że oni wiedzą który lepiej - a możliwe że to nie ma znaczenia ...) i blokujemy bootloadera no i powinno wszystko ładnie działać ... druga opcja to wrzucamy rom Xiaomi eu i nie blokujemy bootloadera - też powinno wszystko działać (jak korzystamy z płatności Google to dorzucamy tylko fixa) telefon powinien bezproblemowo działać bo rom Xiaomi eu jest przystosowany do takiej pracy jest tu na forum takie zestawienie różnic między globalem i Xiaomi eu to proszę zerknąć

https://miuipolska.pl/o-romie-miuipolska/

Xiaomi eu ma ta zaletę że updaty wchodzą tak jak pojawiają się wersje stabilne chińskiej wersji - na globalu to różnie wygląda ... też trzeba czasami kombinować z regionami żeby wskoczyło ... do tego mamy forum żeby zgłaszać problemy a ekipa Xiaomi eu szybko - w miarę swoich możliwości - na to reaguje ... tak więc można liczyć na pomoc ... ogólnie nie powinno być problemów z apkami - choć mogą się zdarzyć w sporadycznych sytuacjach - tu global ma na pewno zaletę że będzie zablokowany bootloader więc takich sytuacji nie powinno być ... ja powiem od siebie że na Xiaomi eu siedzę od 3 lat już na drugim telefonie i nie miałem takich problemów ... więc jest duża szansa że i u Ciebie nie będzie ... ogólnie polecalbym zacząć od Xiaomi eu i zobaczyć jak się sprawdzi w praktyce a jeśli z jakiegoś powodu się nie sprawdzi - to wtedy można samemu szybko i bezproblemowo (telefon odblokowany) przejść na globala i zrobić locka przy wgrywaniu systemu (oczywiście na telefonie z globalnej dystrybucji) tak więc tu mamy otwartą drogę do tej procedury i obejdzie się bez pomocy serwisu (program miflash + globalny rom dla trybu fastboot, przed wgraniem systemu robimy backup danych i zaznaczamy w miflash opcje clean all with lock)

Edytowane przez Master
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, m.zurawska napisał(a):

Ja mam wersję Global

no to jak pisałem - musi już Pani zdecydować ... albo zrobić tak jak pisałem czyli zacząć od Xiaomi eu (telefon nadal będzie odblokowany) a potem - jeśli coś nie podejdzie czy będą problemy z apkami - ewentualnie wrzucić już samemu globala i zablokować telefon - procedura jest prosta i bez problemu się z tym poradzi ... myślę że warto dać najpierw szansę Xiaomi eu 👍 sam korzystam więc mogę polecić ... mając do wyboru global czy xiaomi eu nawet bym się nie zastanawiał 🙃 z drugiej strony do mojego modelu globala ni ma i nie będzie ... więc i tak jestem skazany na Xiaomi eu 🙃 ale akceptuje ten wyrok ...

jak to działa w praktyce proszę zapytać np @kris68 on niedawno robił unlocka i wrzucał stabilna wersję Xiaomi eu - też jak pamiętam na RN 13 pro ...

Edytowane przez Master