Skocz do zawartości
  • 0

Słaba bateria

Pytanie

Opublikowano

Cześć mam telefon od dwóch tygodni. czy tylko u mnie bateria jest mega słaba? Przy średnim używaniu, wręcz dość niskim, jak na dzisiejsze standardy, to bardzo szybko spada jej poziom, spadł o ponad 40% w 8h podczas mojej Pracy więc tyle co go używałam to w przerwie i drodze do pracy albo żeby komuś odpisać 

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
W dniu 21.02.2024 o 14:28, Ola Badenska napisał(a):

Cześć mam telefon od dwóch tygodni. czy tylko u mnie bateria jest mega słaba?

W dniu 21.02.2024 o 14:59, olmas napisał(a):

U mnie też coś słabo, ale tłumaczę to sobie wgranym romem HyperOS.

W dniu 22.02.2024 o 16:04, egefege napisał(a):

mam wrażenie ze na miui lepiej bateria trzymała 

Udało się komuś rozwiązać problem? Mam to samo. Telefon nie przechodzi w tryb deep sleep.

• 0
Opublikowano

Ja mam telefon Xiaomi Redmi Note 13 pro plus - "używam" go od tygodnia (nie siedzę w nim na okrągło, przeważnie jak muszę się z kimś skontaktować) i na maksymalnie naładowanej baterii okazuje mi, że będzie działać 26h. To chyba nie jest normalne, prawda? Stary trzyletni telefon trzyma dłużej niż nówka sztuka. Zastanawiam się czy go nie zwrócić bądź nie oddać na gwarancji

• 0
Opublikowano

moja rada to zrobić debloat - to raz ... dwa to wywalić zbędne apki (sprawdzić co pracuje niepotrzebnie w tle i won) - trzy - ograniczyć autostarty apek tylko tam gdzie niezbędne - cztery - poustawiać gdzie się da tryb oszczędności baterii - pięć - włączyć oszczędzanie baterii dla 5g ... jak poprawia porządny debloat czas pracy na baterii to może np. napisać @kris68 który to zrobił na RN 13 pro 5g ...

• 0
Opublikowano
W dniu 23.08.2024 o 21:52, Master napisał(a):

moja rada to zrobić debloat - to raz ... dwa to wywalić zbędne apki (sprawdzić co pracuje niepotrzebnie w tle i won) - trzy - ograniczyć autostarty apek tylko tam gdzie niezbędne - cztery - poustawiać gdzie się da tryb oszczędności baterii - pięć - włączyć oszczędzanie baterii dla 5g ... jak poprawia porządny debloat czas pracy na baterii to może np. napisać @kris68 który to zrobił na RN 13 pro 5g ...

Czytam tą wypowiedź i nie bardzo rozumiem o co w niej chodzi... 😜 Na czym polega ten debload? Gdzie znajdę info jak go wykonać?

• 0
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, AgKub171405 napisał(a):

Czytam tą wypowiedź i nie bardzo rozumiem o co w niej chodzi... 😜 Na czym polega ten debload? Gdzie znajdę info jak go wykonać?

tu na forum jest też o tym temat ... najkrócej mówiąc to usunięcie z systemu apek i usług które działają w tle a których nie możemy się pozbyć normalnie z poziomu systemu ... tego można wywalić na prawdę sporo - i nie ma to negatywnego wpływu na działanie systemu - a ładnie poprawia to czas pracy na baterii - ja się do tego przekonałem na mi 11 gdzie bateria dostała drugie życie ... teraz na mi 14 od razu to walnąłem po instalacji systemu - robi się to na różne sposoby - ja korzystam z programiku universal android debloater - podłączany do kompa telefon gdzie wcześniej w opcjach programisty dajemy zgodę na tzw. debugowanie USB i wtedy uruchamiamy na kompie ten programik - tam są do wyboru takie listy z usługami pogrupowane pod kątem możliwości wywalania - np. to co jest na liście recommended można bezpiecznie wywalać (choć wszystkiego nie polecam - część się przydaje - tam są opisy oczywiście co jest do czego) no i tak można po kolei te listy przejrzeć i wywalać ... ja gdzieś robiłem takie zrzuty ekranu kiedyś komuś co z czego usunąłem - jak temat interesuje to mogę podesłać ...) są też stronki w necie z listami tego co można usuwać - wpisać w google debloat Xiaomi list i popatrzeć co tam polecają ... to ma trzy zalety - raz że odciążamy procesor dwa że zwalniamy zajętość pamięci a trzy że dłużej żyje bateria ... tu jest link do tematu na forum

https://miuipolska.pl/forum/topic/57162-debloating-miui/

a tu jakaś przykładowa stronka z netu z tymi usługami

https://rootmygalaxy.net/xiaomi-bloatware-list/

zasada przy debloat jest jedna - wyświetlamy listę - np. recommended i po kolei klikamy na usługi i czytamy opis - jeśli uznajemy że nam to nie potrzebne - wywalamy - jeśli uznany że potrzebne - zostawiamy - jeśli nie wiemy co do czego - na wszelki wypadek zostawiamy ... czasami już z opisu wynika np. że to jakaś usługa która działa tylko w Chinach i pisze safe to remove - wywalamy ... no i istotną uwaga - usunięte usługi / procesy / apki można przywrócić z powrotem - opcja restore - też w przypadku aktualizacji systemu nie musimy tego robić ponownie - to co usunęliśmy tak zostanie ... więc to w sumie jednorazowy proces ...

no i jak pisałem - służę w razie czego zrzutami ekranu co zostało usunięte z jakich list ... też opisem co zostawiłem z listy recommended i dlaczego ... 🙃

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Witam, a czy ja mogę poprosić o pomoc, namówiłem zonę na mix4 i po co mi to było, miała mix2s i bateria starczała jej od rana do wieczora, teraz w mix4 przy temp -2stopnie  - plus  5 stopni musi ładować 3 razy na dzień, podczas snu zje okolo 15 % baterii, powyłączałem jej już autostar cały, aplikacje w tle, nic to nie dalo, bateria znika w oczach. Podczas odsłuchiwania wiadomości glosowych bardzo szybko rozładowuje. Program Accu Batery pokazuje 10g13min pol na pół, 2g26min w dzień, 18godzin 22min sen, ekran włączony 2g27min. Ekran wyciemniony, wygaszanie 30 sekund. oprogramowanie miui by xiaomi.eu 14.0.6.0 TKMCNXM stabilna android 13TKQ1.220829.002 ,Aktualizacja zabezpieczeń 2023.06.01. 

Ma ustawione na 3G

Edytowane przez tomaszek
  • 0
Opublikowano
23 minuty temu, tomaszek napisał(a):

Witam, a czy ja mogę poprosić o pomoc, namówiłem zonę na mix4 i po co mi to było, miała mix2s i bateria starczała jej od rana do wieczora, teraz w mix4 przy temp -2stopnie  - plus  5 stopni musi ładować 3 razy na dzień, podczas snu zje okolo 15 % baterii, powyłączałem jej już autostar cały, aplikacje w tle, nic to nie dalo, bateria znika w oczach. Podczas odsłuchiwania wiadomości glosowych bardzo szybko rozładowuje. Program Accu Batery pokazuje 10g13min pol na pół, 2g26min w dzień, 18godzin 22min sen, ekran włączony 2g27min. Ekran wyciemniony, wygaszanie 30 sekund. oprogramowanie miui by xiaomi.eu 14.0.6.0 TKMCNXM stabilna android 13TKQ1.220829.002 ,Aktualizacja zabezpieczeń 2023.06.01. 

Ma ustawione na 3G

ja bym zaczął od upgrade systemu na najnowszy hyper OS1.0.4.0.UKMCNXM ... i zobaczył czy to poprawi sytuację ... ogólnie tez to może modem więcej ciągnie na sieci 3g? słaby sygnał? i większy wysiłek sprzęt przez to ma ... a może ma w tle działające jakieś apki które drenują baterie ... można obadac te statystyki zużycia przez apki i jak raz coś może się rzuci w oczy ... no i to co zawsze polecam czyli debloat 🙃 robi się szybko i można coś zawsze poprawić jak mniej śmieci tam żyje w tle i ma się dobrze obciążając niepotrzebnie system ... pozbyć się dziadostwa i tyle ...

• 0
Opublikowano

OK,dzięki, właśnie szukam oprogramowania, Miui nie mogę pobrać, tylko Hyper. Z resztą powoli, wiek nie ten niestety, dam znać na weekend. Najpierw muszę opanować instrukcje wgrywania i te słownictwo, z 10 lat w tym nie siedziałem. Dziękuję za odpowiedź

• 0
Opublikowano
5 minut temu, tomaszek napisał(a):

OK,dzięki, właśnie szukam oprogramowania, Miui nie mogę pobrać, tylko Hyper. Z resztą powoli, wiek nie ten niestety, dam znać na weekend. Najpierw muszę opanować instrukcje wgrywania i te słownictwo, z 10 lat w tym nie siedziałem. Dziękuję za odpowiedź

tu są tutoriale więc na spokojnie 🙃 w razie co pisz to się pomoże ... miui już nie ma - zastąpił je hyper os - na Twój model jest 1ka ...

• 0
Opublikowano

Witam. Czy udało się komuś rozwiązać problem ? 
Telefon Mix 4. 
Przywróciłem telefon do ustawień fabrycznych . Zainstalowane są tylko aplikacje systemowe. Nic nie jest ustawione. Telefon czysty .
HyperOs zaktualizowany do najnowszego , android tak samo., zabezpieczenia również a w 2 minuty traci 20% baterii i leci w dół jak szalone...