Skocz do zawartości
  • 0

Problem z kamerą Xiaomi Ultra 13 słabe wideo i problem z audio

Pytanie

Opublikowano

Cześć.
Kupiłem Xiaomi 13 Ultra. Salon w Chinach i poprosiłem serwis autoryzowany przy salonie, aby zanim wydadzą mi telefon zrobili flesz systemu na globalny.
Wideo z tego telefonu jest tragiczne, dźwięk z doczepionym mikrofonem krawatowym również metaliczny z lekkim echo. Czy to jest możliwe, aby wina była w przeinstalowanym systemie? Kolory jak by nie łapały odcieni i brak korygowania szarości. Wygląda to tak jakby balans bieli zablokował się. Do tego obraz rozmazany w tle jak w trybie portret. Poniżej niepubliczny film na YT z próbką. Na końcu widać jak pod wieczór kamera sobie nie radzi z brakiem oświetlenia i dźwięk zdechł.  
Jeszcze innego dnia robiłem próbki zmieniając ustawienia i zwróciłem uwagę, że obraz wygląda ok przy wyłączonym Dolby Vision, ale nie powinno tak być... 

Jestem okazjonalnym youtuberem i lata temu rozwijałem kanał korzystając z Xiaomi CC9 pro. Cały mój smartphonowy świat to bezustannie Xiaomi. Także interfejs kamery nie jest dla mnie nowością. Normlanie ustawione 4k, 25 klatek, wszystko w automacie. Wideo gorsze niż na leciwym CC9 pro.  Czy ktoś spotkał się z tym problemem ?

Zastanawiam się czy sam nie postawić system od nowa, pytanie dodatkowe czy można zrobić backup wszystkich aplikacji (z historią i ustawieniami) na telefonie i przywrócić po przeinstalowaniu systemu?

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Dzięki Panowie. 

17 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Jak miałem Xiaomi 13 Ultra, to nie mialem takich problemów, choć nie używałem Dolby Vision. Być może wraz z tym trybem coś jest skopane, ale tego już bez telefonu nie ustalę.

Czy można zrobić backup aplikacji na telefonie (z historią czatów itd) i przywrócić to po postawieniu ROM MIUI Polska? 

• 0
Opublikowano

Myślę , że jeżeli zrobisz update to tak, ale jeżeli wrzucisz całkiem od nowa miui.eu to możesz stracić z telefonu, nie jestem pewien, ale może tak być.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

To jeszcze raz dzięki za pomoc. Zastanawiam się jeszcze czy nie ściągnąć rom i po prostu udać się do serwisu, aby zrobili za mnie flesza. Kiedyś za czasów Xiaomi 5 sam to robiłem, ale czuję, że to już nie jest tak proste. Wielkie dzięki Panowie za pomoc. Super forum. Lata temu za czasów Xiaomi 1 trochę tutaj pisałem i na tym forum poznałem dobrego kumpla, który mieszkał kiedyś w Pekinie :-) Także miuipolska connecting people. 
Pozdrawiam.

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, Damian Chen napisał(a):

To jeszcze raz dzięki za pomoc. Zastanawiam się jeszcze czy nie ściągnąć rom i po prostu udać się do serwisu, aby zrobili za mnie flesza. Kiedyś za czasów Xiaomi 5 sam to robiłem, ale czuję, że to już nie jest tak proste. Wielkie dzięki Panowie za pomoc. Super forum. Lata temu za czasów Xiaomi 1 trochę tutaj pisałem i na tym forum poznałem dobrego kumpla, który mieszkał kiedyś w Pekinie :-) Także miuipolska connecting people. 
Pozdrawiam.

jak masz unlocka w telefonie - a zakładam że tak skoro wrzucali Ci globala - to wrzucenie nowego romu jest bardzo proste - telefon uruchomiony w trybie fastboot podłączasz do kompa - wrzucasz sterowniki adb (bootloader interface) - ściągasz ROM który rozpakowujesz i tam masz gotowy skrypt do czystej instalacji z wipe data - uruchamiasz ten plik wykonywalny jako administrator i czekasz na zakończenie procesu ... myślę że bez problemu sobie z tym poradzisz 🙃

• 0
Opublikowano (edytowane)

Cześć,

@Damian Chen Nie stwierdziłem u siebie problemów o których piszesz. Jednak jak nagrywam wideo to zazwyczaj 1080@60 + Dolby Vision.

(...)Do tego obraz rozmazany w tle jak w trybie portret. (...)

1.  Jak jesteś w trybie film to kliknij różdżkę (na prawo od symboli zoomu) - masz tam opcję bokeh - wyłącz to (symbol przekreślonego okręgu). Zobacz, że masz tam inne opcje takie jak "upiększanie" - na filmie widać było, że przeskakuje Ci twarz. Wyłącz to tak samo.

2. Zmień przysłonę w opcjach na f/4.0 - wtedy masz bardziej ostry obraz w całym kadrze. Przysłona f/1.9 sama z siebie daje naturalny bokeh (nie ten sztucznie wzmacniany który opisałem wyżej)

(...)Na końcu widać jak pod wieczór kamera sobie nie radzi z brakiem oświetlenia i dźwięk zdechł. (...)

1. Nie stwierdziłem u siebie ale w niektórych recenzjach narzekali na funkcję "zbliżenie audio"

2. Sprawdź jeszcze aparat-ustawienia- inteligentna redukcja szumów (ja mam włączone) / dźwięk 3D (ja mam wyłączone)

(...) Kolory jak by nie łapały odcieni i brak korygowania szarości. (...) / (...) Wideo gorsze niż na leciwym CC9 pro. (...)

Faktycznie film jest jakoś prześwietlony. Może spróbuj pokombinować z:

1.Filtry (po naciśnięciu różdżki, jak opisywałem wyżej)

2. Tryb HDR wł/wył

3. Leica Vibrant / Authentic

Edytowane przez erem
  • 0
Opublikowano

To tak tylko dodam od siebie, śledząc też Telegram'a oficjalnego dla 13'stek Xiaomi, że na Androidzie 14 nie działa prawidłowo Dolby Vision... i developer, który odpisuje innym użytkownikom na raportowany problem, twierdzi, że wcześniej (Android 13) też nie działał prawidłowo 🙃 więc o co im chodzi.😶