Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Opublikowano

Kupiłem takiego z allegro. Niby wszystko ok. Choć kilka rzeczy mnie zastanawia. Adobe Lightroom nie chce się instalować (komunikat: brak obsługi tego urządzenia). "Ok.google" nie działa , podobny komunikat, . Płatności zbliżeniowe nie możliwe do ustawienia, komunikat o braku certyfikatu czy coś w tym stylu.

W dniu 2.01.2024 o 11:31, Gorus napisał(a):

Opublikowano
Godzinę temu, Radosław Badach napisał(a):

Kupiłem takiego z allegro. Niby wszystko ok. Choć kilka rzeczy mnie zastanawia. Adobe Lightroom nie chce się instalować (komunikat: brak obsługi tego urządzenia). "Ok.google" nie działa , podobny komunikat, . Płatności zbliżeniowe nie możliwe do ustawienia, komunikat o braku certyfikatu czy coś w tym stylu.

Podeślij zrzut ekranu z informacji o telefonie. Przy uruchamianiu telefonu masz zdjętą kłódkę na górze?

Opublikowano

Czyli potwierdza się jeden z komentarzy na Alle :

"ogólnie fajny telefon ale z racji tego że jeszcze oficjalnie nie ma go w Polsce i jest nowością brak pełnej aktualizacja języka polskiego - w niektórych miejscach jest po angielsku, do tego nie można zainstalować kilku aplikacji jak na przykład McDonald's czy Netflix"

Niby wersja Global ale taka nie do końca. Chyba pozostanie czekać na oficjalną premierę 15 stycznia.

Kolego Radosław Badach , dialer i smsy masz od Xiaomi czy od Google?

Opublikowano (edytowane)

Screenshot_2024-01-05-09-59-40-888_com.android.settings.thumb.jpg.14ea21dd4798c0733b3f76727a4b3dbc.jpgScreenshot_2024-01-05-09-59-23-200_com.android.settings.thumb.jpg.97fb7fd69875661b8bd7273479fda64d.jpg

Dialer i SMS od google. 

Zdjęta kłódka ? Nie bardzo wiem o co chodzi , ja z telefonu tylko dzwonię 😉

P.s

Ok . Kłódka otwarta. Netflix nie da rady zainstalować. 

1704447816674.jpg

Edytowane przez Radosław Badach
Opublikowano

To prawie pewne że kupiłeś chińską wersję z odblokowanym bootloaderem i wgranym romem globalnym. A jak napisy na pudełku, jest znaczek CE?

Opublikowano

@Radosław Badach Na pewno chińska wersja, miała ona premierę w Chinach trzy miesiące temu. Co więcej, wczoraj dopiero odbyła się premiera w Indiach, a globalna premiera zaplanowana jest na dzień 15 stycznia. Więc na pewno nie mógł kupić wersji Global. Tak jak pisał przedmówca, otwarta kłódka świadczy też o odblokowanym bootloaderze i po prostu wgranym innym, niż docelowo ROMem. Na przyszłość, jeśli przyszłoby Ci do głowy zmieniać oprogramowanie w tym telefonie, to pod żadnym pozorem nie blokuj bootloadera, bo uceglisz sobie smartfon. 

Opublikowano
5 godzin temu, Radosław Badach napisał(a):

Zdjęta kłódka ? Nie bardzo wiem o co chodzi , ja z telefonu tylko dzwonię 😉

Przy uruchamianiu telefonu na górze powinna być kłódka i napis Unlocked. To generalnie świadczy o odblokowanym bootloaderze.

Nie musisz tego jednak robić, bo już ze zrzutów widać, że masz chińską wersję telefonu, na którą ktoś wgrał "Global". Problem w tym, że to nie może być Global, bo na MIUI 14 czcionka na Globalu to nadal Roboto (a nie Mi Sans, które masz), a takiej wersji jaką masz nie ma w OTA (przynajmniej w tej chwili).

Oryginalny wariant ROM-u dla Twojej wersji telefonu to ROM chiński, który ma tylko język chiński lub angielski. Możesz też wgrać Xiaomi.eu, które pozwoli na zainstalowanie normalnie Netflixa i działających płatności zbliżeniowych przez Portfel Google (przynajmniej na jakiś czas).

@Adam Błażejewski Ja bym nie przesądzał. Nie wiadomo, czy kupił ten telefon wprost z linkowanej wcześniej aukcji, czy z innej. Czasem zdarza się tak, że przed premierą rzeczywiście gdzieś wychodzą Globale. Niemniej tak, nie można blokować bootloadera na takim egzemplarzu.

Opublikowano (edytowane)

Właśnie przed chwilą otwierałem smartfona Miał oryginalne plomby na pudełku Wersja miui Global 14.0.2 TNREUXM Kupiony na allegro Na pudełku pisze import z xiaomi Nederlands - Haga . Zablokowany , język polski , działa google play 8 gb/256 gb rom

To jest
Redmi Note 13 Pro 5G Ocean Teal 8 GB RAM 256 GB ROM

Gratulacje! Możesz mieć pewność, że zakupiony telefon jest oficjalną wersją międzynarodową.

Edytowane przez rsat
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Wita wszystkich . Jestem tu nowy ,z góry przepraszam za moje dla Was proste ,ale dla mnie trudne zadanie.Mam problem z przypisaniem konta do redmi note 13 pro

Gdy wchodzę w ,,Stan odblokowania Mi ,,i próbuje (Dodaj konto i urządzenie) wychodzi komunikat -The system is being upgraded.Please try again later.

Z Redmi note 10 pro nie miałem takich problemów.Odblokowalem urządzenie i wgrałem MIU Polska, wszystko działa jak należy, nagrywanie rozmów itp.

Redmi note 13 pro kupiony na Europę 

Edytowane przez Robert Ziółkowski
Pisownia
Opublikowano

Pytanko do posiadaczy - czy aparat ma dodatkowe funkcje związane z długim czasem ekspozycji? Dla przykładu zrzut z mojego RN 10 Pro. 

Screenshot_2024-01-16-20-58-50-650_com.android.camera.jpg

Opublikowano
W dniu 14.01.2024 o 13:24, Robert Ziółkowski napisał(a):

Wita wszystkich . Jestem tu nowy ,z góry przepraszam za moje dla Was proste ,ale dla mnie trudne zadanie.Mam problem z przypisaniem konta do redmi note 13 pro

Gdy wchodzę w ,,Stan odblokowania Mi ,,i próbuje (Dodaj konto i urządzenie) wychodzi komunikat -The system is being upgraded.Please try again later.

Z Redmi note 10 pro nie miałem takich problemów.Odblokowalem urządzenie i wgrałem MIU Polska, wszystko działa jak należy, nagrywanie rozmów itp.

Redmi note 13 pro kupiony na Europę 

Telefon oddany .

Opublikowano

No to doczekaliśmy się, wczoraj ruszyła oficjalna sprzedaż RN 13 Pro i Pro+ w Polsce. Niemiłym zaskoczeniem jest fakt, że wersja Pro dostępna jest maksymalnie z pamięcią 8GB/256GB a nie 12/512 jak w innych dystrybucjach. 

Ktoś już zakupił? Czekamy na opinie :)

Opublikowano

Mam go od blisko miesiąca i chodzi płynnie itp, ekran w porównaniu z moim rn8pro jest bez porównania lepszy ale powinienem był wziąć raczej poco x6 pro który ma 2x szybszy procek 

Opublikowano

Witam, czekam na dostawę RN 13 Pro 5G od T-Mobile, i mam pytanie czy w pudełku jak wzorem wcześniejszych modeli jest silikonowe etui, a drugie pytanie, przy przeszukiwaniu stron w celu zakupu szkła wymiennie jest ten model z Poco X6 Pro, czy ekrany są takie same ?

Opublikowano (edytowane)

Czyli nie ma już w żadnym wariancie matrycy CMOS od Sony IMX766. Jest tylko 108 lub 200 Mpix od Samsunga. Nie wiem jak zachowuje się 200 Mpix vs. 108, ale wydaje mi się, że jednak szkoda wyeliminowania wariantu z matrycą od Sony.

Edytowane przez zbyszkooo
Opublikowano (edytowane)

Wczoraj bawiłem się chwilę RN 13 Pro+ ale Pro 5G ma ten sam aparat. Muszę powiedzieć że całkiem fajnie to chodzi. Widać na porównaniu z moim RN10Pro że OIS robi robotę. Ekran, jasność i kolory również na plus. Zastanawiam się jeszcze czy RN13Pro 5G brać z oficjalnej dystrybucji wersję 8/256 czy z Allegro - niby też wersja EU z działającym NFC ale 12/513...

Różnica 200pln jeżeli uwzględnić cashback od xiaomi. 

Edytowane przez Gorus
Opublikowano
7 godzin temu, Gorus napisał(a):

Wczoraj bawiłem się chwilę RN 13 Pro+ ale Pro 5G ma ten sam aparat. Muszę powiedzieć że całkiem fajnie to chodzi. Widać na porównaniu z moim RN10Pro że OIS robi robotę. Ekran, jasność i kolory również na plus. Zastanawiam się jeszcze czy RN13Pro 5G brać z oficjalnej dystrybucji wersję 8/256 czy z Allegro - niby też wersja EU z działającym NFC ale 12/513...

Różnica 200pln jeżeli uwzględnić cashback od xiaomi. 

@Gorus,

czy widziałeś moje porównanie (specjalny wątek na ogólnym RN12) z porównania RN10 Pro vs. RN12 Pro 5G ? Mam oba. Dlatego o tym piszę. Nie kwestionuje jakości matrycy 200Mpix, gdyż jej po prostu nie mam. Mam 108Mpix, i jeśli 200Mpix jest w jakiś sposób oparta o technologię 108Mpix (a na 100% jest), to mnie raczej ona by nie przekonała.

Opublikowano

Radosław Badach  weź apk z apkmirror i powinna się zainstalować. Nie wiem czemu tak wszyscy się podniecają tymi  200 Mpix, firmy niedługo dojdą do 500 Mpix, a ja mam 108 Mpix i jestem zadowolony. Przecież nikt nie robi telefonem zdjęć ślubnych, to jest tylko gonitwa za cyframi. A ja w moim Xiaomi 13 mam 50 Mpix i robi zdjęcia jak brzytwa z tym że ma stabilizację optyczną. Jestem z zawodu fotografem i latami bawiłem się aparatami. Teraz niestety muszę, a raczej chcę być w domu, bo opiekuję się chorą ciężko MAMĄ. Ale robiłem fotki tymi 50 Mpix i sam drukowałem, bo mam dobrą drukarkę, na papierze foto w formacie 13x18 zdjęcia są bardzo ładne, nie można się do niczego przyczepić. A mimo wszystko patrzę okiem fachowca..... :) .

Opublikowano

Czy Redmi Note 13 Pro 5G różni się od POCO X6 5G tylko innym aparatem (64 Mpix vs 200 Mpix)?  Czy jeśli oba są na Snapdragon to można się spodziewać, że będą się pojawiać na oba coraz to nowsze rom'y xiaomi.eu (hyperosy ;) )? 

Opublikowano
18 godzin temu, zbyszkooo napisał(a):

@Gorus,

czy widziałeś moje porównanie (specjalny wątek na ogólnym RN12) z porównania RN10 Pro vs. RN12 Pro 5G ? Mam oba. Dlatego o tym piszę. Nie kwestionuje jakości matrycy 200Mpix, gdyż jej po prostu nie mam. Mam 108Mpix, i jeśli 200Mpix jest w jakiś sposób oparta o technologię 108Mpix (a na 100% jest), to mnie raczej ona by nie przekonała.

No nie spodziewałem się że RN12 tak blado wypada na tle 10, ale tu mocną przewagę powinien mimo to zrobić OIS.

Ostatecznie zamówiłem RN13 Pro 5G od mi.com i planuję od razu wrzucić Taiwan Rom metodą z podmianą plików.

Ii tutaj pytanie - czy w przyszłości będzie problem z instalacją HyperOS? Bo domyślam się że MIUI zakończy żywot..

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Gorus napisał(a):

No nie spodziewałem się że RN12 tak blado wypada na tle 10, ale tu mocną przewagę powinien mimo to zrobić OIS.

Coś Ci się pomyliło ! Powinno brzmieć = "No nie spodziewałem się że RN 10 Pro tak blado wypada na tle RN 12 Pro 5G" ... NIEDOKŁADNIE przeczytałeś - analizowałeś wątek. Wróć do szkoły podstawowej. To żart oczywiście ;) Sony IMX766/50Mpix  bije na głowę Samsung ISOCELL HM2/108 Mpix. Warunki jak w moim teście. W dzień nie będzie aż takiej różnicy.

Edytowane przez zbyszkooo
Opublikowano

Takie pytanko, czy tylko Tajwanski rom ma dialer i smsy od Xiaomi? Niestety myk z podmianą nazw romów nie przechodzi, komunikat "nie można zweryfikować pliku aktualizacji". Czyżby jakas blokada od producenta? 

Opublikowano

Niestety myk z podmianą plików nie przejdzie. Pozostaje jedynie odblokowanie i MiFlash w związku z czym mam pytanie o bootloader. Z tego co wiem, nie należy używać opcji blokowania, gdy wgrywamy ROM Global na wersję chińską urządzenia i vice versa. Czy ROM tajwański też podlega pod tą zasadę? Chciałbym żeby płatności działały...

Opublikowano
42 minuty temu, Gorus napisał(a):

Niestety myk z podmianą plików nie przejdzie. Pozostaje jedynie odblokowanie i MiFlash w związku z czym mam pytanie o bootloader. Z tego co wiem, nie należy używać opcji blokowania, gdy wgrywamy ROM Global na wersję chińską urządzenia i vice versa. Czy ROM tajwański też podlega pod tą zasadę? Chciałbym żeby płatności działały...

Nie, nie podlega, bo to Global.

Opublikowano

Czyli na spokojnie można zaznaczyć żeby zablokować BL na końcu? Jeszcze jedno, bo nigdzie nie znalazłem, czy po takim zablokowaniu, można w przyszłości ponownie odblokować? Procedura jest taka sama jak w przypadku pierwszego odblokowania?   

Najgorsze to czekanie na zgodę... Nie ma jakiejś szybszej metody na wgranie tajwanskiego globala bez odblokowania? 

Opublikowano
5 minut temu, Gorus napisał(a):

Czyli na spokojnie można zaznaczyć żeby zablokować BL na końcu?

Tak.

6 minut temu, Gorus napisał(a):

Jeszcze jedno, bo nigdzie nie znalazłem, czy po takim zablokowaniu, można w przyszłości ponownie odblokować?

Można.

6 minut temu, Gorus napisał(a):

Procedura jest taka sama jak w przypadku pierwszego odblokowania?

Generalnie tak, ale nie trzeba już chyba czekać tyle czasu co za pierwszym razem.