Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, zdecydowałam się napisać tutaj z problemem, z którym nikt nie potrafi mi pomóc. Serwis Xiaomi odpisał że mam przywrócić ustawienia fabryczne, jednak zanim się na to zdecyduje postanowiłam poszukać pomocy na forum. 

Pamięć systemu a dokładnie plików inne zajmuje 95GB. Tak naprawdę nie wiem skad, problem pojawił się najprawdopodobniej po aktualizacji do Miui 13. 

wolnej pamięci mam 2GB. Dodam że wszystkie pliki MIUI w menadżerze są puste również te ukryte. 

Prosze o pomoc. Z góry bardzo dziękuję

Agata 

Screenshot_2022-12-09-02-10-22-734_com.miui.securitycenter.jpg

Screenshot_2022-12-09-02-10-31-790_com.miui.securitycenter.jpg

Opublikowano

kolego "brawo", dziewczyna pyta a Ty odpowiadasz nie na temat.

Sprawdź u siebie w telefonie, ile zajmują Ci pliki systemowe. U mnie też dokładnie 13.88GB i też robiłem update do MIUI 13. Nie mam jednak drugiego paska "System" - u mnie to "System files" i zajmują 7.61GB a nie 10x więcej.

@Agatka3:  czy próbowałaś robić czyszczenie ? Pod wykresem "Ilość pamięci" powinny być takie opcje ("Clear" jako link do Sprzątacza i propozycja do "Deep Cleaning" czyli Dokładnego czyszczenia. Popróbuj najpierw z nimi.

Jak nie masz to może masz aplikację "Security" - wejdź tam i powinno być tam sporo opcji, nie tylko czyszczenie ale i np. antywirus.

Opublikowano

Przeszukałam już cały internet. Czysciłam/skanowałam system już chyba wszystkim. Nigdy niczego nie wykrył. Paradoks polega na tym że smartfon używałam do najprostszych funkcji nie zaśmiecając go aplikacjami czy grami.

Miałam małą nadzieję że może tutaj znajdę odpowiedź i rozwiązanie mojego problemu.

Mimo wszystko dziękuję.

Opublikowano

Z tym definiowaniem zajętości to jest jakiś bug Xiaomi że nie potrafi ogarnąć indeksacji żeby było jasne co to konkretnie jest.
Ja ostatni miesiąc żąglowałem co tydzień romami na swoim poco (Indonezja różne andki)i w zależności od romu to nawet były sytuacje że w "inne" w ogóle się nic nie odkładało, ani w drugim "system"
A były i takie Romy że po dwóch dniach i system i inne łapały zajetość i nie szło dojść co konkretnie zostało w nich zindeksowane,
Ten sd maid oczyszczał niby, no ale i tak nie wiadomo konkretnie które pliki były zapięte pod te inne i pod ten drugi system.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Przeskanowałam Sd Maid. Znalazł niepotrzebne 1,2 GB i tyle. 

Najwyraźniej czeka mnie przywracanie ustawień. Czy będę startować jak kiedyś od Miui 12? Odnoszę wrażenie że od aktualizacji do 13tki zaczęły dziać się te cuda. 

Opublikowano

Niestety MIUI jak i Android w ogóle nie podaje zbyt dokładnych informacji o zajętości pamięci, przede wszystkim cache aplikacji.

Sugeruję wejść w menu gdzie są zainstalowane aplikacje po prostu wszystkie i tam posortować po wielkości lub menu Odinstaluj i popatrzeć co może zajmować pamięć. Jak to nie da jednoznacznego wyniku to na chybił trafił szukać aplikacji, których cache może się rozrastać czyli np. Chrome, Youtube, Zdjęcia Google, przeglądarki itp. W karcie danej aplikacji na dole dać wyczyść Cache.