SmietankowySos Posted March 21, 2022 Share Posted March 21, 2022 Cześć, mam pytanie takie jak w temacie. Chciałbym zainstalować Arrow OS, a na ten telefon jest on dostępny (chyba nazwa kodowa wszystkich Note 9 to miatoll. Ma ktoś jakiś poradnik tekstowy czy coś w tym stylu? Bo cały proces wydaje mi się skomplikowany a TWRP na ten telefon nie ma. Chciałbym zmienić bo MIUI gdy telefon ma 6GB RAM nie potrafi uciągnąć 3 aplikacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomas111 Posted March 21, 2022 Share Posted March 21, 2022 Jeżeli twoja wiedza jest bardzo słaba na ten temat, to na razie nie bierz się za wgrywanie romów. Proponuję poczytać tutoriale na ten temat-są na naszym forum. TWRP na RN9 Pro oczywiście jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SmietankowySos Posted March 21, 2022 Author Share Posted March 21, 2022 Cześć, ja jakoś nie widzę, żeby TWRP na telefon Redmi Note 9 Pro było. Jedynie wersja 5G, która chyba nie jest dostępna w Polsce ją posiada. Ogólnie zagłębiam sie w temat, i wiem że to nie jest zbyt trudne, wystarczy pobrać ROM na telefon, włączyć telefon w trybie recovery, wyczyścić go po czym wgrać nowy ROM. Tylko że największy problem że telefon ten nie obsługuje TWRP, a poza tym nie wiem jak to wgrać, wydaje mi się że z poziomu komputera. Jako tako na forum nie ma niestety poradnika jak wgrać np. Arrow lub Lineage OS. Chciałbym dodać, że ani pod nazwą Redmi Note 9 Pro, ani miatoll, ani pod joueyse nie chce znaleść. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomas111 Posted March 21, 2022 Share Posted March 21, 2022 Po pierwsze musisz odblokować bootloader. Jeżeli chodzi o joueyse (bo zakładam że taki masz) to TWRP jest tu: https://miuipolska.pl/redmi-note-9-pro-stabilna/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
SmietankowySos Posted March 22, 2022 Author Share Posted March 22, 2022 Dobrze, odblokuje bootloader. Jak zobaczyłem w cpu-z nazwę telefonu, to wyświetla się joyeuse_eea, więc zakładam że to joyeuse. Tak czy siak, obawiam się nieoficjalną wersją TWRP. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted March 22, 2022 Share Posted March 22, 2022 Dla wielu telefonów nie ma oficjalnego wydania TWRP, mimo tego ludzie wgrywają na tym, co jest i jakoś nie słyszałem o wielu przypadkach bricka (jeśli ktoś wgrywa zgodnie z instrukcjami). Link to comment Share on other sites More sharing options...
SmietankowySos Posted March 26, 2022 Author Share Posted March 26, 2022 Jednak chyba nic z tego nie będzie. Mam problemy z Mi Account, nie reaguje gdy kilkam w ustawieniach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SmietankowySos Posted March 27, 2022 Author Share Posted March 27, 2022 Ale zainstaluje na 'nowo' MIUI 12.5, w sensie aktualizację i zobaczymy czy Mi Account zadziała, jeżeli tak, to podejme się instalacji Arrow OS. Jeszcze jedno pytanie, bo gdy wchodzę na stronę Arrow OS, nie ma romu o nazwie joyeuse, jest tylko miatoll, więc czy ten rom zadziała? Niestety po reinstallu update od MIUI, nic to nie dało. Wygląda na to, że muszę zrobić factory reset. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SmietankowySos Posted March 28, 2022 Author Share Posted March 28, 2022 Wygląda na to, że jestem na dobrej drodze. Teraz muszę poczekać te 186h, żeby móc odblokować bootloader. Później tylko wgrać recovery i ROMa. Nie mogę się doczekać :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
SmietankowySos Posted March 30, 2022 Author Share Posted March 30, 2022 Cześć, mam jeszcze jedno pytanie. Czy jak wejdę w Recovery, zrobię Wipe, zainstaluje ROMa z pliku zip, to później od razu instaluje Open GApps z pliku zip? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted March 31, 2022 Share Posted March 31, 2022 Tak, zazwyczaj instalujesz od razu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SmietankowySos Posted March 31, 2022 Author Share Posted March 31, 2022 Rozumiem, właśnie obejrzałem jakieś filmiki na YouTube o tym, i rzeczywiście tak się robi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SmietankowySos Posted April 4, 2022 Author Share Posted April 4, 2022 Arrow OS zainstalowany, tylko mam dziwne frame dropy, szczerze myślałem że animacje będą miodzio, jest na to jakaś rada? Ogólnie system fajnie chodzi. video_2022-04-04_07-54-56.mp4 Czy mam po prostu spróbować inne romy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SmietankowySos Posted April 4, 2022 Author Share Posted April 4, 2022 Powiem więcej, jest nawet gorzej niż na MIUI. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomas111 Posted April 4, 2022 Share Posted April 4, 2022 Wrzuć Xiaomi.eu stable. Mam tyle czasu i nie narzekam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SmietankowySos Posted April 4, 2022 Author Share Posted April 4, 2022 Spróbuję jeszcze Lineage OS, jeżeli też będzie słabo działał to wrzucę Xiaomi.eu Link to comment Share on other sites More sharing options...
skay77 Posted April 4, 2022 Share Posted April 4, 2022 Bliss Os cherish albo gsi jakieś Wysłane z mojego Mi 10 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
SmietankowySos Posted April 4, 2022 Author Share Posted April 4, 2022 Zainstalowałem Lineage właśnie, ale nie mogę pobierać plików APK z Telegrama, i ten system ogólnie jakiś wykastrowany, teraz czas na Xiaomi.eu XD I mam pytanie, czy na Xiaomi.eu są usługi Google, czy trzeba je instalować oddzielnie przez open gapps? Zainstaluje Xiaomi.eu MIUI 11 stable release, bo jakoś nie ciągnie do 12 i 13, a chce mieć stabilnie i szybko i żeby nie ubijało wszystkiego w RAMie. Teraz nie widzę plików (w sensie jakieś pliki ale one nic nie znaczą), chyba lineage os coś nagrzebał Link to comment Share on other sites More sharing options...
skay77 Posted April 4, 2022 Share Posted April 4, 2022 Jakich plików , pamięci nie widzi na a11 to recovery wyczyść data wpisz yes reboot recovery i zobacz wtedyWysłane z mojego Mi 10 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
SmietankowySos Posted April 4, 2022 Author Share Posted April 4, 2022 Spróbuje (jakieś dziwne pliki w sensie w ogóle directory plików nie ma tylko jakieś dziwne pliki, i na dole kilka skryptów .h i innych tekstowych) Tak dokładnie, nie widzi pamięci Jeszcze chwila i czuje że zrobie brick albo coś XD Teraz jest jeden folder z poziomu komputera, po prostu wrzuce tutaj ROMa, i go zainstaluje Nie działa Teraz nie mam żadnego systemu, nie wiem co się dzieje lol, robię wszystko "od nowa" i biore orangefox Widać pliki, tylko w /sdcard (czyli pamięci wewnętrznej nic nie ma), wrzuce tam rom i zobaczymy Teraz komputer nie widzi telefonu Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted April 4, 2022 Share Posted April 4, 2022 Po takich wynalazkach powinno się najpierw wgrać oficjalny rom fastboot Miflashem. Dopiero potem od nowa instalować xiaomi.eu 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SmietankowySos Posted April 4, 2022 Author Share Posted April 4, 2022 I jak kopiuje na komputerze ( bo złapało, to telefon nie widzi tego pliku, roma w sensie) 2 godziny temu, FromWP napisał: Po takich wynalazkach powinno się najpierw wgrać oficjalny rom fastboot Miflashem. Dopiero potem od nowa instalować xiaomi.eu jak to zrobić? Takie coś wyskakuje Teraz dopiero zrozumiałem że muszę zrobić flash oryginalnego ROMu Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted April 4, 2022 Share Posted April 4, 2022 7 minut temu, SmietankowySos napisał: zrobić flash oryginalnego ROMu Oryginalnego i w wersji fastboot. Tam będzie skrypt flash all. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SmietankowySos Posted April 4, 2022 Author Share Posted April 4, 2022 nie ma właśnie The system cannot find the file specified. (flash_all.bat) Aha, w wersji fastboot https://xiaomirom.com/en/download/redmi-note-9-pro-joyeuse-stable-V12.5.7.0.RJZEUXM/#europe-fastboot Ściągam z tej strony Dziwne że to 5GB waży Już po prostu wyłączyłem myślenie na jutro telefon potrzebny a ja teraz walczę ze stresem i naprawą Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted April 4, 2022 Share Posted April 4, 2022 Tu masz link bezpośredni https://bigota.d.miui.com/V12.5.7.0.RJZEUXM/joyeuse_eea_global_images_V12.5.7.0.RJZEUXM_20220214.0000.00_11.0_eea_3f22584d1d.tgz tak, fastboot prawie 5GB waży. Trzeba go dwukrotnie rozpakować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SmietankowySos Posted April 4, 2022 Author Share Posted April 4, 2022 To właśnie z tego serwera się pobiera U mnie 9. punkt się nie robi, telefon się nie uruchamia znowu A już się zakończyło Pokazał się napis MIUI Czekam jeszcze bo pierwszy boot się długo robi Już jest, telefon działa! Dziękuje wszystkim ❤️ Myślałem że zawału dostanę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted April 4, 2022 Share Posted April 4, 2022 (edited) Na przyszłość: forum to nie Messenger. Jeśli piszemy coś nowego w krótkich odstępach czasu jeden post pod drugim, to proszę o to, aby łączyć te posty w jedną całość, bo potem i tak muszę to łączyć, aby forum było w miarę przejrzyste. Nie dodawajmy sobie dodatkowej roboty Edited April 4, 2022 by Kacper Skrzypek Link to comment Share on other sites More sharing options...
SmietankowySos Posted April 5, 2022 Author Share Posted April 5, 2022 Ok, nie ma problemu :), chciałbym jeszcze spytać jak działa RAM management w ROMie xiaomi.eu? Chciałbym zainstalować MIUI 11 Stable, bo 12 i 13 pewnie są bardziej zamulone Cześć, postawiłem na MIUI 11, i jest naprawde dobrze, nie ubja aplikacji w RAMie, telefon jest żywy a ustawienia jakby były bardziej intuicyjne, można nawem włączyć "licznik" RAMu gdy kilkniemy ten kwadrat (ten co odpowiada jakie aplikacje są w RAMie), widać ile zjadło RAMu, jest też więcej opcji). Link to comment Share on other sites More sharing options...
stratus84 Posted September 23, 2022 Share Posted September 23, 2022 Cześć. Ostatnio telefon zaczął mi przymulać MIUI.eu 12.5.7. Zastanawiam się nad powrotem do 11 bo telefon był na nim żywszy lub instalacje LineageOS. Kiedyś na OnePlus używałem tylko LineageOS i było ok, jakiś czas temu z ciekawości próbowałem wgrać ten system na Redmi Note 9Pro i miałem problemy już nie pamiętam ale nawet gapps sprawiały kłopoty. Najprawdopodobniej coś źle robiłem, instalacja przebiega inaczej niż w starym OP. Ma ktoś sprawdzoną instrukcję poprawnych kroków instalacji? Co np z aplikacją aparatu z Xiaomi, jest opcja jakiegoś działającego moda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts