Jump to content

Jak zainstalować Custom ROM na Redmi Note 9 Pro?

SmietankowySos

Recommended Posts

Cześć, mam pytanie takie jak w temacie. Chciałbym zainstalować Arrow OS, a na ten telefon jest on dostępny (chyba nazwa kodowa wszystkich Note 9 to miatoll. Ma ktoś jakiś poradnik tekstowy czy coś w tym stylu? Bo cały proces wydaje mi się skomplikowany a TWRP na ten telefon nie ma. Chciałbym zmienić bo MIUI gdy telefon ma 6GB RAM nie potrafi uciągnąć 3 aplikacji.

Cześć, ja jakoś nie widzę, żeby TWRP na telefon Redmi Note 9 Pro było. Jedynie wersja 5G, która chyba nie jest dostępna w Polsce ją posiada. 

image.thumb.png.8b79ef3d86ac049a78eb25f6d198b250.png

Ogólnie zagłębiam sie w temat, i wiem że to nie jest zbyt trudne, wystarczy pobrać ROM na telefon, włączyć telefon w trybie recovery, wyczyścić go po czym wgrać nowy ROM. Tylko że największy problem że telefon ten nie obsługuje TWRP, a poza tym nie wiem jak to wgrać, wydaje mi się że z poziomu komputera. Jako tako na forum nie ma niestety poradnika jak wgrać np. Arrow lub Lineage OS.

Chciałbym dodać, że ani pod nazwą Redmi Note 9 Pro, ani miatoll, ani pod joueyse nie chce znaleść.

Ale zainstaluje na 'nowo' MIUI 12.5, w sensie aktualizację i zobaczymy czy Mi Account zadziała, jeżeli tak, to podejme się instalacji Arrow OS. Jeszcze jedno pytanie, bo gdy wchodzę na stronę Arrow OS, nie ma romu o nazwie joyeuse, jest tylko miatoll, więc czy ten rom zadziała?

Niestety po reinstallu update od MIUI, nic to nie dało.

Wygląda na to, że muszę zrobić factory reset.

Zainstalowałem Lineage właśnie, ale nie mogę pobierać plików APK z Telegrama, i ten system ogólnie jakiś wykastrowany, teraz czas na Xiaomi.eu XD

I mam pytanie, czy na Xiaomi.eu są usługi Google, czy trzeba je instalować oddzielnie przez open gapps?

Zainstaluje Xiaomi.eu MIUI 11 stable release, bo jakoś nie ciągnie do 12 i 13, a chce mieć stabilnie i szybko i żeby nie ubijało wszystkiego w RAMie.

Teraz nie widzę plików (w sensie jakieś pliki ale one nic nie znaczą), chyba lineage os coś nagrzebał 

Spróbuje (jakieś dziwne pliki w sensie w ogóle directory plików nie ma tylko jakieś dziwne pliki, i na dole kilka skryptów .h i innych tekstowych)

Tak dokładnie, nie widzi pamięci 

Jeszcze chwila i czuje że zrobie brick albo coś XD

Teraz jest jeden folder z poziomu komputera, po prostu wrzuce tutaj ROMa, i go zainstaluje

Nie działa :(

Teraz nie mam żadnego systemu, nie wiem co się dzieje lol, robię wszystko "od nowa" i biore orangefox

Widać pliki, tylko w /sdcard (czyli pamięci wewnętrznej nic nie ma), wrzuce tam rom i zobaczymy 

Teraz komputer nie widzi telefonu 

I jak kopiuje na komputerze ( bo złapało, to telefon nie widzi tego pliku, roma w sensie)

2 godziny temu, FromWP napisał:

Po takich wynalazkach powinno się najpierw wgrać oficjalny rom fastboot Miflashem. Dopiero potem od nowa instalować xiaomi.eu

jak to zrobić?

Takie coś wyskakuje

screen.thumb.PNG.923242bdd1535726a71a1175e3ee4710.PNG

Teraz dopiero zrozumiałem że muszę zrobić flash oryginalnego ROMu

nie ma właśnie 

The system cannot find the file specified. (flash_all.bat)

Aha, w wersji fastboot

https://xiaomirom.com/en/download/redmi-note-9-pro-joyeuse-stable-V12.5.7.0.RJZEUXM/#europe-fastboot

Ściągam z tej strony 

Dziwne że to 5GB waży

Już po prostu wyłączyłem myślenie na jutro telefon potrzebny a ja teraz walczę ze stresem i naprawą

image.thumb.png.366233b1bb97800155b9cae76ef19019.png

To właśnie z tego serwera się pobiera 

image.thumb.png.f3cf16502689904f87a61089aa66d342.png

image.thumb.png.dbbb51aa73b341cd638c8b5975213948.png

U mnie 9. punkt się nie robi, telefon się nie uruchamia znowu

image.thumb.png.cc0f288159ea77a3cf6003c4c07b4568.png

A już się zakończyło

Pokazał się napis MIUI :)

Czekam jeszcze bo pierwszy boot się długo robi

Już jest, telefon działa! Dziękuje wszystkim ❤️ 

Myślałem że zawału dostanę 

Na przyszłość: forum to nie Messenger. Jeśli piszemy coś nowego w krótkich odstępach czasu jeden post pod drugim, to proszę o to, aby łączyć te posty w jedną całość, bo potem i tak muszę to łączyć, aby forum było w miarę przejrzyste. Nie dodawajmy sobie dodatkowej roboty ;)

Edited by Kacper Skrzypek

Ok, nie ma problemu :), chciałbym jeszcze spytać jak działa RAM management w ROMie xiaomi.eu? Chciałbym zainstalować MIUI 11 Stable, bo 12 i 13 pewnie są bardziej zamulone 

Cześć, postawiłem na MIUI 11, i jest naprawde dobrze, nie ubja aplikacji w RAMie, telefon jest żywy a ustawienia jakby były bardziej intuicyjne, można nawem włączyć "licznik" RAMu gdy kilkniemy ten kwadrat (ten co odpowiada jakie aplikacje są w RAMie), widać ile zjadło RAMu, jest też więcej opcji). 

• 5 months later...

Cześć. Ostatnio telefon zaczął mi przymulać  MIUI.eu 12.5.7. Zastanawiam się nad powrotem do 11 bo telefon był na nim żywszy lub instalacje LineageOS. Kiedyś na OnePlus używałem tylko LineageOS i było ok, jakiś czas temu z ciekawości próbowałem wgrać ten system na Redmi Note 9Pro i miałem problemy już nie pamiętam ale nawet gapps sprawiały kłopoty. Najprawdopodobniej coś źle robiłem, instalacja przebiega inaczej niż w starym OP. Ma ktoś sprawdzoną instrukcję poprawnych kroków instalacji? Co np z aplikacją aparatu z Xiaomi, jest opcja jakiegoś działającego moda?