Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, arek810316 napisał(a):

No tak...U mnie też tak idzie powłączac ale sie nie odpala..mam zaznaczone zeby sie włączyło koło przycisku wstecz na dole na pasku nawigacyjnym powinna sie ikona pojawic

ja się zastanawiam czy to w ogóle dotyczy tego co usuwaliśmy przez debloata .... może to nie działa jak należy w hyperos ... a działało w miui 14 ... ale jutro poprzeglądam jeszcze u siebie to usługi i opisy ... tak jak dzisiaj na szybkiego zerknąłem to nic mi się w oczy nie rzuciło ... za to wywaliłem jeszcze kilka z zakładki advanced 🙃 w ogóle muszę to na spokojnie poprzeglądać bo wydaje mi się że jest jeszcze spore pole do manewru 🙃 Zaraz zapytam jeszcze gościa z mi 13 czy u niego na hyperos beta to jest ... to będziemy mieć pewność co i jak ...

Edytowane przez Master
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, grzegorz.lki napisał(a):

A czy wtym ułatwień dostępu włączyłeś w "Menu Ułatwień dostepu" usługę Screenshot_2024-01-31-22-04-46-005_com.android.settings-edit.thumb.jpg.bd7118422b0873b605295e35f4bea475.jpgScreenshot_2024-01-31-22-05-40-538_com.android.settings-edit.thumb.jpg.1b027d901396ba18aa5e760bf8a86839.jpg

no właśnie u mnie nie ma tej pozycji ... to pewnie wynika z tego że wyłączyłem to w debloacie ... bo coś pamiętam że jedna z usług miała to w opisie ... tylko nie pamiętam która ... to chyba było w tym google talkback - ale przywrócenie tej usługi tego nie naprawia ...🙃 🙃

Screenshot_2024-01-31-22-12-05-955_com.android.settings.jpg

Edytowane przez Master
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, arek810316 napisał(a):

U mnie właśnie też nie ma Menu ułatwień dostępu...

sprawdzilem jedna usluge ktora mogla to spowodowac ale falszywy trop - chodzi o XMSF - przywrocilem ja z powrotem - tez XMSFkeeper - tam w opisie jest ze - expect widespread breakage of xiaomi apps  / functionality if disabled - ale to nie poprawilo sytuacji ... ogolnie to na razie nie mam koncepcji co trzeba przywrocic zeby ta funkcjonalnosc sie pojawila ...

przejrzałem wszystkie opisy - przywróciłem kilka usług na próbę (np. jedna gdzie nie było do niej opisu ale była na liście safe to remove) - nic to nie daje ... cholera wie co za to odpowiada 🙃 może trzeba by tu się podpytać fachowców z Xiaomi eu ... może pan @Kacper Skrzypek coś tu poradzi ... tzn. jaka usługa odpowiada za tą pozycję w menu ...

Edytowane przez Master
Opublikowano
14 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Nie wiem niestety, szukałbym czegoś z accessibility w nazwie.

no już włączyłem wszelkiego tego typu usługi robiłem restarty też na wszelki wypadek no i bez powodzenia ... więc tu ewentualnie taka prośba żeby podpytać o to kogoś z ekipy Xiaomi eu - może coś doradzi ... czyli jaka usługa odpowiada za tą pozycję z menu ułatwień dostępu - to co tu jest podkreślone ...

Screenshot_2024-02-01-00-01-12-404_com.chrome.dev.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, grzegorz.lki napisał(a):

Według szukajki jest to stricte usługa Google wbudowana w aosp.

Więc zaczął bym od sprawdzenia czy nie wyłączyliście poniższych usług.

Screenshot_2024-02-01-05-38-08-487_com_miui.securitycenter.thumb.jpg.2e197e2257ca540813f4b1f305142a09.jpgScreenshot_2024-02-01-05-30-16-072_com_miui.securitycenter.thumb.jpg.a271e3d59080b6cdbcf5de09b02cf7b7.jpg

Screenshot_2024-02-01-05-13-08-794_com.android.chrome.thumb.png.a0db1495a054f35978e2d785a5949f3b.png

Dzięki. Wieczorem na pewno  sprawdzę ..

Opublikowano (edytowane)

przywrocenie talkbacka nie rozwiazuje tego problemu ... accesibilitymenu nie jest wylaczone - to widac tez na liscie uslug ktore wrzucilem jako usuniete ... 

talkback pojawia się we wzroku ... ogólnie to przywróciłem kilka usług Googla zrobiłem restart ale to znowu nie rozwiązało problemu ...

przyznam szczerze że brakuje mi już koncepcji ... przeczytałem dokładnie opisy wszystkich wywalonych usług i procesów - część przywróciłem - też te googlowe - robiłem restarty ... sprawdzałem ... wszystko bez powodzenia - może to jest też taka sytuacja jak np z tą usługą inject do google wallet - tzn. że to po jakimś czasie dopiero zaskakuje a nie tak od razu po wrzuceniu ... no ale patrząc np. jak zachowuje się talkback (od razu pojawia się właściwa pozycja) to raczej nie ...

Screenshot_2024-02-01-11-31-13-959_com.android.settings.jpg

Edytowane przez Master
Opublikowano
W dniu 1.02.2024 o 05:42, grzegorz.lki napisał(a):

Według szukajki jest to stricte usługa Google wbudowana w aosp.

Więc zaczął bym od sprawdzenia czy nie wyłączyliście poniższych usług.

Screenshot_2024-02-01-05-38-08-487_com_miui.securitycenter.thumb.jpg.2e197e2257ca540813f4b1f305142a09.jpgScreenshot_2024-02-01-05-30-16-072_com_miui.securitycenter.thumb.jpg.a271e3d59080b6cdbcf5de09b02cf7b7.jpg

Screenshot_2024-02-01-05-13-08-794_com.android.chrome.thumb.png.a0db1495a054f35978e2d785a5949f3b.png

Patrzyłem wczoraj i to nie to...

Opublikowano
2 godziny temu, arek810316 napisał(a):

Ktoś może dał sobie radę z tymi ułatwieniami dostępu ,co za to odpowiada?

a może to któraś z usług z "overlay"  czy jakąś wyłączałeś?

Opublikowano
Godzinę temu, grzegorz.lki napisał(a):

a może to któraś z usług z "overlay"  czy jakąś wyłączałeś?

z overlay nic u mnie nie jest usunięte ... zakładam że załogant Arek ma podobne usługi wywalone co ja ... w ogóle to ja się poddalem już - dużo czasu zajęło mi kombinowanie i bez sukcesu ... w sumie i tak z tego nie korzystam więc żaden problem ale chciałem zalogantowi Arek trochę pomóc ... to trzeba by na forum Xiaomi eu podpytać bo w necie raczej nie znajdę ... nic mi już nie przychodzi do pustego wąsatego cymbała ... 🙃

Opublikowano
12 minut temu, grzegorz.lki napisał(a):

@arek810316 jeżeli angielski nie sprawia problemu proponuję forum xda przeszukać. jest dużo tematów, artykułów i wątków o debloat, usługach działających w tle ze szczegółowymi opisami, np.

https://www.xda-developers.com/android-project-mainline-modules-explanation/ 

w apce universal android debloater też to jest ... przejrzałem wszystkie opisy tych usług które wywalalem ... tam są często bardzo szczegółowe opisy ... też jeśli chodzi o wzajemne powiązania ... przykładowo na liście reccomended do usunięcia jest usługa gdzie w opisie jest że jest powiązana z systemowa galeria - na wszelki wypadek to zostawiłem ... przywróciłem też usługi bez opisu - bywają i takie np. mirror  (a które były na listach do usunięcia) też to nic nie dało ... 

Opublikowano
10 minut temu, grzegorz.lki napisał(a):

no tylko że takie usługi nie były usunięte ... przynajmniej u mnie ... - listę usuniętych wrzuciłem w tym wątku ... też żadna usługa typu accesibility nie była wywalona ... ot ciekawa sprawa ... 🙃

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Chce zrobic debloating w redmi note 13 pro plu ale chciałbym zeby została ta dodatkowa funkcja o której pisaliśmy wyżej z tym szybkim dostepem co można włączyć na pasku lub jako przycisk pływajacy. Czego nie wywalac zeby ta funkcja zostala..

Opublikowano
26 minut temu, arek810316 napisał(a):

Chce zrobic debloating w redmi note 13 pro plu ale chciałbym zeby została ta dodatkowa funkcja o której pisaliśmy wyżej z tym szybkim dostepem co można włączyć na pasku lub jako przycisk pływajacy. Czego nie wywalac zeby ta funkcja zostala..

no właśnie nie wiadomo 🙃 może usuń tylko to co jest na liście recommended ... a reszty nie ruszaj ... ja na razie tym się nie bawię ... zostawiłem jak zrobiłem wcześniej - z tej funkcji i tak nie korzystałem więc w sumie dla mnie żadna strata ... a poza tym telefon działa luks i bezproblemowo ... więc na razie jak jest tak będzie ... wątpię że ktoś tutaj coś jeszcze sensownego napisze ... możesz jeszcze zrobić tak że podłącz telefon uruchom ten programik do debloata i jak usuniesz jakiś proces / usługę to sprawdzaj czy nadal ta funkcja jest dostępna w ustawieniach - wtedy od razu zauważysz że to co usunales spowodowało że to znikło z menu ustawień - zajmie Ci to trochę czasu ale będziesz mieć pewność czego nie wywalać ... i tu też prośba do Ciebie - jeśli wylapiesz która usługa za to odpowiada to daj znać w tym temacie - się przyda takie info ...

Opublikowano
59 minut temu, Master napisał(a):

no właśnie nie wiadomo 🙃 może usuń tylko to co jest na liście recommended ... a reszty nie ruszaj ... ja na razie tym się nie bawię ... zostawiłem jak zrobiłem wcześniej - z tej funkcji i tak nie korzystałem więc w sumie dla mnie żadna strata ... a poza tym telefon działa luks i bezproblemowo ... więc na razie jak jest tak będzie ... wątpię że ktoś tutaj coś jeszcze sensownego napisze ... możesz jeszcze zrobić tak że podłącz telefon uruchom ten programik do debloata i jak usuniesz jakiś proces / usługę to sprawdzaj czy nadal ta funkcja jest dostępna w ustawieniach - wtedy od razu zauważysz że to co usunales spowodowało że to znikło z menu ustawień - zajmie Ci to trochę czasu ale będziesz mieć pewność czego nie wywalać ... i tu też prośba do Ciebie - jeśli wylapiesz która usługa za to odpowiada to daj znać w tym temacie - się przyda takie info ...

Ok..dzieki...znajde chwile to cos pomysle i bede dzialal

Opublikowano

Usunąłem trochę śmieci ale powiem szczerze ileś jest o całkiem innych nazwach to nie ruszałem  RN13 pro plus jest na mediateku więc może dlatego?  Co usuwałem w poco X5 pro można powiedzieć , że wszystko miałem to samo co podał kolega Master intez to samo wywaliłem a w RN13 pro plus już było ich dużo więcej całkiem o innych nazwach więc nie ruszałem bo nie chce czegoś popsuć....ale sporo też szło wyrzucić...

Opublikowano
24 minuty temu, arek810316 napisał(a):

Usunąłem trochę śmieci ale powiem szczerze ileś jest o całkiem innych nazwach to nie ruszałem  RN13 pro plus jest na mediateku więc może dlatego?  Co usuwałem w poco X5 pro można powiedzieć , że wszystko miałem to samo co podał kolega Master intez to samo wywaliłem a w RN13 pro plus już było ich dużo więcej całkiem o innych nazwach więc nie ruszałem bo nie chce czegoś popsuć....ale sporo też szło wyrzucić...

no i dobrze - jak coś się nie jest pewnym lepiej nie ruszać ... ogólnie można poszukać w necie info o tych usługach co jest do czego ... albo też poszukać nowszej wersji tego programiku do debloata - o ile jest ... bo mogą tam być zaktualizowane opisy tych usług / procesów ...

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

W dniu 18.09.2023 o 08:47, Gość napisał(a):

W większości poradników oczyszczania MIUI piszą by nie wywalać MIUI Daemon, bo grozi to utratą stabilności systemu.

Łatwy debloating można wykonać gotową aplikacją w JAVA o nazwie „XiaomiADBFastbootTools.jar”.

Xiaomi ADB / Fastboot Simple Tool – Xiaomi Tools

Osobiście zastanawiam się jeszcze nad usunięciem aplikacji „Panel sterowania”.

Aplikacja nie widzi Redmi Note 8Pro. Debugowanie przez USB i Tethering ustawione na dostępne.

• 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

dawno juz nic nie bylo w tym temacie wiec moze zapodam aktaulne listy uslug wywalonych przez debloat za pomoca UAD NEXT GEN, pierwsze to lista recommended, potem advanced i na koncu expert - z listy unsafe nic nie ruszalem ... wszelkie uwagi mile widziane ...

Updated - któraś lub któreś z tych usług po wywaleniu powodują brak możliwości startu systemu - ogarnę temat i wrzucę zaktualizowana listę ... Może ktoś bystry tu się wypowie w temacie ...

recommended 1.jpg

recommended 2.jpg

recommended 3.jpg

recommended 4.jpg

recommended 5.jpg

advanced.jpg

expert.jpg

Edytowane przez Master
Opublikowano
1 godzinę temu, marcin_poco napisał(a):

@Master

Zero ładu i składu. Nic nie widać, co jest czym i jest tam sporo rzeczy, bez których system może sypnąć.

w UAD każda z tych usług na opisy - często bardzo szczegółowe - nie ruszałem żadnych usług krytycznych dla systemu ani związanych z kontem Xiaomi - na razie wywale tylko te które jestem pewny - a potem poeksperymentuje dalej 🙃 jak masz jakieś spostrzeżenia to dawaj - wiedzy nigdy dość ... liczę że popiszą tu osoby które w to się bawią i złożymy ostatecznie fajna i bezpieczna listę tego co można wywalić ...

Opublikowano (edytowane)

@Master

np. usługi qualcomma. 

większość usług typu volte, wifi calling, przekazywanie ekranu, osługa ustawień sieciowych, lokalizacja itp.

Moja lista na sofcie Global:

com.android.contacts
com.android.mms
com.android.stk
com.facebook.appmanager
com.facebook.services
com.facebook.system
com.google.android.apps.safetyhub
com.google.android.apps.subscriptions.red
com.google.android.apps.wellbeing
com.google.android.apps.youtube.music
com.google.android.videos
com.google.android.youtube
com.mi.globalbrowser
com.mi.globalminusscreen
com.miui.analytics
com.miui.daemon
com.miui.msa.global
com.miui.yellowpage
com.tencent.soter.soterserver
com.xiaomi.glgm
com.xiaomi.mipicks
com.xiaomi.payment

Zostawiłem Opinie i kilka narzędzi do logów powiązanych z nią. Pogrubiona czcionka to podstawa - reklamy i telemetria xiaomi. A reszta od Xiaomi to dodatki, też warto usunąć. Głosowe rzeczy od Google sobie zostawiłem np. Google TTS. 

Te usuwamy:

• com.miui.analytics – moduł analityki Xiaomi, zbiera dane o użyciu telefonu i aplikacji.

• com.miui.msa.global – system reklamowy Xiaomi (MSA = MIUI System Ads), odpowiada za wyświetlanie reklam w systemie.

• com.miui.yellowpage – usługa katalogowa, integracja z kontaktami i operatorami (np. identyfikacja numerów firmowych).

• com.miui.daemon – zbiera dane diagnostyczne (bateria, sieć, CPU) i przekazuje je do innych usług MIUI.

• com.tencent.soter.soterserver i com.xiaomi.payment to usługi płatności, ale w Chinach

• glgm to centrum gier a mipicks, to sklep zamiennik z aplikacjami, jak Google Play.

Jest jeszcze appka: com.google.android.devicelockcontroller

Pod żadnym pozorem nie usuwajcie jej. Jest domyślnie wyłączona, ale usunięcie powoduje bootloop.Jest to narzędzie do zdalnej kontroli telefonu przez kredytodawcę/operatora. Czyli operator może zdalnie zablokować telefon wzięty na raty.

Edytowane przez marcin_poco
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

dzieki panie Kolego za konkretny wpis - przydatne info - ja juz troche sie pobawilem - zrobilem restart fona i wstal bez problemu - tak wiec wrzucam co aktualnie sie pozbylem - sporo tego co napisales to u mnie w ogole tego nie ma ... no to jedziemy :) 

po wywaleniu ponizszych fon normalnie sie restartuje i system wstaje - zakladam ze tak bedzie tez po upgrade do nowszej wersji - no ale to zobaczymy w praktyce ...

ps. ten simactivate to jest potrzebny do chmury Xiaomi - inaczej nie zsynchronizujesz wiadomosci teksotwych ... chmure mam wlaczona to zostawilem - po synchronizacji w ustawieniach jest widoczna powiazana z fonem karta sim, jak komus ta chmura niepotrzebna to mozna jeszcze sporo uslug z nia zwiazanych wywalic - tyle ze najpierw koniecznie trzeba sie wylogowac z tego konta w fonie ... bo moze byc bieda jak je usuniemy przy aktywnym zalogowaniu ...

calllogbackup - zgodnie z nazwa - brak dodatkowego info

egg - easter egg - zgodnie z nazwa

email - poczta xiaomi

health.connect.backuprestore - nie korzystam

healthconnect.controller - to co powyzej

okgoogle - nie ma co sie rozpisywac - nie korzystam

xgoogle - to co powyzej

traceur - raporty systemu - przydatne developerom

catchlog - jakies logi systemowe

apps.restore - przydatne tylko przy resecie do fabrycznych zwiazane z kontem googla

feedback - wysyla crash raporty do sklepa play - niech spadaja ...

gms.location.history - prawdopodobnie jakis smiec - brak kodu

onetimeinitializer - pierwszy setup systemu

gearhead - android auto - nie korzystam

emag - tapety od Xiaomi

globalbrowser - przegladarka Xiaomi

mi.health - ukryta, i tak bym nie korzystal

appmanager - synchro fona z PC - chyba apka Microsoftu

accessibility - jakies ulatwienia dla niepelnosprawnych

miui.backup - lokalne backupy danych - nie korzystam

bugreport - wysyla raporty z bledami

daemon - zbiera dane i wysyla do Chin - podziekowal ...

huanji - transfer kontaktow wiadomosci i apek miedzy telefonami

miservice - wysyla dane do Xiaomi

player - apka do muzy Xiaomi

touchassistant - asystent dotyku - jakies skroty do czesto uzywanych apek 

videoplayer - odtwarzacz video od Xiaomi

weather2 - apka pogodowa Xiaomi - nie korzystam

atfwd - wysyla jakies komendy AT do modemow

atfwd2 - to samo co powyzej

connectionsecurity - telemetria qms (cos zwiazanego z qualcommem)

qti.uim - zdalna blokada sim dla kart typu RUIM - chyba tylko tam u siebie z tego korzystaja

qti.uimGbaApp - to co powyzej

qti.xrcb - odbior sieci radiowej xrcb

uimremoteclient - tez te azjatyckie simy

uimremoteserver - jak powyzej

soterserver - biometria dla Tencenta - WeChat Pay

wapicentermanage - jakis chinski standard sieciowy

macro - cos zwiazanego z MIUI Game Turbo - zbiera nawet numery IMEI ...

mirror - synchronizacja z PC z pominieciem USB

payment - jakas platforma pozyczkowa Xiaomi

touchservice - jakis sledzacy badziew

aidl.manager - cos zwiazanego z finansami i biometria dla chinskich uslug Alipay

qti.qcc - jakies spyware ...

qms.service.trustzoneaccess - jakies logi dla qualcomma ...

aon - jakies trackingi wysylane do Xiaomi

joyose - jakis tuner GPU pod gry

misightservice - wysyla dane do Chin

deviceintegrationservice - cos microsoftu

crossdeviceservicebroker - to samo co powyzej

marvin.talkback - ułatwienia dla ślepawych i głuchawych

Edytowane przez Master
Opublikowano (edytowane)

@Master

• qms.service.trustzoneaccess - to systemowa usługa Qualcomma związana z mechanizmem TrustZone w procesorach Snapdragon. Nie jest to wirus ani aplikacja użytkowa – to część zabezpieczeń telefonu
  • qti.qcc to systemowa usługa Qualcomma związana z obsługą chipów QCC (Qualcomm QCC – seria układów Bluetooth Audio SoC). Nie jest to aplikacja użytkowa ani wirus – to część oprogramowania telefonu, która odpowiada za komunikację z układami Bluetooth, np. w słuchawkach czy głośnikach
  • qti.uim - Obsługuje komunikację z kartą SIM/USIM czyli odpowiada za identyfikację użytkownika w sieci komórkowej. Dzięki temu telefon może się poprawnie logować do operatora i korzystać z usług GSM/LTE/5G.
  • qti.uimGbaApp - Rozszerzenie UIM związane z GBA (Generic Bootstrapping Architecture). To mechanizm bezpieczeństwa używany przez operatorów komórkowych do uwierzytelniania aplikacji i usług (np. VoLTE, IMS, usługi bankowe przez SIM). Zapewnia dodatkową warstwę ochrony przy korzystaniu z usług sieciowych.
  • qti.xrcb - Mniej udokumentowany komponent, ale należy do pakietu Qualcomm QTI (Qualcomm Technologies, Inc.). Najczęściej powiązany z radio/telephony framework czyli obsługą komunikacji radiowej w telefonie. Może odpowiadać za zarządzanie kanałami radiowymi, konfigurację sieci lub testowe funkcje operatora.

Jak usuniesz te usługi, to sobie telefon popsujesz. 

Nie usuwaj nic co ma w nagłówku:

QTI = Qualcomm Technologies

Usługi systemowe dla Snapdragon

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

te uslugi qualcomma mialem juz wywalone poprzednio i nie bylo zadnych problemow ... one sa tez na liscie recommended do wywalenia zgodnie z UAD NG ... 

trustzoneaccess - always spying - trustzone means nothing more than logs

qcc - it's only spyware

uim - to tylko usluga zdalnej blokady karty sim i dotyczy wylacznie odmiany stosowanej w Azji

uimGbaApp - to samo co powyzej - dotyczy kart sim typu R-UIM

xrcb - to alerty bezpieczenstwa, pogodowe, publiczne ostrzezenia itp. pewnie cos jak u nas te alerty RCB ...

tak wiec tu nie ma powodow do obaw ...

jako ciekawostka - lista jakiegos typa - wywalil tam chyba wszystko od qualcomma :)

https://www.reddit.com/r/PocoPhones/comments/1p1worp/extreme_debloat_list/?tl=pl

Edytowane przez Master
Opublikowano
31 minut temu, marcin_poco napisał(a):

@Master

Ja zawsze samemu sprawdzam, co za co odpowiada. Nie usuwałbym rzeczy, bo ktoś tak zrobił i napisał, że telefon działa. Jak czytam, do czego dana usługa służy, to już wiem. Nie dotykać. 

no ale jak pisałem - na poprzednich fonach to miałem też wywalone i zero problemów z modemem zasięgiem czy połączeniami ... 🙃 stąd też teraz to wywaliłem i jest luks ... zakładam też że osoba która robiła opisy w UAD NG trochę zna się na rzeczy ... bo nawet kod tych usług sprawdza ... często jest o tym wspomniane ... w każdym razie temat do dalszej dyskusji 🙃

Opublikowano (edytowane)

@Master

To popsułeś sobie połowę usług, nawet o tym nie wiedząc. Ja bym się nie odważył. Telefon musi być stabilny. A jak coś będziesz kiedyś potrzebował i nagle coś sypnie, bo brakuje jakiejś usługi krytycznej?

ps. dziwne, że u mnie na globalu nie ma niektórych usług np. mirror, macro, aon, aidl. To masz telefon z distrybucji chińskiej czy co?