dobmate Posted February 3, 2021 Share Posted February 3, 2021 ROZWIĄZANIE PROBLEMU ---> aktualizacja oprogramowania routera Wifi Dziś finalnie rozwiązałem problem z podłączeniem się do wifi. Zastosowałem się do wszystkich zaleceń : sieć wifi 2,4 ; szyfrowanie TYLKO WPA2, hasło i nazwa sieci bez znaków specjalnych. Mimo to cały czas miałem problem ze zbyt długim czasem oczekiwania na połączenie przez sprzęt. Problemem okazał się ruter Langberg, a rozwiązaniem zwykła aktualizacja oprogramowania routera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
madhunt3r Posted February 21, 2021 Share Posted February 21, 2021 Do dnia dzisiejszego działało wszystko ok od prawie roku. Dzisiaj nagle zaczęły migać kontrolki ze nie połączony. Konfiguracja internetowa nie uległa zmianie próbuje zaś połączyć się od godziny na nowo i nic. Błąd przy 3 punkcie ze nie może połączyć urządzenia z siecią. Już nie mam pomysłu już wszystkiego próbowałem reset odkurzacza, rutera, łączenie z innego telefonu hotspoty i nic nie łączy. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić aby połączył z siecią? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cartman Posted February 21, 2021 Share Posted February 21, 2021 Chyba serwer padl. U mnie to samo. Na chiński serwer się łączy normalnie na lokalny ciągle przekroczono czas połączenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted February 21, 2021 Share Posted February 21, 2021 chmura eu lezy, czekamy az w chinach sie obudza i naprawia. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_Xiaomi Posted February 21, 2021 Share Posted February 21, 2021 (edited) Dzisiaj szlag trafił połączenie WIFI. Przywróciłem Robota do ustawień fabrycznych ale nic to nie dało. Uruchamiam kreatora w HomeMI (w telefonie), resetuje ustawienia WIFI w Robocie, telefon widzi WIFI utworzone przez Robota, łączy się z nim ale Robot niestety nie może połączyć się z WIFI. Za diabła niewiadomo dlaczego. Jak sprawić żeby na Chiński serwer się łączył? Masz na myśli Chiński region/ strefe w HOMEMI? Jak przełącze region to z koleji Robota apka nie widzi. edit: poczekamy, zobaczymy co z tą chmurą... Edited February 21, 2021 by Piotr_Xiaomi Link to comment Share on other sites More sharing options...
djbicki Posted February 21, 2021 Share Posted February 21, 2021 (edited) U mnie to samo jest. Odkurzacz zawsze bez problemu łączył się z wifi. Dziś początkowo problem miał aby połączyć się z routerem a teraz łączy się ale cały czas jest w trybie offline i nie działa aplikacja. Problem po stronie serwera? Cały czas migają 2 przyciski, nie pokazuje się zapisana mapa. Wszystko zresetowane. Edited February 21, 2021 by djbicki Link to comment Share on other sites More sharing options...
thorem5 Posted February 21, 2021 Share Posted February 21, 2021 U mnie to samo. Od rana był problem, żeby odkurzacz mopowal w pokoju, który mu wybiorę. Godzinę temu stracił połączenie z wifi i jak poprzednicy - reset appki, odkurzacza, połączenia i dodawanie od nowa. Nic to nie daje, wsypuje się na ostatnim punkcie przy łączeniu z siecią. Próbowałem z innym wifi i hotspotem z telefonu - bezskutecznie. Poczekam do rana, może już to ogarną, ale tak z ciekawości jak zmienić serwer na chiński? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_Xiaomi Posted February 21, 2021 Share Posted February 21, 2021 (edited) tak przy okazji.. ktos próbował się jakimś telnetem lub innym serwisem z tym WIFI Robota łączyć? 192.168.5.1? edit: swoją drogą z punktu widzenia architektury mega "suabe" rozwiazanie żeby enduser byl zalezny od serwera, ktory jak sie wylozy to traci mozliwosc sterowania urzadzeniem. Edited February 21, 2021 by Piotr_Xiaomi Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted February 21, 2021 Share Posted February 21, 2021 Na chińskim nie wszystkie urządzenia globalne działają, przynajmniej z oficjalnym MiHome. Zmieniasz ustawiając region w MiHome. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djbicki Posted February 21, 2021 Share Posted February 21, 2021 w aplikacji xiaomi Home profil- ustawienia-region Link to comment Share on other sites More sharing options...
madhunt3r Posted February 21, 2021 Share Posted February 21, 2021 Czyli serwer xiaomi lezy. Troche mnie uspokoiliscie. Poczekam do jutra Dzięki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawronnek Posted February 21, 2021 Share Posted February 21, 2021 Na Mi Home wiele urządzeń nie działa, ale przez HA po lokalnej sieci działają bez problemu, łącznie z odkurzaczem, czyli łączność przez serwery padła Link to comment Share on other sites More sharing options...
djbicki Posted February 21, 2021 Share Posted February 21, 2021 działa już odkurzacz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_Xiaomi Posted February 21, 2021 Share Posted February 21, 2021 dzięki za info właśnie miałem napisać że o dziwo oba oczyszczacze XIAOMI są On-line. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thorem5 Posted February 21, 2021 Share Posted February 21, 2021 U mnie juz tez zaczal działać i mimo kilku resetów itd mam wszystkie poprzednie ustawienia mapkę itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monika1992 Posted February 21, 2021 Share Posted February 21, 2021 Hej, U mnie podobna sytuacja. Świeciło na biało, przerywając. Reset wifi, odinstalowana apka, dodanie nowego urządzenia, niestety dalej wywalało mnie na 3 kroku. Po informacji o błędzie serwera spróbowałam raz jeszcze, ale niestety ta sama sytuacja. Ktoś jeszcze oczekuje na ponowne połączenie? Czy może wszystkim już działa. Słaba jestem w te klocki, a sprzęt mam dopiero od kilku dni A tu taka niespodzianka. Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_Xiaomi Posted February 21, 2021 Share Posted February 21, 2021 (edited) u mnie działa Monika, spróbuj jeszcze raz całą procedurę przejść (może nawet z resetem WIFI w Robocie). Edited February 21, 2021 by Piotr_Xiaomi 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
karcia9542 Posted February 21, 2021 Share Posted February 21, 2021 U mnie również nie działa. Od godziny 17 walczyłam. Wczoraj i dzisiaj rano wszystko śmigało. Odkurzacz już spakowałam do wysłania na gwarancję jutro sprawdzę i się przekonam czy jednak wszystko śmiga (oby) 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted February 21, 2021 Share Posted February 21, 2021 U mnie wszystko już wstało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_Xiaomi Posted February 21, 2021 Share Posted February 21, 2021 (edited) U mnie taki minus, że jak zmazałem w aplikacji "Romka" i wyczyściłem ustawienia Robota to teraz musze jeszcze raz porysować mapę, porobić pomieszczenia, ustawić harmonogramy itp... Szkoda że nie da się (lub nie potrafię) wyeksportować tego do pliku lub w chmure. Apka ewidentnie potrzebuje dalszego rozwoju (nie wspominając o architekturze rozwiązania ,.. sic!). Edited February 21, 2021 by Piotr_Xiaomi Link to comment Share on other sites More sharing options...
madhunt3r Posted February 21, 2021 Share Posted February 21, 2021 Już działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monika1992 Posted February 21, 2021 Share Posted February 21, 2021 Hej, Dzieki za podpowiedzi jutro, bo dziś już nie mam nerwów, sprawdzę i powtórzę całą procedurę. Zresztą i tak już wszystko usunęłam więc jest mi wszystko jedno co do mapko to faktycznie szkoda - chociaż u mnie to dopiero początki i wielkiej historii sprzatań i harmonogramów nie poczyniłam. Mogę zeskanować mieszkanie raz jeszcze, oby tylko wszystko wróciło do normy i działało Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monika1992 Posted February 22, 2021 Share Posted February 22, 2021 Hej, Procedura powtórzona- przywrócone ustawienia fabryczne, ponownie zainstalowana aplikacja, reset wifi i dodanie nowego urządzenia. Niestety dalej wywala mnie na 3 kroku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_Xiaomi Posted February 22, 2021 Share Posted February 22, 2021 współczuje. Jeśli wcześniej działało z tym punktem WIFI a nie działa to chyba jest jakiś problem. Możesz z innym pkt WIFI jeszcze spróbować ale to jakiś inny problem niż mieliśmy wczoraj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monika1992 Posted February 22, 2021 Share Posted February 22, 2021 Na względne szczęście na innym forum ludzie piszą że apka i robot dalej nie działają od wczoraj. A więc czekam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Humito Posted February 22, 2021 Share Posted February 22, 2021 Ja miałem to samo wczoraj Robot od 2 dni w domu nówka nie śmigana W sobotę ok wszystko działało W niedzielę w trybie offline Już go miałem pakować i oddać bo się nie chciał połączyć. Przeczytałem tutaj że to jakiś serwer i poczekałem do dzisiaj. Reset apki reset robota Zmieniłem tylko w apce lokalizację na Niemcy i zadziałało Uff Oby już nigdy więcej takich stresów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karcia9542 Posted February 22, 2021 Share Posted February 22, 2021 Powiedzcie mi skąd wzięliście info o tym serwerze ? Na drugi raz warto abym najpierw to sprawdziła, zanim spakuje odkurzacz do naprawy odkurzacz już śmiga, chociaż zdążyłam zrobić całkowity reset routera i odkurzacza Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monika1992 Posted February 22, 2021 Share Posted February 22, 2021 Hej, U mnie walka z aplikacją nadal trwa. Wywala na 3 kroku. Nawet jeżeli korzystam z regionu Niemiec. Pomiędzy telefonami (Xiaomi, Samnsung) też nie widać różnicy. Na stronie aplikacji w Sklepie Google widać po opiniach, że ciągle problemy. Ale czy już je sobie rozwiązali tego nie wiem. A u Was jak? Wszystkim hula? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
pjnowak83 Posted February 27, 2021 Share Posted February 27, 2021 (edited) Cześć wszystkim powiedzcie mi działa u Was ? W niedziele nie działało naprawiło się . W czwartek znów się to pojawiło i zero nie da się połączyć z apką . Czy mi coś padło czy znowu serwery ? Pozdrawiam Edited February 27, 2021 by pjnowak83 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monika1992 Posted February 27, 2021 Share Posted February 27, 2021 Hej, U mnie od niedzieli nadała nic ;( Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
pjnowak83 Posted February 27, 2021 Share Posted February 27, 2021 (edited) Monika u mnie poszło . Wyłączyłem odkurzacz na parę godzin plus odłączyłem stację ładującą . Po kilku godzinach włączyłem i przeprowadziłem konfigurację od nowa . czyli dwa przyciski na raz i od początku i poszło działa ok . Ps. Lokalizacja Niemcy Edited February 27, 2021 by pjnowak83 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystian83 Posted February 27, 2021 Share Posted February 27, 2021 Dnia 25.08.2020 o 20:24, Gawronnek napisał: Nie wiem jakie masz hasło do wifi, ale czytałem że znaki specjalne mogę komplikować parowanie, podobnie w nazwie sieci. Dzięki bardzo! U mnie to rozwiązało problem - przynajmniej tak mi się wydaje, bo po zmianie nagle odkurzacz złapał... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monika1992 Posted February 27, 2021 Share Posted February 27, 2021 Hej, Dzięki za podpowiedź z tą stacją ładującą, tego akurat nie robiłam. Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monika1992 Posted February 28, 2021 Share Posted February 28, 2021 17 godzin temu, pjnowak83 napisał: Monika u mnie poszło . Wyłączyłem odkurzacz na parę godzin plus odłączyłem stację ładującą . Po kilku godzinach włączyłem i przeprowadziłem konfigurację od nowa . czyli dwa przyciski na raz i od początku i poszło działa ok . Ps. Lokalizacja Niemcy Hej, Bardzo dziękuję za tą podpowiedź!!!! W końcu pomogło!!! Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
mbobojar Posted March 10, 2021 Share Posted March 10, 2021 Kupilem odkurzacz dwa tygodnie temu i od początku mam ten sam problem. Niestety pomaga jedynie łączenie się przez router z telefonu, ale chcę mieć dostęp do odkurzacza nie tylko jak jestem w domu.Nazwa sieci jest prosta (3 znaki), WPA2, hasło 13 znaków (próbowałem też krótsze), jedynie duże i małe litery i cyfry.Próbowałem z regionami Chiny, Polska, Niemcy. Nic nie działa. Resetowalem też całe urządzenie, usuwałem dane aplikacji i dalej nic...Czy to jest problem odkurzacza czy jakichś serwerów Xiaomi?Nie wiem czy mam reklamować Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts