piteq Posted August 25, 2020 Share Posted August 25, 2020 Szukając wyświetlacza natknąłem się na d wa rodzaje: z ramką i bez.Który z nich jest lepszy?Oczywiście nie chodzi mi tu o parametry techniczne, gdyż te są raczej identyczne, lecz o łatwość montażu.Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie i mógłby mi doradzić co wybrać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted August 25, 2020 Share Posted August 25, 2020 27 minut temu, piteq napisał: co wybrać? Wiadomo że z ramką. Chcesz odklejać od starego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted September 10, 2020 Share Posted September 10, 2020 Wbrew pozorom temat rozległy. Jak kupisz z ramką (redmi note 5?) wyświetlacz oryginalny to przełożenie części trochę zajmie choć i tak to bardzo łatwe, byle tylko nie wyrywać anten z płyty głównej bo czasem taki demontaż wymaga odpięcia anteny z płyty lub USB by jakoś wyjąć części osobno. Jak kupisz z ramką nieoryginalny tzn ramka OEM + OEM ekran wklejony z allegro tak "bo łatwa wymiana" to generalnie jak wyżej ale z większymi problemami ze złożeniem tego ponieważ ramki OEM z allegro często są słabo spasowane z oryginalną obudową i często nie domykają się zaczepy albo i czasem ekran odstaje bo przyklejony na byle taśmę Jak kupisz ekran do wklejenia i sam go wykleisz a potem wkleisz to odpada przekładanie części. W tym modelu i w wielu innych wystarczy zdjąć obudowę > wyciągnąć baterię > odczepić taśmę LCD z płyty i wykleić ekran podgrzewając go (można nawet suszarką przez 10 minut). Potem czyszczenie ramki i wklejenie klejem T7000. Robota o tyle łatwa, że wszystko zostaje w telefonie. W nowych telefonach to nawet baterii nie trzeba wyjmować np w MI 9T. No ale zależy kto jakie ma środki do wymiany i umiejętności. Czasem taniej i bezpieczniej jest metoda nr 3 bo ekran do wklejenia tańszy i starczy na klej. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
frrancuz Posted September 10, 2020 Share Posted September 10, 2020 Jak padł tylko ekran a reszta cała, nie złamałeś czy wygiąłeś telefonu to sam ekran. Jestem "laikiem". Sam w domu zrobiłem kiedyś redmi 5, a przedwczoraj note 7. Powoli, cierpliwie. Za pierwszym razem kilka h robiłem bo się o wszystko bałem. Note 7 nie wiem czy 30 minut mi zajęło. Mam opalarke, to grzanie szybko poszło. Kupiłem sam ekran(do R5) z "zestawem", jest tam kilka plastików, przyssawka, klej. Wystarczyło na 2 razy, a jeszcze zostało. Próbuj sam ekran. Przekonasz się czy to dla ciebie Dnia 25.08.2020 o 12:28, FromWP napisał: Wiadomo że z ramką. Chcesz odklejać od starego? Pewnie. Mniej roboty wydłubać stary ekran niż przenosić każdy detal. Zwłaszcza że w takich ramkach w większości nie ma nic, gumek, siatek, tasiemek.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
koko63 Posted October 1, 2020 Share Posted October 1, 2020 Pytanie podchwytliwo-druzgocące: Skąd wziąć oryginalny wyświetlacz Mi9t bez ramki? Zdecydowanie kupię oryginalny wyświetlacz Mi9t bez ramki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
r0bertt Posted October 1, 2020 Share Posted October 1, 2020 12 godzin temu, koko63 napisał: Pytanie podchwytliwo-druzgocące: Skąd wziąć oryginalny wyświetlacz Mi9t bez ramki? Zdecydowanie kupię oryginalny wyświetlacz Mi9t bez ramki. Sprawdzałeś dragon? Link to comment Share on other sites More sharing options...
koko63 Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 (edited) Dnia 1.10.2020 o 22:40, r0bertt napisał: Sprawdzałeś dragon? Tak, choć wolałbym kupić w Polsce, bo szybciej Edited October 4, 2020 by koko63 Link to comment Share on other sites More sharing options...
koko63 Posted October 6, 2020 Share Posted October 6, 2020 (edited) Na dragonie są jakieś , za przeproszeniem, jaja.Próbujac zamówić tam jest zalecana przeglądarka IE.Nie mogłem dokonać mego parczisu z firefoxa na Linuxie. Jaja, jaja, jaja. Edited October 6, 2020 by koko63 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted October 16, 2020 Share Posted October 16, 2020 nie no bez przesady... bez problemu strona chodzi na Operze, Chrome na Linuxie. Masz linuxa to przecież masz tysiąc przeglądarek.To przeszkoda by nie kupić oryginalnego ekranu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts