Jump to content

Wyświetlacz z ramką czy bez?

piteq

Recommended Posts

Szukając wyświetlacza natknąłem się na d wa rodzaje: z ramką i bez.Który z nich jest lepszy?Oczywiście nie chodzi mi tu o parametry techniczne, gdyż te są raczej identyczne, lecz o łatwość montażu.Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie i mógłby mi doradzić co wybrać?

• 3 weeks later...

Wbrew pozorom temat rozległy.

• Jak kupisz z ramką (redmi note 5?) wyświetlacz oryginalny to przełożenie części trochę zajmie choć i tak to bardzo łatwe, byle tylko nie wyrywać anten z płyty głównej bo czasem taki demontaż wymaga odpięcia anteny z płyty lub USB by jakoś wyjąć części osobno.
  • Jak kupisz z ramką nieoryginalny tzn ramka OEM + OEM ekran wklejony z allegro tak "bo łatwa wymiana" to generalnie jak wyżej ale z większymi problemami ze złożeniem tego ponieważ ramki OEM z allegro często są słabo spasowane z oryginalną obudową i często nie domykają się zaczepy albo i czasem ekran odstaje bo przyklejony na byle taśmę
  • Jak kupisz ekran do wklejenia i sam go wykleisz a potem wkleisz to odpada przekładanie części. W tym modelu i w wielu innych wystarczy zdjąć obudowę > wyciągnąć baterię > odczepić taśmę LCD z płyty i wykleić ekran podgrzewając go (można nawet suszarką przez 10 minut). Potem czyszczenie ramki i wklejenie klejem T7000. Robota o tyle łatwa, że wszystko zostaje w telefonie. W nowych telefonach to nawet baterii nie trzeba wyjmować np w MI 9T.

No ale zależy kto jakie ma środki do wymiany i umiejętności. Czasem taniej i bezpieczniej jest metoda nr 3 bo ekran do wklejenia tańszy i starczy na klej.

• Like 1

Jak padł tylko ekran a reszta cała, nie złamałeś czy wygiąłeś telefonu to sam ekran. Jestem "laikiem". Sam w domu zrobiłem kiedyś redmi 5, a przedwczoraj note 7. Powoli, cierpliwie. Za pierwszym razem kilka h robiłem bo się o wszystko bałem. Note 7 nie wiem czy 30 minut mi zajęło.

Mam opalarke, to grzanie szybko poszło. Kupiłem sam ekran(do R5) z "zestawem", jest tam kilka plastików, przyssawka, klej. Wystarczyło na 2 razy, a jeszcze zostało. Próbuj sam ekran. Przekonasz się czy to dla ciebie

Dnia 25.08.2020 o 12:28, FromWP napisał:

Wiadomo że z ramką. Chcesz odklejać od starego?

Pewnie. Mniej roboty wydłubać stary ekran niż przenosić każdy detal. Zwłaszcza że w takich ramkach w większości nie ma nic, gumek, siatek, tasiemek.. 

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...