bizielamobile Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Dzień dobry Mam problem z płatnościami NFC moim MI9, najgorsze jest to, że czasami "przechodzą", a czasami nie. Nie ma to znaczenia czy jest to pierwsza płatność tego dnia, nie ma też znaczenia jaką kwotę płacę. NFC działa, bo po zbliżeniu telefonu do terminala, pomimo tego że kartę trzymam przy nim nawet parę sekund czasami jest komunikat, że karta została odsunięta zbyt szybko, Czytałem już wcześniejsze posty związane z tym problemem, niestety rozwiązania w nim zawarte nie pomogły (portfel mam ustawiony na HCE i dodane uprawnienai NFC dla Google Pay i mBank). Wcześniej płaciłem tą konfiguracją ( Google Pay i mBank Samsungiem s7) i nie było żadnych problemów. Nie wiem czy to może mieć coś wspólnego z drugim problemem, który występuje w tym telefonie. Mianowicie podczas połączenie z zestawem głośnomówiącym w samochodzie, zasięg na ekranie radia co chwilę znika, pomimo tego że w tym samym momencie na telefonie zasięg jest na "maxa". Wtedy kiedy ma miejsce ta sytuacja nie mogę wykonać połączenia z samochodu, jednak kiedy mam połączenie przychodzące i odbiorę je za pomocą telefony (nie za pomocą przycisku na kierownicy, bo w tym momencie jest nieaktywny) to mogę odebrać połączenie i słychać je przez zestaw i zasięg w ułamku sekundy wraca na wyświetlacz radia. Czy może to być spowodowane tym, że pomimo używania tylko jednej karty SIM na przemian wysyłany jest sygnał do radia raz z jednej karty i drugiej (pusty slot SIM)? Czy może być taka sytuacja, że problem z płatnościami mBank przez NFC i Google Pay też jest spowodowany tym, że telefon traci momentami zasięg? czy to tylko taki zbieg okoliczności. Ma ktoś jakiś pomysł? Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc.
mrosi Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Jak rozumiem, to czytałeś...? https://miuipolska.pl/problem-z-platnosciami-nfc-na-romie-xiaomi-eu-miuipolska/
bizielamobile Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2019 czy problem opisany w powyższym linku może występować w telefonie zakupionym z Polskiej dystrybucji (www.mi-home.pl)? Czy fabrycznie nowy telefon ma odblokowany bootloader?
bizielamobile Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Sprawdziłem, bootloader jest zablokowany
sp4ubw Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 2 godziny temu, bizielamobile napisał: czy problem opisany w powyższym linku może występować w telefonie zakupionym z Polskiej dystrybucji (www.mi-home.pl)? Czy fabrycznie nowy telefon ma odblokowany bootloader? Nie x2
galakty Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 (edytowane) A na portfelu SIM sprawdzałeś? Bo u mnie na Mi 8 działa właśnie SIM, a nie HCE. Ewentualnie sprawdź czy NFC w ogóle działa, może jest uszkodzony. Edytowane 24 Kwietnia 2019 przez galakty
Soplus Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Kurcze, ja mam Mbank, Mi9 , HCE i wszystko śmiga.....
losmarte Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Dzień dobry Mam problem z płatnościami NFC moim MI9, najgorsze jest to, że czasami "przechodzą", a czasami nie. Nie ma to znaczenia czy jest to pierwsza płatność tego dnia, nie ma też znaczenia jaką kwotę płacę. NFC działa, bo po zbliżeniu telefonu do terminala, pomimo tego że kartę trzymam przy nim nawet parę sekund czasami jest komunikat, że karta została odsunięta zbyt szybko, Czytałem już wcześniejsze posty związane z tym problemem, niestety rozwiązania w nim zawarte nie pomogły (portfel mam ustawiony na HCE i dodane uprawnienai NFC dla Google Pay i mBank). Wcześniej płaciłem tą konfiguracją ( Google Pay i mBank Samsungiem s7) i nie było żadnych problemów. Nie wiem czy to może mieć coś wspólnego z drugim problemem, który występuje w tym telefonie. Mianowicie podczas połączenie z zestawem głośnomówiącym w samochodzie, zasięg na ekranie radia co chwilę znika, pomimo tego że w tym samym momencie na telefonie zasięg jest na "maxa". Wtedy kiedy ma miejsce ta sytuacja nie mogę wykonać połączenia z samochodu, jednak kiedy mam połączenie przychodzące i odbiorę je za pomocą telefony (nie za pomocą przycisku na kierownicy, bo w tym momencie jest nieaktywny) to mogę odebrać połączenie i słychać je przez zestaw i zasięg w ułamku sekundy wraca na wyświetlacz radia. Czy może to być spowodowane tym, że pomimo używania tylko jednej karty SIM na przemian wysyłany jest sygnał do radia raz z jednej karty i drugiej (pusty slot SIM)? Czy może być taka sytuacja, że problem z płatnościami mBank przez NFC i Google Pay też jest spowodowany tym, że telefon traci momentami zasięg? czy to tylko taki zbieg okoliczności. Ma ktoś jakiś pomysł? Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc.U mnie płatności przechodzą bez problemu w Alior i BNP Paribas, aczkolwiek jeszcze na mi 5 miałem terminale które odrzucały płatności telefonem.Czy te auto to BMW, bo ja mam tak samo, na mi 5 było bez problemuWysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
bizielamobile Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2019 41 minut temu, losmarte napisał: U mnie płatności przechodzą bez problemu w Alior i BNP Paribas, aczkolwiek jeszcze na mi 5 miałem terminale które odrzucały płatności telefonem. Czy te auto to BMW, bo ja mam tak samo, na mi 5 było bez problemu Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Tak to auto to BMW navi CCC professional, trochę lipa 1 godzinę temu, galakty napisał: A na portfelu SIM sprawdzałeś? Bo u mnie na Mi 8 działa właśnie SIM, a nie HCE. Ewentualnie sprawdź czy NFC w ogóle działa, może jest uszkodzony. Płatności sprawdzałem na portfelu SIM, też nie działa, a na HCE raz tak, a raz nie, NFC działa, bo próbowałem przesyłać pliki z innego telefonu i wszystko jest ok.
mrosi Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 @bizielamobile, mam też konto w BGŻ PNB Paribas, i też co pewien czas muszę powtarzać procedurę opisana w przytoczonym wcześniej linku. Żeby nie było, NFC mam ustawione na HCE. Na Portfel SIM nie działa. Zresztą, to samo z Aliorem.
AKG Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 @bizielamobile miewam na globalu podobnie, że zbyt szybko odsunięto i także w mBanku... Ja zauważyłem, że problem jest tylko z niektórymi terminalami, tymi które są łukowate (lampki są poniżej płaszczyzny terminala). Niekiedy jak kładę tel na terminalu to nie łapie. Jak przyłożę bardziej OD STRONY krótszego boku terminala to działa. Właściwie teraz zawsze opieram plecki telefonu na krótszej górnej krawędzi terminala. Tworzy się kąt między płaszczyzną telefonu, a krawędzią terminala mniej więcej 45-60 stopni.
stereo0 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 U mnie NFC z peopay działa dobrze. Nawet mnie to czasem zadziwia z jak daleka łapie mi nfc. Kartę czy poprzedni telefon to wręcz musiałem położyć, a tu ze znacznej odległości już działa
sp4ubw Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 @stereo0 mam dokładnie tak samo. 10cm i nie trzeba bardziej zbliżać, ale są terminale ze słabszym NFC i trzeba w nich bliżej. Poza tym zero problemów z Gpay na tym modelu na xiaomi.eu.
Daniel88 Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 Witam, mam pytanie odnośnine płatności NFC nie chcę zakładać kolejnego tematu. Mianowicie posiadam telefon kupiony na allegro ale nie z polskiej dystrybucji po numerze imei sprawdzezniu wyskakuje powiadomienie This is aMi 9 6GB RAM 128GB ROM Ocean Blue Delivery address: Luxembourg moje pytnie bo nie działa mi ani google pay ani płatność przez aplikacje ing gdzie jest dodana karta w obu wypadkach wyskakuje informacja: karta nie obsługiwana czy zalecenia z wcześniejszego postu powinny pomóc? Dodam że wersja miui global 10.2.9.0(PFAMIXM) i jakoś nie chce się zaktualizować, powinienem zmienić region na luxemburg aby nastąpiła aktualizacja? Dziękuje z góry za odpowiedź.
K4r0lSz Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Możliwe, że masz syfMIUI... czyli nieoficjalne, bo powinno się zaktualizować do 10.2.24 (już dawno). Choć wersja MIUI Global 10.2.9.0(PFAMIXM) jest normalnie wydawana jako oficjalna. Ja bym spróbował aktualizować ręcznie, czyli przez: Ustawienia > O telefonie > Aktualizacja systemu > ... > Wybierz paczkę aktualizacji pobraną z oficjalnej strony MIUI.
Muzyk Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Możliwe, że masz syfMIUI... czyli nieoficjalne, bo powinno się zaktualizować do 10.2.24 (już dawno). Choć wersja MIUI Global 10.2.9.0(PFAMIXM) jest normalnie wydawana jako oficjalna. Ja bym spróbował aktualizować ręcznie, czyli przez: Ustawienia > O telefonie > Aktualizacja systemu > ... > Wybierz paczkę aktualizacji pobraną z oficjalnej strony MIUI.EEA jest 10.2.24, global jest taki jak napisał więc wg. Mnie nie bardzo ma co i czym aktualizować...Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Kacper Skrzypek Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 9 godzin temu, K4r0lSz napisał: Możliwe, że masz syfMIUI... czyli nieoficjalne, bo powinno się zaktualizować do 10.2.24 (już dawno). To co ma to normalny Global. Po prostu jest to wersja "międzynarodowa" Globala, taka jaka była zawsze, a nie europejska, która jest w polskiej oficjalnej dystrybucji.
K4r0lSz Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 W polskiej dystrybucji jest EEA.A omawiana jest wersja z Luksemburga, więc pewnie ma Global Global Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka 1
JamCiTo Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 (edytowane) Dokładnie... U innych producentów np. Umidigi Luxemburg występuje jako jeden z krajów EU28, czyli EEA wedle Xiaomi. Edytowane 22 Maja 2019 przez JamCiTo
Rekomendowane odpowiedzi