pr0mateusz Opublikowano 27 Stycznia 2019 Opublikowano 27 Stycznia 2019 (edytowane) Witam! Mam dość duży problem z moim mi8. Kupiłem go z pl dystrybucji w wersji 256gb. Wifi działa, ale internet na danych działa tylko na zewnątrz w większych miastach. Nie działa w pomieszczeniach, czasem zadziała w domu, ale megamega wolno. Czasem kompletnie gubi zasięg, nie można się do mnie dodzwonić... Odsyłałem xiaomi trzy razy na gwarancje, wgrali mi za każdym razem nowe software i mówili, że wszystko działa (oczywiście, że działa, skoro salon mają w samym centrum łodzi, a na testy po za miasto nie ma komu jechać). Telefonu już nie odeśle czwarty raz na gwarancję, bo zbił mi się ekran... Testowałem go w play, orange, plus, t-mobile, virgin, a2 itp. Zmieniałem na 3g, lte, nowe apn i dalej nic. Myślę nad daniem do serwisu gdzieś w Gdańsku, żeby wymienili antenę, już się poddaje Nie mam pomysłu kompletnie, ktoś może miał podobny przypadek? Ma ktoś tą wersję lub poratowałby APN dla play? (konfiguracja sms nie jest dostępna dla mojej wersji...) Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam Edytowane 27 Stycznia 2019 przez pr0mateusz
Nezumi Opublikowano 27 Stycznia 2019 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Nie trzeba nic w Play konfigurować... Odpalasz, wsadzasz SIM i działa...
pr0mateusz Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2019 (edytowane) 4 minuty temu, Nezumi napisał: Nie trzeba nic w Play konfigurować... Odpalasz, wsadzasz SIM i działa... Dzięki za info. Widzę, że jesteś z GD, wiesz może gdzie mogę oddać telefon do naprawy? Byłem w zbitej szybce koło manhatanu, niestety nie naprawiają jeszcze tego modelu. edit: Jak wkładam moją kartę to p20 pro to internet płynie, problem jest z telefonem na 100pro Edytowane 27 Stycznia 2019 przez pr0mateusz
Nezumi Opublikowano 27 Stycznia 2019 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Może problem jest w samych APNach... Podaj screeny z speedtestów. Jak możesz to wgraj root i też pokaż dane z apek jak SignalGuru czy coś podobnego. Problem występuje na sofcie global? Próbowałeś wgrywać Xiaomi.eu? Ja nie naprawiam w Gda, wysyłam do Wrocławia do MiCenter, tam mam pewność oryginalnych części i wiem, że mi nie spierdzielą roboty i nie wróci w gorszym stanie niż jest.
stereo0 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Tak tylko napomkne, że mam numer w Virgin (czyli Play) i takie jaja ostatnia są z tą siecią, że chyba dziś jadę przenieść numer. Rodzice też mają w Virgin. Dzwonię do nich i po sygnale jak odbiorą jest cisza, dopiero za drugim razem ich slychac. Internetu praktycznie nie mam. Nie dziala mi dość często na roamingu plusa, a na T-Mobile strasznie wolno. Zasięgu Play u mnie nie ma praktycznie nigdzie, a do tego dochodzi fakt, że powoli rezygnują z roamingu krajowego (patrz Poznań). I w niedzielę mam zasięg, ktoś do mnie dzwonił i się nie dodzwonił, a ja żadnego śladu w postaci nawet sms nie mam ;/
pr0mateusz Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2019 22 godziny temu, Nezumi napisał: Może problem jest w samych APNach... Podaj screeny z speedtestów. Jak możesz to wgraj root i też pokaż dane z apek jak SignalGuru czy coś podobnego. Problem występuje na sofcie global? Próbowałeś wgrywać Xiaomi.eu? Ja nie naprawiam w Gda, wysyłam do Wrocławia do MiCenter, tam mam pewność oryginalnych części i wiem, że mi nie spierdzielą roboty i nie wróci w gorszym stanie niż jest. Softa miałem globala, teraz mam .eu. Wrzucam screeny speedtest, zdziwilem sie, ale internet z trudem, ale zrobił speedtest na wiosce w pomieszczeniu Dziś w mieście ciężko było połączyć się nawet z messegerem. Wrzucam screeny, niestety nie udało mi się połączyc z signal guru. Pozdrawiam
Nezumi Opublikowano 28 Stycznia 2019 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Speedtest wygląda OK. Byłoby fajnie, jakby Ci się udało signala uruchomić (Magisk wymagany).
pr0mateusz Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2019 Nie umiem zrootować telefonu, laik jestem w tym temacie... Zrobiłem nowy speedtest, po czym znowu utraciło połączenie i strony przestały się ładować. Nie mam słów na ten telefon, masakra
Nezumi Opublikowano 28 Stycznia 2019 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Według fona zasięg jest. Magisk pobierasz sobie z xda (a na forum chyba też są linki do paczek magiska) instalujesz zip tak samo jak aktu w TWRP. Nie wiem dlaczego bawiłeś się w aż 4 krotną gwarancję, trzeba było lecieć na rękojmię i za 2 razem już byś miał wymianę na nowy lub zwrot, ale na moje speedtesty wychodzą ok. ( w 2 wypadku masz "zerwanie" i ujemne wartości prawdopodobnie przez zmianę nadajnika w trakcie testu, na początku jesteś na Roamingu, potem w sieci macierzystej). Być może problem u Ciebie to nie telefon, a po prostu słabe zasięgi sieci 4G(tym bardziej, że niby w miastach działa wszystko ok). Przełącz się na 3G, ustaw 3G jako preferowany typ sieci (jeżeli jesteś w Play, to test zrób nawet na każdym dostępnym BTSie) i zobacz, czy też Ci będzie tak zrywać.
galakty Opublikowano 28 Stycznia 2019 Opublikowano 28 Stycznia 2019 @Nezumi Speedtesty nie wychodzą ok, bo o ile pobieranie może być słabe/zapchane, to wysyłanie ma zerowe i coś jest nie tak. I po cholerę magisk? Mi 8 działa poprawnie po wyjęciu z pudełka, u mnie w domu od 20 do 70 mbps pokazuje download, NIC nie ustawiałem, żadne wymuszanie i tym podobne. Albo ma walniętą sztukę, albo kartę sim, albo dziurę w zasięgu.
pr0mateusz Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2019 11 minut temu, galakty napisał: @Nezumi Speedtesty nie wychodzą ok, bo o ile pobieranie może być słabe/zapchane, to wysyłanie ma zerowe i coś jest nie tak. I po cholerę magisk? Mi 8 działa poprawnie po wyjęciu z pudełka, u mnie w domu od 20 do 70 mbps pokazuje download, NIC nie ustawiałem, żadne wymuszanie i tym podobne. Albo ma walniętą sztukę, albo kartę sim, albo dziurę w zasięgu. Sim zmieniana 30 razy. Ta sama karta działa na innym xiaomi wybornie. Strzelam na walniętą sztukę, jest szansa, że serwis mi to naprawi za cenę nie przekraczającą nowego telefonu? XD
galakty Opublikowano 28 Stycznia 2019 Opublikowano 28 Stycznia 2019 11 minut temu, pr0mateusz napisał: Sim zmieniana 30 razy. Ta sama karta działa na innym xiaomi wybornie. Strzelam na walniętą sztukę, jest szansa, że serwis mi to naprawi za cenę nie przekraczającą nowego telefonu? XD Ja bym się w naprawy nie bawił, bo to nowy telefon i ma działać. Rękojmia i tyle.
pr0mateusz Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2019 Przed chwilą, galakty napisał: Ja bym się w naprawy nie bawił, bo to nowy telefon i ma działać. Rękojmia i tyle. Chciałbym, ale tak jak pisałem w pierwszym poście (Telefonu już nie odeśle czwarty raz na gwarancję, bo zbił mi się ekran...). Miałem szkło, ale poszło małe pęknięcie u góry niestety
Nezumi Opublikowano 28 Stycznia 2019 Opublikowano 28 Stycznia 2019 31 minut temu, galakty napisał: Speedtesty nie wychodzą ok, bo o ile pobieranie może być słabe/zapchane, to wysyłanie ma zerowe i coś jest nie tak. Zwróciłeś uwagę, że to jest test w Roamingu? Pewnie nie. Tam nie dość, że masz lejek to i same wartości są bardzo słabe często (u mnie na roamingu Orange mam 2 0.01mb/s, a fon na LTE Play śmiga po 70-80). 32 minuty temu, galakty napisał: I po cholerę magisk? Żeby określić siłę nadajników, ich stabilność? Do tego fajnie jest mieć Signala, a bez roota tego nie zrobisz. 33 minuty temu, galakty napisał: Albo ma walniętą sztukę, albo kartę sim, albo dziurę w zasięgu. albo, albo, albo... chodzi o to, aby właśnie dojść, co to. Na moje jak na razie wyglądało to na dziurę w zasięgu, ale jak już wyżej autor wątku napisał, na innym fonie łapie mu wszystko OK. 20 minut temu, pr0mateusz napisał: za cenę nie przekraczającą nowego telefonu? Spokojnie, to nie ekran. Jeżeli jest gdzieś walnięta antena, to to są grosze...
sp4ubw Opublikowano 28 Stycznia 2019 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Nie może mieć uszkodzonej anteny gdyż ma zasięg na full pokazywany. @pr0mateusz, jeśli masz możliwość włóż kartę SIM innego operatora, np. plus i zobacz czy będzie ok.
pr0mateusz Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2019 2 minuty temu, sp4ubw napisał: Nie może mieć uszkodzonej anteny gdyż ma zasięg na full pokazywany. @pr0mateusz, jeśli masz możliwość włóż kartę SIM innego operatora, np. plus i zobacz czy będzie ok. Dzięki, wkładałem już wszystkie możliwe sieci do slotu, na każdej to samo, najlepszy zasięg na orange, ale co z tego jak dostępu do internetu i tak nie ma. Telefon zagadka
Nezumi Opublikowano 29 Stycznia 2019 Opublikowano 29 Stycznia 2019 9 godzin temu, sp4ubw napisał: Nie może mieć uszkodzonej anteny gdyż ma zasięg na full pokazywany. To nie ma znaczenia, że "pokazuje full", bo chodzi o to, że zrywa i to każdego operatora... My możemy gdybać, dopóki ktoś tego fona nie otworzy i nie sprawdzi to się nie dowiemy co w hardzie poszło. Jeżeli winna antena (np źle wpięta/uszkodzona) to kwestia groszy, a może być uwalone nawet coś na mobo, czy też w SoC... Bóg jeden wie... i koszta rosną... @pr0mateusz Jeżeli chcesz ten fon zatrzymać, to wyślij gdzieś na diagnozę do serwisu. Jeżeli nie, to opchnij jako uszkodzony i tyle.
stereo0 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Opublikowano 29 Stycznia 2019 A próbowałeś apka pobrane, ustawienia, limit pobierania? Głupie, ale może zatrybi jak tam dasz bez limitu
pr0mateusz Opublikowano 29 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 29 Stycznia 2019 11 godzin temu, Nezumi napisał: To nie ma znaczenia, że "pokazuje full", bo chodzi o to, że zrywa i to każdego operatora... My możemy gdybać, dopóki ktoś tego fona nie otworzy i nie sprawdzi to się nie dowiemy co w hardzie poszło. Jeżeli winna antena (np źle wpięta/uszkodzona) to kwestia groszy, a może być uwalone nawet coś na mobo, czy też w SoC... Bóg jeden wie... i koszta rosną... @pr0mateusz Jeżeli chcesz ten fon zatrzymać, to wyślij gdzieś na diagnozę do serwisu. Jeżeli nie, to opchnij jako uszkodzony i tyle. Tak zrobię, zawiozę go do mi poland w Gdyni Dziękuje za pomoc. @stereo0 dzięki za info, właśnie ustawiłem, zobaczymy co będzie. Jak nie działa mi net to wyszukuje ręcznie operatora i czasem nawet taki system działa jak zmieniam z 4g na 3g, 2g, ale nie będę latał po Polsce i zmieniał non stop manualnie sieci, to się mija z celem. DZIĘKI ZA POMOC!
tpawel Opublikowano 31 Stycznia 2019 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Trochę to wygląda na walnięty modem albo software modemu. Zwykla zabawa softami jak widać nic nie daje. Trzeba się dostać do modemu. Kiedyś przy okazji prób odblokowania b20na mi6 trafiłem gdzieś temat w którym ludzie podmienili sterowniki modemu z innych modeli. Proste to nie było. Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka
pr0mateusz Opublikowano 3 Lutego 2019 Autor Opublikowano 3 Lutego 2019 Dnia 31.01.2019 o 07:00, tpawel napisał: Trochę to wygląda na walnięty modem albo software modemu. Zwykla zabawa softami jak widać nic nie daje. Trzeba się dostać do modemu. Kiedyś przy okazji prób odblokowania b20na mi6 trafiłem gdzieś temat w którym ludzie podmienili sterowniki modemu z innych modeli. Proste to nie było. Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka Dzięki za odpowiedź. Z takich nowych rzeczy, które zauważyłem to to, że dziś kupiłem kartę z plusa, internet działa w Gdańsku bardzo wolno, albo nie działa, zaś w play mam zasięg 4g+ i internet chodzi nawet w mieszkaniu. Czasem się zawiesi w budynku lub galerii. Żaden apn, ani play ani plus nie posiada konfiguracji dla tego modelu 256gb....
Nezumi Opublikowano 3 Lutego 2019 Opublikowano 3 Lutego 2019 1 godzinę temu, pr0mateusz napisał: Żaden apn, ani play ani plus nie posiada konfiguracji dla tego modelu 256gb. Nie rozumiem... Co ma pojemność do modemu? W Plusie może Ci wolno działać, bo on wymaga poprawienia domyślnych APNów, w Play taki zabieg nie jest konieczny. To, że w jakiejś Galerii, czy bloku/domu zasięg potrafi urwać to nic dziwnego, tak po prostu jest. U mnie w domu mam niby ciągle 4G+, ale jak zejdę sobie do kuchni to potrafi urwać i zejść do H/H+...
TeknomaTek Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Witam, podpinam się pod temat. Czy serwis coś odpowiedział w tym temacie? U mnie to samo, internet ciągle zrywa, czasami w ogóle nie mam internetu pomimo pełnego zasięgu LTE. Mam pełen zasięg a nie mogę dzwonić albo nikt nie może się dodzwonić do mnie. Nie chcę zmieniać telefonu bo z całej reszty jestem zadowolony, ale irytuje mnie brak lub bardzo wolny internet.
Carburator Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Też mam model z 256 GB, jednak nie mam problemów z netem. Może nie jest genialnie, ale też nie ma tragedii. Wyniki z centrum Warszawy.
kacluk Opublikowano 27 Maja 2020 Opublikowano 27 Maja 2020 (edytowane) Witam jak w temacie mam problem z moimi 2sztukami xiaomi mi8... W sumie tego nie zauważałem bo nie miałem możliwości porównania z innym telefonem. Problem polega na bardzo wolnym internecie 4g. wyjąłem kartę sim z jednego xiaomi mi8 i włożyłem do iphona 8plus i zrobiłem kilka testów. i wyniki są straszne.. tam gdzie xiaomi mi8 ma 8mb/s tam iphone dociąga do 30mb/s Mało tego iphone w przypadku braku 4g przełączy się na 3g i nadal ma szybszy internet niż mi8.. W xiaomi wybierając na sztywno tylko 3g nie mam sygnału.. Oba xiaomi w wersji global. sprawdzałem na romie global, xiaomi.eu, lineage os zawsze tak samo wygląda.. xiaomi jest dużo słabsze.. mam już ich dość i przymierzam się do przesiadki na apple choć tego nie chcę. Czy ktos ma pomysł co może być nie tak?? Dodam że oba telefony pracują w sieci three UK.. i patrząc po iphonie nie jest to problem z siecią.. Podzięlę się rozwiązaniem mojego problemu z Wami.. Okazało się, iż xiaomi mi8 a iphone 8plus mimo tylu samu kresek zasięgu łaczą się z nadajnikiem na rożnych bandach.. xiaomi używa band 20 a iphone dużo szybszego band 3.. Jak to sprawdzić.. w iphonie: If you see the 4G or LTE symbol: Type: *3001#12345#* into the area you normally use to input a phone number and press call. You will enter Field Test mode. You should see the Freq Band Indicator or EARFCN or UARFCN number. i tam będzie masa informacji odnośnie nadajnika.. w xiaomi wiadomo aplikacją LTE discovery.. Dlaczego tak jest?? nie wiem.. ale prędkość połączenia można testować bez speedtestów ( ja zużyłem 3.7gb żeby to odkryć:) ) Wszystko widać w phone info (u mnie karta sim) na band 20 nie jestem w stanie osiągnąć wyższysch prędkości niż te zaznaczone na czerwono.. Obecnie będę odblokowywał bootloader+ root (chyba że można zrotować z zablokowanym bootloaderm?? ) i do tego program z google play "Network signal guru" i na sztywno ustawię band 3... Wiem że to sięc three uk ale w Polskich sieciach jest zapewne to samo.. Band 20 ma dużo większy zasięg ale dużo mniejszą prędkość.. Dziwne że xiaomi ma problem z używaniem właściwego bandu PS: zmiana regionu na np Ukrainę gdzie nie używają band 20 także nie pomagała.... Wybaczcie za mega poemat ale problem mój uważam za rozwiązany. zostało tylko przeprowadzić testy Edytowane 28 Maja 2020 przez mrosi Nie piszemy posta pod postem
Rekomendowane odpowiedzi