Skocz do zawartości

Amazfit BIP - zła synchronizacja z Mi Fit

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy zauważyliście, że niektóre (a może wszystkie) dane źle się synchronizują z Mi Fit? Np. puls, w czasie treningów widzę na zegarku np. 120, 125 i więcej, a potem, po synchronizacji z Mi Fit, w telefonie jest np. max tętno w ciągu całego dnia było 105, na wykresie też nie ma nic powyżej 105. To nie jest jednorazowa sprawa, zauważyłem kilka razy. Jakby nie wszystkie dane z zegarka były ściągane przez Mi Fit, część jakoś "się gubi".

To samo dotyczy snu, ale może już w samym zegarku pomiar jest do bani, generalnie Mi Fit dodaje sporo, już nie śpię, a według Mi Fit nadal śpię.

O liczeniu kalorii i przeliczaniu kroków na kilometry nie wspominam, bo to kompletne bzdury.

Na koniec pytanie retoryczne: czy jest chociaż jedna funkcja (może oprócz pokazywania godziny), która w tym zegarku i przeznaczonym do niego sofcie działa poprawnie? :)

Opublikowano

Pomiary to jedna sprawa, wiem, że mogą być niezbyt dokładne, ale ściąganie wyników tych pomiarów z zegarka do telefonu, czy chociaż to mogłoby dobrze działać? Wiem, głupio się pytam, mogłoby, ale nie działa, bo i po co, skoro i tak się sprzeda :)

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, bembenek napisał:

Pomiary to jedna sprawa, wiem, że mogą być niezbyt dokładne, ale ściąganie wyników tych pomiarów z zegarka do telefonu, czy chociaż to mogłoby dobrze działać?

Nie wiem czy to jest problem niedokładnego ściągania wyników, czy po prostu innej analizy tego co zarejestrował zegarek. Co do pulsu to tu raczej powinno być podobnie. Z resztą już niekoniecznie, bo MiFit ma niby jakieś własne "inteligentne" algorytmy analizowania tego co wczytał. Możliwe że stąd wynikają różnice. Tak czy inaczej to te wyniki trzeba traktować z pobłażaniem. 

Opublikowano

Przez jakiś czas używałem Gadgetbridge i tam puls był dobrze ściągany z zegarka, na wykresie były zaznaczone punkty pomiarowe i przy nich liczby, według moich obserwacji to co na wykresie zgadzało się z tym, co widziałem w zegarku, oczywiście nie gapiłem się cały czas i nie notowałem, ale tak na oko się zgadzało, a w MiFit tak na oko zupełnie nic się nie zgadza. Gdyby Gadgetbridge nie miał problemu "silent disconnect" (rozłączanie i brak ponownego połączenia, bez żadnej sygnalizacji w zegarku i telefonie), to byłby znakomity zamiennik MiFit. Ale nie jest, i tak naprawdę nie ma żadnego w pełni sprawnego softu do tego zegarka, tylko trochę różnego, niedorobionego badziewia.

Opublikowano

Ale na co patrzysz w mi fit w analizę treningu czy wykres tętna.

Co do pomiarów jest niemal identyczny jak ciśnieniomierz, który mam z apteki i ma homologacje medyczną. 

Mam tez amazfit pace i po założeniu obu na rękę pokazują dokładnie ten sam wynik.

Opublikowano
14 godzin temu, bembenek napisał:

Gdyby Gadgetbridge nie miał problemu "silent disconnect"

Najnowsza wersja GB 0.30 już nie ma problemów z rozłączaniem  i ponownym połączeniem. Poprzednie miały (przynajmniej u mnie).

Opublikowano (edytowane)

Tak przy okazji. Zrobiłem z żoną test. Ja mam Samsunga oba HTC. Oto wynik wczorajszego spaceru.

Oba telefony miały najnowszego MI Fita 3.5.0 i oba włączone i wylaczone w tym samym czasie przy max fix gps.

20181021_120949.thumb.jpg.134ed864e48b89808a409a48da645824.jpg

20181021_120908.jpg

Edytowane przez Pan Arek
Opublikowano

GB 0.30 nadal ma ten sam problem, rozłącza się "po cichu" i sam nie połączy.

Pan Arek: patrzę na wykres tętna z całego dnia i widzę, że brakuje wielu pomiarów, które widziałem wcześniej na zegarku. W GB są wszystkie wartości, a Mi Fit coś jakby nie wszystko ściąga z zegarka.

Nie używam tej funkcji "treningów", nie znalazłem zastosowania.

Opublikowano
17 godzin temu, bembenek napisał:

Pan Arek: patrzę na wykres tętna z całego dnia i widzę, że brakuje wielu pomiarów, które widziałem wcześniej na zegarku. W GB są wszystkie wartości, a Mi Fit coś jakby nie wszystko ściąga z zegarka.

Nie używam tej funkcji "treningów", nie znalazłem zastosowania.

Bo wydaje mi się, że puls zbadany podczas treningu nie trafia do "Tętno" tylko Ostatni trening -> wykres.

Opublikowano

Chyba pozostaje tylko czekać na nowsze Gadgetbridge, może w końcu naprawią tego buga z połączeniem. Używałem Notify&Fitness, tam chyba dane były dobrze synchronizowane, ale wciągało mi baterię (CPU aktywny 70% czasu), potem testowałem Tools & Amazfit (chyba tak się nazywa), też zjadało baterię i wysypywało się przy wejściu w niektóre opcje. Jest coś jeszcze, o czym nie wiem?