Skocz do zawartości

MI3 wymiana obudowy - pękła sama z siebie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do znaczka to był taki tylko chwilę po wyjęciu z pudełka i zdjęcia zrobiłem wcześniej, a później już mi się nie chciało. Ale docisnąłem go palcem bo minimalnie nie dolegał i od tego czasu już jest super równy, identycznie jak w oryginale. I uprzedzając pytania - nie odchodzi ani nic z tych rzeczy. A telefon noszę bez żadnego etui więc jest to raczej wyznacznik trwałości :-)

Ogólnie uważam, że jakość jest fenomenalna za te pieniądze. Przebija nawet obudowy za $20, które były podawane na początku tematu. A jeśli ktoś się jara kolorami w stylu Nokii to tym bardziej polecam sprzedawcę :-)

Opublikowano (edytowane)

Ja kupiłem za 6,86$ i jest jak oryginał. Nawet wytłoczenia w środku są identyczne w . Miałem czarną, a teraz wziąłem białą. Chyba też jest lakierowana, więc może się wycierać.

Na minus jest to, że jest śliska i telefon ucieka z ręki. Trzeba będzie się przyzwyczaić.

Wymiana banalnie prosta. Dobrze jest mieć dłuższe paznokcie na kciukach, ale nie długie. Mam na myśli, że jeśli bym był świeżo po obcinaniu paznokci, to musiałbym szukać jakiegoś narzędzia, a tak to sobie poradziłem z użyciem jedynie śrubokręta.

Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka

Edit.

Przesyłkę dostałem dokładnie w 8 dniu po zamówieniu.

Edytowane przez niezmierny
Opublikowano

Odkręcasz dwie śrubki przy slocie SIM i podważasz róg telefonu przy porcie USB czymś plastikowym np. kartą. 
Potem ciągniesz po dłuższej krawędzi i po obu krótszych. Nie trzeba żadnego wkrętaka.

Opublikowano

Ja kupiłem za 6,86$ i jest jak oryginał. Nawet wytłoczenia w środku są identyczne w . Miałem czarną, a teraz wziąłem białą. Chyba też jest lakierowana, więc może się wycierać.

Na minus jest to, że jest śliska i telefon ucieka z ręki. Trzeba będzie się przyzwyczaić.

Wymiana banalnie prosta. Dobrze jest mieć dłuższe paznokcie na kciukach, ale nie długie. Mam na myśli, że jeśli bym był świeżo po obcinaniu paznokci, to musiałbym szukać jakiegoś narzędzia, a tak to sobie poradziłem z użyciem jedynie śrubokręta.

Edit.

Przesyłkę dostałem dokładnie w 8 dniu po zamówieniu.

Rzuć linka z tą obudową

Tepnięte z mi3

Opublikowano

@bullsblood- szczyt lenistwa  :mrgreen: nawet nie chce ci się przeczytać parę postów wcześniej? Link tam jest jak byk i nie krwawi  :mrgreen: i nie musiałbyś byś pisać swojego posta, co cię pewnie umęczyło   :roll:

Opublikowano (edytowane)

Nie trzeba żadnego wkrętaka.

Wkrętak jest potrzebny, aby odkręcić śrubki przy slocie karty SIM.

Link do mojej obudowy:

http://www.aliexpress.com/item/OEM-Black-Gold-White-Back-Battery-door-Housing-Bezel-rear-Cover-For-Xiaomi-Xiao-Mi-3/32344886220.html

Uwaga - obudowa znowu pękła po około tygodniu - masakra.

Edytowane przez niezmierny
Opublikowano

markowe otwieraki z iFixit bądź od biedy coś z allegro, ale jakość nie ta sama. Uwierz mi, że są dużo cięższe telefony do otwarcia zatrzasków obudowy niż MI3 :wink:.

jakos nie moge nic znaleść na temat tych iFixit,możesz podac linka?

Opublikowano

@bullsblood- szczyt lenistwa  :mrgreen: nawet nie chce ci się przeczytać parę postów wcześniej? Link tam jest jak byk i nie krwawi  :mrgreen: i nie musiałbyś byś pisać swojego posta, co cię pewnie umęczyło   :roll:

Niby w którym miejscu?

Opublikowano (edytowane)

Wkrętak jest potrzebny, aby odkręcić śrubki przy slocie karty SIM.

Link do mojej obudowy:

m.aliexpress.com/item/32344886220.html?productId=32344886220&productId=32344886220&productId=32344886220&product=%7B"adminSeq"%3A220080843%2C"aeProductSKUEsiDTOs"%3A%5B%7B"skuAttr"%3A"14%3A193%23Black"%2C"skuBulkDiscount"%3A5%2C"skuBulkOrder"%3A3%2C"skuBulkPrice"%3A9.31%2C"skuPrice"%3A9.80%7D%2C%7B"skuAttr"%3A"14%3A29%23white"%2C"skuBulkDiscount"%3A5%2C"skuBulkOrder"%3A3%2C"skuBulkPrice"%3A9.31%2C"skuPrice"%3A9.80%7D%2C%7B"skuAttr"%3A"14%3A691%23silver"%2C"skuBulkDiscount"%3A5%2C"skuBulkOrder"%3A3%2C"skuBulkPrice"%3A9.31%2C"skuPrice"%3A9.80%7D%2C%7B"skuAttr"%3A"14%3A350850%23Gold"%2C"skuBulkDiscount"%3A5%2C"skuBulkOrder"%3A3%2C"skuBulkPrice"%3A9.31%2C"skuPrice"%3A9.80%7D%5D%2C"isSkuProperty"%3Atrue%2C"lot"%3Afalse%2C"multiUnitName"%3A"pieces"%2C"numberPerLot"%3A1%2C"oddUnitName"%3A"piece"%2C"offlineDate"%3A1434590208000%2C"productId"%3A32344886220%2C"productMaxPrice"%3A9.80%2C"productMinPrice"%3A9.80%2C"seotitle"%3A"OEM+Black+Gold+White+Back+Battery+door+Housing+Bezel+rear+Cover+For+Xiaomi+Xiao+Mi+3+M3+Mi3+WCDMA+Version+%2B+logo+%2B+Tracking+No"%2C"shopNumber"%3A1202308%7D&category=%7B"categoryName"%3A"Phone+Bags+%26+Cases"%2C"categoryUrl"%3A"http%3A%2F%2Fwww.aliexpress.com%2Fcategory%2F380230%2Fphone-bags-cases.html"%7D&productSubject=OEM-Black-Gold-White-Back-Battery-door-Housing-Bezel-rear-Cover-For-Xiaomi-Xiao-Mi-3&productSubject=OEM-Black-Gold-White-Back-Battery-door-Housing-Bezel-rear-Cover-For-Xiaomi-Xiao-Mi-3&tracelog=wwwdetail2mobilesitedetail

Lol, zaplacilem karta i policzyli mi tak jakbym kupowal w  euro a nie dolarach

Edit:heh dolar po 3.60 a ja myslalem ze po 3 zł

Edytowane przez Bullsblood
Opublikowano

Normalnie mnie krew zaleje chyba!

Moja nowa biała obudowa pękła dokładnie w tym samym miejscu, co poprzednia.

A tak się cieszyłem, że telefon wygląda w końcu dobrze. Szkoda, że tylko przez tydzień.

Od dzisiaj będę go nosił w kieszeni do góry głośnikiem. Ciekawe, czy pęknie po skosie, czyli w okolicy gniazda USB. Jeśli tak, to potwierdzi się moja teoria, że pęka od śniadania z telefonem w kieszeni.

Opublikowano (edytowane)

Zielona założona, jakość fenomenalna jak na nieoryginał, wszystko spasowane, nic nie trzeszczy. Jak ta się porysuje to następna będzie niebieska

Edytowane przez Tomek
  • Like 1
Opublikowano

Myślę, że producent jest jeden. W końcu to nie samochody, żeby było kilku producentów jednej części.

Moim zdaniem wada nie tkwi w wykonaniu obudowy, a w projekcie. Inaczej nie było by problemu, ani tylu części zamiennych na aliexpress.

Opublikowano

Producent na pewno nie jest jeden bo masz choćby inny grill głośnika niż w oryginalnej obudowie.

A to pękanie to nie jest popularny temat. Jak patrzysz na liczbę osób z Mi3W to jesteśmy znakomitą mniejszością. Wydaje mi się, że błąd konstrukcyjny danej partii. Coś nie styka i pęka. Co nie zmienia faktu, że zielona obudowa jest lepsza niż wszystkie, które przerabiałem, w tym oryginalna, która pękła chyba po miesiącu.

Opublikowano

Oczywiście, że jest wielu. W Shenzen przy galerii jak znajdziesz chińczyka i pokażesz mu dolary to się spyta ile i za ile byś chciał.

Jak dasz $1 za sztukę to masz obudowę z materiałów i jakości za $1. Jak dasz $5 to możesz sobie wymagać, żeby była twardsza i dostaniesz to co chcesz za te 5 dolców. Oryginalne obudowy też są różnie wykonane. Jedne bywają kruche a inne nie.

To tak jak Sony miało kiedyś pękające szkła w którejś Xperii. Pewnie zależy od partii/linii produkcyjnej/fabryki itp. 

W Mi3 mam cały czas do czynienia np. z dolnym flex part USB. Gdzie w jednej dostawie mam ładnie wszystko spasowane, płytka ma centryczny owiert więc pasuje do wypustów, a potem dostaję dostawę gdzie ni cholery nie zamontuję części bo owiert jest przesunięty.

Sam pracuję w firmie produkcyjnej i o ile wyrób jest kontrolowany to np. gdy partia ma wadę ale nie powodującą wadliwego działania gotowego urządzenia to jest wysyłana do oceny przez klienta. A klient może taką partię wziąć (po niższej cenie np.). Oczywiście u nas to niedopuszczalne by klientowi urządzenie się np. zapaliło bo wziął wadliwy wyrób ale w Chinach przy takiej masowej i taniej produkcji, gdzie liczy się cena detalu wszystko jest do zrobienia.

Opublikowano

Uuu. U mnie wszystko ok, a poprzednio jak kupiłem to również szlag trafił po kilku dniach. A masz oryginał sprawny? Bo masz świadomość, że oryginalna obudowa jest nie do kupienia?

Opublikowano (edytowane)

Uuu. U mnie wszystko ok, a poprzednio jak kupiłem to również szlag trafił po kilku dniach. A masz oryginał sprawny? Bo masz świadomość, że oryginalna obudowa jest nie do kupienia?

Ta wygląda na oryginał, logo niewypukłe, krawędzie przycisków szlifowane, chyba że się mylę

http://www.aliexpress.com/item/New-replacement-battery-door-housing-cover-for-XIAOMI-3-Mi3-original-black-white-silver-original/32295282122.html

Edytowane przez Tomek
  • Like 1
Opublikowano

Zapomnij, tylko wygląda na oryginał. Na aliexpress wszyscy piszą, że oryginalna.

Cytując Burizę, który kupuję bezpośrednio u Xiaomi:

" Xiaomi nie posiada i nigdy nie posiadało w ofercie wymiennych tylnych obudów do mi3."

Opublikowano

Chyba, że firma kupuje Mi3, rozbiera i sprzedaje na części. A tych sprzedają sporo. Istnieje niewielka możliwość, że oryginalne.

Może być tak jak piszesz, bo posiadają części zamienne min. do MI3
Opublikowano

I co Wam z tego, że kupicie oryginał, skoro one też pękają?

No ale może nie po trzech dniach
Opublikowano

Ojej, znalazł się mężczyzna. Pewnie jeansy są damskie?

Bez sensu komentarz bo widać, że problem pękającej obudowy zdarza się stosunkowo rzadko, ale jednak istnieje i przypuszczalnie dotyczy jakiejś wadliwej partii. Ale oczywiście znajdzie się prawdziwy mężczyzna, który od tak wie, że wszyscy chodzimy w rurkach i najpewniej dziewczyny nas nie interesują. Brawo, zabłysnąłeś.

Chodzę najczęściej w bojówkach , czasem w jeansach i noszę telefon w saszetce "nerce" więc na pewno nie pęka przez to jakie się spodnie nosi.

Opublikowano

2788963_XiaomiMi3.JPG2788977_XiaomiMi3..JPGJa już kupiłem mojego Xiaomi Mi3 z pęknięciem powyżej przycisku głośności.

Poza tym że jest to jakaś mała skaza wizualna to nic się nie dzieje i pękniecie się też nie powiększa więc nie jest to jakiś wielki problem. Z tego co widać po licznych zgłoszeniach to chyba faktycznie jest to jakaś wada fabryczna ,po prostu te obudowy są chyba lekko za małe i nieraz pękają. Sam fakt że się ciężko ściąga taką obudowę mówi sam za siebie że pękają bo są bardzo ciasno osadzone.  

Dla mnie jak na razie nie jest to żaden problem a za wymianę obudowy wezmę się dopiero jak zobaczę że pękniecie zacznie się powiększać.

Wiec chyba niema co tak od razu panikować bo fon i tak nie jest wodoszczelny.

I nie zapominajmy że fony Xiaomi są najrzadziej oddawane do serwisów pośród markowych telefonów. 

Opublikowano

Takie pęknięcie obudowy szczególnie w rogach często świadczy o naprawach telefonu.

Jak się umiejętnie zdejmuje obudowę to nic nie pęka. 

Opublikowano

Takie pęknięcie obudowy szczególnie w rogach często świadczy o naprawach telefonu.

Jak się umiejętnie zdejmuje obudowę to nic nie pęka. 

Ja go w sumie z tym pęknięciem kupiłem wiec może ktoś wcześniej go odesłał na gwarancji a dostał nowy a ten naprawili kalecząc przy okazji obudowę i później mi go sprzedali. Może i tak było. 

Opublikowano

Na gwarancji? Niee.. Najwięcej takich przypadków to wcześniej zbity ekran. Takie pęknięcia są przy uderzeniu o podłogę i potem pęknięcie idzie łatwo dalej przy demontażu telefonu. Sam tak mam w połowie napraw i czasem nie ma innej możliwości bo dotknę obudowę i kawałek odpadnie. Jeśli klient zbił ekran przez upadek telefonu (bo są i takie wypadki, że telefon nie upada tylko zostaje uderzony/naciśnięty na ekranie) to często nadwyręża róg obudowy i masz pęknięcie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...