Jump to content

Recommended Posts

Posted
6 minut temu, mariusz.ur napisał:

Hmm, jak masz w opcjach programistycznych aktywne odblokowanie OEM to odblokuj bootloader I wgraj miflashem 9.

Dzięki za odpowiedź. jestem laikiem. Czyli muszę szukać kogoś co mi to zrobi? 

Telefon nie chce się włączyć. Chwile jest na napisie androidone, a później czarny ekran.

Po twardym resecie (wyłącznik+przycisk głośności) to samo :(

Posted
9 minut temu, mariusz.ur napisał:

Musisz sprawdzić czy da się wejść do twrp i fastboot.

Da się do fastboot (włącznik + przycisk ściszania).

Posted

Ogólnie przesył danych działa tylko na wybranych stronach , nie działa np Onet, WP, Sklep play

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Posted
8 minut temu, ash1970 napisał:

Ogólnie przesył danych działa tylko na wybranych stronach , nie działa np Onet, WP, Sklep play

U mnie działają te strony, sklep również.

Posted
U mnie działają te strony, sklep również.

Jaka sieć? Moja Orange, może na nowo skonfiguruję punkt dostępu.

Edit.

Po zmianie ustawień dziala

Posted
12 godzin temu, mariusz.ur napisał:

Próbowałem zrobić według tego opisu:

1 - go to your C: drive / then to user´s / then your user / then ADB folder ,once inside the adb folder on the left upper corner click File then open powershell window as admin then use the fastboot commands , do not open a cmd or powershell window from the start menu
2 - now put your phone in fastboot mode by holding power + volume down (-)
3 - now connect cable , now use the command - fastboot devices - you should get a serial number -
4 - use - fastboot getvar current-slot - it wil tell you if its on slot a or b now
5 - use - fastboot --set-active=b - or fastboot --set-active=a - now
6 - fastboot reboot - the phone will boot now and will ask for a code do nothing , just power off the phone -
7 - now turn on the phone by pressing power + volume up a screen with android robot will appear
8 - press power + volume up again and enter the recovery menu now using only volume up or down to navigate to factory reset select yes to confirm
9 - select reboot into system now press power again to confirm

Niestety u mnie lipa :( No chyba że coś zrobiłem nie źle...

Posted (edited)

Przełączyłeś dobrze slot z a na b lub z b na a. Jeśli po fastboot getvar curent-slot pokaże a to przełącz na b a jeśli b to na a. 

Jednak jeśli jesteś w stanie odblokować bootloader fastboot oem unlock to najlepiej wgrać system na nowo miflashem. 

Edited by mariusz.ur
  • Like 1
Posted (edited)

NIe, komputer powinien wykrywać urządzenie pomimo tego. Brak włączonego debugowania powoduje brak możliwości odblokowania bootloadera. Ja mając Mi A1 pierwsze co zrobiłem to włączyłem debugowanie i unlock oem. Bo takie klocki to już od Mi A1 się działy. Tylko wcześniej EDL nie było zablokowane. Ciekawe, czy w Mi A2 lite jest zablokowane?

Co do włączonego debugowania i unlock oem to na dzień dzisiejszy u mnie każde nowe Xiaomi to ma aby w razie takiej sytuacji można było bootloader odblokować lub w razie uszkodzenia ekranu podgląd na PC mieć.

Edited by mariusz.ur
  • Thanks 1
Posted

To nie mój tel. tylko szwagierki. Wczoraj zainstalował się jej Android 10 no i jest jak jest  Spróbuję jeszcze dzisiaj powalczyć...

Edit:

Poszło na innym kompie, tel. zmartwychwstał

IMG_20200310_140350.jpg

• Like 1
Posted

Dobrze że się wstrzymałem z aktualizacją. Co Ci kitajce odwalili

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Posted
6 godzin temu, pkonrad napisał:

Poszło na innym kompie, tel. zmartwychwstał

Dobrze, że się udało. Czy po tej zmianie slotu przywrócił poprzednią wersję androida?

Posted

W telefonie szwagierki który przywróciłem do życia też jest delikatnie nierównomierne podświetlenie na dole ekranu, ale nie jest to tak bardzo widoczne jak na foto w artykule do którego wrzuciłeś link. U niej wygląda to podobnie jak w Pocophone F1 który używała moja córka. Ciężko mi też stwierdzić czy dokładnie tak samo wyglądało to przed instalacją felernej aktualizacji.
Posted
2 godziny temu, pkonrad napisał:

W telefonie szwagierki który przywróciłem do życia też jest delikatnie nierównomierne podświetlenie na dole ekranu, ale nie jest to tak bardzo widoczne jak na foto w artykule do którego wrzuciłeś link. U niej wygląda to podobnie jak w Pocophone F1 który używała moja córka. Ciężko mi też stwierdzić czy dokładnie tak samo wyglądało to przed instalacją felernej aktualizacji.

czy jak sie cofnie do androida 9 to zniknie te podświetlenie?

Posted
44 minuty temu, przemek363 napisał:

Można aktualizować ?

"Xiaomi zdaje sobie sprawę z problemów wywołanych aktualizacją Mi A2 Lite do systemu Android 10 i wstrzymało dalsze jej wdrażanie. Nasze zespoły pracują nad rozwiązaniem tego problemu i udostępnieniem aktualizacji OTA jeszcze w marcu. Użytkowników dotkniętych tą sytuacją prosimy o dostarczenie swoich urządzeń do autoryzowanych centrów serwisowych w celu uzyskania wsparcia posprzedażowego."

Posted
Dnia 16.03.2020 o 08:28, marion695 napisał:
czy ktoś się uporał z brakiem internetu na niektórych stronach i aplikacjach? np spotify,ciagle wyskakuje ze brak neta

Zmień ustawienia APN

• Like 1
Posted

Czy działa Wam w Mi A2 Lite tryb ciemny? U mojej szwagierki w telefonie który ożywiłem po słynnej aktualizacji do Android 10, włączenie trybu ciemnego w ustawieniach wyświetlacza kompletnie nic nie zmienia. Górna belka jak i cała reszta pozostaje nadal jasna. Telefon w tej chwili pracuje na najnowszej wersji Androida 9 z poprawkami ze stycznia 2020.

Posted
12 godzin temu, pkonrad napisał:

Czy działa Wam w Mi A2 Lite tryb ciemny? U mojej szwagierki w telefonie który ożywiłem po słynnej aktualizacji do Android 10, włączenie trybu ciemnego w ustawieniach wyświetlacza kompletnie nic nie zmienia. Górna belka jak i cała reszta pozostaje nadal jasna. Telefon w tej chwili pracuje na najnowszej wersji Androida 9 z poprawkami ze stycznia 2020.

U mnie też nie działa tryb ciemny. Reanimowalem tel. Według twojej instrukcji dodatkowo mam pełny zasięg a czasami nie można się do mnie dodzwonić komunikat że jestem poza zasięgiem. 

Posted
Dnia 16.03.2020 o 08:55, ash1970 napisał:

Zmień ustawienia APN

Jakiś jeszcze pomysł jeśli reset APN nie pomaga ? Sieć ORANGE.