Senderek Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 Witam, zaktualizowałem dzisiaj MIUI global (NCAMEI) do oreo i wszystko było okej. Jednak po chwili stwierdziłem, ze mój stary motyw nie pasuje, bo czarne litery występowały na czarnym tle i nie było widać powiadomień, dlatego zmieniłem na jakiś random motyw z apki motywy xiaomi. Wtedy wywaliło mi błąd i telefon automatycznie się zrebotowal. Teraz zamiast się uruchamiać to wchodzi do MI - Recovery 3.0. Czy ma ktoś może rade co się stało? Albo gdzie mogę się udać, aby się tego dowiedzieć? Czy może ktoś doradzić jak naprawić zastniałą sytuacje? I czy moge jakoś odzyskać dane telefonu?
Kacper Skrzypek Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 Po kliknięciu Reboot nie restartuje sie normalnie, tylko do tego recovery? Jak tak i nie masz odblokowanego bl to chyba zostaje tylko wipe all data w tym recovery.
Senderek Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Opublikowano 1 Marca 2018 Telefon jest odblokowany (fabrycznie tak przyszedł). Tak, po kliknięciu Reboot wraca do tego samego okna, czyli Mi - Recovery 3.0
Kacper Skrzypek Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 Możesz przeflashować zatem ROM MiFlashem, a przed tym zgrać dane z tel (musisz tylko TWRP wgrać). Zrób najlepiej clean all (bez blokady), bo nie wiadomo co się mogło spartolić (zakładam że to, że Motywy nie będą póki co dostępne i wywala błąd) i save userdata może tu nie pomóc.
Senderek Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Opublikowano 1 Marca 2018 Czyli aby to zrobić muszę wejść w fastboot, pobrać mi flash (w jakiejś konkretnej wersji (?) ), potem za pomocą miflash wgrać TWRP i wtedy będę mógł zgrać dane? Chodzi mi o takie jak ustawienia użytkownika, wiadomości, zdjęcia itp. Wtedy tym samym miflashem mogę wgrać obraz systemu który gdzieś znajdę lub wybrać drugą opcje z recovery i wtedy wipe się odpali?
Kacper Skrzypek Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 (edytowane) Nie, nie Najpierw wgrać TWRP (przez minimal adb and fastboot, nie miflash), zgrać dane, potem odpalić tel w fastboot i ROM przez MiFlash. Mi Recovery się chyba wtedy już nie odpali bo będzie nadpisane TWRP (chyba że tel nadpisze TWRP Mi Recovery). Edytowane 1 Marca 2018 przez Orjon 1
Senderek Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Opublikowano 1 Marca 2018 Okej, będe się stosował do poradnika który masz w stopce, dziękuje za odpowiedzi i napiszę wyniki W punkcie Cytat Tworzenie backupu za pomocą TWRP napisałeś, że należy zrobić w ten sposób kopie zapasową, jednak kiedy ja wchodzę w to to wyświetla mi pamięc wewnętrzna (0 MB) i rząd folderów, które dużo mi nie mowią. Rozumiem, że folder system odpowiada za pliki systemowe i ma tam 2 GB, ale np. Data wyświetla 0 MB. Które z tych folderów odpowiadają za pliki użytkownika i czy da się zrobić kopie na pc podłączone czy to tylko lokalnie na telefonie śmiga?
Kacper Skrzypek Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 Hm, jaki TWRP wgrałeś? Wygląda na to że nie wykrywa ci partycji z danymi bo masz ją zaszyfrowaną.. format data pomoże, ale wtedy nie będzie też danych już na partycji.
Senderek Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Opublikowano 1 Marca 2018 (edytowane) https://dl.twrp.me/sagit/twrp-3.2.1-0-sagit.img.html To wgrałem. Telefon to mi6 6/64. Czyli wychodzi na to, że nie odzyskam danych, szkoda ale trudno. Miałem włączona synchronizacje xiaomi więc może coś tam zostało. Edytowane 1 Marca 2018 przez Senderek
mariusz.ur Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 W tym przypadku albo jeszcze raz instalacja twrp ( może pomoże ) , albo instalacja miui w miflash z zachowaniem danych . 1
Senderek Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Opublikowano 1 Marca 2018 Miałbyś może jakiś link do poradnika jak zrobić instalacje z zachowaniem danych?
Kacper Skrzypek Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 Ściągasz miflash (tutorial na forum), ROM, wypakowujesz ROM najlepiej 7-zipem i wybierasz opcje save userdata na dole. Tel w fastboot.tapnięte z Redmi 4a
Senderek Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Opublikowano 1 Marca 2018 A czy jak mam global i spróbuje zainstalować EU to będzie git? Albo czy skoro on zaktualizował się do Oreo, a orginalnie działał na androidzie 7 to obraz powinienem szukać dla oreo czy 7ki?
Kacper Skrzypek Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 Obraz powinieneś dla Oreo szukać.Możesz zainstalować też eu ale wtedy musisz zobaczyć już na chmurze co będzie.tapnięte z Redmi 4a
mariusz.ur Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 http://en.miui.com/a-234.html Wybierz global stable dla mi6 9.2.3.0 bo zapewne takiego masz aktualnie .
Senderek Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Opublikowano 1 Marca 2018 A czy skoro TWRP mi nie widzi tych danych to nie oznacza, że są one w jakiś sposób skorumpowane/zaszyfrowane i zachowanie ich przy flashowaniu nie sprawi tylko więcej problemów?
Senderek Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Opublikowano 1 Marca 2018 Po zflashowaniu jestem w punkcie wyjścia, czyli TWRP zniknęło i przenosi do mi recovery
Kacper Skrzypek Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 Czyli save userdata nie pomoże. Musisz clean all ale to wyczyści wszystko.Ewentualnie eu albo coś innego, a spróbuj może TWRP podlinkowanego tutaj: https://miuipolska.pl/forum/topic/32747-problem-z-instalacj%C4%85-miuipolska/?do=findComment&comment=430969Powinno chyba działać. Ale kopii nie rób w menu Backup, tylko zgraj z telefonu na kompa normalnie przez USB.tapnięte z Redmi 4a 1
Senderek Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Opublikowano 1 Marca 2018 (edytowane) Mam tą samą wersje TWRP, jak wchodzę przez eksplorator plików Windows to wyświetla pusty folder niestety. Próbuje jeszcze raz zainstalować to TWRP, a potem chyba tylko full wipe mi zostaje Okej, jest coś nowego, teraz jak uruchamiam TWRP, to zamiast zwyczajowego ekranu jak w każdym poradniku prosi mnię o hasło do enkrypcji, jakieś pomysły jak to hasło może brzmieć? Tytuł ekranu brzmi dokładnie: Mount encrypt data Enter password W opcjach piszę tylko full selinux support is present Okej, update. Hasłem było hasło takie jakie miałem na odblokowanie ekranu. Teraz w backup faktycznie widać jakieś dane. Edytowane 1 Marca 2018 przez Senderek
Kacper Skrzypek Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 Skopiuj teraz te najistotniejsze dane (zdjecia, filmy) z telefonu na komputer. Kopia będzie zawierać dane z partycji data ale nie to co jest na pamięci wewnętrznej. Ustawień nie przywrocisz nawet gdybyś chciał. Nie wiadomo co się spartolilo.tapnięte z Redmi 4a
Senderek Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Opublikowano 1 Marca 2018 Właśnie przy tworzeniu backupu wyświetliło mi się, że to nie kopiuję plików takich jak pobrane (bo w nawiasie jest excl. storage). A więc w jaki sposób mogę dostać się do zdjęć i tego typu rzeczy?
Kacper Skrzypek Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 Komp powinien móc go już normalnie wykryć jako urządzenie, sprawdź czy wykrywa.tapnięte z Redmi 4a
Senderek Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Opublikowano 1 Marca 2018 Nie wykrywał, ale kliknięcie enable MTP pomogło. Im in. 1
Senderek Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Opublikowano 1 Marca 2018 Ok, no to koniec końców moja historia kończy się tak: Na chmurze miałem zapisane część danych (sprzed 3-4 dni). Na twrp trzeba zgrywać zdjęcia i pobrane (co się udało). Stwierdziłem, że jak OTA na globalu mnie tak zawiodła to szkoda na nią czasu i przeniosłem się na miui.eu. Jeden z linków na miuipolska (link alternatywny 2 dla mi6). Jest błędny i prowadzi do zipa do większej ilości telefonów. Dziękuje za pomoc na tym forum, ciekawi mnie czy na eu będzie mi działać android pay i stuff bez blokowania bootloadera. I tak offtopowo, to znacie może jakiś sposób, aby upodobnić motyw miui do takiego samsungowego. W sensie nie chodzi mi o to, żeby podobnie wyglądał, tylko miał podobną kolorystykę, czyli biały tekst na czarnym tle w menusach i innych.
mariusz.ur Opublikowano 2 Marca 2018 Opublikowano 2 Marca 2018 @Senderek Magisk załatwi sprawę z android pay . Jeśli chodzi o motyw samsunga to ustawienia/ motywy/ znajdź więcej / w wyszukiwarce wpisz galaxy note 7
b3rok Opublikowano 3 Marca 2018 Opublikowano 3 Marca 2018 (edytowane) Mam ten sam problem co Senderek, z tą różnicą, że mój Mi6 ma zablokowany bootloader (mam już zgodę na odblokowanie), ale pojawił się kolejny problem. "Phone connected. Mi Phone. Unlock will earse user data". Z tego co czytałem w innych wątkach, to odblokowanie bootloadera usuwa wszystkie dane... Jakieś pomysły jak odzyskać zdjęcia z Mi 6 w bootloopie z zablokowanym bootloaderem? Niestety cisza na forach. A czy przy zablokowanym bootloaderze mogę przeflaszować telefon na ten sam rom Global co miałem, bez utraty danych (zdjęć)? Edytowane 5 Marca 2018 przez b3rok
lukiszpp Opublikowano 5 Marca 2018 Opublikowano 5 Marca 2018 Próbowałeś pobrać rom Global ale specjalny pod Miflash z rozszerzeniem bodajże .tar albo .tar.gz, wejść w telefonie w tryb Fastboot i wgrać Miflash'em ten rom? Jak bez utraty danych to z odznaczoną opcją "clean all files".
Kacper Skrzypek Opublikowano 5 Marca 2018 Opublikowano 5 Marca 2018 (edytowane) @lukiszpp kolega mówi o zablokowanym bootloaderze, tak na zablokowanym nie wgrasz @b3rok generalnie - próbuj przez mipcsuite chińskie. Ale wątpię, jeśli to nie pomoże to możesz jedynie przeczyścić tel do fabrycznych.. Edytowane 5 Marca 2018 przez Orjon
lukiszpp Opublikowano 5 Marca 2018 Opublikowano 5 Marca 2018 @Orjon Jesteś pewien, że na zablokowany bootloader nie da się wgrać systemu przy pomocy Miflash? Mógłbym przysiąc, że kiedyś tak robiłem (100% nie dam). Jak nie w trybie fastboot to może download, nie pamiętam. Dziwne żeby nie było możliwości wgrania oficjalnego systemu od producenta. Rozumiem miuipolska, ale żeby Global?
Kacper Skrzypek Opublikowano 5 Marca 2018 Opublikowano 5 Marca 2018 Da się wgrać ale na 100% nie przez fastboot, tylko przez EDL. A na zablokowanym bl w EDL tak łatwo nie wejdziesz, deep flash nie zadziała, a raczej otwierać telefonu i zwierać punktów na płycie nie będziesz bo to zerwie gwarancję tapnięte z Redmi 4a
b3rok Opublikowano 7 Marca 2018 Opublikowano 7 Marca 2018 (edytowane) Właśnie czytam o metodzie "TestPoint" i zwieraniu 2 pinów co umożliwia flashowanie na telefonie z zablokowanym bootloaderem. Jeżeli zwarcie pinów umożliwiłoby mi flashowanie bez usuwania danych to mocno bym się zastanowił... Tzn. żeby móc odzyskać zdjęcia. Co myślicie? Tu jest opis: http://en.miui.com/thread-607449-1-1.html Edytowane 7 Marca 2018 przez b3rok
pbgalaxy Opublikowano 8 Marca 2018 Opublikowano 8 Marca 2018 (edytowane) Dnia 1.03.2018 o 20:16, Senderek napisał: Witam, zaktualizowałem dzisiaj MIUI global (NCAMEI) do oreo i wszystko było okej. Jednak po chwili stwierdziłem, ze mój stary motyw nie pasuje, bo czarne litery występowały na czarnym tle i nie było widać powiadomień, dlatego zmieniłem na jakiś random motyw z apki motywy xiaomi. Wtedy wywaliło mi błąd i telefon automatycznie się zrebotowal. Teraz zamiast się uruchamiać to wchodzi do MI - Recovery 3.0. Czy ma ktoś może rade co się stało? Albo gdzie mogę się udać, aby się tego dowiedzieć? Czy może ktoś doradzić jak naprawić zastniałą sytuacje? I czy moge jakoś odzyskać dane telefonu? Potwierdzam, u mnie dwa razy przy próbie wgrania różnych motywów się resetował , wchodził do Recovery i musiałem od nowa konfigurować telefon, za trzecim razem przy próbie zmiany motywu wywaliło czarny ekran i napis "Proces com.android. systemui przestał działać". Co robić, po restarcie ciągle pojawia się czarny ekran i powyższy napis z przyciskiem zgłoszenia błędu. Nawet tryb recovery się już nie włącza. Edytowane 8 Marca 2018 przez pbgalaxy
Rekomendowane odpowiedzi