Kacper Skrzypek Opublikowano 14 Lipca 2024 Opublikowano 14 Lipca 2024 Możesz spróbować zignorować ten komunikat. Co do drugiego - w katalogu MiFlasha trzeba utworzyć katalog log. Potem przejdzie.
patrikos23 Opublikowano 14 Września 2024 Opublikowano 14 Września 2024 (edytowane) Mam ostatnio problem z miflash. Używałem ten program wielokrotnie i nigdy nie było z nim problemu aż do teraz - zaczął odmawiać mi posłuszeństwa. Wywala mi błąd jak na screenie zaraz na początku wgrywania romu nieważne na jakim Windowsie 11 czy 10 bez znaczenia. W ogóle nie wgrywa romu. Gdy usunę ta komendę z menu configuration to w ogóle nie rusza flashowanie i wywala komunikat success ale nie flashuje. Ręce mi opadają bo od ładnych kilku dni próbuje wgrać rom na mi10t i zonk. Może coś źle robię. Podpowie ktoś? Używałem oczywiście różnych wersji miflash Edytowane 15 Września 2024 przez patrikos23 poprawki
Kacper Skrzypek Opublikowano 15 Września 2024 Opublikowano 15 Września 2024 Próbowałeś starszą wersję? Jeśli dalej nie idzie, to stawiałbym na kabel albo telefon...
patrikos23 Opublikowano 16 Września 2024 Opublikowano 16 Września 2024 Próbowałem na kilku wersjach, tryb fastboot normalnie wykrywa, z odblokowaniem bootloadrea nie było problemu a miflash nie startuje
Netoper Opublikowano 16 Września 2024 Opublikowano 16 Września 2024 BL masz na 100% odblokowany? Jest otwarta kłódka podczas bootowania telefonu?przed flashowaniem odznaczone masz w miflash zablokowanie BL?Próbowałeś na innym przewodzie?Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
patrikos23 Opublikowano 16 Września 2024 Opublikowano 16 Września 2024 bootloader odblokowany rózne windowsy różne kable różne porty to sa przecież czynności, które sprawdza się na początku. Jak wspomniałem wyżej, że wielokrotnie używałem miflasha i nie było problemów, tylko teraz coś nie współpracuje, dziwne że robi to na dwóch telefonach mi10t oraz mi10t pro więc ... ręce opadają bo pomysłów brak
Netoper Opublikowano 16 Września 2024 Opublikowano 16 Września 2024 Próbowałeś pobrać rom z innego serwera, albo inną starszą wersję?Może spróbować wersję mi zamiast xm.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
akm97 Opublikowano 28 Listopada 2024 Opublikowano 28 Listopada 2024 (edytowane) Czy wgrywając soft przez MiFlash będziemy mieli update OTA? Mam na myśli zmianę softu z Global na Indonesia. Edytowane 28 Listopada 2024 przez akm97
FromWP Opublikowano 28 Listopada 2024 Opublikowano 28 Listopada 2024 53 minuty temu, akm97 napisał(a): Czy wgrywając soft przez MiFlash będziemy mieli update OTA? Sposób wgrywania nie ma wpływu na ota. Jak oryginalny rom (indonezja), to OTA będzie.
akm97 Opublikowano 28 Listopada 2024 Opublikowano 28 Listopada 2024 (edytowane) Ok. Rozumiem, że BL najlepiej zamknąć od razu przy flashowaniu. Ale można to zrobić również później? Edytowane 28 Listopada 2024 przez akm97
LenkaPolocka Opublikowano 29 Listopada 2024 Opublikowano 29 Listopada 2024 Dzień dobry Wszystkim, Jestem nowa w temacie, wcześniej tylko Samsungi i wgrywanie przez Odin ale tam zawsze oficjalki i zmiana brandu na XEO nie była problemem (no teraz by wypadało dodatkowo kod kraju/operatora zmieniać i wgrywać Turecki ROM ale tego nie miałam okazji robić). Wpadł mi w ręce Redmi Note 10 Pro (M2101K6G) z ROMem od Orange (12.5.5.0 RKFEUOR). Puściłam Ustawienia Fabryczne spod GUI a później Wipe spod Recovery Mode żeby był względnie czysty przed zmianą ROMu. Plan: 1. Odblokowanie Bootloadera (według OdblokowywanieBootloadera2024) 2. Pobranie i wgranie ROMu na Indonezję (według tego wątku FormatowanieTelefonu) Czy mogę od razu wgrywać Indonezyjski ROM czy muszę zrobić jakieś dodatkowe kroki pomiędzy? Czy za pierwszym razem lepiej robić tylko "Clean all" czy od razu "Clean all and lock"? - Planuję najpierw zrobić "Clean all" a później wgrać to samo z "Clean all and lock". Czegoś mam się wystrzegać czy nie powinno być raczej problemów? Przepraszam za pewnie oczywiste pytania i dziękuję Wszystkim za pomoc.
Kacper Skrzypek Opublikowano 30 Listopada 2024 Opublikowano 30 Listopada 2024 1. Nie musisz. 2. Możesz zrobić clean all i potem, gdy już będziesz mieć pewność, że działa, zablokować bootloader komendą fastboot oem lock - nie musisz odpalać drugi raz całego skryptu clean all and lock (choć oczywiście możesz, jeśli chcesz, aby zrobił to za Ciebie, tyle że wgra też od nowa wszystkie partycje).
Netoper Opublikowano 30 Listopada 2024 Opublikowano 30 Listopada 2024 zablokować bootloader komendą fastboot oem lock Miałem już się wcześniej dopytać, przy tej metodzie nie czyści fona/danych jak jest w przypadku odblokowania BL przez MiUnlock?I od razu drugie pytanie, poźniej BL można odblokować przez polecenie unlock? I jak w tym przypadku z zachowaniem danych jest?Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Kacper Skrzypek Opublikowano 30 Listopada 2024 Opublikowano 30 Listopada 2024 3 godziny temu, Netoper napisał(a): Miałem już się wcześniej dopytać, przy tej metodzie nie czyści fona/danych jak jest w przypadku odblokowania BL przez MiUnlock? Czyści. 3 godziny temu, Netoper napisał(a): I od razu drugie pytanie, poźniej BL można odblokować przez polecenie unlock? Nie można, trzeba znowu się bawić z MiUnlockiem. 1
Netoper Opublikowano 30 Listopada 2024 Opublikowano 30 Listopada 2024 No to jasne, bo przez tyle lat jak bawiłem się z żonglowaniem, testami romów i ewentualnym blokowaniem BL, to końcowo zawsze stawiałem na czysto rom właśnie przez MiFlash jak mi któryś rom przypasował a była potrzeba zablokowania Bl. A tu skoro po komendzie zamykającej BL jest i tak czyszczenie fona to jest to szybszy sposób niż po testach wgrywać rom z blokowaniem w MiFlash.Zaświtała mi nadzieja, że może zgoda na odblokowanie jest gdzieś też zaszyta w samym fonie i wystarczy wtedy ewentualnie komenda odblokowująca BLa i wtedy skrypta sobie zrobić i pomijać MiUnlock.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Jakub Suszyński Opublikowano 26 Marca 2025 Opublikowano 26 Marca 2025 Witam. Program MIFlash Pro nie widzimi mi wszystkich plikow, co moze byc nie tak ?
Kacper Skrzypek Opublikowano 26 Marca 2025 Opublikowano 26 Marca 2025 Musiałbyś podesłać zrzut ekranu, bo nie wiem, o jakie okno ci chodzi. Jeśli o główne okno MiFlasha, to problemem może być spacja w ścieżce dostępu do pliku. Wypakowujemy ROM do katalogu bez spacji.
Jakub Suszyński Opublikowano 27 Marca 2025 Opublikowano 27 Marca 2025 W dniu 26.03.2025 o 14:42, Kacper Skrzypek napisał(a): Musiałbyś podesłać zrzut ekranu, bo nie wiem, o jakie okno ci chodzi. Jeśli o główne okno MiFlasha, to problemem może być spacja w ścieżce dostępu do pliku. Wypakowujemy ROM do katalogu bez spacji. W folderze gdzie znajdują się pliki i folder image. Przez program gdy wczytuję ścieżkę nie widzi tych plików tylko sam folder image.
Kacper Skrzypek Opublikowano 27 Marca 2025 Opublikowano 27 Marca 2025 W wyborze folderu nie będziesz mieć skryptów, będziesz mieć tylko foldery. Wybierasz folder z ROM-em (nad images).
Jakub Suszyński Opublikowano 27 Marca 2025 Opublikowano 27 Marca 2025 1 minutę temu, Kacper Skrzypek napisał(a): W wyborze folderu nie będziesz mieć skryptów, będziesz mieć tylko foldery. Wybierasz folder z ROM-em (nad images). I wtedy mi wyskakuje mi error.
Kacper Skrzypek Opublikowano 27 Marca 2025 Opublikowano 27 Marca 2025 Jaki pobrałeś ROM i jaki masz telefon? Mam wrażenie, że Xiaomi pomyliłeś z Redmi albo na odwrót.
acocieto Opublikowano 2 Lipca 2025 Opublikowano 2 Lipca 2025 (edytowane) Czy jest opcja przejścia z globala na eea? BL zablokowany update odblowany ponownie BL i flash eea Edytowane 2 Lipca 2025 przez acocieto
sunkist Opublikowano 8 Lipca 2025 Opublikowano 8 Lipca 2025 Przyszła moja kolej, pomoże ktoś łopatologicznie, po kolei, zaczynając od zrobienia kopii danych które mam teraz abym mógł w łatwy sposób przywrócić aplikacje z danymi. Skąd pobrać rom, najlepiej z nagrywaniem rozmów. Kończąc na konfiguracji nowego oryginalnego systemu aby reklam było jak najmniej. Telefony mam dwa ale pierwszy leci xiomi 12.
Kacper Skrzypek Opublikowano 8 Lipca 2025 Opublikowano 8 Lipca 2025 7 minut temu, sunkist napisał(a): zaczynając od zrobienia kopii danych które mam teraz abym mógł w łatwy sposób przywrócić aplikacje z danymi. Aplikacje z danymi = w większości przypadków będzie to spory problem. Ale możesz spróbować, Ustawienia > O telefonie > Kopia i przywracanie > Telefon > tu sobie wybierasz, potem katalog z kopią przenosisz na komputer. Ścieżka jest pokazana w ustawieniach kopii. Zdjęcia czy inne pliki kopiujesz osobno. 8 minut temu, sunkist napisał(a): Skąd pobrać rom, najlepiej z nagrywaniem rozmów. W pierwszym poście jest link do strony. ROM z nagrywaniem w tym przypadku na Indonezję lub Tajwan.
sunkist Opublikowano 8 Lipca 2025 Opublikowano 8 Lipca 2025 Dzięki za odpowiedź, z aplikacjami to mniejszy problem może to jakość ogarnę, jak nie to zrobię od początku. Niestety mam tylko taki wynik w wyszukiwarce oprogramowania.
Kacper Skrzypek Opublikowano 8 Lipca 2025 Opublikowano 8 Lipca 2025 3 minuty temu, sunkist napisał(a): Dzięki za odpowiedź, z aplikacjami to mniejszy problem może to jakość ogarnę, jak nie to zrobię od początku. Niestety mam tylko taki wynik w wyszukiwarce oprogramowania. Z jakiegoś powodu dla Xiaomi 12 domyślnie wyświetla się wyszukiwarka MIUI zamiast HyperOS. Zmień w pasku wyszukiwania miui na hyperos i pojawi się więcej danych.
acocieto Opublikowano 19 Lipca 2025 Opublikowano 19 Lipca 2025 (edytowane) Czy można ręczenie zrobić update/wymusić? Telefon go nie wykrywa i zmiana regionów nie pomaga. update Edytowane 19 Lipca 2025 przez acocieto
kamil3451 Opublikowano 9 Sierpnia 2025 Opublikowano 9 Sierpnia 2025 (edytowane) Mam błąd jak poniżej error: flash timeout17388. Xiaomi 15 i zmiana rom z naszego na tajwan Chyba coś ze sterownikami trzeba szukac? /edit Po zmianie mi flash na starszy. Niby w porzadku ale po 800s-900s tel włącza sie normalnie a w programie czas leci dalej. ROM nie wgrany (zmiana przewodów, skrocenie nazwy z plikiem rom nic nie dała). Edytowane 10 Sierpnia 2025 przez kamil3451
kamil3451 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 (edytowane) teraz na drugim lapku probowałem Mam taki błąd antirollback check error jest szansa ze starszy rom probuje wgrac? jak to sprawdzić? W tel mam 2.0.9.0 V0CEUXM wersja android 15 AQ3A.240812.002 a pobrany rom taiwan fastboot to dada_tw_global_images_OS2.0.107.0.VOCTWXM_20250624.0000.00_15.0_tw_822890a9e7 Ta 9 w nazwie OS w tel informuje że to 109? Chyba na taiwan nie ma nowszej niż 107 Edytowane 10 Sierpnia 2025 przez kamil3451
Kacper Skrzypek Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 55 minut temu, kamil3451 napisał(a): antirollback check error jest szansa ze starszy rom probuje wgrac? jak to sprawdzić? Nie, jeśli masz 2.0.107.0 do wgrania to na pewno nie jest starszy niż ten który masz. Spróbuj usunąć linijkę odnoszącą się do antirollbacka ze skryptu (np. Notatnikiem), zapisać plik i spróbować jeszcze raz.
kamil3451 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 (edytowane) 2 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Nie, jeśli masz 2.0.107.0 do wgrania to na pewno nie jest starszy niż ten który masz. Spróbuj usunąć linijkę odnoszącą się do antirollbacka ze skryptu (np. Notatnikiem), zapisać plik i spróbować jeszcze raz. linijka ta powinna byc w pilku : flash_config.xml (nie mam takiego pliku) ? a w plikach: rawprogram0.xml i rawprogram1.xml nie ma nic o antirollback Pobrałem 104 i to samo 58 minut temu, kamil3451 napisał(a): linijka ta powinna byc w pilku : flash_config.xml (nie mam takiego pliku) ? a w plikach: rawprogram0.xml i rawprogram1.xml nie ma nic o antirollback Pobrałem 104 i to samo mam anti 1 w tel (sprawdziłem w platform tools) Edytowane 10 Sierpnia 2025 przez kamil3451
Kacper Skrzypek Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 58 minut temu, kamil3451 napisał(a): linijka ta powinna byc w pilku : flash_config.xml (nie mam takiego pliku) ? Nie. W pliku, który służy do wgrania ROM-u (nazwa jest widoczna w prawym dolnym rogu, obok opcji flash all itd.).
kamil3451 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 16 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Nie. W pliku, który służy do wgrania ROM-u (nazwa jest widoczna w prawym dolnym rogu, obok opcji flash all itd.). pliki z romem sa takie: w images takie: te które były obok images wrzucilem do images bo cos krzyczało że brakuje chyba że obok flash all w mi flashu (ale nie widze tej opcji)? czy w plikach od miflash ktorys trzeba wyedytowac? to jakis xml bedzie czy jak go znalezc?
Kacper Skrzypek Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Na screenie z MiFlasha masz nazwy plików. Chodzi o te pliki, czyli o flash_all. Flash_all masz na pierwszym screenie.
kamil3451 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 Opublikowano 10 Sierpnia 2025 nie wiem dlaczego nadal to samo, usunałem (w 3 plikach: flash_all.sh, flash_all_except_storage.sh, flash_all_lock.sh): if [ -e $(dirname $0)/images/anti_version.txt ]; then CURRENT_ANTI_VER=`cat $(dirname $0)/images/anti_version.txt` fi if [ -z "$CURRENT_ANTI_VER" ]; then CURRENT_ANTI_VER=0; fi ver=`fastboot $* getvar anti 2>&1 | grep -oP "anti: \K[0-9]+"` if [ -z "$ver" ]; then ver=0; fi if [ $ver -gt $CURRENT_ANTI_VER ]; then echo "Current device antirollback version is greater than this pakcage"; exit 1; fi i bez zmian jeszcze bat wyedytowałem. niby to poszło o kolejny błąd. Plik fizycznie jest. Nie wiem co przyczyna (raz na pare lat lat flashowałem te xiaomi rozne modele ale takich historii nie było)
Rekomendowane odpowiedzi