Skocz do zawartości

MiFlash - formatowanie telefonu, wgrywanie ROM-u Global/CN przez Fastboot (Windows/Linux)

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

1726327683417580029895137250151.thumb.jpg.38f09dc042306b5f61f3d7c142a8c8fb.jpgMam ostatnio problem z miflash. Używałem ten program wielokrotnie i nigdy nie było z nim problemu aż do teraz - zaczął odmawiać mi posłuszeństwa. Wywala mi błąd jak na screenie zaraz na początku wgrywania romu nieważne na jakim Windowsie  11 czy 10 bez znaczenia. W ogóle nie wgrywa romu. Gdy usunę ta komendę z menu configuration to w ogóle nie rusza flashowanie  i wywala komunikat success ale nie flashuje. Ręce mi opadają bo od ładnych kilku dni próbuje wgrać rom na mi10t i zonk. Może coś źle robię. Podpowie ktoś? Używałem oczywiście różnych wersji miflash 

Edytowane przez patrikos23
poprawki
Opublikowano

BL masz na 100% odblokowany? Jest otwarta kłódka podczas bootowania telefonu?
przed flashowaniem odznaczone masz w miflash zablokowanie BL?
Próbowałeś na innym przewodzie?

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

bootloader odblokowany

rózne windowsy

różne kable

różne porty

to sa przecież czynności, które sprawdza się na początku. Jak wspomniałem wyżej, że wielokrotnie używałem miflasha i nie było problemów, tylko teraz coś nie współpracuje, dziwne że robi to na dwóch telefonach mi10t oraz mi10t pro więc ... ręce opadają bo pomysłów brak

Opublikowano

Próbowałeś pobrać rom z innego serwera, albo inną starszą wersję?
Może spróbować wersję mi zamiast xm.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Czy wgrywając soft przez MiFlash będziemy mieli update  OTA? Mam na myśli zmianę softu z Global na Indonesia.

Edytowane przez akm97
Opublikowano
53 minuty temu, akm97 napisał(a):

Czy wgrywając soft przez MiFlash będziemy mieli update  OTA?

Sposób wgrywania nie ma wpływu na ota. Jak oryginalny rom (indonezja), to OTA będzie.

Opublikowano (edytowane)

Ok. Rozumiem, że BL najlepiej zamknąć od razu przy flashowaniu. Ale można to zrobić również później?

Edytowane przez akm97
Opublikowano

Dzień dobry Wszystkim,

Jestem nowa w temacie, wcześniej tylko Samsungi i wgrywanie przez Odin ale tam zawsze oficjalki i zmiana brandu na XEO nie była problemem (no teraz by wypadało dodatkowo kod kraju/operatora zmieniać i wgrywać Turecki ROM ale tego nie miałam okazji robić).

Wpadł mi w ręce Redmi Note 10 Pro (M2101K6G) z ROMem od Orange (12.5.5.0 RKFEUOR). Puściłam Ustawienia Fabryczne spod GUI a później Wipe spod Recovery Mode żeby był względnie czysty przed zmianą ROMu.

Plan:
1. Odblokowanie Bootloadera (według OdblokowywanieBootloadera2024)
2. Pobranie i wgranie ROMu na Indonezję (według tego wątku FormatowanieTelefonu)

Note10ProROMDownload.thumb.png.112ff39f403875b141c46d89506c2056.png

Czy mogę od razu wgrywać Indonezyjski ROM czy muszę zrobić jakieś dodatkowe kroki pomiędzy? Czy za pierwszym razem lepiej robić tylko "Clean all" czy od razu "Clean all and lock"? - Planuję najpierw zrobić "Clean all" a później wgrać to samo z "Clean all and lock".

Czegoś mam się wystrzegać czy nie powinno być raczej problemów?

Przepraszam za pewnie oczywiste pytania i dziękuję Wszystkim za pomoc.

Opublikowano

1. Nie musisz.

2. Możesz zrobić clean all i potem, gdy już będziesz mieć pewność, że działa, zablokować bootloader komendą fastboot oem lock - nie musisz odpalać drugi raz całego skryptu clean all and lock (choć oczywiście możesz, jeśli chcesz, aby zrobił to za Ciebie, tyle że wgra też od nowa wszystkie partycje).

Opublikowano

zablokować bootloader komendą fastboot oem lock

Miałem już się wcześniej dopytać, przy tej metodzie nie czyści fona/danych jak jest w przypadku odblokowania BL przez MiUnlock?
I od razu drugie pytanie, poźniej BL można odblokować przez polecenie unlock? I jak w tym przypadku z zachowaniem danych jest?

Opublikowano
3 godziny temu, Netoper napisał(a):

Miałem już się wcześniej dopytać, przy tej metodzie nie czyści fona/danych jak jest w przypadku odblokowania BL przez MiUnlock?

Czyści.

3 godziny temu, Netoper napisał(a):

I od razu drugie pytanie, poźniej BL można odblokować przez polecenie unlock?

Nie można, trzeba znowu się bawić z MiUnlockiem.

• Like 1
Opublikowano

No to jasne, bo przez tyle lat jak bawiłem się z żonglowaniem, testami romów i ewentualnym blokowaniem BL, to końcowo zawsze stawiałem na czysto rom właśnie przez MiFlash jak mi któryś rom przypasował a była potrzeba zablokowania Bl.
A tu skoro po komendzie zamykającej BL jest i tak czyszczenie fona to jest to szybszy sposób niż po testach wgrywać rom z blokowaniem w MiFlash.
Zaświtała mi nadzieja, że może zgoda na odblokowanie jest gdzieś też zaszyta w samym fonie i wystarczy wtedy ewentualnie komenda odblokowująca BLa i wtedy skrypta sobie zrobić i pomijać MiUnlock.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 26.03.2025 o 14:42, Kacper Skrzypek napisał(a):

Musiałbyś podesłać zrzut ekranu, bo nie wiem, o jakie okno ci chodzi. Jeśli o główne okno MiFlasha, to problemem może być spacja w ścieżce dostępu do pliku. Wypakowujemy ROM do katalogu bez spacji.

W folderze gdzie znajdują się pliki i folder image. Przez program gdy wczytuję ścieżkę nie widzi tych plików tylko sam folder image.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Przyszła moja kolej, pomoże ktoś łopatologicznie, po kolei, zaczynając od zrobienia kopii danych które mam teraz abym mógł w łatwy sposób przywrócić aplikacje z danymi. Skąd pobrać rom, najlepiej z nagrywaniem rozmów. Kończąc na konfiguracji nowego oryginalnego systemu aby reklam było jak najmniej.
Telefony mam dwa ale pierwszy leci xiomi 12.

Opublikowano
7 minut temu, sunkist napisał(a):

zaczynając od zrobienia kopii danych które mam teraz abym mógł w łatwy sposób przywrócić aplikacje z danymi.

Aplikacje z danymi = w większości przypadków będzie to spory problem. Ale możesz spróbować, Ustawienia > O telefonie > Kopia i przywracanie > Telefon > tu sobie wybierasz, potem katalog z kopią przenosisz na komputer. Ścieżka jest pokazana w ustawieniach kopii. Zdjęcia czy inne pliki kopiujesz osobno.

8 minut temu, sunkist napisał(a):

Skąd pobrać rom, najlepiej z nagrywaniem rozmów.

W pierwszym poście jest link do strony. ROM z nagrywaniem w tym przypadku na Indonezję lub Tajwan.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, z aplikacjami to mniejszy problem może to jakość ogarnę, jak nie to zrobię od początku.

Niestety mam tylko taki wynik w wyszukiwarce oprogramowania. 
image.thumb.png.54ee33c17f189a7805e77317857110f2.png

Opublikowano
3 minuty temu, sunkist napisał(a):

Dzięki za odpowiedź, z aplikacjami to mniejszy problem może to jakość ogarnę, jak nie to zrobię od początku.

Niestety mam tylko taki wynik w wyszukiwarce oprogramowania. 
image.thumb.png.54ee33c17f189a7805e77317857110f2.png

Z jakiegoś powodu dla Xiaomi 12 domyślnie wyświetla się wyszukiwarka MIUI zamiast HyperOS. Zmień w pasku wyszukiwania miui na hyperos i pojawi się więcej danych.

• Kacper Skrzypek zmienił(a) tytuł na MiFlash - formatowanie telefonu, wgrywanie ROM-u Global/CN przez Fastboot (Windows/Linux)
Opublikowano (edytowane)

Czy można ręczenie zrobić update/wymusić? Telefon go nie wykrywa i zmiana regionów nie pomaga.

update

Edytowane przez acocieto
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Mam błąd jak poniżej error: flash timeout17388. Xiaomi 15 i zmiana rom z naszego na tajwan

Chyba coś ze sterownikami trzeba szukac? 

image.thumb.png.a65ab463d7dc7fa8f07cd3245923c651.png

/edit

Po zmianie mi flash na starszy. 

image.thumb.png.8ff50603fbca96db93e1c3178e2a2ae0.png

Niby w porzadku ale po 800s-900s tel włącza sie normalnie a w programie czas leci dalej. ROM nie wgrany
(zmiana przewodów, skrocenie nazwy z plikiem rom nic nie dała).

Edytowane przez kamil3451
Opublikowano (edytowane)

teraz na drugim lapku probowałem Mam taki błąd
antirollback check error jest szansa ze starszy rom probuje wgrac? jak to sprawdzić? W tel mam 2.0.9.0 V0CEUXM wersja android 15 AQ3A.240812.002 a pobrany rom taiwan fastboot to dada_tw_global_images_OS2.0.107.0.VOCTWXM_20250624.0000.00_15.0_tw_822890a9e7

Ta 9 w nazwie OS w tel informuje że to 109? Chyba na taiwan nie ma nowszej niż 107

Opublikowano
55 minut temu, kamil3451 napisał(a):

antirollback check error jest szansa ze starszy rom probuje wgrac? jak to sprawdzić?

Nie, jeśli masz 2.0.107.0 do wgrania to na pewno nie jest starszy niż ten który masz.

Spróbuj usunąć linijkę odnoszącą się do antirollbacka ze skryptu (np. Notatnikiem), zapisać plik i spróbować jeszcze raz.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Nie, jeśli masz 2.0.107.0 do wgrania to na pewno nie jest starszy niż ten który masz.

Spróbuj usunąć linijkę odnoszącą się do antirollbacka ze skryptu (np. Notatnikiem), zapisać plik i spróbować jeszcze raz.

linijka ta powinna byc w pilku : flash_config.xml (nie mam takiego pliku) ?

a w plikach:
 rawprogram0.xml i rawprogram1.xml

nie ma nic o antirollback

Pobrałem 104 i to samo

58 minut temu, kamil3451 napisał(a):

a w plikach:
 rawprogram0.xml i rawprogram1.xml

nie ma nic o antirollback

Pobrałem 104 i to samo

mam anti 1 w tel (sprawdziłem w platform tools)

Opublikowano
58 minut temu, kamil3451 napisał(a):

Nie. W pliku, który służy do wgrania ROM-u (nazwa jest widoczna w prawym dolnym rogu, obok opcji flash all itd.).

Opublikowano
16 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Nie. W pliku, który służy do wgrania ROM-u (nazwa jest widoczna w prawym dolnym rogu, obok opcji flash all itd.).

pliki z romem sa takie:
image.thumb.png.fdbdc3170b78a59324a6fa220b216f12.png
w images takie:

image.thumb.png.f1bbb9ba3da66551c485a385a158b96b.png
te które były obok images wrzucilem do images bo cos krzyczało że brakuje

chyba że obok flash all w mi flashu (ale nie  widze tej opcji)?
image.thumb.png.3d051fd0cdc2e3201b9cd86b0e94e794.png

czy w plikach od miflash ktorys trzeba wyedytowac?
image.thumb.png.b39417721548d300daa71a71f1f604f9.png

to jakis xml bedzie czy jak go znalezc?

Opublikowano

nie wiem dlaczego nadal to samo,

usunałem (w 3 plikach: flash_all.sh, flash_all_except_storage.sh, flash_all_lock.sh):

if [ -e $(dirname $0)/images/anti_version.txt ]; then
CURRENT_ANTI_VER=`cat $(dirname $0)/images/anti_version.txt`
fi
if [ -z "$CURRENT_ANTI_VER" ]; then CURRENT_ANTI_VER=0; fi
ver=`fastboot $* getvar anti 2>&1 | grep -oP "anti: \K[0-9]+"`
if [ -z "$ver" ]; then ver=0; fi
if [ $ver -gt $CURRENT_ANTI_VER ]; then echo "Current device antirollback version is greater than this pakcage"; exit 1; fi

i bez zmian

jeszcze bat wyedytowałem. niby to poszło o kolejny błąd.

image.thumb.png.7551e26cc1713ff838ac307c07aab086.png

Plik fizycznie jest. Nie wiem co  przyczyna (raz na pare lat lat flashowałem te xiaomi rozne modele ale takich historii nie było)