Jump to content

Mi Mix 2 Chiński a rom global

ditomesq
 Share

Recommended Posts

11 minut temu, baxy napisał:

Ok
Po dodaniu w telefonie konta xiaomi należy odczekać 3 dni czy 15?

Ostatnio 72 godziny jak masz już zgodę, i uruchomiłeś Miunlocka. Miunlock poinformuje jakimś komunikatem kiedy masz spróbować ponownie. Konto trzeba dodatkowo dodać w opcjach programistycznych w zakładce Statusu blokady Mi.

Ostatnio odblokowywalem z pół roku temu.
Czyli po dodaniu konta w opcjach deweloperskich muszę jeszcze uruchomić mi unlock na komputerze i po nie udanej próbie spróbować za 3 dni tak?
A jak nie uruchomię mi unlock to czas nie będzie biegł?

10 minut temu, baxy napisał:

A jak nie uruchomię mi unlock to czas nie będzie biegł?

Chyba nie, to są 72 godziny od pierwszej próby, bo wtedy dopiero chińskie serwery zaczynają to sprawdzać (ale tego nie jestem pewien). Podobno można jeszcze wgrać z zablokowanym bootloaderem nowym narzędziem Xiaomitools, ale tym się nie bawiłem. Tu masz linka do źródła: http://www.xiaomitool.com/

16 godzin temu, baxy napisał:

Jak wgram globala z en. Miui w postaci pliku zip przez twrp to twrp mi się napisze?
Czy zostanie?

Powinno zostać, tylko nie wiem czy system wstanie. Dawniej żeby wgarać globala przez twrp, trzeba było modyfikować plik romu, nie wiem jak teraz. Globala najlepiej rom fastboot MiFlashem, niestety wtedy twrp się nadpisze.

Powinno zostać, tylko nie wiem czy system wstanie. Dawniej żeby wgarać globala przez twrp, trzeba było modyfikować plik romu, nie wiem jak teraz. Globala najlepiej rom fastboot MiFlashem, niestety wtedy twrp się nadpisze.

Global z TWRP działa, tylko trzeba wgrać paczkę dm-verity z forum MIUI po wgraniu Globala - mi przynajmniej tak działa obecnie z global dev na Redmi 4A.

tapnięte z Redmi 4a

• Like 1

52 minuty temu, Orjon napisał:

Global z TWRP działa, tylko trzeba wgrać paczkę dm-verity z forum MIUI po wgraniu Globala - mi przynajmniej tak działa obecnie z global dev na Redmi 4A.

Albo zmodyfikować paczkę romu http://en.miui.com/thread-477499-1-1.html  i też będzie działać, tylko jak twrp, to lepiej z romem eu

Edited by FromWP
  • Like 1

• 3 weeks later...
Dnia 22.10.2017 o 11:59, theus84 napisał:

Zamawiałem na GearBest i dostałem wersję z chińskim ROM'em. Wgrałem bez problemu Global bez odblokowywania Bootloadera za pomocą XiaoMiTool by Francesco Tescari. Narzędzie znajdziesz tutaj http://www.xiaomitool.com/ 

Czy masz do wyboru region polski?

Podobno reflash z poziomu aktualizacji zipa ze strony miui odblokowuje regiony. 

Dnia 28.11.2017 o 21:29, FromWP napisał:

Tak bo masz telefon oficjalnie na rynek chiński z chińskim romem zupełnie innym od globala, nie przeznaczony do sprzedaży poza Chinami. Z pliku z reguły działają aktualizacje z tej samej linii romów, czyli global na global, china na china. Czasami nawet przejście z global stable na global dev przez aktualizację z pliku nie wychodzi, bo to też inne wersje romów.

Z global stable na global Dev działa i na odwrót za każdym razem mi działało od na Mido i Kenzo to praktycznie ten sam ROM. 

25 minut temu, shirou93 napisał:

Z global stable na global Dev działa i na odwrót za każdym razem mi działało od na Mido i Kenzo to praktycznie ten sam ROM. 

Uwierz że na niektórych telefonach czy romach to potrafi nie zadziałać. To że zadziałało na Mido i Kenzo nie znaczy że zadziała w innym i na każdym romie. To Xiaomitool podobno potrafi więcej, ale dopiero od niedawna wspiera romy z Miui 9. Chińskie MiPcSuite też czasami wgra globala na china bez odblokowania bl.

Edited by FromWP

6 minut temu, FromWP napisał:

Uwierz że na niektórych telefonach czy romach to potrafi nie zadziałać. To że zadziałało na Mido i Kenzo nie znaczy że zadziała w innym i na każdym romie. To Xiaomitool podobno potrafi więcej, ale dopiero od niedawna wspiera romy z Miui 9. Chińskie MiPcSuite też czasami wgra globala na china bez odblokowania bl.

Podobno po wgraniu w taki sposób globala języki są, ale region jest tylko chiński. Wiesz coś na ten temat?

Przeczytałem, że podobno wystarczy potem zrobić reflash z poziomu aktualizacji systemu i regiony są, ale nie wiem czy to prawdziwa informacja.

Edited by shirou93
Literówka

13 minut temu, shirou93 napisał:

Podobno po wgraniu w taki sposób globala języki są, ale region jest tylko chiński. Wiesz coś na ten temat?

Tego nie wiem. Tylko o tym czytałem, ale jako oproblemie niektórych wersji romów, nie sposobu ich wgrywania. Reflash z poziomu aktualizacji tej samej wersji na pewno nie zaszkodzi, a czy naprawia problem z regionem, nie wiem.

Witam, czy możecie polecić jakiegoś sprawdzonego sprzedawce na aliexpress?

Zamierzam kupić miksa 2 6/128 z Global ROM, wydaje mi się że tam są lepsze ceny niż na GB.

Elektroniki oprócz odkurzacza jeszcze nie kupowałem na ali więc proszę o pomoc. 

Po wygraniu xiaomitool global developer mamy tylko region Chiny. Wgranie ponowne romu global przez aktualizacje systemowa nic nie zmienia, nadal mamy tylko region Chiny. W sumie nie do końca wiem w czym to przeszkadza?

9 godzin temu, kjpp napisał:

Po wygraniu xiaomitool global developer mamy tylko region Chiny. Wgranie ponowne romu global przez aktualizacje systemowa nic nie zmienia, nadal mamy tylko region Chiny. W sumie nie do końca wiem w czym to przeszkadza?

Mógłbyś sprawdzić czy na takim globalu da się przypisać konto w opcjach developerskich? Planuje tak wgrać i potem odblokować bootloadera. Dzięki.

Czy OTA działa normalnie? Jest to nieoficjalny flash i nie wiem czy wszystko będzie działać.

Edited by shirou93
Dodatkowe pytanie

21 minut temu, shirou93 napisał:

Mógłbyś sprawdzić czy na takim globalu da się przypisać konto w opcjach developerskich? Planuje tak wgrać i potem odblokować bootloadera. Dzięki.

Czy OTA działa normalnie? Jest to nieoficjalny flash i nie wiem czy wszystko będzie działać.

Tak, bez problemu dodałem konto. 

Ota działa normalnie.

18 godzin temu, kjpp napisał:

Tak, bez problemu dodałem konto. 

Ota działa normalnie.

Sam nie wiem po co te regiony, ale wolę jakoś ustawić Polskę ;) Dzięki za sprawdzenie. Ciekawi mnie czy wystarczy odblokować bootloadera i regiony wrócą, czy jednak potem potrzebny reflash.

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
Dnia 19.01.2018 o 17:03, shirou93 napisał:

Mi się udało odblokować oficjalną metodą tego samego dnia co dostałem telefon bez czekania 72h.
Dziwna sytuacja. Faktycznie, żeby mieć wszystkie regiony trzeba odblokować bootloader.

Ale nie traci się wtedy przypadkiem funkcjonalności NFC?

• 2 weeks later...

Ceny na gearbeast dosyc wysokie w stosunku do aliexpress. Pozatym hulajnoga mi szla 3 miesiace wiec srednio jakos. Mam pytankie o te NFC . Bo jak hce zainstalowac jakas aplikacje bankowa albo googla pay na moim remi note one to mi wyskakuje ze : telefon zrootowany i sie nieda / bez boota i sie nieda albo cos i sie nieda . Czy jest jakas opcja zeby sie dało ? Czy to komus działa ? Jak nie działa to poco to ?

Dnia 15.03.2018 o 12:53, Xiaomi_Lover napisał:

Ale nie traci się wtedy przypadkiem funkcjonalności NFC?

Nie. Oczywiście jeśli chodzi o płatności zbliżeniowe.

Odblokowanie bootloadera, a nawet instalacja ROMu Global, MIUI Polska/EU nie generuje problemów. ROOT jest tym, co je powoduje.

7 godzin temu, szarik999 napisał:

Ceny na gearbeast dosyc wysokie w stosunku do aliexpress. Pozatym hulajnoga mi szla 3 miesiace wiec srednio jakos. Mam pytankie o te NFC . Bo jak hce zainstalowac jakas aplikacje bankowa albo googla pay na moim remi note one to mi wyskakuje ze : telefon zrootowany i sie nieda / bez boota i sie nieda albo cos i sie nieda . Czy jest jakas opcja zeby sie dało ? Czy to komus działa ? Jak nie działa to poco to ?

Użyłeś wyszukiwarki? Nie. Poczytałeś na Forum? Nie. Gdyby było inaczej, wiedziałbyś, że są sposoby aby ukryć ROOT. Choć moim skromnym zdaniem to otwiera wrota do telefonu i jego systemu, to są sposoby na to...

Dzięki, jesteś wielki :)

Nie trzeba nigdzie wpisywać w jakim modelu chcemy odblokować bootloader? Ta paczka która służy do odblokowania działa tylko raz, czy można nią odblokować dwa Mi Mixy?