Kokodzambo Opublikowano 18 Września 2017 Opublikowano 18 Września 2017 Próbowałem wgrać ROM znaleziony w internecie. TWRP nie wywaliło żadnego błędu. Teraz mam czarny ekran, dioda się nie świeci, a telefon nie reaguje na próby uruchomienia go :/ Po podłączeniu do komputera słychać odgłos podłączenia nowego urządzenia i przedstawia się w menadżerze urządzeń jako QHUSB_bulk. da rade coś z tym zrobić?
Malpa73 Opublikowano 18 Września 2017 Opublikowano 18 Września 2017 Da radę wejść do recovery w tym wypadku twrp? (Vol -, + vol +, + power) Wysłane z Redmi 4A
Kacper Skrzypek Opublikowano 18 Września 2017 Opublikowano 18 Września 2017 Spróbuj wejść w Fastboot, ściągnij MiFlash i wgraj Globala. Jeśli nie wejdzie w fastboot ani w twrp - sprawdź czy wykryje w tym stanie. Jeśli nie - to kaplica. I serwis.
Kokodzambo Opublikowano 18 Września 2017 Autor Opublikowano 18 Września 2017 Nie no, o żadnym TWRP czy Fastboocie nie ma mowy. Telefon zupełnie nie reaguje na jakiekolwiek próby nawiązania z nim kontaktu. Nie reaguje na klawisze, nie brzęczy, nie świeci się dioda. Jakikolwiek serwis czy szukać czegoś specjalnego?
Kacper Skrzypek Opublikowano 18 Września 2017 Opublikowano 18 Września 2017 A ładuje się? Obawiam się że raczej będziesz musiał do serwisu. Napisz do Acida albo Zexon72 na forum. tapnięte z Redmi 4a 1
mariusz.ur Opublikowano 18 Września 2017 Opublikowano 18 Września 2017 (edytowane) PC wykrywa telefon po podłączeniu? Co pokazuje menedżer urządzeń? Podaj nazwę romu, który wgrywałeś. Edytowane 18 Września 2017 przez mariusz.ur
Kokodzambo Opublikowano 18 Września 2017 Autor Opublikowano 18 Września 2017 Orjon, Nie wiem czy się ładuje. Dioda nie zaświeca się, choć telefon bezsprzecznie usiłuje komunikować się z PC, skoro menadżer czasem urządzeń go wykrywa. Dzięki za namiary na tych gości mariusz.ur, słychać dźwięk podłączenia nowego sprzętu, gdy go podłączam. Menadżer urządzeń widzi go jako QHUSB_bulk, a innym razem jako nieznane urządzenie USB (żądanie deskryptora urządzeń nie powiodło się). Konkretnej nazwy paczki nie mam, bo podesłał mi ją znajomy i cały podekscytowny stwierdził, że ktoś zrobił MIUI 9 na Nougacie dla 4A
Nezumi Opublikowano 18 Września 2017 Opublikowano 18 Września 2017 @Kokodzambo Dałeś się nieźle zrobić... Mniejsza... Telefon czasami nie jest w trybie diagnostycznym/EDL? Próbowałeś długo trzymać power (nawet 2-3minuty)? 1
Kacper Skrzypek Opublikowano 18 Września 2017 Opublikowano 18 Września 2017 @Nezumi W sumie jakby był w EDL to byłoby trochę dziwne, bo przecież w 4A jest on zablokowany... Ale niech sprawdzi.
mariusz.ur Opublikowano 18 Września 2017 Opublikowano 18 Września 2017 Może być w trybie awaryjnym 900e ale sterowniki nie zainstalowane i pokazuje qhusb_bulk. Zainstaluj poprawnie sterowniki i wtedy zobaczymy. 1
Kokodzambo Opublikowano 18 Września 2017 Autor Opublikowano 18 Września 2017 (edytowane) Wiem, młotek ze mnie :/ Dawniej miałem Moto G (1st gen) i był to telefon nie do uceglenia. Zawsze każdą modyfikacje dało się odkręcić. 4A mam dopiero od kilku tygodni i jako maniak cyferek byłem strasznie rozczarowany tym, że 4A nie dostało Nougata, a taki Note 5A już tak... no i byłem gotów chwytać się każdej brzytwy. Trzymanie power przez kilka minut nic nie daje. Zauważyłem jednak dziwną rzecz. Telefon potrafi być jakby w dwóch trybach, w zależnośic od tego czy jest "włączony" czy "wyłączony". Gdy jest "wyłączony" to komputer go nie wyszukuje. @mariusz.ur o jakie konkretnie chodzi? Sprawdziłem kilka wyników z Google pod frazą "xiaomi redmi 4a drivers" i nic ciekawego nie udało mi się znaleźć. nic się nie zmieniło. Instalowałem też sterowniki z MiFlash, ale nic się nie zmieniło. I co do MiFlasha. Czytałem, że to może pomóc. Na początku nie widział mojego telefonu, ale po kilku kombinacjach udało mi się go odnaleźć. Tylko że dostaje taki log: Spoiler [14:08:55 COM4]:MiFlash 2017.4.25.0 [14:08:55 COM4]:[COM4]:start flash. [14:08:56 COM4]:cannot receive hello packet,MiFlash is trying to reset status! [14:08:57 COM4]:cannot receive hello packet,MiFlash is trying to reset status! [14:08:58 COM4]:cannot receive hello packet,MiFlash is trying to reset status! [14:08:59 COM4]:cannot receive hello packet,MiFlash is trying to reset status! [14:09:00 COM4]:cannot receive hello packet,MiFlash is trying to reset status! [14:09:02 COM4]:cannot receive hello packet,MiFlash is trying to reset status! [14:09:03 COM4]:cannot receive hello packet,MiFlash is trying to reset status! [14:09:04 COM4]:cannot receive hello packet,MiFlash is trying to reset status! [14:09:05 COM4]:try to reset status. [14:09:05 COM4]:Switch mode back [14:09:05 COM4]:cannot receive hello packet,MiFlash is trying to reset status! [14:09:05 COM4]:Odwołanie do obiektu nie zostało ustawione na wystąpienie obiektu. [14:09:05 COM4]:flashSuccess False [14:09:05 COM4]:isFactory False CheckCPUID False [14:09:05 COM4]:before:flashSuccess is False set IsUpdate:True set IsDone True [14:09:05 COM4]:after:flashSuccess is False set IsUpdate:false set IsDone true Edytowane 18 Września 2017 przez Kokodzambo
Nezumi Opublikowano 18 Września 2017 Opublikowano 18 Września 2017 Jeżeli PC, znajduje telefon jako qhusb_bulk, to można go odratować. Poszperaj po google, jest kilka rozwiązań. Co do MiFlash, uruchom program jako administrator, jeżeli to nie pomoże, znajdź inną wersję MiFlasha.
mariusz.ur Opublikowano 18 Września 2017 Opublikowano 18 Września 2017 Jaki masz system? W win 8 i 10 musisz wyłączyć podpisywanie sterowników.
SLiM Opublikowano 18 Września 2017 Opublikowano 18 Września 2017 18 minut temu, mariusz.ur napisał: Jaki masz system? W win 8 i 10 musisz wyłączyć podpisywanie sterowników. Nic takiego nie musi robić, te opisy co czytacie powstały przed wojną , teraz xiaomi udostępnia podpisane cyfrowo sterowniki w najnowszej paczce miunlock. http://miuirom.xiaomi.com/rom/u265827351/2.3.803.10/miflash_unlock-en-2.3.803.10.zip @Kokodzambo te błędy to przez wersję miflash, sprawdź na innej. 1
Kokodzambo Opublikowano 18 Września 2017 Autor Opublikowano 18 Września 2017 Udało się rozpocząć flashowanie przy jednej z wersji beta, polecanej na forum Xiaomi. W czasie flashowania za pomocą MiFlash aplikacja postanowiła się zamknąć. Nie mogę zmusić jej do ponownego wykrycia mojego telefonu. Gdy próbuję uruchomić telefon z wciśniętym vol-down to telefon wibruje (wcześniej tego nie było), ale do niczego to nie prowadzi.
Nezumi Opublikowano 18 Września 2017 Opublikowano 18 Września 2017 51 minut temu, Kokodzambo napisał: Udało się rozpocząć flashowanie przy jednej z wersji beta, polecanej na forum Xiaomi. W czasie flashowania za pomocą MiFlash aplikacja postanowiła się zamknąć. Nie mogę zmusić jej do ponownego wykrycia mojego telefonu. Gdy próbuję uruchomić telefon z wciśniętym vol-down to telefon wibruje (wcześniej tego nie było), ale do niczego to nie prowadzi. Możliwe, że sterowniki dupły. Spróbuj je reinstalować (wyżej @slimdick podał linkacz do paczuszki).
Kokodzambo Opublikowano 18 Września 2017 Autor Opublikowano 18 Września 2017 Próbowałem. Nic z tego. MiFlash się obraził i nie chce patrzeć na mój telefon.
Kacper Skrzypek Opublikowano 18 Września 2017 Opublikowano 18 Września 2017 A w menedżerze urządzeń telefon jest w ogóle wykrywany po tym flashu?
Kokodzambo Opublikowano 18 Września 2017 Autor Opublikowano 18 Września 2017 Cóż, komputer w dalszym ciągu zauważa że jakiś sprzęt jest podłączany do telefonu. Wykrywany jest jako urządzenie pamięci masowej USB + Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10) {Operacja nie powiodła się} Żądana operacja nie powiodła się.
mrosi Opublikowano 18 Września 2017 Opublikowano 18 Września 2017 Czy instalację sterowników rozpocząłeś od prtej procedury? http://darmowyinternet.net/forum/temat-poradnik-jak-wylaczyc-wymuszanie-podpisu-cyfrowego-sterownikow-w-windows-8_230
mariusz.ur Opublikowano 18 Września 2017 Opublikowano 18 Września 2017 @slimdick "te opisy co czytacie powstały przed wojną" Ja nic nie czytałem. Zainstalowałem sterowniki rok temu ( przed wojną) właśnie w ten sposób i mi działają do tej pory w telefonach od mi 6 do redmi 4a. Dobrze, że są już dostępne sterowniki z podpisem. Dzięki za info.
SLiM Opublikowano 18 Września 2017 Opublikowano 18 Września 2017 @mariusz.ur instrukcja dotyczy sterowników które nie są podpisane cyfrowo, ale wytłumacz w jakim celu ją stosować jak najnowsze już mają ten podpis cyfrowy i instalują się normalnie bez żadnych problemów w każdym systemie. A skoro nie rozumiesz o czym piszę to proponuje czytać do skutku. @mrosi to samo co wyżej, te opisy są przeterminowane i nie potrzebne teraz jest 2017 a nie 2012 1
mrosi Opublikowano 18 Września 2017 Opublikowano 18 Września 2017 @slimdick, mam zainstalowane stery, o których wspominasz, bo mam zainstalowane obydwie wersje Mi Unlock. Niestety, w starciu choćby z Redmi 4X, to nie do końca działa...
Kokodzambo Opublikowano 18 Września 2017 Autor Opublikowano 18 Września 2017 (edytowane) Bawiłem się w różne sposoby, z wyłaczaniem podpisów i trybem testowym. Aż się wnerwiłem i zrobiłem reinstal Windowsa 10. I jest nowy trop, bo telefon jest wykrywany jako Qualcomm HS-USB Diagnostics 900E Edytowane 18 Września 2017 przez Kokodzambo
SLiM Opublikowano 18 Września 2017 Opublikowano 18 Września 2017 (edytowane) @Kokodzambo to teraz z tego trybu przejdź do EDL i miflash https://forum.xda-developers.com/redmi-note-3/how-to/guide-reboot-to-edl-mode-fastboot-test-t3398718 Edytowane 18 Września 2017 przez slimdick
Kokodzambo Opublikowano 18 Września 2017 Autor Opublikowano 18 Września 2017 (edytowane) Nie mogę wykonać instrukcji, bo nie mogę użyć fastboota :P. Zdaje się, że musiałbym użyć testpointa lub przerobionego kabla, aby ruszyć ten tryb diagnostyczny. Edytowane 18 Września 2017 przez Kokodzambo
FromWP Opublikowano 18 Września 2017 Opublikowano 18 Września 2017 36 minut temu, Kokodzambo napisał: musiałbym użyć testpointa lub przerobionego kabla Kabel możesz sobie darować, przy tym trybie jest bezużyteczny. Tylko tespoint. 1
Kokodzambo Opublikowano 18 Września 2017 Autor Opublikowano 18 Września 2017 Zrobiłem testpoint i udało mi się doflashować do końca. Potem flash TWRP, ROM-u z MIUIPolska i gra :] Teraz tylko muszę uporać się z przywrócenieniem backupu. Dzięki, Panowie. Uratowaliście mnie 1
cietybadacz Opublikowano 18 Września 2017 Opublikowano 18 Września 2017 @kokodzambo Mógłbyś coś więcej napisać o wgrywanie romu przez testpoint/testpointy. Nigdy o o tej metodzie nie słyszałem.Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
SLiM Opublikowano 18 Września 2017 Opublikowano 18 Września 2017 Zawierasz dwa punkty i telefon jest w trybie EDL, metoda dla modeli co mają zablokowane przejście w EDL komendą lub kablem.
Kokodzambo Opublikowano 18 Września 2017 Autor Opublikowano 18 Września 2017 (edytowane) Jeśli chodzi o mojego 4A, to wyglądało to tak: 1. https://ww w.youtube.com/watch?v=hUqJPxdhly4 - aby rozebrać 2. http://en.miui.com/forum.php?mod=attachment&aid=NjU5MzY0fDE5Nzg2ODM4fDE1MDU3MzY4MzR8MjIzMjQ0MzQyNHwyODE5Nzk%3D&ck=ee62680b <- ta wersja jako jedyna była w stanie rozpocząc flashowanie. Każda inna znaleziona w internecie wywalała błędy 3. https://w ww.youtube.com/watch?v=fL4IwEDVa3Q - aby uruchomić testpoint. Punkty stykałem za pomocą wygiętej agrafki. Najpierw przyłożyłem styki, a dopiero potem podłączałem kabel (inaczej nie chciało ruszyć w tym trybie) Instrukcje obsługi MiFlash można znaleźć w internecie. Sposób wygląda na trudny, ale nie jest Jeśli telefon znajdzie się w trybie diagnostycznym (u mnie wszedł do niego wskutek wgrania złej paczki, a potem przez przerwanie flashowania w MiFlash) to właśnie w za pomocą testpoint można umożliwić jego powtórne flashowanie w MiFlash. Sprzętowa ingerencja w soft Nie mogę odblokować telefonu. Telefon twierdzi, że hasło jest złe... komunikat odsyła mnie do forum, ale bez konkretu. Edytowane 18 Września 2017 przez Kokodzambo
Kacper Skrzypek Opublikowano 18 Września 2017 Opublikowano 18 Września 2017 Ale hasło do konta Xiaomi czy hasło do samego telefonu?tapnięte z Redmi 4a
Kokodzambo Opublikowano 18 Września 2017 Autor Opublikowano 18 Września 2017 Do ekranu blokady. Na szczęście wystarczyło usunąć kilka plików i odzyskałem telefon. Nie wiem czy można linkować do konkurencyjnych for, więc podam tylko nazwę tematu. [TWRP][No ROOT] Usuwanie zabezpieczeń blokady ekranu (zapomniany wzór / hasło). Trochę się wystrachałem, że utracę ten backup. Wtedy już bym się wściekł. Jeszcze raz dzięki za pomoc i zaangażowanie w mój problem. Xiaomi społecznością silne! 2
Slay3r12 Opublikowano 1 Listopada 2017 Opublikowano 1 Listopada 2017 Mam bardzo duży problem Chciałem wgrać ROM przez MiFlash, ale miałem zablokowany bootloader i wszystko się skończyło napisem 'failed'. Po tym przejściu, dalej nie wyszedłem z fastboota. Widzę, że tutaj koledze się udało odratować telefon.
Kacper Skrzypek Opublikowano 1 Listopada 2017 Opublikowano 1 Listopada 2017 Zablokowany bootloader, fastboot i miflash? To nie mogło się udać. Potrzebujesz wejścia w tryb EDL, fastboot na zablokowanym nie działa...
Rekomendowane odpowiedzi