Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, fps napisał:

Wspiera n4x szybkie ładowanie? 

Może kiedyś będzie. Procesor wspiera. W Redmi 3s (snap 430) w nowych romach dev dodali wsparcie QC 3.0, to i tu może kiedyś dodadzą (o ile nie zablokowali sobie tego w funkcjonalności płyty głównej).

Opublikowano

Po co quick charge tryb samolotowy i ładowarka 2A to ładuje z 2h

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie ma to nie ma, a jak ktoś ma problem i chce koniecznie wiedzieć jak mu się telefon ładuje, to niech sobie podłączy miernik na USB i obserwuje przez 2-3 godziny jakie jest napięcie i natężenie. ;)

Opublikowano

Ale ktoś kto jest chętny żeby się dowiedzieć to nie będzie kupował specjalnie miernika, ponieważ liczy na to że ktoś wie - więc po to pyta. Rozumiesz @mgcompany?
Co do tego trybu samolotowego to wiem, że wtedy szybciej się ładuje.

Swoją drogą źródła podają że Redmi Note 4X ma baterię 4,1AH a mam 4AH.. to ciekawe ;P

Opublikowano

Oczywiście, że rozumiem, dlatego dla ciekawskich jest miernik. A tak wystarczy spojrzeć na ładowarkę jakie są parametry wyjściowe. :) 

Quick Charge jest zablokowane przez Xiaomi, mimo tego, że SoC go obsługuje. Podobno siedzi to w kernelu i albo Xiaomi samo to odblokuje, albo trzeba czekać na custom kernel, jeśli komuś się będzie chciało w to bawić. 

Parametry baterii od kilku lat są podawane w takich wartościach jak nominalna i minimalna, tu jest nominalna 4100, minimalna 4000. Przykładowo w Redmi Note 2 jest nominalna 3060, minimalna 3000, a stary Redmi ma 2050/2000.

• Like 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Gdyby kogoś jeszcze interesowało jak się ładuje nasz Redmi Note 4, to załączam fotkę z wczorajszego ładowania od 39% do 100% przy użyciu ładowarki 5V/2A z opcją 9V/2A i 12V/1.5A.

bateria.thumb.jpg.683cee5092b58dca851089cd3ba722af.jpg

Na początku ładowania telefon pobierał z ładowarki 5.24V i 1.76A, więc z pewnością nie działa Quick Charge. Wskazanie procentowe w systemie jest całkiem rzeczywiste, bo telefon pobrał 2827 mAh, ale w tym czasie jeszcze używałem telefonu, więc również część energii zużywał na bieżące zadania. Na pewno wskazanie jest lepsze niż to, co było w Redmi Note 2 z Mediatekiem, gdzie niczego nie można było być pewnym. :D

Edytowane przez mgcompany
Opublikowano (edytowane)

U mnie przy jakimś tanim mierniku USB z Aliexpress podczas ładowania są następujące wskazania (oryginalny przewód z pudełka):

- od niskiego poziomu naładowania do okolic 90% najczęściej jest 5.44V oraz 2.01A, czasami załapie niżej i jest np. 1.91A
- w okolicach 90% stopniowo, ale dość szybko spada, nie zanotowałem jednak do jak niskiej wartości V i A
- kilka razy udało mi się zaobserwować ~1.7A, ale wtedy z ciekawości wyjąłem wtyczkę z ładowarki i podłączyłem ponownie... i było ~2.0A :P

Edytowane przez paralemptor
Opublikowano

Podłączyłem przed chwilą ładowarkę przy stanie 23% baterii, ale tym razem do oryginalnej z opakowania w wersji global i oryginalnego kabla z zestawu (europejska, bez przejściówek, pudełko zafoliowane, jak z fabryki), no i nie ma rewelacji, bo na tej ładowarce wartości wynoszą 5.1V i 1.17A.
Podłączyłem kabel z RN2 i spadło do 0.98A.
Podłączyłem kabel od AGM X1 i wartości są takie jak na oryginale.
Podłączyłem do ładowarki i kabla z AGM X1 i wartości wynoszą 5.22V oraz 1.89A.

Z jakich ładowarek korzystacie? Z przejściówkami czy europejskie?
Europejska ma opisane wartości wyjściowe 5V i 2A, więc dziwi mnie taka słaba wydajność.

Podłączyłem jeszcze do starej ładowarki z Redmi Note 2 (też 5V i 2A) i na oryginalnym kablu od RN4 amperaż jest niski, a na innych normalny ~1.85A.
Jakiś gówniany dostałem ten oryginalny kabel.

Opublikowano

Korzystam z oryginalnej chińskiej ładowarki, podłączona przez przelotkę, do tego oryginalny przewód. Inne przewody, które znalazłem w domu:

- stary przewód od Samsunga Ativ S: 5.1V i 0,5A
- przewód od Nokii 620: 5.2V i minimalnie ponad 1A

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

To wina miernika KEWEISI, mam 4 sztuki kupione od różnych sprzedawców i to jest nic nie warte barachło. W moich testach urządzenia lądują się zauważanie szybciej bez miernika. Gdy się rusza całością to natężenie potrafi spaść z np. 1.2A do 0.1A. Ja się na tym aż tak dobrze nie znam ale domyślam się ze natężeniem steruje jakiś kontroler a słaba jakość elementów tego miernika sprawia że natężenie jest zmniejszane bo nie przewodzi dobrze albo opór się zwiększa ? Może jak znajdę chęci to kupie lepszej jakości gniazdo żeńskie i podmienię.

Edytowane przez Słony
  • 1 miesiąc temu...
  • mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...