Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hmmmm.....

Zaktualizowałem ROM na polski, ale...

Zrobiłem factory reset z usuwaniem danych i aplikacji. Po uruchomieniu dalej mam jakieś aplikacje z krzaczkami (zdaje się jakaś nawigacja), na pulpicie i folderze "Polecane". Tak ma być?

[EDIT]

Przy ponownym uruchomieniu po resecie mam do wyboru pięć języków (w tym dwa z "krzaczkami"). Poza tym którą klawiaturę wybrać? "Krzaczkową", Google czy Xperia? To normalne, ze wybiera się w początkowej fazie?

Nie mam Note'a ale nie wydaje mi się to normalne. Robiłeś full wipe w recovery czy factory reset w systemie?

Opublikowano (edytowane)

To zrób w recovery. Przecież to oczywiste. :P

Wchodzę w Recovery. Wybieram "wipe data/factory reset" po czym wyświetla mi się kilka linijek. Każda z nich to wpis "No". Pomiędzy nimi jest jedna o nazwie "Clear all user data". Wybieram ją, niby coś się resetuje, potem wyświetla się komunikat "Completed". Wybieram "Reboot now" i.... wszystko jest wciąż tak samo... :/

[EDIT]

Tu widzę zresztą jest dokładnie jak ja robiłem...

http://webcazine.com/10104/how-to-reset-all-settings-to-factory-default-on-xiaomi-redmi/

Edytowane przez mrosi
Opublikowano (edytowane)

Kurde... No raczej nie można inaczej  albo źle tego zrobić...

To widzę jakaś nawigacja, jakiś czytnik e-book Mi i jakieś coś oznaczone ikonką "58"...

To jest ROM 30. Próbuję na wersji 29..

[EDIT]

Na 29 jest dokładnie to samo...

[EDIT2]

Widzę, że nie tylko ja mam problem z aplikacjami z "krzaczkami"...

http://miuipolska.pl/forum/topic/1699-aplikacje-po-wgraniu-polskiego-romu/

Edytowane przez mrosi
Opublikowano

Jeju... Przecież macie format telefonu z poziomu MIUI. Na co wam recovery? Ustawienia - Kopia i kasowanie danych - Ustawienia fabryczne - resetuj (zaznaczyć usuwanie aplikacji). Tyle. Cała filozofia.

Rom miuipolska usuwa aplikacje ale nie wszystkie. Usuwa konkretne nazwy aplikacji a te się zmieniają co jakiś czas w nowszych modelach.

Wysłane z MI4 W

Opublikowano

Mi po instalacji polskiego miui na chiński bez robienia wipe przed instalacją zostały chyba dwie gry i jakieś programy ale instalowane przeze mnie, nie jakieś chińskie i późniejsze wipe czy z poziomu systemu czy recowery nie usuwało ich. Ustawienia daty itd. to wszystko ustawiać musiałem ale te aplikacje były chociaż bez danych. Ale na polskim bateria trzyma nawet dwa dni przy moim użytkowaniu i jestem w pełni zadowolony:D

Wysyłane z mojego HM NOTE 1W za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Jeju... Przecież macie format telefonu z poziomu MIUI. Na co wam recovery? Ustawienia - Kopia i kasowanie danych - Ustawienia fabryczne - resetuj (zaznaczyć usuwanie aplikacji). Tyle. Cała filozofia.

Rom miuipolska usuwa aplikacje ale nie wszystkie. Usuwa konkretne nazwy aplikacji a te się zmieniają co jakiś czas w nowszych modelach.

Wysłane z MI4 W

Nie pomaga nawet zaznaczenie tej opcji.

Wciąż zostają jakieś chińskie apki - nawigacja, Weibo, i jakieś coś 58 i jeszcze kilka innych...

Opublikowano

Generalnie mi to jakos nie przeszkadza. Te aplikacje mozna odinstalowac. Zastanawiam sie tylko do czego sluza MTKLogger i Mobileuncle Tools.

Czy na dzwiek sms mozna ustawic tylko plik .ogg? Mam od zawsze pliki .mp3 w folderze Notifications i system nie widzi ich na liscie...

Opublikowano

Mobileuncle dodane od Acida. Pozwala instalować recovery, wejść w engineer mode itp. MTK Logger to funkcja w tym trybie do robienia logów jeśli chcesz.

System nie zobaczy krótkich, musisz usunąć limit rozmiaru w apce muzyka lub skorzystać z es file explorer.

Opublikowano (edytowane)

To nie to, o co mi dokładnie chodziło. Chcę móc ustawić dźwięk sms z pliku .mp3, ale nie chcę go oglądać na liście muzyki. Da się tak to zrobić?

[EDIT]

W multilang są te same chińskie aplikacje, więc w polskim też zostały. Czyli wszystko gra.

W multi jest są appki Google, ale jest o 1 GB mniej pamięci dostępnej dla użytkownika. Nie ma za to mnie osobiście niepotrzebnych MTKLogger i Mobileuncle Tools.

Co zauważyłem na korzyść multi... Nie ma mikroprzycięć przy odblokowaniu ekranu. W polskim ROMie są... Do poprawki ;)

Edytowane przez mrosi
Opublikowano

Witam. Chciałbym zapytać, czy już coś wiadomo o nowej wersji Redmi note 4G, bo premiera miała być 26 sierpnia. Jestem trochę w szoku bo myślałem, że o tej wersji będzi głośno, będą jakieś testy, opinie, a tu kompletna cisza. Sam szykując się na nowego nota sprzedałem swojego ZOPO 990+ i właściwie jestem zmuszony do korzystania z przedpotopowego sony ericssona.

Opublikowano

Cóż... wiadomo, że będzie to pierwszy Redmi bez dual-sim. Czyżby LTE i dual-sim się wykluczały?

Oczywiście, że nie. ;) Chociażby pierwsza z brzegu ZTE Nubia Z7 ma LTE i Dual Sim.

Opublikowano (edytowane)

Witajcie, jako że posiadam Redmi Note (z MTK), a jest wiele pytań odnośnie codziennego użytkowania od osób, które zastanawiają  się nad zakupem, to wpadłem na pomysł, iż mogę zrobić recenzję tegoż smartfona, z tego co widziałem, to w sieci jest jedna recenzja z portalu o androidzie i to by było na tyle. Oczywiście wychodzę tylko z inicjatywą, jeśli będzie zapotrzebowanie, to zamieszczę recenzję ;)

Edytowane przez piotrek1500
Opublikowano

Witajcie, jako że posiadam Redmi Note (z MTK), a jest wiele pytań odnośnie codziennego użytkowania od osób, które zastanawiają  się nad zakupem, to wpadłem na pomysł, iż mogę zrobić recenzję tegoż smartfona, z tego co widziałem, to w sieci znalazłem jedną recenzję z portalu o androidzie i to by było na tyle. Oczywiście wychodzę tylko z inicjatywą, jeśli będzie zapotrzebowanie, to zamieszczę recenzję ;)

Każda taka inicjatywa jest godna pochwały więc mimo, że nie jestem posiadaczem tego modelu Xiaomi, to jestem za tym abyś zrobił i opublikował recenzję tego telefonu na łamach MIUIPolska. ;)

Opublikowano (edytowane)

Dzięki, dla mnie ciekawie jest czytać wrażenia, kogoś, kto się pierwszy raz zetknął z MIUI. Trochę tylko drażni nazywanie MIUI "nakładką", no ale może tylko osoby za bardzo z MIUI związane emocjonalnie :smile:)

Szkoda, że pisząc o kamerce, nie wspomniałeś o trybie HDR - moim zdaniem jest bardzo dobrze zrobiony.

Edytowane przez latet
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Pytanie...

Telefon wzbudził w pracy niemałą sensację, w końcu to nie jest pospolity w Polsce producent. Oczywiście praktycznie każdy z kumpli musiał dotknąć, pomacać, posmyrać.. ;)

Po całym dniu walk zauważyłem, że po przytrzymaniu "Home", kiedy wyświetlała się lista ostatnio uruchamianych aplikacji, ikonka "Ustawienia" była oznaczona pomarańczową kłódeczkę i nie można jej było usunąć z tej listy. Pomogło dopiero wyczyszczenie danych w sekcji zarządzania aplikacjami. Co to ta kłódeczka?

Poza tym, czy po resecie programowym czy w recovery mam w telefonie wszystkie aplikacje Google (Google+, Dysk, etc.). Tak powinno być?

Edytowane przez mrosi
Opublikowano

Pytanie...

Telefon wzbudził w pracy niemałą sensację, w końcu to nie jest pospolity w Polsce producent. Oczywiście praktycznie każdy z kumpli musiał dotknąć, pomacać, posmyrać.. ;)

Po całym dniu walk zauważyłem, że po przytrzymaniu "Home", kiedy wyświetlała się lista ostatnio uruchamianych aplikacji, ikonka "Ustawienia" była oznaczona pomarańczową kłódeczkę i nie można jej było usunąć z tej listy. Pomogło dopiero wyczyszczenie danych w sekcji zarządzania aplikacjami. Co to ta kłódeczka?

Poza tym, czy po resecie programowym czy w recovery mam w telefonie wszystkie aplikacje Google (Google+, Dysk, etc.). Tak powinno być?

Jak masz ikonki uruchomionych aplikacji po przytrzymaniu Home to przesuwając ikonkę do góry usuwasz ją z pamięci. Przesuwając ją natomiast na dół blokujesz ją przed czyszczeniem z pamięci poprzez okrągłą ikonkę czyszczenia niżej. Jak przesuniesz ikonkę ponownie w dół to ją odblokujesz i naciskając przycisk czyszczenia, ta aplikacja zostanie również wyczyszczona.

Opublikowano

Jak masz ikonki uruchomionych aplikacji po przytrzymaniu Home to przesuwając ikonkę do góry usuwasz ją z pamięci. Przesuwając ją natomiast na dół blokujesz ją przed czyszczeniem z pamięci poprzez okrągłą ikonkę czyszczenia niżej. Jak przesuniesz ikonkę ponownie w dół to ją odblokujesz i naciskając przycisk czyszczenia, ta aplikacja zostanie również wyczyszczona.

Działa. Dzięki :)

A co z tymi appkami Google?

Opublikowano

To raczej dziwne, ale nie wiem. Sam używam tylko Google Play Store więc nie wiem czy u mnie występuje takie zjawisko.

To, że sklep Play, to oczywiste :)

Po resecie mam już zainstalowane wszystkie "firmowe" aplikacje Google. To mnie zastanawia. Tym bardziej, że jak dostałem telefon z ROMem wgranym przez Spemall, to ich nie było. Wrzuciłem ROM MIUI Polska i były...

Opublikowano

Witam

Jaką można zainstalować klawiaturę. Żeby cyfry były w oddzielnym Rzędzie tak jak w note2 np.

Wysyłane z mojego HM NOTE 1W za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Hej. Przewertowałem ten wątek od deski do deski, użyłem wyszukiwarki, nawet pomęczyłem wujka google, chociaż tylko trochę, bez katowania i nie znalazłem jakiejś konkretnej informacji dot. wcdma. Co to jest wiem, więc wnioskując logicznie- bo używam jednego sim- powinienem użyć tego slotu do obsługi mojej karty z play. A gdzieś doczytałem, że nie, bo gorzej działa i zrywa neta itd. Więc jak to jest? 

Opublikowano

Dzięki Dee
Czyli dobrze rozumowałem, że korzystniej- szybciej- jest używać w slocie wcdma.
// offtop.- Im dłużej czytam to forum- a czytam sporo, bo choć słuchawki Xiaomi jeszcze nie mam- na dniach powinna być, bo jest już w Polsce, to chcę być dobrze przygotowanym do użytkowania, wiedzieć wiele, żeby nie zadawać później pytań, które tu padły i na które są odpowiedzi. Więc- im dłużej czytam to forum, w tym większym podziwie jestem dla użytkowników. Widzę, że działa to tak, jak powinno działać każde forum, a nie działa żadne z jakim się spotkałem. Szybkie, rzeczowe informacje, zero chamstwa, wyrozumiałość. Kawał świetnej roboty jaką odwala Acid- komu by się chciało? Kurcze, dobrą decyzję podjąłem wybierając Xiaomi RN zamiast THL W300, choćby dlatego, że mogę być członkiem tej forumowej ekipy. I mam nadzieję, że moje posty nie ograniczą się do zadawania pytań, czy słodzenia / :P / ale będę też pomocny. ;)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Macie problemy z grami, aplikacjami?

U mnie np. nie działa Gta SA (włącza się do menu logowania po wyboże offfline nic nie mogę kliknąć i wywala błąd aplikacja została zatrzymana, przy próbie zalogowania się jest ekran wczytywania i to samo.....) próbowałem wszystkie wersje, przed chwilą pobrałem gt racing 2 z googleplay i zaraz po pierwszej animacji zamyka się bez jakiegokolwiek komunikatu. W atorrent po kliknięciu w opcje wywala: aplikacja została zatrzymana...

PS:

Winowajcom była modyfikacja dzięki której mogłem instalować dane aplikacji na sd. Ja wy sobie radzicie z małą pamięcią wewnętrzną, podajcie jakiś poradnik abym mógł instalować duże aplikacje na sd?

Edytowane przez kondiq22
Opublikowano (edytowane)

Warto też wspomnieć o różnicy pomiędzy przydzieleniem aplikacji kłódeczki tam, a przydzieleniem jej uprawnienia do autostartu (co część aplikacji otrzymuje automatycznie przy instalacji).

W obu przypadkach po oczyszczeniu pamięci "miotełką"  taka aplikacja nadal będzie aktywna. Jednak jeśli miała "kłódeczkę", to w ogóle nie zostanie ruszona, a jeśli miała tylko autostart, to zostanie zamknięta i natychmiast odpalona ponownie. Taki niuans...

Edytowane przez latet
Opublikowano

Czy ktoś mi wytłumaczy o co kaman z czujnikiem oświetlenia i ustawieniem jasności?

Pomimo ustawionej automatycznej jasności można przesuwać suwak na pasku jasności (mówię o pasku powiadomień/ustawień). Co gorsza, pomimo wciąż ustawionej jasności automatycznej, ona się zmienia przy przesuwaniu suwaka...

Fakt, że jestem w mieszkaniu, ale czujnik nie reaguje na np. zbliżenie telefonu do lampy...

Coś nie halo z czujnikiem?