Skocz do zawartości

Alternatywne systemy + Firmware + Kernel dla Mi 5 - Aktualizacja 18:27, 31 lipca 2017 - Bez aktualizacji listy systemów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@RSL

1. Instalujesz MiFlash z 

Spoiler

2. Pobierasz

3. Instalujesz pobrany Global Developer 7.4.14 przez pobrany MiFlash.

4. Instalujesz

Spoiler

Na stronie kliknij w Download twrp-3.1.0-1-gemini.img

https://dl.twrp.me/gemini/twrp-3.1.0-1-gemini.img.html

5. Zainstaluj TWRP przez komendy ADB

Spoiler

1. Do folderu ADB wrzuć pobrany TWRP, oczywiście plik .img musi mieć nazwę twrp

2. Podłącz telefon w trybie fastboot do komputera.

3. Włącz ADB.

4. W ADB wpisz fastboot devices i naciśnij enter > wpisz fastboot flash recovery twrp.img i naciśnij enter > wpisz fastboot boot twrp.img i naciśnij enter > po chwili włączy się TWRP a w jak zapyta ci o hasło naciśnij cancel i przejdź do Wipe > Format Data > wpisz yes i naciśnij niebieski przycisk > jeśli po chwili otrzymasz informacje że masz włączyć ponownie TWRP to cofnij się do głównego menu TWRP > Reboot > Power Off > telefon się wyłączy > naciśnij klawisz głośności (+) oraz włącznik i puść oba klawisze gdy pojawi się logo Mi na czarnym tle > włączy się TWRP > podłącz telefon i skopiuj do pamięci wewnętrznej .zip z systemem alternatywnym i .zip GAPPS - ARM64 - 7.1 - Pico (pakiet). Jeśli by się zdarzyło że gdy klikniesz niebieski przycisk po wpisaniu yes w Format Data to wyłącz telefon z poziomu TWRP i zastosuj się ponownie do instrukcji czyli jeszcze raz sformatuj Format Data i wyłącz i włącz TWRP.

Edytowane przez majdan12
  • Like 1
Opublikowano

@RSL

Jeśli instalowałeś kiedyś ADB Minimal to możesz go włączyć albo jak go nie masz albo jak masz to możesz też włączyć ADB przechodząc do C:\Program Files\Xiaomi\MiPhone\Google\Android i używając kombinacji klawiszowej ctrl + shift + prawy przycisk myszy włączyć w oknie ADB i wpisać komendy które są w moim poprzednim poście.

• Like 1
Opublikowano

Panowie, a po co ten miflash? Coś daje extra, czego nie można zrobić w twrp/fastboot?

Swoją drogą, mam RR 5.8.3 4/18 od dobrego tygodnia i muszę powiedzieć, że bateria nawet się polepszyła u mnie. Spokojnie robię 2 dni i 4-5h SOT, przy średnim korzystaniu z telefonu. Dziś nawet mam uptime 2d 20h, 4.5h SOT i jeszcze 10% baterii zostało (ale to lekkie użycie było). Aha, synchronizacja Gmail i kontaktów na noc wyłączana.

Także jest bajka i nie wracam na miui, aż nie zrobią powiadomień jak w stock android.

Opublikowano

@rufik

MiFlash jest do instalacji oficjalnego systemu lub nieoficjalnego przerobionego pod MiFlash. MiFlash pozwoli wyeliminować śmietnik które zostawiają za sobą systemy. MiFlash używa się do odnowienia telefonu. Fastboot nie jest poręczny jeśli chcesz instalować system ręcznie z komend fastboot w ADB. 

Opublikowano

@RSL

Jeśli masz system wydany przed 2017.04.17 to zainstaluj 7.3.9 Firmware chyba że masz system Global Developer 7.3.9 to nie musisz już instalować firmware w tej wersji bo system już ci go zapewnia.

Opublikowano

Cześć.

Bardzo bym chciał używać na stałe Lineage OS. Jednak po kilku dniach siada czytnik linii papilarnych. Aby przywrócić funkcję muszę wracać do miui, aby czytnik się "wybudził".

Używałem już Romów miui powyżej 7.3.9 i dalej ten czytnik mi siadał.

Jak inne romy? Są spolszczone? Który obecnie jest warty uwagi ?

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Na custom romach mam problem z bardzo cichym mikrofonem, na przykład na snapchacie, czy w aplikacji kamera. To jedyne co mnie trzyma przy miui. Macie na to jakąś radę?

Opublikowano

A ja mam dziwny problem z TWRP (chyba). Otóż chciałem wgrać na czysto MIUI Polska 7.4.27 i potestować kernel Xceed ale niestety system nie wstał. Wróciłem więc do recovery i chciałem na czysto wgrać AOSP od JDCTeam. Jednak wgrywanie stanęło na "Patching system image unconditionally". Potem to samo powtórzyło się z RR 5.8.3 i MIUI też nie wstało. Zostałem bez systemu. Dziś MiFlashem wgralem global dev 7.4.14, potem TWRP 3.1.0.1 i ponowna próba... I dalej to samo. Możliwe że w momencie nieudanej instalacji "popsuł" się plik z ROMem? Spróbuję na czysto pobrać jeszcze raz i zobaczę czy pomoże, ale dziwna sytuacja tak czy inaczej...

Opublikowano

@dskarb

Telefon w EDL > MiFlash 2016.04.01 (jeśli masz Windows 64-Bit) w MiFlash zaznacz Flash All > Zainstaluj system i włącz go do momentu pokazania się białej strony z logo MIUI > Zainstaluj 

Spoiler

https://dl.twrp.me/gemini/twrp-3.0.2-2-gemini.img.html

Ta wersja TWRP nie jest zalecana dla Android 7, więc proszę o nie instalowanie tej wersji TWRP przez innych posiadaczy Mi 5 :)

> W TWRP wykonaj Format Data i włącz ponownie TWRP > Zainstaluj najnowsze Xiaomi.eu > Powinno udać się zainstalować system :)

Opublikowano

Ktoś miał problem na customach że przestał odpowiadać czytnik linii papilarnych?

Rzućcie jakiś poradnik na customy:)

Opublikowano
[mention=20299]Prawy mi4c[/mention]
Przestał działać na amen?
Poradnik instalacji masz w temacie XDA z alternatywnym systemem.

Przestaje tylko działać na Lineage OS. Sprawdzałem to chyba ze 3 miesiące. Po instalacji miui i jakimś tygodniu nie działającego czytnika ten nagle ożywa.

Mam wrażenie że to przez mody na saftynet patch. Może mieć jakiś związek. Co nie ?

Opublikowano
[mention=20299]Prawy mi4c[/mention]
Zainstaluj sobie AICP ale oczywiście przed tym zainstaluj najnowszą wersje firmware z tematu XDA.
Czy to przez ten mod nie wiem.

Muszę instalować firmware jak mam najnowszy global dev?

Opublikowano

@Prawy mi4c

Jeśli masz Global Developer nowszy niż 18 kwietnia 2017 to nie musisz instalować firmware z XDA do czasu jak nie każą zainstalować nowszej wersji firmware aby system działał poprawnie.

• Like 1
Opublikowano

@dskarb

Na innym Mi 5 z takim problemem była zastosowana instrukcja która ci napisałem i następnie zastało zainstalowane twrp-3.1.0-1-gemini.img które zadziałało choć trzeba było drugi raz wykonać Format Data i zrestartować TWRP :)

Opublikowano

@majdan12

Nie mogę zainstalować u siebie na Win 10 x64 Pro tej wersji MiFlash 20160401 - wyskakuje mi jakiś error. Ale udało mi się wersją 20161222 zaflashować Global Dev 7.4.14 i wgrać to TWRP w wersji którą mi zaleciłeś. Próbowałem po tym wrzucić jeszcze raz AOSP od JCDTeam ale znów stanęło na tym samym. Pobieram teraz MIUI Polska 7.4.27 i zaraz spróbuję jeszcze raz. Mam nadzieję że pójdzie wreszcie...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@RSL

Chyba nie będzie mi dane przetestować wszystkie systemy, bo możliwe że w tym tygodniu telefon będzie u innego właściciela :)

Telefon na 99% sprzedam z AICP.

Edytowane przez majdan12
Opublikowano

Uff, udało się tak jak mówiłeś. Najpierw TWRP 3.0.2.2, potem format data, restart recovery, instalacja TWRP 3.1.0.1 (już z poziomu recovery) i potem dopiero MIUI Polska. Poszło bez problemów. Długo nie wytrzymałem i pobrałem najnowszego AICP 0501. Przez noc spadło mi jakieś 5% baterii tak bez niczego, co mnie troszkę zasmuciło.

Czekam na dzisiejszą aktualizację LOS, ma mieć kernel ze sporą ilością zmian spowodowanych tym udostępnieniem źródeł przez Xiaomi. Chociaż mi na AICP pokazuje kernel LOS z 1 maja, więc może ma już te zmiany? Grunt że udało się postawić Mi5 na nogi :) 

Opublikowano (edytowane)

@RSL

Spoiler

Chciałem sprzedać bo już się pobawiłem Mi 5, choć teraz się zastanawiam czy aby na pewno chce teraz sprzedać Mi 5. Mi Max już w styczniu chciałem sprzedać i było już wszystko dogadane ale w ostatniej chwili się rozmyśliłem i jeszcze potrzymałem spory czas i sprzedałem w końcu. Nic bym nowego nie kupował do września bo nie wiem jaki telefon by mi się przydał w miejscu pracy :) może być tak że Redmi 4 Pro bym wybrał albo inny model, tego nikt nie wie. Szybka sprzedać telefonu to nie pierwszy raz u mnie, Mi Note rok temu w maju używałem 20 dni i był sprzedany sąsiadowi.

RR 5.8.3?

Edytowane przez majdan12
Opublikowano

@majdan12

5.8.2, bo wgralem miflashem global 7.3.9. W ogóle przez chwilę używałem global 7.4.14 i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem, no, poza działaniem baterii.