Skocz do zawartości

Naprawa z 26,888 fps do 30,000 fps w rozdzielczości 4K

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@latet chodzi mi o to że będziesz mieć zaraz litanię w wątku na en.miui.com że nie działa. Zrobią to na oficjalnym china i w aplikacji natywnej nie będzie opcji 4K to będą pisać że nie działa. 

Z tego co pamiętam to na xiaomi.eu stable też nie ma tej opcji 4K w aplikacji natywnej.

@galaktyw google camera jest opcja 4K na tym 7.1.4 ale się wysypuje przy próbie nagrania wideo.

Edytowane przez slimdick
Opublikowano
6 minut temu, slimdick napisał:

@latet chodzi mi o to że będziesz mieć zaraz litanię w wątku na en.miui.com że nie działa. Zrobią to na oficjalnym china i w aplikacji natywnej nie będzie opcji 4K to będą pisać że nie działa. 

Z tego co pamiętam to na xiaomi.eu stable też nie ma tej opcji 4K w aplikacji natywnej.

@galaktyw google camera jest opcja 4K na tym 7.1.4 ale się wysypuje przy próbie nagrania wideo.

Może wysypywać przez google, ona w pewnych wersjach na pewnych telefonach lubiła się wysypywać przy wideo... Spróbuj Open Camerę.

Opublikowano

@galaktyna 5.1 stara wersja bez problemu działała tylko przy próbie zrobienia zdjęcia z HDR się wysypała. Na tym 7.0 nowsza wersja się wysypuje przy nagrywaniu wideo. Sprawdzę tę apk od defcomk.

Opublikowano
Przed chwilą, slimdick napisał:

@galaktyna 5.1 stara wersja bez problemu działała tylko przy próbie zrobienia zdjęcia z HDR się wysypała. Na tym 7.0 nowsza wersja się wysypuje przy nagrywaniu wideo. Sprawdzę tę apk od defcomk.

Aaa czekaj. Instalowałeś google camerę ze sklepu play? Zobacz czy jest!

Opublikowano (edytowane)

@galaktynie ma i nie było, mam w sklepie zapamiętaną na liście moich aplikacji starą wersję dzięki temu że miałem instalowaną na Razr XT910. Teraz pobierałem wersje nowsze pod 7+ z apk mirror.

Edytowane przez slimdick
Opublikowano
1 minutę temu, slimdick napisał:

@galaktynie ma i nie było, mam w sklepie zapamiętaną na liście moich aplikacji starą wersję dzięki temu ze miałem instalowaną na Razr XT910. Teraz pobierałem wersje nowsze pod 7+ z apk mirror.

Aha. Super. Genialnie.

Opublikowano
7 minut temu, Redmi2 napisał:

Jesli chcecie cos osiagnac to napisz na mi.com a nie na en.miui.com. Tu bedzie to jako ciekawostka dla chcacych to zrobic na wlasna reke. Nikt tej poprawki nie wcieli do china romow, mozesz zalozyc temat w propozycjach nowych funkcji na mi.com, wtedy moze ktos sie o to pokusi, w co jednak watpie. Jedynie@Acid moze to wrzucac do xiaomi.eu jak bedzie dopracowane.

Sent from my MI 4LTE using Tapatalk

Nie bardzo widzę sens wrzucania tego do china romów? Czemu mają mieć coś poprawione, skoro to oni popsuli? Niech xiaomi.eu się wyróżnia ;) 

Opublikowano
1 minutę temu, Redmi2 napisał:

Oni tego nie pospsuli :-P. To celowa robota.

Oczywiście, że celowa, czyli popsuli. Dlatego nawet jak to wrzuci na chińskie forum to nic z tym nie zrobią, no bo jak to, w Mi4C 30 fps jak nawet Mi5 nie ma? Kup se pan Mi5S! 

Tylko z drugiej strony po co mają psuć, skoro są ludzie potrafiący to naprawić. Logika ryżu mnie zadziwia :P 

Opublikowano
1 minutę temu, Redmi2 napisał:

Ale co nie ma na mi5 takze 4k? Usuneli? Pytam bo nie mam tego tel, czy konkretnie chodzi 30fps?

O klatki. Mi4C ma 27, a Mi5 ma 26. W dawnych czasach, gdy nie było Mi5S to Mi5 miało 30 FPS, pełne klatki. Potem wlazło MIUI8 i obcięli jajeczka do 26 FPS. Wiesz jak to wygląda tragicznie? Dlatego walczymy o powrót 30 FPS i na razie na MI4C Słonecznym się udało.

Opublikowano (edytowane)

@galakty na serio to dopiero na to zwróciłem uwagę gdy umieściłeś post o tych fps bo nie nagrywam na telefonie filmów, a jak co to pewnie 720p. A takie "naprawy" to zrobi tylko promil użytkowników, większość korzysta z telefonu i się nie zastanawia nad takimi zagadnieniami.

Edytowane przez slimdick
Opublikowano
12 minut temu, Redmi2 napisał:

Ale co nie ma na mi5 takze 4k? Usuneli? Pytam bo nie mam tego tel, czy konkretnie chodzi 30fps?

W mi5 Jednocześnie zredukowali FPS w 4K z 30 do 26 oraz usunęli kalibrację OIS, co w praktyce spowodowało, że przestał działać poprawnie. Zrobili to od MIUI8, do końca MIUI7 było i z tym i z tym OK.

Na OIS znalazł się FIX i jest już/będzie wcielony w MIUI EU. Z FPS sprawa jest o niebo trudniejsza i na razie pozostaje tylko nie tracić nadziei, bo skoro na Mi4c się udało, to może i na Mi5 się to uda dobrym ludziom naprawić.

Inna opcja... wrócić do MIUI7, no ale jakoś mi się to nie uśmiecha.

Opublikowano
3 minuty temu, latet napisał:

W mi5 Jednocześnie zredukowali FPS w 4K z 30 do 26 oraz usunęli kalibrację OIS, co w praktyce spowodowało, że przestał działać poprawnie. Zrobili to od MIUI8, do końca MIUI7 było i z tym i z tym OK.

Na OIS znalazł się FIX i jest już/będzie wcielony w MIUI EU. Z FPS sprawa jest o niebo trudniejsza i na razie pozostaje tylko nie tracić nadziei, bo skoro na Mi4c się udało, to może i na Mi5 się to uda dobrym ludziom naprawić.

Inna opcja... wrócić do MIUI7, no ale jakoś mi się to nie uśmiecha.

Dostaniesz nowy motyw, parę kolorków i sweet tapetki, siedź cicho a nie o FPSach gadasz :D Kto w Chinach patrzy na OIS?! Masz 4 osie? No masz. :D 

Opublikowano

W wersji z Androidem 7.0 wygląda to tak że patch działa tylko w 4K , nie tak jak na 5.1.1. Chyba jednak będzie potrzebna edycja tego pliku z 7.0 bo po wrzuceniu tego z 5.1.1 jest tak:
9947b825a99949d57f04121d48e7055e.jpgbe39a7d9bb415d6dd182e90bdb3c95a8.jpg6599055c9bfb37472495feeb12c587d6.jpg

Sent from my Mi-4c

Opublikowano
16 minut temu, slimdick napisał:

W wersji z Androidem 7.0 wygląda to tak że patch działa tylko w 4K , nie tak jak na 5.1.1. Chyba jednak będzie potrzebna edycja tego pliku z 7.0 bo po wrzuceniu tego z 5.1.1 jest tak:

Sent from my Mi-4c

Przecież normalnie jest? Fix 30 fps jest tylko dla 4K. 

Opublikowano
31 minut temu, galakty napisał:

Przecież normalnie jest? Fix 30 fps jest tylko dla 4K. 

Dnia 10.01.2017 o 15:12, slimdick napisał:

Aparat domyślny i w każdej opcji 720p,1080p,2160p jest 30,044fps

Tak miałem w 6.12.22 na 5.1.1

Opublikowano

Z głupoty zainstalowałem wczoraj Xposed. Była opcja do włączenia nagrywania 4k. I zadziałało - nagrywa w 4k w stockowej aplikacji
Zostaje zatem czekać na 30fps

Wysłane z mojego MI 4S przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
4 godziny temu, majdan12 napisał:

Czekam tylko na to aż zacznie zwalniać system,bo jak szaleć to szaleć :(

Ciekaw jestem jak jest w przypadku serii Redmi jak tam z aparatem jest.

Jak zależy Ci na aparacie, to na Redmi nie powinieneś nawet zerkać ;) 

1 godzinę temu, don_kamillo napisał:

Z głupoty zainstalowałem wczoraj Xposed. Była opcja do włączenia nagrywania 4k. I zadziałało - nagrywa w 4k w stockowej aplikacji emoji6.png
Zostaje zatem czekać na 30fps emoji6.png

Wysłane z mojego MI 4S przy użyciu Tapatalka

Bo to tylko jeden wpis, dawałem tutorial jak to odblokować bez xposed, wystarczy root.

Opublikowano
8 minut temu, miklo napisał:

A tak przy okazji - ogarnął ktoś, jak działa HDR przy nagrywaniu video? Bo u mnie nie działa. Blokuje ekspozycję i nic poza tym :D

Taaaa... Widzę różnicę w HDR, ale co z tego skoro gdy przesunę telefon, to mam ciemność / błysk boży? Nie nadaje się kompletnie do nagrywania. I nawet w 720p jest 26 FPS więc obraz szarpie. Bezużyteczna opcja.

Opublikowano
54 minuty temu, galakty napisał:

Taaaa... Widzę różnicę w HDR, ale co z tego skoro gdy przesunę telefon, to mam ciemność / błysk boży? Nie nadaje się kompletnie do nagrywania. I nawet w 720p jest 26 FPS więc obraz szarpie. Bezużyteczna opcja.

Co do video HDR to mam doświadczenia tylko z Mi Note i nie podobało mi się to. FPS-y nie przekraczały 26 przy dobrym świetle, a sam obraz był brzydki, kolory sztuczne, generalnie syf.

Opublikowano
42 minuty temu, latet napisał:

Co do video HDR to mam doświadczenia tylko z Mi Note i nie podobało mi się to. FPS-y nie przekraczały 26 przy dobrym świetle, a sam obraz był brzydki, kolory sztuczne, generalnie syf.

Póki ekspozycja nie działa to nie ma sensu tego trybu włączać.

Opublikowano (edytowane)

@galakty

Czy taka jakość nagrania Cię w końcu zadowoli ;) 4K DCI @30fps

lineage-14.1-20170112-UNOFFICIAL-libra wraz z przerobionym libmmcamera_imx258_sunny.so i media_profiles.xml

Screenshot_20170118-180455.png

Spoiler

General
Complete name                  : C:\Users\Bartek\Desktop\Camera\VID_20170118_180341.mp4
Format                         : MPEG-4
Format profile                 : Base Media / Version 2
Codec ID                       : mp42
File size                      : 51.0 MiB
Duration                       : 10s 69ms
Overall bit rate               : 42.5 Mbps
Encoded date                   : UTC 2017-01-18 17:03:53
Tagged date                    : UTC 2017-01-18 17:03:53
©xyz                           : +51.0575+019.4375/
com.android.version            : 7.1.1

Video
ID                             : 1
Format                         : AVC
Format/Info                    : Advanced Video Codec
Format profile                 : [email protected]
Format settings, CABAC         : No
Format settings, ReFrames      : 1 frame
Format settings, GOP           : M=1, N=30
Codec ID                       : avc1
Codec ID/Info                  : Advanced Video Coding
Duration                       : 10s 19ms
Bit rate                       : 41.9 Mbps
Width                          : 4 096 pixels
Height                         : 2 160 pixels
Display aspect ratio           : 1.896
Frame rate mode                : Variable
Frame rate                     : 30.044 fps
Minimum frame rate             : 29.674 fps
Maximum frame rate             : 30.385 fps
Color space                    : YUV
Chroma subsampling             : 4:2:0
Bit depth                      : 8 bits
Scan type                      : Progressive
Bits/(Pixel*Frame)             : 0.158
Stream size                    : 50.1 MiB (98%)
Title                          : VideoHandle
Language                       : English
mdhd_Duration                  : 10019

Audio
ID                             : 2
Format                         : AAC
Format/Info                    : Advanced Audio Codec
Format profile                 : LC
Codec ID                       : 40
Duration                       : 10s 69ms
Bit rate mode                  : Constant
Bit rate                       : 156 Kbps
Channel(s)                     : 2 channels
Channel positions              : Front: L R
Sampling rate                  : 48.0 KHz
Compression mode               : Lossy
Stream size                    : 192 KiB (0%)
Title                          : SoundHandle
Language                       : English

Edytowane przez slimdick
  • 2 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...