Jump to content

System Cyanogen OS kończy swój żywot

kamillm

Recommended Posts

Drodzy użytkownicy forum, przykra wiadomość dla fanów CM.  Zgodnie z tym co pojawiło się na oficjalnym blogu Cyanogen Inc. firma ta z końcem tego roku zaprzestaje rozwijania Cyanogen OS. Jedyny plus jest taki, że część z ekipy CM będzie dalej go rozwijała pod marką LineageOS, lecz jak dla mnie to zapewne nie będzie już to samo... CM to kawal historii odkąd miałem swojego pierwszego Galaxy Mini z systemem android odtąd zawsze polecałem ten system. No nic i historia CM kiedyś musiała się zakończyć, szkoda, że tak szybko i niespodziewanie.

News z conowego.pl (też nie lubie tej strony, ale wrzuciłem ją w oryginale więc zostaje)

Strona CM na razie nie działa i nie wiem czy będzie jej jakikolwiek restart.

Zrzut ekranu z 2016-12-27 12:36:21.png

Edited by kamillm

Ze wszystkich stron, musiałeś wybrać akurat conowego? ;) 

Ogólnie szkoda, ale mając taką pozycję na rynku, tak silną i rozpoznawaną markę, jaką jest nazwa Cyanogen, tak wszystko popsuć, to trzeba być jednak debilem, pokroju McMastera. Kondik jak widać, wcale nie lepszy. 

• Like 1

17 minut temu, don_kamillo napisał:

Ogólnie szkoda, ale mając taką pozycję na rynku, tak silną i rozpoznawaną markę, jaką jest nazwa Cyanogen, tak wszystko popsuć, to trzeba być jednak debilem, pokroju McMastera. Kondik jak widać, wcale nie lepszy. 

Podobno wypięli się na OnePlusa, a oprócz ich potem nikt nie chciał CM'a.

Jak rozumiem OP był ich jedynym oficjalnym odbiorca romów tak? Bo wiem ze CM jest bardzo chwalony i chętnie sciagany na innych producentow- szajsungi, htc, lg, sam kombinowalem kiedyś na Kruger&Matz (bezskutecznie) i na małżonki Dell Streak 5 (tutaj już z pełnym powodzeniem). Dlatego też myślę że CM nie upadnie całkiem, zmieni nazwę i albo wykupi je kto inny albo będzie żyło w internetach swoim życiem popychane dalej i aktualizowane przez ludzi zajmujących się tym projektem w wolnym czasie.

Podsumowanie sytuacji znajdziecie tutaj

Szkoda, że tak się stało, CyanogenMod to kawał historii w świecie Androida. Oby był godnie kontynuowany pod postacią LineageOS. Przy okazji: jeśli ktoś posiada telefon pracujący na CyanogenOS to lepiej zablokować aktualizacje, znowu więcej informacji tutaj

1 godzinę temu, galakty napisał:

Podobno wypięli się na OnePlusa, a oprócz ich potem nikt nie chciał CM'a.

Tak. Interesowałem się mocno tematem, bo miałem OnePlus One. Zerwali współpracę mocno niespodziewanie. ROM na OnePlus Two był w zasadzie gołym AOSP, sklejonym naprędce przez zatrudnioną ekipę Paranoida (poniekąd dlatego ten projekt umarł). W geście łaski, Cyanogen wydał jeszcze aktualizacje androida 6.0 dla OnePlusa One, ale to wszystko. Szumnie zapowiadane MODS były totalnym niewypałem, nikt pomysłu nie podchwycił. I nikt nie chciał pracować z tymi bufonami (Kondik i McMaster).

Nie spodziewam się wiele po Lineage, bo podobnie było z OmniROMem (też odłam po Cyanogenie).

@cukru, a czemu blokować aktualizacje CyanogenOS? Tam od dawna nie było żadnych aktualizacji.

@don_kamillo Z tego co zrozumiałem, to mogą być jeszcze rozsyłane aktualizacje, które nie wymagają potwierdzenia ani nie dają żadnego powiadomienia i mają na celu gromadzenie informacji o użytkownikach i sprzedawanie ich agencjom reklamowym (mieli robić konkurencję dla Google Now i do tego miały być potrzebne dane).

23 minuty temu, cukru napisał:

@don_kamillo Z tego co zrozumiałem, to mogą być jeszcze rozsyłane aktualizacje, które nie wymagają potwierdzenia ani nie dają żadnego powiadomienia i mają na celu gromadzenie informacji o użytkownikach i sprzedawanie ich agencjom reklamowym (mieli robić konkurencję dla Google Now i do tego miały być potrzebne dane).

Na tapatalku nie widziałem linka. To łajzy...

22 godziny temu, don_kamillo napisał:

WIem wiem, ale chcialem Wam na szybko wrzucic a ta byla pierwsza :D

16 godzin temu, mrosi napisał:

Po najmniejszej linii oporu. Ctrl+C -> Ctrl+V link. Może odrobina inwencji i choć dwa zdania swoje dodane do postu? Czy za ciężko?

Tak jak wyzej napisalem, chcialem szybko przekazac wiadomosc, a ze akruat dopiero dzisiaj moglem przysiasc nad kompem to dopiero poprawiam. Przepraszam, juz poprawiam, przyznaje się bez bicia zrobilem Ctrl+C -> Ctrl+V :)

23 godziny temu, don_kamillo napisał:

Nie spodziewam się wiele po Lineage, bo podobnie było z OmniROMem (też odłam po Cyanogenie).

Przecież portują cały kod z cyanogenmoda na lineage. Więc wiele się nie zmieni, tylko nazwa :P 

http://review.lineageos.org/

http://review.cyanogenmod.org/

fc770eceb3de4f18a1a461e9386e02ed.png

Edited by Daviteusz
  • Like 1

Będzie jak było, tylko z większą swobodą i inną nazwą. Nie będzie żadnych nowych "nightly" skoro wszyscy deweloperzy pracują przy LineageOS. Będziemy mieli LineageOS "nightly" zależnie od urządzenia.  ( forkbomb444  już działa ). Trzeba tylko poczekać.

• mrosi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...