lisekk Opublikowano 11 Grudnia 2016 Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Witam, po aktualizacji mi5 do najnowszej wersji miui 6.12.8 z Androidem 7 tel nie chce zsynchronizować się z chmurą. 1. Pierwsza aktualizacja przez twrp wersji 3.02-3 bez czyszczenia- problem z synchronizacją i problem z kartą sim ( komunikat, że nie zarejestrowana). Telefon muli, widać gołym okiem, że przechodzenie pomiędzy oknami aplikacji jest spowolnione, czasami podczas wyjścia z aplikacji na ekran główny wyskakuje ikona "wczytuję" ( lub jakoś tak ) i wczytuje ekran 5-7 sekund. Czuć pod "palcem" spowolnienie. Nie mogę pobrać ze strony miuipolska dodatków poprzez telefon wszystkie inne pliki z innych stron się pobierają a ten jeden nie, wyskakuje błąd pobierania. 2. Druga aktualizacja jak pierwsza czyli powtórka twrp. nic nie zmienia. 3 Trzecia próba, Wipe Data/Cache/Dalvik wgranie jeszcze raz systemu. Dalej problem z synchro, tel muli pod palcem, dalej nie jestem w stanie pobrać dodatków ze strony miuipolska, zgrałem plik po kablu na tel. i udało się zainstalować przez twrp. Pytanie czy czekać do piątku na nową aktualizacje ? Robić downgrade ? Jak żyć ........ ? Z góry dzięki za pomoc Edytowane 11 Grudnia 2016 przez lisekk
latet Opublikowano 11 Grudnia 2016 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Do autora wątku lub moderatora – może warto w temacie dopisać w nawiasie (Android 7), bo w sumie nie ma żadnego innego wątku poświęconego stricte tej zmiania bazy dla Mi5. Znaczy był jeden wątek, ale właśnie moderator go wywalił do kosza, jako małowartościowy. Dziwna decyzja. 1
MasakRRa Opublikowano 11 Grudnia 2016 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Ja mam problem z filmikami nagranymi przez Mi5 po aktualizacji. Mianowicie obraz działa przez jedna sekudne potem zawiesza się, ale dźwięk leci dalej.
MasakRRa Opublikowano 11 Grudnia 2016 Opublikowano 11 Grudnia 2016 53 minuty temu, lisekk napisał: U mnie działa. Czyli pewnie występuje u mnie taki przypadek. Pewnie będzie trzeba wgrać na czysto aby działało poprawinie.
lisekk Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2016 Właśnie utwierdziłem w przekonaniu, że jest kolejny problem. Wifi rwie masakrycznie raz działa raz nie myślałem że może być problem routerem ale właśnie sprawdziłem, że akurat tam problemu nie ma. Ogólnie nie polecam tej aktualizacji same problemy.
Nezumi Opublikowano 11 Grudnia 2016 Opublikowano 11 Grudnia 2016 2 godziny temu, latet napisał: Do autora wątku lub moderatora – może warto w temacie dopisać w nawiasie (Android 7), bo w sumie nie ma żadnego innego wątku poświęconego stricte tej zmiania bazy dla Mi5. Znaczy był jeden wątek, ale właśnie moderator go wywalił do kosza, jako małowartościowy. Dziwna decyzja. Nie dziwna, takie tematy poruszamy w temacie o aktualizacjach, a ludzie mieli założone już KILKA wątków o andka 7.0 nie patrząc na to, że już jakiś istnieje. Po 1, Root mocno uwala tą aktu, po 2 bez sensu robiłeś wipe data. Ja zrobiłem tak: aktu zgodnie z instrukcją, a potem wipe dalvik/art, bo inaczej się apki sypią. Na przyszłość, jeżeli wchodzą takie zmiany jak nowy andek, a samemu nie potrafisz sobie poradzić z ew. problemami, to lepiej czekaj z aktu, aż jasno będzie wiadomo, że wszystko działa jak powinno... U mnie jedyny problem, to rotacja w apce SMS.
lisekk Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2016 Też zrobiłem aktualizację zgodnie z instrukcją i były problemy więc kombinowałem za radami (lepszymi lub gorszymi).
Nezumi Opublikowano 11 Grudnia 2016 Opublikowano 11 Grudnia 2016 4 minuty temu, lisekk napisał: Też zrobiłem aktualizację zgodnie z instrukcją i były problemy więc kombinowałem za radami (lepszymi lub gorszymi). Spróbuj zrobić teraz 2x aktualizacje (ta sama), może się ruszy. Jeżeli masz już najnowsze TWRP, to instalujesz już normalnie.
lisekk Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2016 Takie spostrzeżenie, w linku do pobrania pokazuje, że aktualizacja ma 968 mb a mnie po pobraniu pokazuje 1.01 ? Podczas aktualizacji wyskakuje błąd.
Warson Opublikowano 11 Grudnia 2016 Opublikowano 11 Grudnia 2016 U mnie problemy z Aplikacją NC+GO, jest tylko dźwięk nie ma obrazu...
latet Opublikowano 11 Grudnia 2016 Opublikowano 11 Grudnia 2016 3 godziny temu, MasakRRa napisał: Ja mam problem z filmikami nagranymi przez Mi5 po aktualizacji. Mianowicie obraz działa przez jedna sekudne potem zawiesza się, ale dźwięk leci dalej. Czy problem dotyczy odtwarzania ich dowolną apką, czy jakąś konkrętną masz na myśli (np. systemową aplikację Video). Spróbuj może czy dają się poprawnie odtwarzać aplikacją MX Player. Mam z nią dobre doświadczenia. Np. na nowym Kenzo, który właśnie testuję,systemowa apka Video (a także parę innych – VLC, QuickPic) ma podczas odtwarzania filmików denerwujący problem z synchronizacją audio/video, ale MX Player (prawie) tego problemu nie ma.
MasakRRa Opublikowano 11 Grudnia 2016 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Przed chwilą, latet napisał: Czy problem dotyczy odtwarzania ich dowolną apką, czy jakąś konkrętną masz na myśli (np. systemową aplikację Video). Spróbuj może czy dają się poprawnie odtwarzać aplikacją MX Player. Mam z nią dobre doświadczenia. Np. na nowym Kenzo, który właśnie testuję,systemowa apka Video (a także parę innych – VLC, QuickPic) ma podczas odtwarzania filmików denerwujący problem z synchronizacją audio/video, ale MX Player (prawie) tego problemu nie ma. Każdą aplikacją jaką nagrywam filmik (czy to systemowa, od messenger'a) zawiesza się obraz po 1sek i w tle leci tylko dzwięk. Używam VLC bo oglądam pobrane seriale na telefonie i było ok, do czasu gdy zainstalowałem aktualizacje. Teraz każdy filmik nagrany po aktualizacji nie działa poprawnie.
Nezumi Opublikowano 11 Grudnia 2016 Opublikowano 11 Grudnia 2016 8 minut temu, MasakRRa napisał: @Nezumi a masz problem z filmami? Na początku był, ale po 2 aktu (tak, zrobiłem 2 aktu, bo root uwalił mi modem) wszelkie bolączki zniknęły, walczę jeszcze tylko z rotacją w SMS...
MasakRRa Opublikowano 11 Grudnia 2016 Opublikowano 11 Grudnia 2016 2 minuty temu, Nezumi napisał: Na początku był, ale po 2 aktu (tak, zrobiłem 2 aktu, bo root uwalił mi modem) wszelkie bolączki zniknęły, walczę jeszcze tylko z rotacją w SMS... Czyli mam rozumieć, zainstalowałeś dwa razy tą sama aktualizację? Pod rząd?
latet Opublikowano 11 Grudnia 2016 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Przed chwilą, MasakRRa napisał: Czyli mam rozumieć, zainstalowałeś dwa razy tą sama aktualizację? Pod rząd? Nie ma w tym nic złego bynajmniej. Czasem to nawet pomaga na różne problemy.
Nezumi Opublikowano 11 Grudnia 2016 Opublikowano 11 Grudnia 2016 27 minut temu, MasakRRa napisał: Czyli mam rozumieć, zainstalowałeś dwa razy tą sama aktualizację? Pod rząd? Dokładnie, zaszkodzić to nie zaszkodzi . TWRP->Install->Reboot->TWRP->Instal->Reboot . 1
lisekk Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2016 U mnie nic nie pomogło. Jak chcę sprawdzić zawartość chmury i loguje się przez micloud to wyskakuje info " wpisywanie się " niby wchodzi i znowu " wpisywanie się" i tak cały czas.
Warson Opublikowano 11 Grudnia 2016 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Nie działa większość motywów z nowym Andkiem...
Adamcom Opublikowano 11 Grudnia 2016 Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Od samego początku od miui7, miui8 i po obecne miui8 na na nougacie nigdy nie robiłem żadnego wipe; tylko aktualizacje i nic więcej ... i tel działa na 6.12.8 bez żadnych problemów. Przy takich poważniejszych zmianach jak obecna dla pewności instaluję 2 razy pod rząd jak kol. @Nezumi tu radzi, (oczywiście po zaktualizowaniu uprzednio twrp przed pierwszą instalacją obecnego najnowszego miui na andku 7) ale nigdy żadnych wipe. 19 godzin temu, lisekk napisał: ......... Jak chcę sprawdzić zawartość chmury i loguje się przez micloud to wyskakuje info " wpisywanie się " niby wchodzi i znowu " wpisywanie się" i tak cały czas. To znany błąd apki w miui od kilku wersji ...zaloguj się przez przeglądarkę i tyle. Edytowane 11 Grudnia 2016 przez Adamcom
ziyo2 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Skoro taki temat to się zapytam: Aktualizowałem sobie zawsze MIUI przez neta w fonie, od nowości. Teraz wyszła aktualizacja 6.12.8, jednakże, telefon, jej nie widzi. Nie odblokowywałem Bootloadera, nie rootowałem, no nic nie robiłem poważniejszego. Próbował ktoś wgrać Andka 7 bez odblokowania bootloadera? Odblokowując "bl" tracisz kilka funkcji: czytnik linii palca, itd..
wtbn Opublikowano 12 Grudnia 2016 Opublikowano 12 Grudnia 2016 6 minut temu, ziyo2 napisał: Odblokowując "bl" tracisz kilka funkcji: czytnik linii palca, itd.. Gdzie tak wyczytałeś? Ja normalnie używam czytnika. Aktualizacja nie jest jeszcze oficjalna, dlatego jej "nie widzi".
ziyo2 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Opublikowano 12 Grudnia 2016 (edytowane) No na MIUI Polska jest ta atualizacja i na xiaomi en też jest, więc chyba jest. A to że tracisz te funkcje to pisze gdy otworzysz stronę do odblokowania "bl". "After the device is unlocked, it becomes less secure and more vulnerable to malware attacks, which may lead to the disclosure and loss of your private data. Some features which require high security level (e.g., Find device, added-value services, etc.) will no longer be available." Postaram się spolszczyć: "Po odblokowaniu urządzenia, jest ono słabiej zabezpieczone i bardziej podatne na ataki malware, co może doprowadzić do wykradzenia lub utraty prywatnych danych. Niektóre funkcje, które wymagają wysokiego poziomu ochrony(np.: Znajdź urządzenie, dodane usługi bankowe\płatnicze(?))nie będą już dostępne..." Edytowane 12 Grudnia 2016 przez ziyo2
latet Opublikowano 12 Grudnia 2016 Opublikowano 12 Grudnia 2016 (edytowane) 2 godziny temu, ziyo2 napisał: No na MIUI Polska jest ta atualizacja i na xiaomi en też jest, więc chyba jest. A to że tracisz te funkcje to pisze gdy otworzysz stronę do odblokowania "bl". "After the device is unlocked, it becomes less secure and more vulnerable to malware attacks, which may lead to the disclosure and loss of your private data. Some features which require high security level (e.g., Find device, added-value services, etc.) will no longer be available." Postaram się spolszczyć: "Po odblokowaniu urządzenia, jest ono słabiej zabezpieczone i bardziej podatne na ataki malware, co może doprowadzić do wykradzenia lub utraty prywatnych danych. Niektóre funkcje, które wymagają wysokiego poziomu ochrony(np.: Znajdź urządzenie, dodane usługi bankowe\płatnicze(?))nie będą już dostępne..." Nie stosuję takich płatności, ale po za tym zaświadczam, że wszystko działa normalnie, z Find Device włącznie. A że odcisk palca miałby nie działać, to już jakaś skrajna brednia. Edytowane 12 Grudnia 2016 przez latet
Nezumi Opublikowano 12 Grudnia 2016 Opublikowano 12 Grudnia 2016 2 godziny temu, ziyo2 napisał: No na MIUI Polska jest ta atualizacja i na xiaomi en też jest, więc chyba jest. A to że tracisz te funkcje to pisze gdy otworzysz stronę do odblokowania "bl". "After the device is unlocked, it becomes less secure and more vulnerable to malware attacks, which may lead to the disclosure and loss of your private data. Some features which require high security level (e.g., Find device, added-value services, etc.) will no longer be available." Postaram się spolszczyć: "Po odblokowaniu urządzenia, jest ono słabiej zabezpieczone i bardziej podatne na ataki malware, co może doprowadzić do wykradzenia lub utraty prywatnych danych. Niektóre funkcje, które wymagają wysokiego poziomu ochrony(np.: Znajdź urządzenie, dodane usługi bankowe\płatnicze(?))nie będą już dostępne..." Ym... Bzdura?
ziyo2 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Skoro twierdzicie, że wszystko działa.....to może warto zdjąć tego "bl"?
SLiM Opublikowano 12 Grudnia 2016 Opublikowano 12 Grudnia 2016 (edytowane) Ta informacja to raczej ostrzeżenie przed wgrywaniem nie oficjalnego oprogramowania po odblokowaniu bootloadera. Bo do tego w końcu służy to odblokowanie żeby wgrać coś innego niż producent dostarcza. Takie ostrzeżenie że jak odblokujesz i wgrasz i coś będzie nie tak to nie miej do nich pretensji w końcu ostrzegali A te część funkcji to faktycznie stracisz wgrywając CM. Edytowane 12 Grudnia 2016 przez slimdick
latet Opublikowano 12 Grudnia 2016 Opublikowano 12 Grudnia 2016 1 godzinę temu, slimdick napisał: Ta informacja to raczej ostrzeżenie przed wgrywaniem nie oficjalnego oprogramowania po odblokowaniu bootloadera. Bo do tego w końcu służy to odblokowanie żeby wgrać coś innego niż producent dostarcza. Takie ostrzeżenie że jak odblokujesz i wgrasz i coś będzie nie tak to nie miej do nich pretensji w końcu ostrzegali A te część funkcji to faktycznie stracisz wgrywając CM. Ha, możesz mieć rację, że to ostrzeżenie zostało napisane przy założeniu, że jak ktoś odblokowuje, to znaczy, że chce instalować CM. 1 godzinę temu, ziyo2 napisał: Skoro twierdzicie, że wszystko działa.....to może warto zdjąć tego "bl"? Ale w czym widzisz problem? Jak się stęsknisz za BL to go sobie założysz z powrotem. To łatwiejsze niż zdjęcie, a i zgody na to nie trzeba
wtbn Opublikowano 12 Grudnia 2016 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Ponoć na odblokowanym BL nie działają płatności zbliżeniowe, ale nie testowałem tego bo mój bank nie umie takich rzeczy. Tak to wszystko śmiga. Ale jak się zastanawiasz czy warto czy nie warto, to raczej nie warto bo i tak nie wiesz po co. A tak, masz stabilne aktualizacje przez OTA, niczym się nie musisz martwić.
Kurian Opublikowano 12 Grudnia 2016 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Android Pay nie będzie działał ale np. IKO działa.
latet Opublikowano 12 Grudnia 2016 Opublikowano 12 Grudnia 2016 (edytowane) 4 godziny temu, wtbn napisał: Ponoć na odblokowanym BL nie działają płatności zbliżeniowe, ale nie testowałem tego bo mój bank nie umie takich rzeczy. Tak to wszystko śmiga. Ale to chyba tylko wtedy, gdy dana aplikacja bankowa umie i "świadomie" sprawdzi czy jest odblokowany BL w tel. Rozumiem – bezpieczeństwo ważna sprawa, ale to absurd, w sytuacji gdy najgorsze syf-MIUI są wgrywane przed EDL na zablokowany BL. Wylewanie dziecka z kąpielą. W ostateczności to BL zawsze można sobie z powrotem zablokować i wgrać Globala, nie instalować roota, co kto lubi, potrzeby są różne. Dla mnie root to bardzo ważna rzecz. A ciekawe, czy jest sposób, aby zablokować BL po wgraniu TWRP i MIUI EU, tak aby ich nie usuwać? (czyli inaczej niż instalując wresję global przez MiFlash z opcją "blokuj BL") Edytowane 12 Grudnia 2016 przez latet
buzias Opublikowano 12 Grudnia 2016 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Witam. Aktualizując sobie Twrp z img. Wszystko poszło okej, do momentu próby aktualizacji miui. Okazało się że Twrp nie włącza się, natomiast telefon zwyczajnie się wtedy wyłącza. Co mogłem zrobić źle? Jak to naprawić? Ktoś coś?Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
kiperk Opublikowano 12 Grudnia 2016 Opublikowano 12 Grudnia 2016 On 11.12.2016 at 4:37 PM, lisekk said: Takie spostrzeżenie, w linku do pobrania pokazuje, że aktualizacja ma 968 mb a mnie po pobraniu pokazuje 1.01 ? Podczas aktualizacji wyskakuje błąd. Ludziska, odblokowałem bootloader i podczas wgrywania przez twrp paczki z miui.eu wyskakuje mi to samo, po czym telefon wpada w hardbrick. Co robię nie tak? Lece z góry na dół z instrukcją ze stronki (wgrywanie dla urządzeń 2016). Trzeba coś wipować w tym twrp? wcześniej miałem global na and 6.0 i miui 8 nie pamiętam wersji, teraz mam wgrane przez MiFlash rozwojową 6.4.21 i dalej hardbrick wystepuje przy wgraniu najnowszego nugata. Pomożecie?
Rekomendowane odpowiedzi