Jump to content

Xiaomi Vacuum Cleaner / MiJia / Robot Sprzątający

lisek84

Recommended Posts

Poradzicie coś na niesamowite wycie odkurzacza pierwszej generacji? Zaczęło się nagle i teraz własciwie jest nie do użytku. Słyszałem, że jakieś mocowanie silnika wpada w wibracje i trzeba je jakoś usztywnić ale chcę się upewnić przed otwieraniem. Na filmiku odkurzacz działa bez żadnych szczotek:  

a zobacz czy wysyłając z kompa na maila,  następnie tego maja pobierasz na komórce, zapisujesz w odpowiednim miejscu  - czy wtedy będzie działało?

Tak było u mnie, niby weryfikowałem uprawnienia, ale jak via mail to poszło i widzę wpisy.

/edit: jeszcze jedna opcja - wystarczy literówka i nie masz pojawiajacych sie wpisów.

Edited by jaq71

Dnia 4.09.2019 o 23:41, Gawronnek napisał:

Informacyjnie, V1 nie zapisuje mapy, ale to nie problem, mimo skasowanej mapy (wystartował i zaraz go cofnąłem do bazy) sprzątanie strefowe działa, odkrywa mape w miarę dojeżdżania do strefy.

To z której wersji Tobie tak ładnie działa, że pomimo skasowanej mapy jedzie w wyznaczony punkt?

U mnie na wersji vevs poustawiałem sceny, podłączony do lan każdą wystartowałem - robot dojechał do właściwego miejsca, przerwanie i do bazy (i tak 5 razy). Obecnie z normalnej wersji (komórka) via gsm uruchomiłem scenę i okazało się, że po kilku cm scena kończy pracę. I tak z każdą sceną. Domyślam się, że po przerwaniu scen skasowała się mapa albo popełniłem gdzieś błąd.Tylko gdzie?

... i zaznaczyć strefę, przytrzymać przycisk sprzątania strefowego a dane skopiują się do pamięci podręcznej.

@Gawronnek chyba już wiem co mi psuje. Stworzyłem 5 stref, gdzie 4 to część pomieszczeń, a piąta to całe mieszkanie. Przy pomieszczeniach robot działa, a mapa pozostaje, zaś przy puszczeniu całego mieszkania jako strefy mapa się odwraca. Dlatego to późniejsze próby to strefa poza obszarem mapy i błąd.

Strefa 5 (całe mieszkanie) z racji wystających na mapie elementów musi obejmować strefy poza mieszkaniem - czy to powód obracania się mapy? to jedno pytanie

Drugie pytanie - czy w jednej scenie można ustawić kilka osobnych stref, a jeśli tak jak to zapisać?

U mnie wygląda to tak, 4 strefy, a całe mieszkanie to suma tych stref w jednej komendzie. Działa już od kilku tygodni. Co prawda ostatnio tym steruje przez HA, ale zasada ta sama. A co do koordynatów, ja to robiłem z miarką, bo Flolevac nie wyświetla mi mapy. 67b09e3dc01e058065a51d6f339cecbb.jpg

Nie wiem w jakim programie obrabiasz plik ja robie to w tym programie, ciężko to pokazać ale 0,1,2,3 to poszczególne strefy53b2db844600c1b653c6403fdfb13939.jpg

@rezmus @Gawronnek serdeczne podziękowania za pomoc

zmieniłem zapis "jedna strefa= całe mieszkanie" na cztery strefy razem obejmujące całe mieszkanie. Jutro przetestuje i zobaczę efekt.

Myślałem, że "jedna strefa" jako całość powinna zadziałać, a nie obracać mapę do poziomu.

Czy zmiana w stylu zamknięte drzwi do pomieszczenia lub drzwi otwarte, ale inaczej ustawione coś zaburzają w pracy robocika w przypadku takich stref? Oczywiście nie chodzi mi o to, że zamknięte drzwi powodują brak posprzątania ;) a bardziej, czy coś w przypadku zmiany scenerii powoduje zmiany z mapą (przekręca się) a przez to z zadaniami (nie chcą się wykonywać)?

ps. używałem wcześniej notepad++ , ale Twoje narzędzie Gawronnek jest bardziej intuicyjne ;)

Panowie zastanaeiam sie na zakupem odkurzacza pierwszej grneracji ale nurtuje mnie jedno i nigdzie nie moge znalesc takiej informacji. 

Jak odkurzacz radzi sobie z domem pietrowym. Czy za kazdym razem bedzie uczyl sie na nowo pietra w momencie przeniesienia na inny poziom w domu. Czy jest mozliwosc wybrania przykladowo mapy parteru, i pietra i pol pietra. 

Pozdrawiam

Rezmus Ty wiesz wszystko o tym sprzęcie, próbuje się w HA dostać do wgranych dźwięków do bazy, systemowe mi odtwarza super, ale są za krótkie. Mam kilka wgranych, wszędzie podają że zaczynają się od 10001, ale u mnie cisza. Mam lumi.gateway.v3.