NemoKOF Posted September 10, 2016 Share Posted September 10, 2016 Witam, Zastanawiam się nad zakupem tego telefonu ale mam obawy o jakość odbioru internetu LTE w Play przez brak wsparcia dla Band 20. W Polsce i w ogóle w Europie to bardzo popularne pasmo (800mhz tzw Band 20). Chipset wspiera tą czestotliwość ale samo urządzenie albo ma to zablokowane, albo wyłączone. Jest to jedna z częstotliwości LTE w Play a do tego fizyka wskazuje, że im niższe mhz tym lepsza penetracja więc lepszy jakościowo odbiór. Pytanie więc jak ma się odbiór na waszych maszynkach, może ktoś zmieniał telefon z obsługą 800 mhz na Xiaomi i ma jakieś obserwacje? Będę wdzięczny za opinie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted September 10, 2016 Share Posted September 10, 2016 Bez przesady,nie jest to pasmo kluczowe w pl. W Czechach tak. W Polsce każdy z operatorów ma ponad 70% zasięgu LTE 1800,ktore xiaomi obsługuje. W Plusie jest to na ten moment już pewnie ponad 80%. Także zależy gdzie mieszkasz. Do tego Play ma tylko 5Mhz 800Mhz więc może się zdarzyć że 3g będzie szybsze niż lte800 Link to comment Share on other sites More sharing options...
NemoKOF Posted September 10, 2016 Author Share Posted September 10, 2016 Przyjacielu, dlatego o to pytam tutaj. Chodzi mi i o wiedzę ekspercką i o taką czysto doświadczalną. Ja z mojego telefonu jestem zadowolony ale zastanawiam się nad czymś większym. Mi Max mi się bardzi podoba, widziałem o już na żywo ale nie chciałbym mieć gorszego zasięgu - wolałem się upewnić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted September 10, 2016 Share Posted September 10, 2016 Wejdz sobie na mapa.btsearch i popatrz jakie masz pasma na nadajnikach w swojej okolicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smoku Posted September 14, 2016 Share Posted September 14, 2016 Dnia 10.09.2016 o 15:52, NemoKOF napisał: Witam, Zastanawiam się nad zakupem tego telefonu ale mam obawy o jakość odbioru internetu LTE w Play przez brak wsparcia dla Band 20. W Polsce i w ogóle w Europie to bardzo popularne pasmo (800mhz tzw Band 20). Chipset wspiera tą czestotliwość ale samo urządzenie albo ma to zablokowane, albo wyłączone. Jest to jedna z częstotliwości LTE w Play a do tego fizyka wskazuje, że im niższe mhz tym lepsza penetracja więc lepszy jakościowo odbiór. Pytanie więc jak ma się odbiór na waszych maszynkach, może ktoś zmieniał telefon z obsługą 800 mhz na Xiaomi i ma jakieś obserwacje? Będę wdzięczny za opinie. We Wrocławiu Mi Max z LTE w Play Działa poprawnie. Nie zauważyłem problemów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
trek96 Posted September 14, 2016 Share Posted September 14, 2016 Mi niestety LTE z plusa na MiMax nie działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted September 14, 2016 Share Posted September 14, 2016 Gdzie mieszkasz? Apn musisz poprawić albo jeśli to Twój pierwszy telefon z LTE to potrzeba aktywacji i reset konta abonenckiego Link to comment Share on other sites More sharing options...
NemoKOF Posted September 20, 2016 Author Share Posted September 20, 2016 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Może, jeśli Xiaomi do którego się odzywają nasi sprzedawcy (Komputronik, X-Kom) dostrzegą nasz rynek to zaczną robić telefony z tym pasmem i będzie po sprawie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted September 20, 2016 Share Posted September 20, 2016 Już robią wersje z lte800. Link to comment Share on other sites More sharing options...
notsure Posted September 20, 2016 Share Posted September 20, 2016 Jakieś źródło tej informacji ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted September 20, 2016 Share Posted September 20, 2016 Popatrz w sklepach, można kupić redmi 3s i redmi note 3 pro z lte800 Link to comment Share on other sites More sharing options...
notsure Posted September 20, 2016 Share Posted September 20, 2016 To wiem ale to wcale nie znaczy, że będzie w najbliższym czasie Mi Max z B20. Mają 20 innych modeli, które B20 nie dostały. Myślałem, że gdzieś coś wyczytałeś a nie tylko zgadujesz :/ Może Honor się zlituje w note 8. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted September 20, 2016 Share Posted September 20, 2016 Sam pisales że może kiedyś xiaomi zacznie robić telefony z b20 to Ci odpisalem że już są. Nigdzie nie wspominales w tym poście o Mi maxie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
acanth Posted September 22, 2016 Share Posted September 22, 2016 Mi niestety LTE z plusa na MiMax nie działa. Zmień ustawienia apn na: azwa: Plus APN: plus Typ uwierzytelniania: PAP Typ APN: default lub internet Tap Tap Tap Link to comment Share on other sites More sharing options...
adiif1 Posted September 22, 2016 Share Posted September 22, 2016 (edited) Lte jest zablokowane w modemie jest możliwość odblokowania tego pasma Edited September 22, 2016 by adiif1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
notsure Posted October 21, 2016 Share Posted October 21, 2016 (edited) Otrzymałem mojego Mi Maxa w wersji 64 GB. Wersja MIUI to Global 8.0 Stabilna, 8.0.3.0 (MBDMIDG). Umieściłem w telefonie kartę sd i kartę sim heyah. Pokazuje przy niej symbol karty z numerem 2. Wybrałem Preferowany tryb sieci LTE ale wtedy pisze przy symbolu zasięgu Brak Usługi (możliwe, że mam tutaj tylko LTE T-Mobile w paśmie 800 Mhz !) i po chwili telefon przełacza się na 3G. Jednakże jesli wybiorę Operatorzy sieci ręcznie to po wyszukaniu wszystkich sieci pojawiają się tylko 2G i 3G. Teleon nie znajduje, żadnych innych sieci LTE innych operatorów pomimo, że jestem w zasięgu. Jaka może być tego przyczyna ? Czy muszę coś przełączyć aby LTE było w simie nr 2 kiedy karta sd jest w slocie 1 ? EDIT: Przed chwilą przeszukałem sieci w routerze mobilnym Huawei i znalazł 4 sieci 4G: Play, Plus, T-Mobile i Orange. Telefon nie widzi żadnej :/ EDIT 2: Problem już nie aktualny telefon znajduje wszystkie sieci LTE oprócz T-Mobile, czyli Heyah, pewnie to co znajduje router mobilny to sieć w paśmie 800 Mhz Edited October 21, 2016 by notsure Link to comment Share on other sites More sharing options...
KLIFord Posted October 21, 2016 Share Posted October 21, 2016 (edited) @notsure nie za bardzo zrozumiałem o co do końca pytasz [-: Ale mam dla Ciebie ciekawą stronę... sprawdź w swojej okolicy jakie masz nadajniki, będziesz mniej więcej wiedział na co możesz liczyć... ja akurat żadnego 800 nie widzę w naprawdę sporej odległości ode mnie [-:http://beta.btsearch.pl/ Edited October 21, 2016 by KLIFord 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
notsure Posted October 21, 2016 Share Posted October 21, 2016 (edited) Ta strona jest nie aktualna bardzo niestety. A pytałem o to, że telefon nie znajdywał innych sieci niż 2G i 3G ale już zaczął znajdywać 4G tylko niestety nie w mojej sieci (T-Mobile). Bo oni tu pewnie nadają lte tylko w B20. Trudno W każdym razie dzięki. p.s. Ale jutro pewnie założę nowy wątek jak tam zrobić root i adaway bez odblokowywania bootloadera bo od 2 dni czytam wszędzie poradniki i niby rozumiem :] Edited October 21, 2016 by notsure Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted October 21, 2016 Share Posted October 21, 2016 Jaka nie aktualna strona jak co miesiąc 25ego po aktualizacji pozwoleń UKE jest updateWysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
fido70 Posted December 6, 2016 Share Posted December 6, 2016 Potwierdzam! BTS Play'a postawiony w okolicach mojej działki, pojawił się na mapce naprawdę szybko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
antekwars Posted December 23, 2016 Share Posted December 23, 2016 w sklepie agito teraz pod nowa nazwą podają że ma lte 800 biorą od ck mediator http://www.emag.pl/telefon-xiaomi-mi-max-32gb-srebrny-rom-w-wersji-global-ota-polska-dystrybucja-gw-24-miesiace-realizowana-w-polsce-xm-max-32-ce-sr/pd/DCBVV2BBM/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz_sw Posted December 26, 2016 Share Posted December 26, 2016 Dnia 23.12.2016 o 09:37, antekwars napisał: w sklepie agito teraz pod nowa nazwą podają że ma lte 800 biorą od ck mediator http://www.emag.pl/telefon-xiaomi-mi-max-32gb-srebrny-rom-w-wersji-global-ota-polska-dystrybucja-gw-24-miesiace-realizowana-w-polsce-xm-max-32-ce-sr/pd/DCBVV2BBM/ posiadam tel. z powyższego sklepu. Nie wiem czy to B20 działa czy to tylko ściema. Aczkolwiek karta SIM A2 Mobile, a wiec nadajniki Plusa i Aero2 działają bardzo dobrze. Nie widzę różnicy miedzy tel z b20 i bez. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dutche Posted December 27, 2016 Share Posted December 27, 2016 Działa dużo lepiej niż redmi note 3 jaki mialem wcześniej z którym bywały problemy z internetem. Tutaj działa prawie zawsze Link to comment Share on other sites More sharing options...
meleager Posted December 30, 2016 Share Posted December 30, 2016 Max nie ma B20 niestety. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts