bergmen Posted September 1, 2016 Posted September 1, 2016 (edited) Zużycie energii w Xiaomi Redmi 3S na dwa sposoby: Pierwszy - przy intensywnym użytkowaniu, drugi przy normalnym. Nie są to jakieś rekordy. Na pewno SOT czy ilość dni na jednym ładowaniu może być wiele dłuższa w zależności od wielu czynników 1 Intensywne użytkowanie: ROM: MIUI 6.8.25 od xiaomi.eu Czas na baterii nie oddaje rzeczywistego czasu między ładowaniami gdyż telefon się na noc wyłącza. Oszczędzania energii itp. wyłączone Sygnał sieci był cały czas, ale kiepski. 95% 3G, 5%LTE (o dziwo bo jestem na wiosce w rejonie gdzie niby Orange nie ma w ogóle nadajników lte). Zrzut wskazuje trochę inaczej...Ale to nie pierwszy raz w tym modelu. Dane mobilne włączone cały czas ale mało wykorzystywane(jak na zrzutach). Zaskakuje zużycie energii przez WiFi gdyż większość czasu korzystałem z tego transferu danych. Raczej dość daleko od routera bez "pełnego zasięgu". Telefon wykorzystywany jako zabawka do internetu. Kilka rozmów głosowych w tym przez zestaw głośnomówiący w samochodzie, bez sms itp. Dla ogólnego poglądu wrzucę jeszcze ile danych przez WiFi zuzywam dziennie przy takim korzystaniu z telefonu: 2. Normalne użytkowanie: ROM: MIUI 6.8.11 od xiaomi.eu ładowanie w niedzielę rano, screeny z czwartku. Mniej dni działania na baterii pokazuje dlatego, że było wyłączone automatyczne wyłączanie telefonu na noc. W poniedziałek robił kopię zapasową Google i Miui razem ze zdjęciami. Optymalizacje, oszczędzania energii itp. wyłączone. Redmi 3S. Czas na ekranie to głównie Facebook, mail, przeglądarka internetowa, tapatalk i trochę modzenia. Edited September 2, 2016 by bergmen
[email protected] Posted September 2, 2016 Posted September 2, 2016 MIUI 6.8.25 DEV tak ? Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
marglcia Posted September 6, 2016 Posted September 6, 2016 Po dwóch tygodniach używania mojego Redmi 3s Pro nabrałam ochoty na jakiś mocniejszą słuchawkę Xiaomi Podczas zakupu mojego Redmi kierowałam się długością pracy na baterii i jak na razie jestem bardzo zadowolona Może koledzy wypowiedzą się o różnicy długości pracy na jednym ładowaniu baterii między np. Mi5 (3000mAh) a np. Redmi Pro (4000mAh) czy Redmi Note 3 Pro, lub ogólnie na fonach z 3000 vs 4000?? Jak różnica może być (długość pracy) między ekranem HD a FullHD przy tych samych przekątnych. Czy któryś z procków jest bardziej prądożerny a któryś mniej - czy to są ważne/istotne czynniki dla długości pracy na baterii? Czy można określić który z telefonów najdłużej będzie pracował na baterii Z jednej strony chciałoby się np Mi5, ale z drugiej strony ta duuuuuuuuża różnica w pojemności aku więc może Redmi Note 3 Pro?? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie i uwagi
[email protected] Posted September 13, 2016 Posted September 13, 2016 Za co odpowiadają procesy uid.... . Czy Wy też je macie ? Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
[email protected] Posted September 15, 2016 Posted September 15, 2016 Panowie zainstalowalem global dev system. Czy osoba mająca ten system i która jest zadowolona z dzialania baterii może podrzucic jakieś ustawienia czy podpowiedzi co ustawione macie w tym temacie ? Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
czarnyblack Posted September 21, 2016 Posted September 21, 2016 Mam obecnie MIUI 7.5.4.0 i telefon przy normalnym użytkowaniu ledwo ponad dzień wytrzymuje. Czyli po downgrade będzie ten czas pracy wydłużony?
bergmen Posted September 21, 2016 Author Posted September 21, 2016 (edited) @czarnyblackraczej po zainstalowaniu xiaomi.eu dev czas pracy się polepszy. Najlepiej nie najnowsze dwa trzy wydania Edited September 21, 2016 by bergmen
czarnyblack Posted September 22, 2016 Posted September 22, 2016 I faktycznie to poprawi czas pracy na baterii? Dlaczego w takim razie oficjalny global jest mniej wydajny? Dość dziwne. Później aktualizacje tego dev trzeba ręcznie ogarniać? To jest nieoficjalny ROM?
bergmen Posted September 22, 2016 Author Posted September 22, 2016 tak, xiaomi.eu nie ma aktualizacji OTA. Trzeba ściągnąć plik i zaktualizować z twrp, albo przez aktualizacje. global stable jest starym systemem. xiaomi.eu bazuje na china.dev, i jest poprawionych kilka elementów optymalizujących pracę w Europie.
Findfox Posted September 26, 2016 Posted September 26, 2016 (edited) Cześć. Ja również jestem posiadaczem redmi 3s. Powiedzcie mi proszę jaką technologią jest wykonana bateria w waszych xiaomi 3s? Dodam również że moja bateria różni się technologią wykonania jak i pojemnością niż jest podana na stronie mgsm.pl i innych tego typu stronach. Edited September 26, 2016 by Findfox
bergmen Posted September 26, 2016 Author Posted September 26, 2016 pytanie trochę dziwnie zadane. Ale chyba chcesz znać typ baterii? litowo-jonowa
Findfox Posted September 26, 2016 Posted September 26, 2016 (edited) Kurcze właśnie w tym problem ze moja nie jest litowo jonowa tylko Li-poly, z góry przepraszam Bergmen za podczepienie się do twojego tematu. Edited September 26, 2016 by Findfox
bergmen Posted September 26, 2016 Author Posted September 26, 2016 przecież to temat o bateriach Litowo-polimerowa to też rodzaj baterii litowo-jonowej. Tylko lepszy
FromWP Posted September 26, 2016 Posted September 26, 2016 Li-polimer to odmiana Li-ion, teoretycznie lepsza. Pojemność jaką podają programy to 4000mAh i to normalne. Nie widzę problemu.
Findfox Posted September 26, 2016 Posted September 26, 2016 Hmm to wkońcu jaka być powinna pojemność baterii i technologia wykonania bo mam podejrzenie że mój xiaomi jest podrobką. Te baterie są rozróżniane na litowo jonowe i litowo polimerowe?
FromWP Posted September 26, 2016 Posted September 26, 2016 A jaki rom masz w tym telefonie, w podróbie oficjalny by się nie zainstalował. Co to info w różnych serwisach to sporo tam błędów.
Findfox Posted September 26, 2016 Posted September 26, 2016 Oprogramowanie miui. Ja już kiedyś nadziałem się na podróbe dlatego jestem wyczulony nawet na drobne różnice w specyfikacji. Programy podają 4000mah to by się zgadzało, reszta 100 ma pewnie jest zarezerwowana po to aby za mocno go nie rozładować i nie zepsuć baterii. A czy na ten telefon jest dostępny cm 13?
FromWP Posted September 26, 2016 Posted September 26, 2016 Miui to mają wszyscy, niektórzy śmieciowe przerabiane przez sprzedawców. CM jest dostępny.
Findfox Posted September 26, 2016 Posted September 26, 2016 I jeszcze jedno. Po wgraniu globala developer mam spadek baterii z ok 20% do 0 w ciągu jednej minuty to normalne jest w xiaomi. Czy baterie po wgraniu Rom trzeba skalibrować?
FromWP Posted September 26, 2016 Posted September 26, 2016 Nie to nie jest normalne jak 20% baterii spada w ciągu minuty. Nie trzeba kalibrować baterii po wgraniu romu. Normalne może być to że proces wgrywania romu może pochłonąć 20% baterii, dlatego zawsze zaleca się przed wgrywaniem naładowanie tel do miń 60%.
Findfox Posted September 26, 2016 Posted September 26, 2016 No ja to miałem naładowany do 100% jak wygrywałem i już po trzecim ładowaniu i rozładowaniu spada z 20% do 0% w ciągu kilku sekund. Moim poprzednim telefonem był trend plus i on też miał spadek baterii i trzeba było go kalibrować po wgraniu innego Romu. Mnie to trochę denerwuje nagly spadek z 20% do 0% a bateria trzyma mi dwa dni.
Findfox Posted September 26, 2016 Posted September 26, 2016 Kupiłem od accessories 4you drógi od technos-online.pl i ten z tym od 4you nie działa jak trzeba. Nawet ładowarka ma przebicie od tego accessories 4 you i kopała prądem
bergmen Posted September 26, 2016 Author Posted September 26, 2016 o podróbach od nich nie słyszałem. daj screen z informacji o telefonie.
Findfox Posted September 26, 2016 Posted September 26, 2016 (edited) Sorki ten z allegro jest nie z accesories 4 you. Edited September 26, 2016 by Findfox
Findfox Posted September 26, 2016 Posted September 26, 2016 To dobrze dzięki Bergmen za zainteresowanie, bo już się martwiłem że to chińska podrubka widocznie inne strony internetowe mają błędy w specyfikacjach. Zrotuje go bo po aktualizacji to chyba root się usunął i skalibruje go i zobaczymy. Więc na mgsm.pl (mają napisane że bateria 4100 mah i że procek ma 1,4 a tak naprawdę ma 1,00)są błędne dane w takim razie. Cm 13 nie znalazłem ale miui też jest super.
bergmen Posted September 26, 2016 Author Posted September 26, 2016 każda aktualizacja wyrzuca roota i twrp. Skoro Ci się przez OTA zaktualizował to też jest znak że masz oryginał
Blom Posted September 26, 2016 Posted September 26, 2016 12 minut temu, Findfox napisał: Więc na mgsm.pl (mają napisane że bateria 4100 mah i że procek ma 1,4 a tak naprawdę ma 1,00)są błędne dane w takim razie. Nie są błędne. Xiaomi podaje uczciwie wartość nominalną i wartość minimalną. Nominalna to 4100mAh a minimalna 4000mAh. Na pewno też nie ma procesora 1.0Ghz.
Findfox Posted September 26, 2016 Posted September 26, 2016 Wtf? Ja mam 1,00 GHz co jest grane screen shot powyżej
Blom Posted September 26, 2016 Posted September 26, 2016 Co jest nie tak. Wszystkie 3S mają 1.4Ghz. Zainstaluj CPU Z i pokaż screen wraz z zakładką device i system.
Findfox Posted September 26, 2016 Posted September 26, 2016 Nie mam zasięgu a jak złapie zasięg to jest 2G jak wrócę do domu to pobiorę Apke
bergmen Posted September 26, 2016 Author Posted September 26, 2016 dziwne... Czyżby model z band 20? A może po prostu Twój ROM tak pokazuje Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
Blom Posted September 26, 2016 Posted September 26, 2016 Band20 teź ma taktowanie 1.4Ghz. Albo Xiaomi coś poprzykręcało w globalu albo kolega jako pierwszy trafił na podróbę. @Findfox że obsługuje LTE 800, zwykłe 3S nie obsługuje.
Recommended Posts