Skocz do zawartości

Xiaomi Hongmi jakie macie problemy z Romem lub telefonem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Dzisiaj przyszedł DHL-em mój RR.

Zgodnie z radami kolegów od razu poszedł na pierwszy plan ROM z językiem polskim. I tu niespodzianka ... uwaliłem IMEI. Ściągnąłem ROM pod wersję Chińską....

Ale na szczęście zainstalowanie prawidłowej wersji załatwiło sprawę.

Z czym się borykam to ciągle wyskakujący błąd aplikacji android.process.acore - wie ktoś o co chodzi? Będę wdzięczny za pomoc.

Opublikowano

Wydaje mi się, że ten błąd jest spowodowany Titanium Backup. Wyskoczył mi po przenosinach programów z poprzedniego telefonu. Wczoraj zainstalowałem od początku ROM i ręcznie doinstalowałem aplikacje. Jak na razie nie mam tego błędu.

Opublikowano

Raczej pomoże skoro tylko my tak mamy. Możesz zrobić kopię z recovery a potem wipe. Ale dalej nie wiemy w czym problem.

Szczerze mówiąc, to nie wiem czy jest sens z tym mocno walczyć. Chociaż jeśli by było sprawdzone rozwiązanie, to chętnie z niego skorzystam.

U mnie tak wygląda wykres po 6h bezczynności (po nocy). Nie wygląda to źle.

3073488d118a349bmed.png

A to po dalszych 19 min rozmowy (wyświetlacz wyłączony). Wykres pozycji System Android zdecydowanie rośnie, ale jeszcze nie dominuje.

55e7f975b743506cmed.png

Po kolejnych 2 minutach przeglądania opcji (ekran włączony) widać wyraźnie, że wskaźnik System Android zaczyna dominować. Być może jest to normalne i w tym wskaźniku, oprócz innych usług, ukryte jest także obciążenie baterii przez wyświetlacz?

a48b02f45db3dc3cmed.png

pzdr, M

Opublikowano

Chyba niekoniecznie. Bo to raczej nic nie wniesie do sprawy. Ciekawe jak się ma to wskazanie do zużycia baterii. Trudno będzie to zweryfikować bez dokładnego porównania tel.

Pzdr, M

Opublikowano

Dziś z rana zauważyłem że przyciski dodykowe nie działają aż do momentu restartu. I już drugi raz mi tak zrobiło.

Wysłane z mojego Red Rice od Xiaomi :) Sorry za błędy, mój słownik mnie nie lubi

Opublikowano
U mnie w ogóle nie ma tego statusu "System Android".

b59ad612d9a99479.jpg

Dziwne to wszystko i rodzi się pytanie - jak prezentacja tych wskazań przekłada się na zużycie baterii? Ja u siebie zauważyłem, że w stanie czuwania i z wyłączonym wyświetlaczem nie ma tragedii. Ale kiedy wyświetlacz jest włączony, to bateria szybko się rozładowuje i wtedy zaczyna rosnąć status "System Android". Przy normalnym użytkowaniu tel. działa 2 dni, więc nie ma tragedii.

Endriu, czy możesz wykonać kilka testów sprawdzających? Proponuję zarejestrować wykres zużycia baterii przed i po testach:

1 test: Telefon w stanie czuwania (na przykład przez noc).

2 test: Telefon w trybie przeglądania internetu przez WiFi i szperania po ustawieniach telefonu

3 test: Telefon w czasie rozmowy

4 test: Ewentualnie jakaś gra (jaka?)

U mnie wygląda to tak:

1 test: 1%-2% przez 6h (aktywne 2 karty SIM)

2 test: 2% przez 12 min przeglądania internetu

3 test: 2-3% przez 18 min rozmowy

Oczywiście im testy będą dłuższe, tym dokładniejsze. Zaprasza także innych do włączenia się do dyskusji. Dopisujcie tylko, czy macie obciążenie "System Android" czy nie. U mnie ta pozycja dominuje.

Pzdr, M

Opublikowano

U mnie też występuję "System Android " ale telefon działa bez zmian. Tzn. 2 pełne dni przy moim użytkowaniu (dziennie: trochę internetu po Aero2 , kilka(naście) smsów, kilka rozmów (krótkich), rozdział albo dwa ebooka na Książki Google, 40-50 minut muzyki na odtwarzaczu).

Robiłem niedawno full wipe i ROM od nowa, jak system był zupełnie czysty nie widziałem "System Android" w statystykach. Ale po instalacji/przywróceniu przeze mnie używanych aplikacji "system" powrócił. Mam podejrzenie co do Comodo Mobile Security i Comodo Battery Saver, ale nie jest ono uzasadnione niczym szczególnym.

Screenshot_2014-02-20-10-45-16_png_300x300_q85.jpg

Screenshot_2014-02-20-10-45-36_png_300x300_q85.jpg

Opublikowano

Do szukania wszelkich drenaży baterii polecam Wakelock Detector. W poprzednim telefonie Lenovo A830 sprawdził się znakomicie. Wyeliminowałem dzięki temu programowi kilka programów, które wybudzały telefon w tle i drenowały baterię. Na dzień dzisiejszy za wcześnie jest mi cokolwiek powiedzieć, bo telefon mam od poniedziałku i dość mocno go eksploatuję (bateria wytrzymuje 1 dzień), ale uważam, że nie jest źle.

-- 20 lut 2014, o 11:10 --

Na początek zalecam wyłączenie lokalizacji google, oraz wibry podczas dotykania ekranu - przyciski podczas pisania maili smsów.

Opublikowano

Wygląda na to, że "System Android" jest bolączką ROMU miuipolska. Przez kilka godzin użytkowałem telefon na stabilnym ROMie dla Hongmi WCDMA i po tym statusie nie było ani śladu. W związku z tym, że coś nie udawało mi się rootowanie fonu zupgradowałem (bez wipe) system do wersji z MIUI Polska. I powrócił magiczny "System Android"... dodam tylko, że w/w status mam nawet instalując system po full wipe, więc z pewnością nie jest pozostałością po upgradzie.

Opublikowano

Sugerując się wskaźnikiem "system android", to telefon bez tego wskaźnika powinien działać chociaż 3x dłużej. A z pewnością tak nie jest. Więc nie ma co mocno panikowac.

Pzdr, M

Opublikowano

Niby tak, ale nie do końca. Wczoraj miałem wrażenie że bateria coś za szybko w dół leci - 20 minut muzyki w trakcie powrotu z pracy i 7-8% baterii poszło. O wiele za dużo, z reguły przez taki czas ubywało mi coś około 2 procent. Zrobiłem wipe (na polskim romie) i problem z żarciem baterii i magicznym statusem zniknął bez śladu.

Tapnięte z Xiaomi Hongmi

Opublikowano

Nie wiele to powie z uwagi na ilość aplikacji zależnych od indywidualnych osób, ale tak:

U mnie dziś rano bateria miała 14% i 3 doby pracy za sobą.

W tle od powiedzmy południa do północy Facebook oraz Messenger i jakieś sporadyczne korzystanie z przeglądarki.

W ogóle tego statusu "System Android" nie było (mam screena, więc mogę pokazać jak to wyglądało przy prawie 3 dobach pracy) ;)

Opublikowano

W końcu doszedłem do tego co w moim przypadku odpowiada za "system Android". Przydzielenie root'a pakietowi Comodo Mobile Security skutkuje w moim przypadku pojawieniem się w statystykach w/w statusu. Po odebraniu praw, restarcie i podładowaniu telefonu po tym statusie nie ma śladu.

Tapnięte z Xiaomi Hongmi

Opublikowano
W końcu doszedłem do tego co w moim przypadku odpowiada za "system Android". Przydzielenie root'a pakietowi Comodo Mobile Security skutkuje w moim przypadku pojawieniem się w statystykach w/w statusu. Po odebraniu praw, restarcie i podładowaniu telefonu po tym statusie nie ma śladu.

Tapnięte z Xiaomi Hongmi

Kolego po co Ci zewnętrzny antywirus, jak masz w romie...

Opublikowano

Wiem że jest w romie, ale wydawał mi się nieco ubogi w funkcje, dlatego używam antka od Comodo. Tym bardziej że cenię produkty tej firmy za skuteczność i bezpłatną licencję (desktop - pakiet Security bezpłatny również dla firm).

Tapnięte z Xiaomi Hongmi

Opublikowano

Czy wam też czasami potrafi delikatnie przyklatkować, albo działać z lekkim opóźnieniem odblokowanie ekranu? Samo UI działa bez zarzutu, a to jakoś tak dziwnie.

Opublikowano

Miałem już pierwszą zwiechę. Telefon zawiesił się w trakcie gry "the room", był podpięty pod ładowarkę i mocno rozgrzany. Nie dało się nic zrobić i musiałem wyjąć baterię :/

Opublikowano

Nieoczekuj zbyt wiele jeśli grasz na podłączonej ładowarce. Chyba każdy telefon wtedy nagrzewa się strasznie.. Przekroczyłeś jakiś tam próg i złapał zwiechę.

W każdym razie nie jest to nic nie normalnego.

Wysłane z mojego Galaxy Nexus

Opublikowano
Kolego po co Ci zewnętrzny antywirus, jak masz w romie...

A czy wszystko co robi ten w ROM-ie nie ogranicza się do ręcznego skanowania na żądanie?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A gdzie można sprawdzić ile w ciągu dnia się rozmawiało, wysłało smsów, korzystało z internetu i takie tam - chodzi może nie tyle o koszty co o baterię.

Opublikowano

Help! Dziś się bawiłem trochę zmieniałem motywy, tapety, ustawienia i pojawił się u góry niebieski pasek. Czyściłem, robiłem restart i nic nie pomaga, jak temu zaradzić?

http://prntscr.com/34opie

Nie działa mi też monitor danych, belka co się przesuwa, miałem tam ustawione że bez limitu transfer a teraz mam 1 i nie można tego przesunąć

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...